Finsko – Slovensko 8:1 (kon.) | Česko – Německo 3:4 (kon.) | Švýcarsko – Švédsko 2:5 (kon.)
Rusko – Kanada 6:0 (kon.)
konec
Finsko
8:1 (2:0, 5:1, 1:0)
Slovensko
Sobota 28.12.2019, 15:10 • Werk Arena, Třinec • Mistrovství světa do 20 let • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Krásné odpoledne všem hokejovým fanouškům, vítáme vás u on-line přenosu z utkání mistrovství světa juniorů mezi Finskem a Slovenskem. Zápas začíná v 15:00 a bude vás jím provázet Libor Kokoška.
     
    FINSKO – 4. místo, 1 bod, skóre 2:3

    I když se Finové zatím krčí na předposledním místě tabulky, do zápasu se Slovenskem vstoupí jako favorité. Obhajující světový šampion v prvním zápasu padl v prodloužení se Švédskem 2:3. Jako první šli do vedení hráči v čele s Lassim Thomsonem, když se v 17. minutě trefil Patrik Puistola. Švédům se po parádní trefě Nilse Hoglandera, který "lakrosovým" způsobem uklidil zpoza branky puk do šibenice, podařilo vyrovnat. Finům se ještě jednou povedlo jít do vedení, ani napodruhé ho ale nedokázali udržet do konce zápasu. Po šedesáti odehraných minutách se tak šlo do prodloužení ve kterém byli úspěšnější Švédové, když rozhodující branku vstřelil Alexander Holtz.

    V skandinávské brance najdeme jednu z vycházejících hvězd světového hokeje. Justus Annunen (93,8% úspěšnost zákroků na turnaji) už ve svých devatenácti letech patří s 94,7% úspěšností zákroků k nejlepším brankářům nejvyšší finské soutěže. V poli pak najdeme dvojici produktivních obránců – člena Honkovské hokejové dynastie – Anttoniho Honku (0 + 1) a finského kapitána Lassiho Thomsona (0 + 0).

    O ofenzivní činnost by se měli starat Matias Maccelli (0 + 0), Aku Räty (0 + 0) a Aatu Räty (0 + 0).

    Podobně jako Češi i trenérský štáb vedený Raimonem Helminenem musí už po prvním zápase řešit zranění. Šampionát totiž skončil pro Rasmuse Kupariho, který si podobně jako Jakub Lauko poranil koleno. „Pro tým je to samozřejmě velká ztráta, ale žádný turnaj není tak důležitý, aby ohrozil zdraví a budoucnost mladého hráče,“ řekl pro web finské asociace Kimmo Oikarinen, generální manažer týmu.

    ZÁPASY NA MISTROVSTVÍ:

    26.12.2019 Finsko – Švédsko 2:3 po prodloužení.
     
    FINSKO – STATISTIKY

    SESTAVA:

    Brankáři:
    Justus Annunen (Oulu), Jasper Patrikainen (Lahti), Kari Piiroinen (Windsor, OHL).

    Obránci:
    Ville Heinola (Lukko Rauma), Santeri Hatakka, Lassi Thomson (oba Ilves Tampere), Anttoni Honka (Jyväskylä), Mikko Kokkonen (Jukurit Mikkeli), Kim Nousiainen (Kuopio), Peetro Seppälä (Kouvola), Toni Utunen (Tappara Tampere).

    Útočníci:
    Rasmus Kupari (Ontario, AHL), Eemil Erholtz (Vaasa), Lenni Killinen (Pori), Matias Maccelli, Antti Sarela (oba Ilves Tampere), Joonas Oden (Kouvola), Sampo Ranta (Univ. of Minnesota, NCAA), Ville Petman (Lukko Rauma), Pasi Puistola (Tappara Tampere), Aatu Räty, Aku Räty (oba Oulu), Kristian Tanus (Jukurit Mikkeli).

    TŘI NEJPRODUKTIVNĚJŠÍ HRÁČI:

    1. Kristian Tanus (1 + 1)
    2. Patrik Puistola (1 + 1)
    3. Anttoni Honka (0 + 1).

    BRANKÁŘI:

    1. Justus Annunen (2, 77 GAA, 93,8 Sv%).
    Zranění finské hvězdičky Rasmuse Kupariho

     
    SLOVENSKO – 2. místo, 3 body, skóre 3:1

    Ten nejdůležitější souboj mají Slováci už zřejmě za sebou, duel s Kazachstánem byl dlouho vyrovnaný, svěřenci Róberta Petrovického ale v závěru dokázali zlomit nerozhodný stav a připsat si důležité tři body do skupinové tabulky. Do listiny střelců se v pátečním zápase zapsali Oliver Okuliar, Daniel Tkáč a Róbert Džugan.

    I když Slováci nepatří k papírově nejsilnějším celkům turnaje, v Třinci mají velkou podporu. Krom fanoušků, kteří slezské město doslova okupují, se můžou spolehnout i na svého gólmana Samuela Hlavaja (95,7% úspěšnost zákroků), který si v zápase proti Kazachstánu vychytal ocenění pro nejlepšího hráče.

    Ledoborcem rychlých finských útoků by měla být dvojice Samuel Kňažko (0 + 1) a Dávid Mudrák (0 + 2), oba slovenští beci totiž nastupují ve finském TPS, přizpůsobit se skandinávskému stylu hokeje by jim tak nemělo dělat problémy.

    Jednoznačně největší hvězdou slovenského týmu je Oliver Okuliar (1 + 0) . V prestižní WHL si drží průměr více než bodu na zápas, proti Kazachstánu navíc vsítil rozhodující branku. Nesmíme ale zapomenout ani na jeho bývalého spoluhráče Viktora Durinu (0 + 0) či Martin Faško-Rudáše (0 + 0).
     
    SLOVENSKO – STATISTIKY

    SESTAVA:

    Brankáři:
    Samuel Hlavaj (Sherbrooke, QMJHL), Samuel Vyletelka (Minnesota, NAHL), Jakub Lackovič (Žilina).

    Obránci:
    Martin Bučko (Košice), Boris Česánek (Poprad), Marcel Dlugoš (Žilina/L. Mikuláš), Oliver Turan (Detva), Samuel Kňažko, Dávid Mudrák (oba Turku, Finsko), Marko Stacha (Trenčín), Martin Vitaloš (Rögle, Švédsko).

    Útočníci:
    Maxim Čajkovič (Saint John, QMJHL), Viktor Ďurina (Trenčín/Dubnica), Róbert Džugan (Trenčín/Topolčany), Martin Faško-Rudáš (Everett, WHL), Nicolas Ferenyi (Trenčín/Pov. Bystrica), Dominik Jendek (Slovan Bratislava), Kristián Kováčik (Trenčín/Žilina), Jakub Minárik (Nitra), Marek Minárik (Žilina), Michal Mrázik (Linköping, ŠVédsko), Oliver Okuliar (Lethbridge, WHL), Adam Paulíny (Martin), Daniel Vladimír Tkáč (Merritt Centennials, BCHL).

    TŘI NEJPRODUKTIVNĚJŠÍ HRÁČI:

    1. Dávid Mudrák (0 +2)
    2. Róbert Džugan (2 + 0)
    3. Daniel Vladimír Tkáč (1+1)..
    Sestřih ze zápasu mezi Slovenskem a Kazachstánem
     
    Ještě jednou vás zdravíme, tentokrát už přímo z třinecké Werk Areny, kde za necelou hodinu vypukne duel mezi Finskem a Slovenskem. Přejeme příjemnou zábavu.
     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Annunen (Piiroinen) – Nousiainen, Thomson (C), Hatakka, Heinola (A), Kokkonen, Utunen, Honka, Seppälä – Killinen, Maccelli, Saarela – Oden (A), Puistola, Tanus – Erholtz, Petman, Ranta – Aatu Räty, Aku Räty.

    Slovensko: Vyletelka (Hlavaj) – Dlugoš, Bučko, Vitaloš, Kňažko (A), Mudrák, Česánek (C), Turan – Faško-Rudáš, Džugan (A), M. Minárik – Okuliar, Kováčik, Čajkovič – Paulíny, Mrázik, Tkáč – Jendek, J. Minárik, Ďurina.

    Rozhodčí: Fateev (RUS), Hejduk (CZE) – Bowles (USA), Obwegeser (SUI).
     
    Hráči už jsou přichystaní na úvodní buly, utkání začne během chvíle.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:01
    Na úvodním buly byl úspěšnější Fin Antti Saarela. Jako první se tak do útoku podívají domácí.
     
    00:30
    Po krátké finské kombinaci se do zakončení ze středu hřiště dostal Kim Nousiainen, branku Slovenska svým zakončením z příklepu ale nakonec netrefil.
     
    00:55
    Jeden ze Slováků nahrál rukou, hra je přerušena, vhazovat se bude ve středním pásmu.
     
    01:19
    Maxim Čajkovič (Slovensko) podrazil u mantinelu jednoho z finských hráčů, Slováci se teď tak budou muset dvě minuty bránit proti domácí přesilovce.
     
    01:36
    Finské problémy s kombinací vyústily v ofsajd, hra tak bude pokračovat vhazováním ve středním pásmu.
     
    02:12
    Přihrávku Lassiho Thomsona srazil jeden ze slovenských obránců až za modrou, do konce přesilovky už zbývá méně než minuta.
     
    03:19
    Hosté v plném počtu.
     
    03:46
    Dlouho netrvalo a dvířka od slovenské trestné lavice se opět otevírají. Oliver Turan (Slovensko) okatě podrazil jednoho z finských útočníků, za což mu rozhodčí udělil spravedlivý dvouminutový trest.
     
    03:55
    Róbert Džugan se vydal po pravém mantinelu do úniku na finskou branku, jeho zakončení z hranice pravého kruhu pro vhazování nakonec letělo těsně nad břevnem domácí branky.
     
    04:30
    Nebezpečná finská přízemní střela z prostoru mezikruží prolétla těsně vedle levé tyče slovenské branky.
     
    04:54
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Závar před slovenskou brankou končí gólem! Střela Joonase Odena se od brusle jednoho ze slovenských obránců odrazilo k úplně volnému PATRIKU PUISTOLOVI, který z prostoru u pravé tyče poslal puk za záda přesouvajícího se Samuela Vyletelka. Asistence: Joonas Oden, Kristian Tanus.
    04:54 Patrik PUISTOLA - 1:0
     
    04:54
    Hosté v plném počtu.
     
    05:52
    Samuel Kňažko se v samostatném úniku na finskou branku nakonec ani nedostal do zakončení, puk mu sklouzl z čepele přímo k Justusu Annunenovi.
     
    06:33
    Vyloučení v týmu Slovensko (Oliver Okuliar – 10 min. osobní trest, nesportovní chování). Trest odpyká Maxim Čajkovič.
     
    06:33
    Komerční přestávka.
     
    06:46
    Lassi Thomson nechtěně vytáhl puk za modrou, tohle bude finský ofsajd.
     
    07:10
    Lassi Thomson to zkusil z příklepu od modré, jeho pokus k bližší pravé tyči ale nakonec dokázal povedeným zákrokem zlikvidovat Samuel Vyletelka.
     
    07:14
    Netrvalo dlouho a Samuel Vyletelka sklidil další potlesk slovenských fanoušků, tentokrát zasáhl proti nahození Villeho Heinola.
     
    07:39
    Slovensko vyhrává buly a vyhazuje puk až za finskou branku.
     
    08:33
    Hosté v plném počtu.
     
    09:16
    Po přihrávce podél mantinelu se na modré dostal do zajímavé střelecké pozice Samuel Kňažko, svým nahozením ale trefil pouze před brankou stojícího finského obránce.
     
    09:33
    Jiskří to i na druhé straně, ani tentokrát ale nepustil Samuel Vyletelka puk za svá záda.
     
    09:45
    Rozhodčí si všiml útočícího finskho hráče v brankoviště a přesunul hru do středního pásma.
     
    09:58
    Sampo Ranta to v samostatném úniku na slovenskou branku zkusil bekhendem, trefil ale pouze dobře postaveného Samuela Vyletelku.
     
    Slovensku se v juniorské kategorii proti Finsku dlouhodobě nedaří. Poslední vítězství našich východních sousedů se datuje až do roku 2014, ve kterém po trefách Petera Cehlárika a Matúše Holendy vyhráli 2:1.
     
    10:10
    Daniel Vladimír Tkáč šikovnou žabičkou od levého mantinelu našel před finskou branku najíždějícího Kristiána Kováčika, který z první prodloužil přihrávku směrem k finské brance. Justus Annunen si ale dobře pokryl prostor mezi betony a kotouč přilehl.
     
    10:10
    Komerční přestávka.
     
    10:15
    Boris Česánek od modré trefil pouze před ním stojícího obránce.
     
    10:32
    Boris Česánek opět pálí, tentokrát jeho pokus z první prošel až k Justusu Annunenovi, který nadějně vypadající střelu vyrazil lapačkou před sebe.
     
    10:55
    S trochou toho hokejového štěstíčka se do zakončení z hranice pravého kruhu pro vhazování protlačil Maxim Čajkovič, finskou branku ale nakonec minul.
     
    12:14
    Hraje se ve velmi rychlém tempu, ani jeden z týmů si ale není schopen vytvořit jakoukoliv střeleckou pozici.
     
    12:21
    Slováci se po ztrátě puku lapili v ofsajdu, hra bude pokračovat vhazováním ve středním pásmu.
     
    12:35
    Nepřesný hostující pas podél mantinelu skončil až za finskou brankou. Zakázané uvolnění.
     
    13:21
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Další závar před slovenskou brankou, další finská branka. AKU RÄTY se dostal k odraženému puku před hostujícím brankovištěm, jednoduše si stáhl puk do strany a zakončením k tyči překonal přesouvajícího se Samuela Vyletelka. Asistence: Sampo Ranta, Aatu Räty.
    13:21 Aku RÄTY - 2:0
     
    13:59
    Adam Paulíny to při slovenském přečíslení 2 na 1 vzal na sebe a z prostoru pravého kruhu pro vhazování vystřelil. Jeho zakončení švihem k bližší pravé tyči nakonec dokázal Justus Annunen dobrým zákrokem vyrazit do rohu kluziště.
     
    14:41
    Další rychlý slovenský brejk, Viktor Ďurina nakonec ale střelou švihem finskou klec minul.
     
    Finům se vstup do turnaje nepovedl. I když proti Švédům dvakrát vedli, nedokázali zápas dovést do vítězného konce a kvůli brance Alexandera Holtze v prodloužení nakonec prohráli.
     
    15:41
    Matias Maccelli tak dlouho čekal na střelu, až se před něj stačil dostat jeden z obránců, který zakončení finského útočníka srazil do plexiskla za hostující brankou.
     
    16:05
    Tohle vypadalo nadějně! Samuel Kňažko se po krátkém slovenském nátlaku na finskou branku dostal do zakončení od modré, jeho nahození k tyči ale nakonec dokázal šikovný finský gólman Justus Annunen zlikvidovat.
     
    16:05
    Komerční přestávka.
     
    16:14
    Pokus Martina Vitaloše od modré skončil sražený za finskou brankou.
     
    17:26
    Antti Saarela se po slovenské chybě ve středním pásmu dostal do zakončení z hranice pravého kruhu pro vhazování, jeho střela švihem doprostřed branky ale Samuela Vyletelku nepřekvapila.
     
    17:43
    Dominik Jendek si šikovně hodil puk o mantinel okolo obránce, Mikko Kokkonen ho ale nakonec spekulativním přidržením za sebe nepustil a shodil rychlonohého slovenského útočníka na zem.
     
    18:15
    Mikko Kokkonen to zkusil po přihrávce ze strany od modré, jeho nahození ale skončilo na noze jednoho ze slovenských obránců. Hosté teď navíc půjdou do rychlého brejku.
     
    19:00
    Minuta do konce první třetiny.
     
    19:49
    Už to vypadalo, že se Maxim Čajkovič dostane do nadějně vypadajícího zakončení, při kličce o puk ale nakonec přišel.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Druhá třetina začne přibližně v 16:00.
     
    První třetina je minulostí. Finové vstoupili do zápasu tou pravou nohou a po dvaceti minutách vedou nad našimi východními sousedy 2:0. Poprvé se ze vstřelené branky mohli radovat už v páté minutě, kdy zmatku před brankovištěm Samuela Vyletelka využil Patrik Puistola, který přesouvajícího se slovenského gólmana překonal. Netrvalo dlouho a další závar před hostující brankou skončil druhou finskou brankou, Aku Räty se dostal k odraženému kotouči, jednoduše si ho stáhl do strany a trefou k pravé tyči poslal svůj tým už do dvoubrankového úniku.

    Střely: 11:11.
     
    Hráči už jsou zpět na ledové ploše, druhé dějství dnešního zápasu začne za necelou minutu.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:02
    Na úvodním buly druhé třetiny byl úspěšnější finský centr Antti Saarela, jako první se tak do útoku podívají domácí hokejisté.
     
    20:45
    Samuel Vyletelka letí na střídačku, Slovensko bude hrát přesilovku!
     
    21:11
    Lassi Thomson (Finsko) za finskou brankou srazil jednoho ze slovenských útočníků krosčekem k zemi a podívá se tak na dvě minuty na trestnou lavici.
     
    21:26
    Nahození Eemila Erholtza bekhendem přikryl Samuel Vyletelka lapačkou, hra tak bude pokračovat vhazováním po jeho levici.
     
    Finský gólman Justus Annunen patří k vycházejícím hvězdám světového hokeje, v nejvyšší finské soutěži má úspěšnost zákroků 94,7%. Daří se mu zatím i na juniorském šampionátu, proti Švédsku dokázal úspěšně zasáhnout v 93,8% případů.
     
    21:51
    Po obrovské šanci Michala Mrázika, který ale z prostoru mezikruží nakonec finskou branku těsně minul, budou Slováci hrát přečíslení 5 na 3. Peetro Seppälä (Finsko) podobně jako domácí kapitán krosčekem poslal jednoho z útočníků k zemi, za což se podívá na dvě minuty na trestnou lavici.
     
    21:55
    Slovenská střela z příklepu od modré skončí sražená v ochranné síti nad finskou brankou.
     
    22:13
    Maxim Čajkovič to zkusil po krátké slovenské kombinaci od modré, Justus Annunen ale dokázal jeho pokus z příklepu srazit betonem mimo tři tyče finské branky.
     
    22:35
    Další nadějná slovenská střela! Po rychlé kombinaci se do zakončení z ostrého úhlu dostal Martin Faško-Rudáš, škvíru mezi brankářem a bližší levou tyčí ale nakonec najít nedokázal.
     
    22:54
    Dalekonosná střela Maxima Čajkoviče od modré skončila sražená v ochranné síti nad finskou brankou.
     
    23:11
    Finové ve čtyřech.
     
    23:42
    Daniel Vladimír Tkáč to zkusil ze strany, nakonec ale trefil pouze nohu před ním klečícího obránce. Zdá se, že Finové dvojnásobné oslabení přežili bez obdržené branky.
     
    23:51
    Domácí v plném počtu.
     
    24:49
    Už to vypadalo, že Peetro Seppälä vypálí z prostoru mezikruží. Jeden ze slovenských hráčů mu ale za pět minut vypíchl puk z hole a zastavil tak nadějně vypadající finský útok.
     
    25:41
    Peetro Seppälä to po dlouhé finské kombinaci zkusil od modré, střelou z příklepu ale trefil pouze před brankou stojícího spoluhráče, od kterého se puk odrazil do rohu kluziště.
     
    26:20
    Zakončení Lenniho Killinena z hranice pravého kruhu pro vhazování dokázal Samuel Vyletelka ramenem vyrazit nad slovenskou branku.
     
    26:35
    Oliver Okuliar (Slovensko) dnes nezažívá zápas svých snů, za hákování ho rozhodčí poslal na další dvě minuty na trestnou lavici.
     
    26:35
    Komerční přestávka.
     
    26:57
    Ville Heinola se dostal ke sraženému puku na modré, jeho razantní dělovka z příklepu ale skončila sražená výborně chytajícím Samuelem Vyletelkou.
     
    27:15
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Tak takový gól se jen tak nevidí, už to vypadalo, že si Samuel Vyletelka úspěšně vyskočí pro odražený puk po střele Villeho Heinoli. Nakonec mu ale z lapačky kotouč utekl k Kristianu Tanusovi, který se štěstím zpoza branky našel před brankovištěm úplně volného JOONASE ODENA. Tomu už stačilo jen skórovat do úplně prázdné slovenské branky. Asistence: Kristian Tanus, Ville Heinola.
    27:15 Joonas ODEN - 3:0
     
    28:26
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Černá chvilka pro slovenský hokej, po minutě se Finové můžou radovat opět, tentokrát opravdovou hokejovou laskominu ukuchtil AATU RATY ,když podjel pod slovenskou brankou a rychlým zakončením k pravé tyči nachytal přesouvajícího se Samuela Vyletelku. Asistence: Lenni Killinen, Matias Maccelli.
    Aatu RÄTY - 4:0
     
    Hned dva ze slovenských hráčů působí ve Finsku. Samuel Kňažko a Dávid Mudrák hrají za juniorský celek TPS a patří k tahounům svého týmu, daří se jim i na juniorském šampionátu, dohromady totiž už nasbírali rovnou tři body.
     
    31:37
    Nahození Villeho Heinola k pravé tyči dokázal Samuel Vyletelka srazit betonem do rohu kluziště.
     
    32:34
    Nadějný slovenský útok končí bez zakončení. Maxim Čajkovič chtěl ze strany přihrávkou bekhendem procpat puk před finské brankoviště, kotouč nakonec se štěstím jeden z obránců srazil za vlastní branku.
     
    32:47
    Komerční přestávka.
     
    32:59
    Nepřesná slovenská rozehrávka končí zakázaným uvolněním.
     
    33:14
    Finsko právě vstřelilo branku!
    A máme tu pátou finskou branku. Jeden z finských hráčů našel přihrávkou podél mantinelu volného MIKKA KOKKONENA, který svým zakončení švihem mezi dvojicí slovenských obránců vymetl levou šibenici hostující branky. Bez asistence.
    33:14 Mikko KOKKONEN - 5:0
     
    34:28
    Aku Räty to po přihrávce od mantinelu zkusil z hranice pravého kruhu pro vhazování, svůj pokus zamířil ale pouze do středu hřiště, kde už klečel připravený Samuel Vyletelka.
     
    34:43
    Po nepřesné přihrávce podél mantinelu se slovenští hokejisté dopustili dalšího zakázaného uvolnění.
     
    34:51
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Tak tohle si asi žádný ze slovenských fanoušků nepřál, Finové totiž už ve druhé třetině vedou nad svým soupeřem o šest branek. Do zakončení od modré se dostal EEMIL ERHOLTZ, který od modré nahodil puk na slovenskou branku. Samuelu Vyletelkovi propadl puk mezi rukou a betonem, nakonec si ho bruslí smolně srazil do sítě. Bez asistence.
    34:51 Eemil ERHOLTZ - 6:0
     
    34:51
    Střídání v týmu Slovensko: ze hřiště odchází Samuel Vyletelka, přichází Samuel Hlavaj.
     
    Slováci se můžou spolehnout na gólmana Samuela Hlavaja. Teprve osmnáctiletý brankář si totiž na světovém šampionátu juniorů zachytal už loni, letos si navíc dokázal dobré výkony z kanadské QMJHL převézt i do Třince, kde v pátek vychytal nejen výhru, ale i ocenění pro nejlepšího hráče.
     
    36:24
    Komerční přestávka.
     
    36:24
    Vyloučení v týmu Finsko (Aatu Räty – 2 min., vysoká hůl).
     
    36:34
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Už po jedenácti sekundách přesilové hry se můžou Slováci radovat ze vstřelené branky! Dávid Mudrák našel Daniela Tkáče, který obratem z první našel před finským brankovištěm úplně volného RÓBERTA DŽUGANA. Tomu už stačilo jen nastavit hokejku tak, aby se od ní puk odrazil za záda přesouvajícího se Justuse Annunena. Asistence: Dávid Mudrák, Daniel Vladimír Tkáč.
    36:34 Róbert DŽUGAN - 6:1
     
    38:13
    Ani jedna ze střel Lassiho Thomsona neletěla mezi tři tyče slovenské branky, poprvé puk poslal těsně vedle pravé tyče, napodruhé přestřelil.
     
    38:39
    Závar před finskou brankou gólem nekončí, Justus Annunen i tentokrát podržel svůj tým.
     
    39:00
    Minuta do konce druhé třetiny.
     
    39:31
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Na finskou odpověď jsme nemuseli dlouho čekat, už je to zase o šest branek! AKU RÄTY. si z pravé strany šikovně sjel do prostoru mezikruží a střelou švihem úspěšně uklidil puk k levé tyči slovenské branky. Asistence: Matias Maccelli, Ville Heinola.
    39:31 Aku RÄTY - 7:1
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Třetí třetina začne přibližně v 16:35.
     
    Na tenhle den slovenští fanoušci jen tak nezapomenou. Finsko rozdrtilo svého dnešního oponenta ve druhé třetině 5:1 a ukazuje, že i přes včerejší prohru se Švédskem stále patří k favoritům mistrovství světa. Ve 27. minutě se mohl radovat Joonas Oden, když ho po chybě slovenského gólmana Samuela Vyletelky našel z přihrávkou zpoza branky Kristian Tanus. Po minutě se gólová siréna rozezněla opět, Aatu Räty podjel slovenskou branku a uklidil puk k pravé tyči. Po polovině zápasu se trefil i Mikko Kokkonen, který přesně pálil od modré. S trochou štěstí dopravil puk za záda Samuela Vyletelky nahozením od modré i Eemil Erholtz, slovenský gólman si totiž nakonec do sítě srazil puk sám bruslí.

    Kosmetická úprava skóre přišla v 37. minutě, kdy hlasivky slovenských fanoušků rozezněl po povedené kombinaci Róbert Džugan. Poslední slovo ale měli opět seveřané, Aku Räty si z pravé strany šikovně sjel do prostoru mezikruží a střelou švihem úspěšně uklidil puk k levé tyči slovenské branky.

    Střely: 29:19.
     
    Hráči se vrací na ledovou plochu, třetí třetina začne během necelých dvou minut.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:05
    Na úvodním buly třetí třetiny byl úspěšnější Michal Mrázik.
     
    40:19
    Závar před slovenskou brankou po střele z pravé strany uklidnil Samuel Hlavaj přilehnutím puku.
     
    40:44
    Antti Saarela svým zakončením z prostoru mezikruží těsně minul pravou tyč slovenské branky, útok Finů přesto pokračuje.
     
    42:21
    Mikko Kokkonen to po přihrávce zleva zkusil švihem ze středu hřiště, Samuel Hlavaj jeho nadějně vypadající pokus mířící pod břevno slovenské branky ale zlikvidoval dobrým zákrokem lapačkou.
     
    42:42
    Finská střela z bezprostřední blízkosti slovenské branky končí sražená v ochranné síti nad plexisklem.
     
    43:35
    Finové uklidňují tempo hry kombinací na vlastní polovině.
     
    44:05
    Závar před finskou brankou, po šťastné přihrávce Maxima Čajkoviče se do zakončení z bezprostřední blízkosti dostal Oliver Okuliar. Dobře postaveného Justuse Annunena ale nakonec překonat nedokázal.
     
    44:45
    Z pokleku z prostoru mezikruží to teď po přihrávce z levé strany zkusil Kristian Tanus, slovenskou branku nakonec těsně minul.
     
    46:02
    Už to vypadalo, že se Viktor Ďurina dostane do nadějně vypadající střelecké pozice z hranice levého kruhu pro vhazování, na poslední chvíli mu ale jeden z Finů vypíchl puk z čepele.
     
    46:28
    Komerční přestávka.
     
    Skandinávský obránce Anttoni Honka patří k početné rodině Honků. Jeho tři bratři, Aleksi, Julius a Valtteri, totiž také hrají závodně hokej. Nejznámější je zřejmě Julius, který jde svému mladšímu bratrovi příkladem a má za sebou už tři sezóny v zámořské NHL.
     
    47:23
    Ani jeden z týmů si teď není schopen vytvořit jakoukoliv střeleckou příležitost.
     
    47:47
    Dva hostující střelecké pokusy, Kristián Kováčik ani Boris Česánek ale nepálili přesně.
     
    47:53
    Lassi Thomson (Finsko) stáhl jednoho ze Slováků k zemi, rozhodčí ho za to poslal na dvě minuty na trestnou lavici. Uvidíme další slovenskou branku?
     
    48:24
    Toni Utunen vyhazuje puk až za slovenskou branku.
     
    48:39
    A máme tu další finské vyhození, tentokrát dokázal kotouč získat Mikko Kokkonen.
     
    48:54
    Po nepřesné kombinaci Slováků se puk dostává ke gólmanovi Justusu Annunenovi, který ho poslal ke svému brankářskému kolegovi na druhé straně hřiště.
     
    49:46
    Martin Vitaloš to zkusil po krátké slovenské kombinaci od modré, jeho zakončení z příklepu ale letělo pouze doprostřed branky, kde klečel připravený Justus Annunen.
     
    50:27
    Vyloučení v týmu Finsko (Matias Maccelli – 2 min., vysoká hůl).
     
    50:27
    Komerční přestávka.
     
    Dnešní utkání sleduje 4915 diváků.
     
    50:31
    Ihned po buly se k puku dostává Mikko Kokkonen, který bez váhání vyhodil kotouč až za slovenskou branku.
     
    50:39
    Nepřesná slovenská rozehrávka končí zakázaným uvolněním.
     
    51:04
    Přihrávka Róberta Džugana podél mantinelů vylétla ze slovenské útočné třetiny. V téhle početní výhodě to Slovákům zatím moc nejde.
     
    51:51
    Oliver Okuliar dostal dobrý pas před finské brankoviště, z bezprostřední blízkosti branky ale nakonec nedokázal ani vystřelit.
     
    52:03
    Finsko právě vstřelilo branku!
    MIKKO PETMAN získal ve vlastní obranné třetině hřiště puk, šikovně prokličkoval středem hřiště a v samostatném úniku na Samuela Hlavaja překonal talentovaného slovenského gólmana jednoduchou kličkou do bekhendu. Asistence: Santeri Hatakka.
    52:03 Mikko PETMAN - 8:1
     
    52:59
    A už se to pere. Jeden z finských hráčů po krátké strkanici skončil na zemi, zatím to ale bude bez vyloučení.
     
    53:33
    Střelu Peetra Seppälä z levé strany hřiště srazil jeden ze slovenských obránců nohou do rohu kluziště.
     
    54:13
    Dva hráče dokázal Dávid Mudrák překonat, ten třetí mu už ale sebral puk. Do útoku se tak opět podívají Finové.
     
    Velkým příslibem pro finský hokej jsou bratři Rätyové. Zejména ten mladší, Aatu Räty, je považován za jednoho z největších talentů ročníku 2002. Podle skautů by se měl v draftu NHL 2021 umístit mezi prvními.
     
    55:02
    Tak tomu chybělo opravdu málo! Boris Česánek se dostal do zakončení z příklepu od levého mantinelu, Justus Annunen dokázal nadějně vypadající pokus nakonec zastavit hranou betonu.
     
    55:49
    Závar před slovenskou brankou, Eemil Erholtz se ale nakonec do zakončení před dobře pracující domácí obranu nedostal.
     
    56:26
    Střela Martina Bučka od modré letěla vysoko nad finskou brankou.
     
    56:52
    Už to vypadalo, že bude Aatu Räty přihrávat, nakonec to ale ještě z hranice pravého kruhu pro vhazování zkusil. Jeho pokus doprostřed branky dokázal Samuel Hlavaj srazit do rohu kluziště.
     
    56:59
    Komerční přestávka.
     
    57:31
    Po pohledné finské kombinaci se do zakončení ze středu hřiště dostal Anttoni Honka, lidský val postavený před slovenskou brankou ale prostřelit nedokázal.
     
    58:00
    Bekhendové nahození Kristána Kováčika od modré schoval Justus Annunen "baseballovým" způsobem v lapačce.
     
    58:03
    Do zakončení z příklepu se chvilku po buly dostal Maxim Čajkovič, dobře chytajícího Justuse Annunena ale nakonec překonat nedokázal.
     
    58:51
    Dávid Mudrák to zkusil takřka z poloviny hřiště, Justus Annunen jeho pokus z příklepu srazil betonem do rohu kluziště.
     
    59:00
    Minuta do konce třetí třetiny.
     
    59:43
    Pokus jednoho z finských hráčů z levé strany schoval Samuel Hlavaj ve výstroji.
     
    Konec zápasu.
     
    Zápas je u konce. Finové rozdrtili Slovensko 8:1 a posouvají se na první místo ve skupině B.

    Finové vstoupili do zápasu lépe, už po pěti minutách se ze vstřelené branky radoval Patrik Puistola, o chvilku později přidal druhou finskou branku Aku Räty.

    Domácí gólostroj se na plné obrátky rozjel až ve druhé dvacetiminutovce. Po chybě Samuela Vyletelka skóroval ve 28. minutě Joonas Oden. Další branky pak přidali Aatu Räty, Mikko Kokkonen, Eemil Erholtz a Aku Räty. Jediný gól Slovenska padl ve 37. minutě, kdy dokázal přesilovou hru po povedené kombinaci zužitkovat Róbert Džugan.

    Z závěrečné třetině byla k vidění už pouze jedna branka a to tehdy, když Mikko Petman po zisku puku v obraně prokličkoval celým hřištěm a v samostatném úniku na Samuela Hlavaja skóroval.
     
    STATISTICKÉ OKÉNKO:

    Střely: 40:26.
    Úspěšnost gólmanů: 96,15% : 80,00%.
    Tresty: 10:18.
    Diváci: 4915.
     
    To je z naší strany vše, my děkujeme za pozornost a třeba už u večerního duelu mezi Švýcarskem a Švédskem na viděnou. (17:37:35)
    Marken.cz

    Libor Kokoška

    Branky a nahrávky: 5. Puistola (Oden, Tanus), 14. Aku Räty (Ranta, Aatu Räty), 28. Oden (Tanus, Heinola), 29. Aatu Räty (Killinen, Maccelli), 34. Kokkonen, 35. Erholtz, 40. Aku Räty (Maccelli, Heinola), 53. Petman (Hatakka) – 37. Džugan (Tkáč, Mudrák)


    Finsko: Annunen (Piiroinen) – Nousiainen, Thomson (C), Hatakka, Heinola (A), Kokkonen, Utunen, Honka, Seppälä – Killinen, Maccelli, Saarela – Oden (A), Puistola, Tanus – Erholtz, Petman, Ranta – Aatu Räty, Aku Räty.
    Slovensko: Vyletelka (35. Hlavaj) – Dlugoš, Bučko, Vitaloš, Kňažko (A), Mudrák, Česánek (C), Turan – Faško-Rudáš, Džugan (A), M. Minárik – Okuliar, Kováčik, Čajkovič – Paulíny, Mrázik, Tkáč – Jendek, J. Minárik, Ďurina.

    Rozhodčí: Fateev (RUS), Hejduk (CZE) – Bowles (USA), Obwegeser (SUI)

    Diváci: 4915
    thejrc.org