Kanada – Česko 5:0 (kon.) | J. Korea – Itálie 2:1 (3:2 po s.n.) | Česko – Čína 3:2 (kon.)
konec
Česko
3:2 (1:1, 1:1, 1:0)
Čína
Neděle 04.06.2023, 23:00 • Moose Jaw Events Centre • MS v para hokeji • O 3. místo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Nejlepší hráči: Michal Geier – Ču Čan Fu. (00:54:55)
     
    Čeští para hokejisté získali historický bronz! Utkání proti Číně bylo dramatické do posledních vteřin, svěřenci kouče Novotného nakonec urvali těsné vítězství 3:2.

    V první i druhé třetině si oba celky rozdělily po jednom gólu. Závěrečnou patnáctiminutovku začali aktivněji Číňané, kteří ale nestrhli vedení na svou stranu ani v jedné ze dvou nabídnutých přesilových her, a tak zákonitě přišel trest. Češi totiž pobídku v podobě přesilovky na rozdíl od soupeře využili, 74 sekund před koncem základní hrací doby skóroval přízemní ránou zpoza levého kruhu kapitán mužstva Radek Zelinka. Čína se na závěrečný tlak nezmohla, česká reprezentace uhájila těsný náskok bez větších problémů.

    Objektivně Češi nebyli lepším týmem, ovšem dali do zápasu srdce a obrovskou vůli, přiklonilo se na jejich stranu i potřebné štěstíčko. Bronzové medaile jsou zaslouženým výsledkem tvrdé práce a velkého množství vynaloženého úsilí hráčů s nelehkým životním osudem. Odveta za olympijské čtvrtfinále se povedla dokonale, tentokráte jsou Číňané na poražené straně, ačkoliv do utkání nastupovali v roli mírného favorita.
     
    Konec zápasu.
     
    44:53
    Je to jasné, Češi mají historický bronz! Pavel Doležal vyhodil po levém mantinelu tak šikovně, že se ani nepískalo zakázané uvolnění, Sü Ťin Čchiang musel hrát.
     
    44:05
    Souboj o třetí místo se přehoupl do poslední minuty základní hrací doby. Čína získala útočné pásmo, ale jen na pár vteřin, do střední třetiny touš vrátil Pavel Kubeš.
    43:46 Radek ZELINKA - 3:2
     
    43:46
    Česko právě vstřelilo branku!
    Jako blesk z čistého nebe přichází třetí český gól, který by mohl mít bronzovou příchuť, zbývá posledních 74 vteřin! Jako správný kapitán na sebe vzal zodpovědnost RADEK ZELINKA, zpoza levého kruhu vypálil po ledě a překvapenému gólmanovi kus černé gumy propadl pod tělem! Bez asistence.
     
    43:13
    Do útočného pásma vrátil puk Alex Oha, jenže Filip Veselý byl za modrou dříve, z důvodu signalizovaného ofsajdu musel útočnou třetinu opustit.
     
    42:33
    Václav Hečko si sám na zakončení nevěřil, takže ještě přihrával doleva Patriku Sedláčkovi, tu vystihl Ču Čan Fu.
     
    42:02
    Krátce po buly vypálil forhendem Michal Geier. Na hattrick si ještě bude muset počkat, puk sice propadl brankáři pod betonem, ale proletěl vedle pravé tyče.
     
    41:48
    Oddechový čas pro Česko.
     
    41:48
    Početní převahu si zahraje i Česko! Důvodem je nedovolený zákrok Čang Čenga za nebezpečné najetí do Radka Zelinky. Dvě minuty za téčko.
     
    41:15
    S koncem trestu Miroslava Novotného ještě vyhodil po levém mantinelu Radek Zelinka. Češi v oslabení odolali, pokračujeme za nerozhodného stavu.
     
    40:49
    Ostrá nahrávka směřovala do předbrankového prostoru na všudypřítomného Šen I Fenga, k němuž touš nepustil Martin Kudela.
     
    40:25
    Probíhá poslední pětiminutovka základní hrací doby. Češi zuby nehty brání v oslabení, minuta už je ubráněná, tak snad kompletně vyprší i ta druhá!
     
    39:29
    Šen I Feng dokonale zmátl Pavla Kubeše, avšak klid na zakončení nedostal z důvodu dotírajícího Alexe Ohara, nepovedené zakončení proskákalo vedle levé tyče.
     
    39:11
    Nepříjemnost pro český celek, který v blížícím se závěru míří do oslabení. Miroslav Novotný fauloval Čang Čenga, rozhodčí vylučují za hrubost.
     
    38:43
    Na druhý pokus už byl Šen I Feng na puku o poznání jistější. Z mezikruží mířil k pravé tyči, kam Martin Kudela s vypětím všech sil dosáhl.
     
    38:19
    Šen I Feng neúmyslně nechal puk za sebou, čímž paradoxně dostal do tutovky Wang Č' Tunga, ten forhendem minul volný prostor v pravém horním rohu.

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 12. Geier (Kubeš), 18. Geier (Hečko), 44. Zelinka – 2. Cchuej, 30. Šen (Wang Č' Tung, Ťi)


    Česko: Kudela (Vápenka) – Kubeš, Doležal, Zelinka (C), Wágner – Hečko (A), Geier, Sedláček, Novotný (A), Ohar, Veselý, Hábl, Žižlavský, Vrubel.
    Trenér: Jakub Novotný

    Čína: Ťi (Wang Wej) – Chu, Ču, Lyu, Sü (A), Čche – Wang Č' Tung, Cchuej (C), Čchiou, Šen, Čang, Tchien, Wang Ťü Ťiang, Li.
    Trenér: Jin Ťi-wu

    Rozhodčí: Esposito – Hermansen Oswold (GER), Lewis (USA)

    Diváci: 689
    thejrc.org