Kanada – USA 2:1 (kon.) | Švédsko – Švýcarsko 2:0 (kon.) | Rusko – Finsko 4:2 (kon.)
Slovensko – Česko 1:5 (kon.)
konec
Rusko
4:2 (1:1, 3:1, 0:0)
Finsko
Neděle 29.12.2019, 16:30 • Zimný štadión Vladimíra Dzurilly (hala 1), Bratislava • Mistrovství světa žen do 18 let • Skupina A
Partner:
     
    Už za dvě hodiny začne bitva o postup ve skupině B, respektive to, kdo doplní Švédky na cestě do čtvrtfinále. I toto utkání vám na Onlajnech přineseme, do té doby vám přejeme příjemný nedělní podvečer. (18:31:00)
     
    Skupina A je právě dohrána a je jasné, že Rusko skončí na třetím místě. Ve třetí třetině se sborná nesoustředila vyloženě na bránění výsledku, naopak dokázala i útočit a zodpovědně celý zápas dovést do vítězného konce. Finkám nepomohla v samotném závěru ani téměř šestiminutová powerplay a ani ve svém třetím vystoupení na šampionátu tak nebraly body.

    Střely na branku: 19 – 30 (4 – 14)
     
    Konec zápasu.
     
    59:26
    Ukázkové „vyžírkovství“ nyní předvedla Lučnikovová. Místo toho, aby v situaci 2 na 2 přehrála puk na Šaškinovou, která by měla snadnou pozici na střelu do prázdné, tak udělala kličku na modré, z čehož pramenil ofsajd.
     
    59:16
    Alpatovová sbírá další puk do své lapačky a troufám si říci, že je o osudu dnešního zápasu tak trochu rozhodnuto.
     
    58:37
    Kiričenková těsně nedosáhla na puk ve vlastním pásmu a nápor Finek pokračuje. Ale už jim zbývá moc málo času...
     
    58:27
    Rusko si bere logicky oddechový čas na regeneraci utavené pětice.
     
    58:27
    Zakázané uvolnění Ruska 93 sekund před koncem, kotouč do opuštěné branky sice v první chvíli obloučkem zřejmě letěl, nakonec ale odhad nebyl přesný, neboť puk jenom rozduněl zadní plexi.
     
    57:55
    Yrjänenová si klepla o přihrávku na levém kruhu a střílela bez přípravy, bylo to však zase vedle.
     
    57:19
    Stále je s podivem, že Rusky nedokázaly dopravit puk do prázdné branky. Obecně se hraje hodně nepřesně v posledních minutách z obou stran.
     
    56:38
    Šaškinová si chtěla zpoza prázdné branky zahrát na Granlunda a dokonat tak hattrick, tento tah jí ale vůbec nevyšel a Finky spěchají na druhou stranu.
     
    55:54
    Rusky se přesile Suomi brání poměrně pohodlně, Finky se snaží překonat modrou čáru nahozeními.
     
    55:22
    Nepřesná nahrávka při zakládání útoku v zóně oddaluje nástup Finek do útočného pásma.
     
    54:30
    Od modré střílela finská kapitánka Laitinenová, před její střelou se postupně obrana rozestoupila, Alpatovová ale vykopla betonem. Finky mají sice v útočném pásmu tlak, ale zatím nic z toho.
     
    54:18
    Dlouho to ale netrvalo, Finsko si bere time-out.
     
    54:02
    Vypadalo to, že se Lahtinenová vydala vstříc střídačce, aby Finky zkusily dlouhou hru v šesti. Nakonec však hodila na kruhu zpátečku a Suomi si zřejmě hru bez gólmanky ještě odloží.
     
    53:18
    Nahození na ruskou branku končí bezpečně v lapačce Alpatovové. Ta dnes chytá slušné utkání, ani dva vstřelené góly jí nějak nerozhodily a působí velice jistě.
     
    52:38
    Mezírkou mezi obránkyněmi pálila Tervonenová, Rusky možná trochu zbrkle reagovaly vyhozením na zakázané uvolnění.

    Tomáš Kalas

    Branky a nahrávky: 2. Lučnikovová (Šaškinová), 22. Šaškinová (Butorinová), 25. Šaškinová (Lučnikovová), 37. Markovová (Achmetovová) – 18. Laitinenová N. (Rantalaová, Yrjänenová), 21. Rantalaová (Laitinenová N.)


    Rusko: Alpatovová (Volkovová) – Ponjatovskajová, Petinová, Sviridovová, Achmetovová, Archipovová, Astrachancevová, Šmykovová, Žigulinová – Lučnikovová (A), Koržakovová, Šaškinová (A) – Škaljovová, Lifatovová, Markovová (C) – Boriskovová, Glucharevová, Butorinová – Dryndinová, Tarasovová, Kiričenková
    trenér: Alexander Syrycov

    Finsko: Aino Laitinenová (41. Lahtinenová) – Nelli Laitinenová (C), Rantalaová, Koukkulaová, Suorantaová (A), Timonenová, Yrjolaová, Ahlskogová – Tervonenová, Sundelinová, Yrjänenová (A) – Parkkonenová, Keranenová, Salonenová – Vanhanenová, Havanová, Nuutinenová – Antti-Roiková, Taksová, Vartiainenová
    trenérka: Mira Kuismová

    Rozhodčí: Fialová (SUI), Morinová (CAN) – Coleová (NOR), Hanleyová (USA)
    ocianews.com