Rusko – Dánsko 3:0 (kon.) | Kazachstán – Německo 3:2 (kon.) | Bělorusko – Velká Británie 3:4 (kon.)
Kanada – Norsko 4:2 (kon.)
konec
Kazachstán
3:2 (0:0, 1:2, 2:0)
Německo
Středa 26.05.2021, 15:15 • Arena Riga • Mistrovství světa • Skupina B
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Ode mne je to pro dnešek již vše. Doufám, že vás textový přenos z tohoto utkání bavil a budu se těšit zase někdy příště, na počtenou. (17:40:17)
     
    Střely na bránu v třetí třetině (celkem):

    Kazachstán – 7 (15)
    Německo – 11 (30)
     
    Za znění hymny Kazachstánu můžeme zápas zhodnotit. Němci odehráli jedinou dobrou třetinu. A tou byla druhá dvacetiminutovka utkání. Po ní vedli 2:1, ačkoliv po prvním dějství o gól prohrávali. Na začátku třetí periody však po faulu na Akolzina jeli Kazaši nájezd a Roman Starčenko prokázal, že se jeho tým může na svého kapitána spolehnout. Trestné střílení proměnil parádní ranou mezi betony a srovnal na 2:2. Naši západní sousedé pak úplně vypadli ze hry a celek z Asie opanoval celou ledovou plochu. Ze hry měl podstatně víc, což nakonec úspěšně demonstroval Pavel Akolzin, jenž po průnikové přihrávce Makljukova rozhodl o osudu zápasu parádní ranou na přední tyč! Kazachstán poráží Německo těsně, ale zaslouženě 3:2!

    Situace ve skupině B se tím výrazně zamotává. Tři týmy mezi druhým a čtvrtým místem mají sedm bodů, vedoucí Německo jich má devět. Ze hry nejsou ani Spojené Státy Americké se šesti body. Norsko se třemi a Kanada s Itálií, které ještě nebodovaly, to už budou mít podstatně složitější.
     
    Nejlepší hráči zápasu:

    Kazachstán – Alexandr Šin
    Německo – Moritz Seider
     
    Konec zápasu.
     
    59:58
    Moritz Seider posílá ještě jeden prudký střílený kotouč ze středního pásma na zadní mantinel, ale tohle už Německo nestihne, Kazaši vítězí!
     
    59:40
    Němci pronikají do útočného pásma. Tom Kühnhackl táhne akci po levé straně, ale Němcům zoufale dochází čas.
     
    59:17
    Buly před Bojarkinem vyhráli Kazaši a poslali kotouč za obrannou modrou, což je pro ně klíčové. Navíc se k puku dostávají i za klecí Němců.
     
    59:05
    Moritz Seider nahodil na Bojarkina, jenž chytil kotouč a přihrál Darrenu Dietzovi. Ten poslal hrací předmět na zakázané uvolnění. Kazaši si berou oddechový čas.
     
    58:27
    Matthias Plachta to zkusil z velké vzdálenosti z pravé strany. Navíc bránu výrazně netrefil a Němci jsou dokonce vyhnáni z útočného pásma.
     
    58:16
    Naši západní sousedé se drží v útočném pásmu. Kombinují se šesti bruslaři v třetině Kazachů a hledají prostor na rán, která by ohrozila klec jejich protivníka.
     
    58:05
    Němci si berou oddechový čas a vymýšlí, kudy povede závěrečná cesta k bráně Kazachů. Mathias Niederberger zůstává na střídačce.
     
    57:45
    Kazaši šli do situace tři na dva, ideální čas k zakončení ale prováhali. Jim jde ale především o to, aby udrželi puk co nejdéle nejdál od své brány.
     
    57:27
    Němci tlačí. Jsou nacpaní v útočném pásmu a Loibl s Plachtou vymýšlí, kudy povede cesta k bráně Bojarkina a ke srovnání.
     
    57:05
    Buly před Bojarkinem vyhráli Kazaši, kteří po levém hrazení dostali hru rychle přes obrannou modrou. Dlouho se ale dál od své klece neudrželi.
     
    56:44
    Tobias Rieder se dostal k ráně z pravého kruhu, velice snadno přišel ke kotouči po nepřesné rozehrávce soupeře. Nikita Bojarkin však byl pozorný a jeho pokus chytá.
     
    56:14
    Němci se samozřejmě nechtějí smířit s tím, že by měli toto utkání prohrát a snaží se ještě výsledek zvrátit, takže okupují útočné pásmo.
    55:41 Pavel AKOLZIN - 3:2
     
    55:41
    Kazachstán právě vstřelil branku!
    Kazaši zúročují svůj tlak a obrací zápas! PAVEL AKOLZIN dostal parádní přihrávku z obranného pásma od Alexeje Makljukova. Následně šel sám po levé straně kupředu a ostrou ranou na přední tyč pod břevno propálil Mathiase Niederbergera! Kazachstán vede 3:2! Asistence: Alexej Makljukov.

    Petr Šatalík

    Jiří Michal

    Daniel Krátký

    Branky a nahrávky: 27. Šin (Stěpaněnko, Šalapov), 41. R. Starčenko (TS), 56. Akolzin (Makljukov) – 30. Kühnhackl (Rieder, Holzer), 35. Eisenschmid (Loibl, Seider)


    Kazachstán: Bojarkin (Šutov) – Makljukov, Dietz (A), Svedberg, Blacker, Šalapov, Stěpaněnko, Orechov – Akolzin (A), Sagadějev, Ševčenko – Michajlis, Valk, R. Starčenko (C) – Šin, Šestakov, Rymarev – Paňukov, Lichotnikov, Savickij – Petuchov.
    Německo: Niederberger (Brückmann) – M. Müller (C), Seider (A), Brandt, Holzer, Wagner, Nowak, J. Müller, Gawanke – Kühnhackl, Krämmer, Rieder – Reichel, Noebels (A), Pföderl – Plachta, Loibl, Eisenschmid – Bergmann, Kastner, Tiffels.

    Rozhodčí: Ansons (LAT), Heikkinen (FIN) – Sormunen (FIN), Zunde (LAT)
    thejrc.org