Kansas City Chiefs - Houston Texans 51:31 (kon.) | Green Bay Packers - Seattle Seahawks 28:23 (kon.)
konec
Green Bay Packers - Seattle Seahawks

28:23

(7:3, 14:0, 7:14, 0:6)

Pondělí 13.01.2020, 00:40 • Lambeau Field • Americký fotbal • Divisional Round
Předzápasové kurzy
     
    Divizní kolo play off NFL je u konce. Nabídlo 4 absolutně rozdílné zápasy a určilo dvojice pro konferenční finále, která se odehrají v neděli 19. ledna. Onlajn přenosy z obou dvou vám samozřejmě nabídneme. (04:06:39)
     
    Potvrdila se tak statistika, i ve čtvrtém setkání Green Bay a Seattlu v play off postupuje dál domácí tým. Green Bay Packers pojedou v konferenčním finále do Santa Clary, kde změří síly s tamními San Francisco 49ers. S nimi před dvěma měsíci po prachbídném výkonu prohráli 8:37 a mají tak šanci na odplatu.
     
    Přímo na stadionu to sledovalo 78 998 diváků.
    Hlavní hvězda utkání na domácí straně. 160 nachytaných yardů jednoho hráče je novým rekordem Packers v play off.
     
    Do druhého poločasu vstoupili Seahawks o poznání lépe a hned prvním drivem se probili až do end zóny, poslední akcí byl 1yardový běh Marshawna Lynche. Jenže Packers velmi rychle odpověděli, po chybě obrany soupeře dosáhli na 40yardový touchdown Davanteho Adamse a znovu vedli o 18 bodů. Hosté to však nevzdávali, viděli, že začínají být lepším týmem a na konci třetí čtvrtiny 7yardovým catchem Tylera Locketta znovu vytvořili zápletku. Ta navíc byla umocněna špatným rozhodnutím Aarona Rodgerse při dlouhém třetím downu a Seattle využil příležitosti k dalšímu výborně zvládnutému drivu s další 1yardovou třešničkou Marshawna Lynche. Domácí poté ubránili dvoubodovou konverzi, přesto viditelně znervózněli a sami nebyli v útoku schopni ničeho. V rozhodujících okamžicích jim však zafungovala obrana, nepustila soupeře ani na dostřel a necelé tři minuty před koncem se sýraři znovu dostali na míč. Ačkoliv Seahawks postupně využili všechny oddechové časy na zastavení času, podařilo se Green Bay zvládnout dva třetí downy, přičemž o přinejmenším sporném rozhodnutí sudích při tom druhém, dvě minuty před koncem, se bude asi dlouho mluvit. Rozhodlo totiž o vítězství domácích, kteří zápas doklekali a mohou slavit postup do konferenčního finále po 3 letech.
     
    Konec utkání.
     
    0:38
    GB, 3&11, SEA 37
    Třetí zakleknutí a je hotovo, zápas končí!
     
    1:14
    GB, 2&10, SEA 36
    Druhé zakleknutí.
     
    1:48
    GB, 1&10, SEA 36
    Rodgers zaklekává, to samé udělá ještě dvakrát a Packers postoupí!
     
    1:48
    Rozhodčí na hřišti původně zahlásili první down a přesto, že na videu bylo poměrně jasně vidět, že chybělo tak 15 centimetrů, rozhodčí tvrdí, že průkazný záběr nenašli a ponechávají rozhodnutí ze hřiště v platnosti! Lavička Seattlu je asi oprávněně naštvaná, ale nemá šanci s tím nic udělat!
     
    2:00
    GB, 3&9, SEA 45
    Nesmírně důležitý třetí down zahráli Packers vzduchem, Rodgers hodil míč na střed Grahamovi a ten doklopýtal s Hillem na zádech někam k hranici prvního downu. Ale má ho? Co řekne video, které si automaticky berou rozhodčí?
     
    2:00
    Two minute warning.
     
    2:08
    GB, 2&9, SEA 45
    Kontzervativní hra, znovu dostal míč Jones, ale to všichni čekali. Flowers ho ihned zastavil.
     
    2:08
    Druhý time out Seahawks.
     
    2:12
    GB, 1&10, SEA 46
    Jones neměl na pravé straně místo.
    Adams chytá míč přes rameno pro 32 yardů
     
    2:19
    GB, 3&8, GB 22
    Rodgers měl tentokrát dostatek času, aby namířil přesný dlouhý hod na běžícího Adamse, který chytal míč přes rameno do náruče a vyběhl ze hřiště s
    32 yardy!
     
    2:26
    GB, 2&8, GB 22
    Rodgers musel utéct z nefunkční kapsy, ale neměl komu hodit a než ho Clowney složil, zahodil míč.
     
    2:26
    GB, 2&8, GB 22
    Rodgers se snažil vylákat obranu do ofsajdu, ale ta udržela disciplínu a Packers si musí vzít první time out.
     
    2:26
    První time out Seahawks.

    Libor Štěpán

    Clete Blakeman
    78 998
    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad GB, 3&5, SEA 42 – U míče je Green Bay, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině Seattlu.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenzíva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne do hloubi útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do endzóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, plus k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před endzónou a v případě úspěchu získat dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, tak i obranný, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, nebo pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    thejrc.org