Slovensko – Kanada 1:11 (kon.) | Švýcarsko – USA 1:7 (kon.) | Rakousko – Švédsko 0:6 (kon.)
konec
Slovensko
1:11 (0:4, 1:4, 0:3)
Kanada
Pátek 12.08.2022, 00:10 • Rogers Place, Edmonton • Mistrovství světa do 20 let • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Bude hodně zajímavé sledovat, jak se Slováci vypořádají s touto porážkou. O půlnoci je čeká souboj s Lotyšskem, ve kterém pokud prohrají po normální hrací době, tak nebudou mít ani teoretickou šanci na čtvrtfinále. Posléze narazí v posledním vystoupení v základní skupině na Finy. (02:59:19)
     
    Konec slovenského trápení! Slováci schytali pořádný debakl a proti Kanaďanům byla pro ně závěrečná siréna vysvobozením. Kanaďané naprosto dominovali. Zlepšili přístup k duelu, ve kterém byli velkým papírovým favoritem. V porovnání se zápasem s Lotyšskem nebyli tak profesorští a Slováky deklasovali 11:1.

    Domácí výběr odstartoval utkání čtyřmi góly v první třetině. Hlavně souhra McTavishe s Bedardem, to byla opravdu nádhera a absolutní rozebrání slovenské defenzivy. V závěru první třetiny si začali Slováci koledovat o debakl. V poslední minutě odrazil Zellweger svůj pokus z kruhu o tyč. Slovenská lavička ještě brala výzvu kvůli údajnému ofsajdu, nicméně sudí původní verdikt potvrdili. O jedenáct sekund později sekal Sýkora a Slováci šlí do tří. Horší bylo, že si začali vylívat svou zlost na Bedardovi. Ten ale všechno ustál nenechal se vyprovokovat. Naopak souběžně s koncem první dvacetiminutovky vyfasoval Žabka dvě minuty za sekání a pro Slováky bylo ještě hůř.

    Kanada rychle využila početní výhodu pět na tři. Následně skóroval McTavish z nevídaného přečíslení čtyři na nikoho. Slováci snížili třetím gólem Kašlíka na MS, ale z protiútoku odpověděl McTavish a v závěrečné minutě druhého dějství zkompletoval čistý hattrick.

    V poslední třetině už šlo pouze o to, jestli Kanada dosáhne na dvouciferný počet branek. Ve 44. minutě se počtvrté prosadil McTavish, když ztrestal chybu rozehrávajícího brankáře Bol´a. McTavish se tak stal historicky čtvrtým Kanaďanem, který na MS juniorů zaznamenal v jednom duelu čtyři branky (rozšířil tak šestici Mario Lemieux v roce 1984, Simon Gagne 1999, Brayden Schenn 2011, Taylor Raddish 2017, Maxime Comtois 2019, Connor Bedard 2022). Nutno podotknout, že v případě Bedarda se nejedná o oficiální zápis, protože juniorské MS konané na konci loňského kalendářního roku, bylo předčasně ukončeno.

    Kanaďané posléze polevili a vypadalo to, že by ani nemuseli dosáhnout na onu desítku. Nicméně v 56. minutě propadla přihrávka od mantinelu k Royovi a ten do horního rohu brány překonal Bol´a. Jednadvacet sekund před koncem pak uzavřel velkou kanadskou show Ostapchuk.
     
    Konec zápasu.
    59:39 Zack OSTAPCHUK - 1:11
     
    59:39
    Kanada právě vstřelila branku!
    Roy se otočil na levé straně a nastřeloval kotouč před bránu. ZACK OSTAPCHUK si všiml, že Bol´o nemá puk ve své moci a křížem jej procedil do sítě směrem k protější tyči. Asistence: Joshua Roy, William Dufour.
     
    59:19
    Roy vyplaval s Ostapchukem v situaci dva na jednoho, ale Ostapchuk si nezpracoval přihrávku ideálně.
     
    58:19
    Elliot Desnoyers šel do souboje jeden na jednoho, otočil se na pravé straně, ale nenahrál přesně pod sebe.
     
    57:53
    Garand sebral kotouč do lapačky, bude se vhazovat po jeho levé ruce.
     
    57:23
    Cuylle roztáhl hru na pravou stranu, kde měl jeho spoluhráč hodně místa, ale Bol´o si povyjel.
     
    56:58
    Foersterova střela z pravé strany byla sražena do ochranné sítě, Kanaďané střídají.
     
    56:45
    Johnson nenašel prostor z levé strany mezi nohama gólmana.
    55:07 Joshua ROY - 1:10
     
    55:07
    Kanada právě vstřelila branku!
    Přece jen Kanada zvládla onu desítku! Zellweger posílal kotouč z levé strany před bránu, kde Dufour absolvoval důležitý souboj s obráncem u přední tyče. Petrovický nenavázal JOSHUU ROYE a ten vymetl kratší šibenici. Asistence: William Dufour, Olen Zellweger.
     
    54:23
    Zack Ostapchuk obral soupeře o puk na pravé straně, natlačil se před bránu, tu ale poté posunul.
     
    54:00
    Dufour zakončoval bekhendem mezi kruhy, Bol´o byl připraven.
     
    53:12
    Kanada je nastěhovaná v útočném pásmu, ale zatím si jen nahrává po mantinelu.
     
    52:34
    Greig se pošťuchoval se soupeřem mimo hru u slovenské lavičky.
     
    51:45
    Bedard se rozjel na pravé straně, otočil se kolem brány a sklepl na Zellwegera, ten si na Bol´a nepřišel.
     
    50:28
    Kanaďané už hodně polevili, docela přehrávají akce. Jediné, oč ještě v tomto duelu běží, je to, zda se jim povede docílit desítky.
    Marken.cz

    Vít Muzikář

    Branky a nahrávky: 35. Kašlík (Myklucha, Nemec) – 7. Bedard (McTavish, Roy), 14. Cuylle (Greig, McTavish), 16. Othmann (Cuylle), 20. Zellweger (Stankoven, Foerster), 22. Stankoven (Johnson, Cormier), 27. McTavish (Sebrango), 36. McTavish (Othmann, Cormier), 40. McTavish (Roy, Bedard), 44. McTavish (Othmann), 56. Roy (Dufour, Zellweger), 60. Ostapchuk (Roy, Dufour)


    Slovensko: Latkóczy (21. Boľo) – Kmec, Petrovický (C), Štrbák, Stripai, Groch, Žabka, Bakala, Nátny – Sýkora (A), Petrovský, Demek – Myklucha, Kašlík, Nemec – Faith (A), Jedlička, Dvorský – Kupčo, Stümpel, Honzek.
    Trenér: Ivan Feneš

    Kanada: Garand (Cossa) – Zellweger, Sebrango (A), Cormier, Del Mastro, Seeley, Thompson, O'Rourke – Roy, Bedard, McTavish (C) – Stankoven, Foerster, Johnson (A) – Greig, Ostapchuk, Dufour – Othmann, Desnoyers, Cuylle – Gaucher.
    Trenér: Dave Cameron

    Rozhodčí: Kika (CZE), Kova (FIN) – Jusi (FIN), Špůr (CZE)

    Diváci: 3 216
    thejrc.org