Green Bay Packers - Los Angeles Rams 32:18 (kon.) | Buffalo Bills - Baltimore Ravens 17:3 (kon.)
Kansas City Chiefs - Cleveland Browns 22:17 (kon.)
konec
Kansas City Chiefs - Cleveland Browns

22:17

(6:3, 13:0, 3:7, 0:7)

Neděle 17.01.2021, 21:05 • Arrowhead Stadium • Americký fotbal • Divisional Round
Předzápasové kurzy
     
    Z tohoto utkání je to vše, ale nechoďte spát, protože nás ještě čeká vrchol divizního kola, souboj gigantů Drewa Breese a Toma Bradyho, neboli zápas New Orleans Saints – Tampa Bay Buccaneers. (00:26:22)
     
    Kansas City Chiefs postupují do finále konference AFC, které odehrají za týden v neděli na domácím hřišti proti Buffalu Bills a stále mohou snít o obhajobě titulu!
     
    Přímo na stadionu sledovalo nervydrásající průběh celkem 16 730 diváků.
     
    To byla jízda! Druhý poločas nabídl úplně všechno a ač Browns nakonec prohráli, nemají se vůbec za co stydět! Ve výsledku jim však šíleně chyběl onen touchdown, který v prvním poločase Higgins nedal napůl vlastní chybou, napůl neodpískaným nedovoleným úderem helmou na helmu od Sorensena. Co všechno se tedy ve druhé třicetiminutovce stalo?
    Browns začali na míči, ale hned po 9 sekundách hodil Baker Mayfield na vlastní polovině interception do rukou safetyho Tyranna Mathieua. Zdálo se, že je hotovo, ale Chiefs nedokázali skvělé výchozí pozice 19 yardů před end zónou soupeře využít ani k field goalu, Harrison Butker totiž selhal při 33yardovém pokusu. Hosté přežili klinickou smrt a neskutečně ožili. Následujícím drivem přešli celé hřiště pouhými 8 akcemi, tou závěrečnou byl 4yardový catch receivera Jarvise Landryho. Skóre bylo najednou pouze o 9 bodů a to ještě ta nejtěžší rána domácí teprve čekala. Ještě ve třetí čtvrtině si totiž Patrick Mahomes sám přivodil při pádu nárazem hlavou na míč otřes mozku, musel být odveden a podle očekávání neprošel protokolem, takže zápas pro něj skončil. Na hřiště musel náhradník Chad Henne a dovedl Kansas City aspoň do pozice pro field goal, který tentokrát kicker Harrison Butker 33yardovým kopem proměnil. Browns však cítili obrovskou šanci na zvrat a velmi dlouhý drive, který zabral 25 akci a trval přes 8 minut, nakonec dobyli end zónu podruhé za sebou, smetanu slízl po 3yardovém běhu running backKareem Hunt. Když navíc Henne hodil 8 minut před koncem čtvrté čtvrtiny úplně zbytečnou interception do rukou strong safetyho Karla Josepha při snaze o 38yardový touchdown, mohli se hosté dostat do vedení. Zápas pro Kansas nakonec zachránila obrana, která nedovolila hostům ani průnik aspoň na útočnou polovinu a zbytek utkání už Chiefs zůstali na míči. S odřenýma ušima ubránili vítězství a mohou slavit postup do třetího finále konference AFC v řadě.
     
    Konec utkání.
     
    Ještě jedno zakleknutí a je konec!
    Tyreeck Hill získal první down. Chiefs postupují!
     
    1:14
    KC, 4&1, KC 48
    Ano, skutečně je hráli a Chad Henne jednoduchou přihrávkou k lajně na volného Tyreeka Hilla získává první down a posílá Chiefs do finále konference!
     
    2:00
    KC, 3&14, KC 35
    Chad Henne obhlédl situaci po snapu a rozhodl se běžet sám do volného prostoru na levé straně a jen centimetry ho dělily od prvního downu a ty centimetry jdou domácí hrát!
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:33
    KC, 2&8, KC 41
    Henne udělal obrovskou chybu a nechal se sackovat! Garrett, který hraje poslední čtvrtinu se sebezapřením, sráží Henneho a dává hostům naději při dlouhém třetím downu!
     
    3:15
    KC, 1&10, KC 39
    Browns okamžitě spotřebovali poslední timeout a následně Williams narazil do chumlu se ziskem 2 yardů. A čas běží.
     
    3:21
    KC, 3&4, KC 34
    Williams volný ve flatu, chytil míč a levou stranou propadl do prvního downu!
     
    3:25
    KC, 2&8, KC 30
    Henne vybíhá doprava a hází míč k lajně Hillovi, který vypadává za hřiště a zastavuje čas.
     
    4:09
    KC, 1&10, KC 28
    Williams se rozbíhal doprava, viděl mezeru ve středu, ale tu rychle ucpal Richardson.
     
    4:19
    CLE, 4&9, CLE 32
    Gillan kopl solidní 48yardový punt na hranici 20 yardů, ale Hardman se mohl rozběhnout a vrátil míč 8 yardů zpět. Chiefs mají 4 minuty na drive, kterým mohou definitivně srazit soupeře na kolena.
     
    4:31
    CLE, 3&11, CLE 30
    Obrana v klíčovou chvíli podržela Chiefs! Hunt sice na pravé straně chytil přihrávku, ale byl ihned atakován a získal jen 2 yardy, což znamená, že Browns budou puntovat!
     
    4:35
    CLE, 2&11, CLE 30
    Mayfield pod velkým tlakem chtěl shodit míč Chubbovi, ale u něj zůstal jeden z obránců a zachránil situaci.
     
    5:17
    CLE, 1&10, CLE 31
    Browns nestíhali rozehrát a museli si vzít už druhý timeout. Následně Chubba nepodržela lajna a Hitchens ho složil se ztrátou jednoho yardu.
    Mayfield získal dva yardy

    Libor Štěpán

    Clay Martin
    16 730
    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad KC, 3&5, CLE 42 – U míče je Kansas City, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině Clevelandu.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenzíva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne do hloubi útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před end zónou a v případě úspěchu získat dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, nebo pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    thejrc.org