USA – Lotyšsko 3:4 (po pr.) | Kanada – Německo 5:2 (kon.)
po prodl.
USA
3:4 (2:2, 0:0, 1:1 - 0:1)
Lotyšsko
Neděle 28.05.2023, 14:20 • Nokia Arena, Tampere • Mistrovství světa • O 3. místo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    No a to už od nás bude pro tuto chvíli všechno. Děkujeme Vám za pozornost během celého mistroství a doufáme, že jste si souboj o třetí místo užili stejně jako my. Ještě se na Vás samozřejmě budeme těšit u večerního finále. Daniel Kinc a Lukáš Mihal se loučí. Tak zase někdy na počtenou! (17:04:17)
     
    Ještě samozřejmě nesmí chybět týmová fotka. Během jejího pořizování celý stadion pořvává: Latvija! Latvija!
     
    Na řadu samozřejmě přijde i lotyšská hymna, která po takovém zápase ještě nikdy v historii nehrála.
    Kapitán přebral trofej
     
    Kapitán Kaspars Daugavinš přebírá ocenění pro bronzový tým turnaje.
     
    Lotyši už přebírají nesmírně cenné bronzové medaile, následně se jdou pozdravit s americkými protihráči.
     
    Nyní dostanou pamětní medaile rozhodčí, mezi kterými je i český sudí Jan Hribik. Určitě to bude cenný přírůstek do jeho sbírky.
     
    Nejlepší hráči utkání

    USA: Rocco Grimaldi
    Lotyšsko: Oskars Batna
     
    Lotyšsko poprvé v historii získává na mistrovství světa cenný kov! Bude to sice až bronzová medaile, ale i přesto je to pro celý lotyšský hokej obrovský úspěch. Každopádně největším hrdinou tohoto duelu se stal Kristians Rubins, který vstřelil dva góly včetně toho vítězného, pořádně přispěl také Rihards Bukarts, který v celém play off nasbíral neuvěřitelných sedm asistencí!
    Obrovská radost Lotyšska po první historické medaili z MS
     
    Celý lotyšský tým na sebe okamžitě po vítězné brance naskákal a začal mohutně slavit. Mezitím se připravuje medailový ceremoniál.
     
    Konec zápasu.
    61:22 Kristians RUBINS - 3:4
    61:22 Lotyši slaví zisk bronzové medaile
     
    61:22
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Je hotovo! Hala se otřásá v základech a Lotyši slaví, jakoby vyhráli celý světový šampionát. Hrdinou se stává obránce KRISTIANS RUBINS, k němuž se odrazil puk před brankou a bek, který zařídil vyrovnání v závěru, napálil puk pod horní tyč. Obrovská radost Lotyšů, kteří slaví historicky první medaili z MS. Asistence: Kaspars Daugavinš, Janis Jaks.
     
    60:50
    V další kombinaci Lotyšů v pásmu přišla nepřesná přihrávka, která vyhnala pobaltský celek z pásma.
     
    60:18
    Rodrigo Abols opět nebyl daleko od vstřelení gólu, přičemž tentokrát mu k tomu mohl pomoci protihráč. Od něj se totiž puk odrazil do protipohybu gólmana, nakonec ale zaletěl jen mimo bránu.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    Po bezgólové druhé části jsme se dočkali v té třetí dalších branek. O něco blíže bronzu byli Američané, když se ve 47. minutě prosadil z dorážky Matt Coronato. Lotyši ale celý turnaj ukazují fantastickou bojovnost a předvedli ji i v závěru, kdy se o vyrovnání postaral přesnou ranou od modré obránce Kristians Rubins. Tohle utkání tak rozhodne prodloužení, potažmo nájezdy. Nejprve nás čeká desetiminutové prodloužení 3 na 3.

    Daniel Kinc

    Lukáš Mihal

    Branky a nahrávky: 10. Grimaldi (Perunovich, Bjork), 20. Grimaldi (Perunovich, Coronato), 47. Coronato (Samberg, O'Connor) – 8. Ro. Bukarts (Ri. Bukarts, Dzierkals), 17. Jaks (Ri. Bukarts, Indrašis), 55. Rubins (Ločmelis, Ri. Bukarts), 62. Rubins (Daugavinš, Jaks)


    USA: DeSmith (Petersen) – Samberg, Perbix, Kleven, Perunovich, Thrun, Mackey, Hutson – Grimaldi, Bonino (C), A. Tuch (A) – Eyssimont, O'Connor, Garland (A) – Gauthier, Tynan, Mazur – Farrell, Brown, Coronato – Bjork.
    Trenér: David Quinn.

    Lotyšsko: Šilovs (Gudlevskis) – Zile, Balinskis, Jaks, Rubins, Freibergs, Čukste, Cibulskis – Balcers, Abols (A), Daugavinš (C) – Ro. Bukarts (A), Batna, Dzierkals – Krastenbergs, Smirnovs, Andersons – Ri. Bukarts, Ločmelis, Indrašis – Keninš.
    Trenér: Harijs Vitolins.

    Rozhodčí: Hribik (CZE), Sewell (GBR) – Hautamaki (FIN), Wyonzek (CAN)

    Diváci: 11026
    thejrc.org