Kansas City Chiefs - Cleveland Browns 22:17 (kon.) | New Orleans Saints - Tampa Bay Buccaneers 20:30 (kon.)
konec
New Orleans Saints - Tampa Bay Buccaneers

20:30

(6:0, 7:13, 7:7, 0:10)

Pondělí 18.01.2021, 00:40 • Mercedes-Benz Superdome • Americký fotbal • Divisional Round
Předzápasové kurzy
     
    Z tohoto zápasu je to vše. Finále konferencí se odehrají v neděli 24. ledna. Děkuji za pozornost. (04:28:37)
     
    Tampa Bay Buccaneers postupují do finále konference NFC, které odehrají příští neděli na Lambeau Field proti místním Green Bay Packers. Počtvrté v klubové historii došli v play off tak daleko. Už jen jediný krok jim navíc chybí k historickému zápisu celé NFL – hrát Super Bowl na vlastním stadionu.
     
    Tom Brady bude hrát už 14. konferenční finále v kariéře. To je samo o sobě číslo, na které nedosáhly mnohé kluby za celou svoji historii. Po 13 AFC Championship Games to bude poprvé NFC Championship Game.
     
    Přímo na stadionu tomu všemu přihlíželo povolených 3 700 velmi smutných diváků.
     
    Ztráty míče bez jakékoliv diskuze rozhodly o výsledku nejočekávanější bitvy víkendu! Saints totiž k jedné interception z prvního poločasu přidali ve druhé půlce jeden ztracený fumble a další interception, přičemž všechny tyto ztráty Buccaneers potrestali touchdownem! To je 21 bodů inkasovaných po ztracených míčích a proti takové bilanci se vítězí jen velmi těžko. A New Orleans na to dnes nemělo. Sice se ve třetí čtvrtině dostalo znovu do vedení po 16yardovém catchi receivera Tre'Quana Smitha, pro kterého šlo o druhý touchdown v zápase. Jenže když mělo šanci pokračovat v navyšování náskoku, vrátil soupeře zpátky do pohody lajdáckým nesením míče Jared Cook, kterému byla šiška jednoduše vyražena a to byl začátek domácího konce. Za dvě minuty tuto ztrátu potrestal running back Leonard Fournette 6yardovým catchem a vyrovnal skóre. Situace ještě nevypadala tragicky, ale následovalo 3 a ven Saints, což dalo hostům možnost podruhé v utkání převzít vedení. Využili toho 36yardovým field goalem kickera Ryana Succopa. A pak přišla definitivní pohroma. Drew Brees pod tlakem hodil druhou interception v zápase na vlastní polovině, zachytil ji linebacker Devin White, a zbylých 20 yardů Buccaneers zvládli 4 akcemi, tou poslední byl 1yardový sneak quarterbacka Toma Bradyho. Do konce zbývalo 5 minut a Saints v zoufalé situaci definitivně potopil znovu Jared Cook, který nezachytil Breesovu přihrávku, nadrazil ji za sebe a safety Mike Edwards zachytil třetí domácí interception. Hosté pak zápas v poklidu doběhali a doklekali.
     
    Drew Brees se loučí se svoji fantastickou kariérou neslavným způsobem, ale i tak před tím, co za 20 let v NFL dokázal, musíme jen smeknout. Budoucí člen síně slávy, ale také televizní spolukomentátor, na odchodu mává těm několika divákům na tribunách a naposledy odchází ze hřiště v dresu aktivního hráče.
     
    Konec utkání.
    Poslední setkání a rozloučení dvou obrovských sportovních legend v roli aktivních hráčů.
     
    2:00
    Po technickém oddechovém čase přichází očekávané trojí zakleknutí Toma Bradyho, který teprve potřetí z osmi kariérních pokusů poráží v přímém souboji Drewa Breese a ač to zní neuctivě, posílá ho do sportovního důchodu!
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:27
    TB, 3&3, NO 30
    Fournette se levou stranou své lajny protáhl pro 5 yardů a Saints se k míči definitivně nedostanou!
     
    3:15
    TB, 2&7, NO 34
    Fournete si konec skutečně užije a jde mu to. 3 yardy zkracuje třetí down.
     
    4:01
    TB, 1&10, NO 37
    Fournette pokračuje 3 yardy.
     
    4:10
    TB, 3&8, 50
    Bucs zvládají dlouhý třetí down, můžou pokračovat v útoku a Saints v gestu zoufalství vybírají poslední timeout.
     
    4:01
    TB, 2&10, TB 48
    Znovu Fournette, tentokrát má aspoň 2 yardy. A druhý timeout Saints.
     
    4:17
    TB, 1&10, TB 48
    Tady se už bude hlavně běhat. Fournette však napoprvé zeď neprorazil. A první timeot Saints.
    INTERCEPTION - Mike Edwards
     
    4:17
    NO, 1&10, NO 35 – INTERCEPTION
    Je definitivně rozhodnuto! Drew Brees rozhodně nebude na svůj poslední zápas v kariéře vzpomínat v dobrém, hází už třetí interception! Svoji vinu nese také další smutný hrdina Jared Cook, který místo jasného catche nadráží míč za sebe a u lajny byl pohotový safety Mike Edwards, který nejen, že zachytil míč, ale udržel obě nohy ve hřišti! Brees hodil naposledy 3 interceptions v zápase před více než 4 lety!
     
    4:48
    NO, 3&4, NO 31
    Kamara zvládá psychicky těžký úkol a propadl do prvního downu.
     
    4:53
    NO, 2&10, NO 25
    Krátká přihrávka doprava, Cook vybíhá s 6 yardy.

    Libor Štěpán

    Shawn Hochuli
    3 700
    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad NO, 3&5, TB 42 – U míče je New Orleans, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině Tampy Bay.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenzíva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne do hloubi útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před end zónou a v případě úspěchu získat dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, nebo pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    thejrc.org