Chabarovsk – Kazaň 2:3 (0:2 po s.n.) | Kunlun – Novosibirsk 4:5 (1:2 po s.n.) | Barys – Ufa 5:3 (kon.)
Čeljabinsk – Magnitogorsk 2:1 (kon.) | Čerepovec – Jekatěrinburg 3:1 (kon.) | N.Novgorod – Soči 2:1 (po pr.)
CSKA Moskva – Minsk 5:1 (kon.) | Petrohrad – Riga 3:0 (kon.) | Viťaz – Jokerit 2:3 (kon.)
konec
HC Viťaz Moskevská oblast
2:3 (0:1, 1:0, 1:2)
Jokerit Helsinky
Úterý 14.01.2020, 17:30 • Ledovyj dvorec Viťaz • KHL
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům! Kontinentální hokejová liga má na programu další kolo, my budeme společně sledovat souboj mezi HC Viťaz Moskevská oblast a Jokerit Helsinky.
     
    HC Viťaz Moskevská oblast

    Hokejisté Viťazu se po šestačtyřiceti odehraných zápasech nacházejí na průběžné sedmé pozici západní konference, což by plně stačilo k postupu do vyřazovacích bojů. Viťaz má totiž na svém kontě třiapadesát bodů, na deváté Soči má hned osmibodový náskok, navíc má ještě jedno utkání k dobru. Domácí celek tohoto zápasu se v posledních týdnech nachází v kolísavé formě, neboť z posledních pěti duelů vyhrál hned ve třech případech, zbylé dva zápasy přinesly porážku. Poslední hrací den nabídl souboj s Nižněkamskem, kterému se nepovedlo uspět na domácí půdě, kde prohrál 2:3.
     
    Jokerit Helsinky

    Na opačné straně stojí finský Jokerit, kterému pro změnu patří o něco lepší pozice, konkrétněji čtvrtá. Helsinky mají hned o deset bodů více, na vedoucí celek CSKA Moskva ztrácejí sedm bodů. Hostující tým tohoto duelu se v případě výhry v tomto duelu může bodově natáhnout na třetí Petrohrad a druhé Dynamo Moskva, oba celky mají na svém kontě shodně 65 bodů. Jokerit v posledním duelu přišel o úctyhodnou pětizápasovou sérii bez porážky, v souboji s desátým Čerepovcem překvapivě ucítil hořkost porážky, neboť na svém ledě prohrál výsledkem 2:5.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 1. třetiny.

     
    Úvodní sestavy:

    HC Viťaz Moskevská oblast: I. Ježov (Saprykin) – Vorobej, Jeřábek (A), V. Lajunen, Pylenkov, Jevsejenkov (A), Golovkov, Katičev – A. Sjomin (C), Mojsejev, Makejev – Jo. Nättinen, Byvalcev, Grebenščikov – Laričev, Q. Howden, Varfolomejev – Arťuchin, P. Černov, Kulagin – Koltygin.

    Jokerit Helsinky: Kalninš (A. Niemi) – A. Grant, Lehtonen, Lepistö (A), Lööv, Kivistö, Eronen – O'Neill, Regin (C), Joensuu – Nicklas Jensen, Kontiola, Haapala – Moses, Norman, Savinainen – Anttila (A), M. Niemi, Oksanen – Hirvonen.

    Rozhodčí: Frano, Hribik – Goljak, Osipov.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:10
    Úvodní vhazování tohoto zápasu vyznělo lépe pro hostující celek, který ihned nahazoval kotouč na druhou stranu, kde se k němu dostal zadák Vorobej.
     
    01:02
    Lehtonen se dostal za červenou čáru, odkud přeposílal do tandemu na O'Neilla, jenž pouze nahodil za branku. Následně také domácí nahodili za branku Jokeritu.
     
    01:10
    Jokerit právě vstřelil branku!
    Na první branku tohoto zápasu jsme nemuseli čekat vůbec dlouho, do vedení se dostávají hosté! Za morou čáru si to namířil obránce Lööv, který však byl zastaven. K odraženému puku se ale nedostal NICKLAS JENSEN, jehož prudké zakončení zapadlo až za brankáře Ježova.
    Bez asistence.
    01:10 Nicklas JENSEN - 0:1
     
    02:09
    Domácí brankář tak kapituloval hned z prvního střeleckého pokusu, i tak do konce zápasu zbývá hodně času, Viťaz tak má hodně času na srovnání stavu.
     
    03:04
    Kalninš se rovněž dostal do akce, avšak slaboučké zakončení z hokejky Arťuchina směřovalo pouze doprostřed branky. Lotyšský brankář přesto přerušil hru.
     
    04:08
    Rozruch před domácím brankářem udělal zadák Kivistö, který nahazoval na branku. Tam se ještě pokoušel tečovat touš aktivní Jensen, kterému se to nepovedlo.
     
    05:17
    Ihned po vhazování to přímo na branku vyzkoušel hostující Oksanen, který však nemířil přesně. Poté se jeho formace dostala zpět před branku, kde zakončoval Anttila.
     
    06:01
    Joenssu dokázal předat kotouč na O'Neilla, který byl přitlačen k zadnímu hrazení. Následně se domácí dostali do pásma, kde však zasahoval zadák Lehtonen.
     
    07:05
    Mezi kruhy si sjížděl Jensen, který přesto na prudkou nahrávku nedosáhl. Krátce poté se Kivistö opřel do kotouče, jenž zaplul přesně do lapačky brankáře Ježova.
     
    08:13
    Podél pravého hrazení vjel do útočného pásma hostující Anttila, který vyzkoušel pozornost Ježova. Ten si nebyl jistý, puk tak raději ukryl do své výstroje.
     
    09:04
    Helsinky se opět dostaly k zakončení, jenomže puk se od Ježova odrazil do ochranné sítě. Z levého kruhu to zkoušel Oksanen, jenž pálil ihned po zisku puku.
     
    10:00
    Máme za sebou úvodní desetiminutovku, která nám přinesla jedinou branku. Jokerit je navíc stále o dost aktivnější, Kalninš neměl skoro žádný těžký zákrok.
     
    11:22
    Rozehrávající Lööv si poradil s napadajícím protihráčem a poté raději pozdržel hru vedle vlastní branky. Jokerit Helsinky se snaží najít cestičku do opačného pásma.
     
    12:24
    Domácí Lajunen pouze nahazoval do rohu kluziště, kde vyhrál souboj o puk jeden z hostů. Zdravotní problémy přitom měl Lööw, který byl zřejmě zasažen toušem do obličeje.
     
    13:41
    Ježov pouze přeposlal podél mantinelu, avšak tento úmysl se povedlo přečíst Anttilovi. Ten na malý moment zlobil v pásmu, nic vážnějšího se ale neudálo.
     
    14:12
    Ze zajímavé pozice se pokusil ohrozit branku soupeře domácí Mojsejev, který však mířil pouze pod masku brankáře. Následovat bude druhá komerční přestávka.
     
    14:57
    Vyloučení v týmu Jokerit Helsinky (Peter Regin – 2 min., držení).
     
    15:12
    Viťazu se v posledních minutách povedlo trochu srovnat krok, navíc si domácí hráči vytvářejí dobré střelecké pozice, avšak Kalninš se zatím překonat nenechal.
     
    16:01
    Domácímu Makejevovi uskočil puk až za modrou čáru, jeho celek se tak musel vracet z útočného pásma. Viťaz stále má ještě minutu z přesilové hry.
     
    17:22
    Jokerit sehrál oslabení na jedničku, na jeho konci hned dvakrát vyhodil přes všechny čáry. Hosté jsou tak kompletní, navíc odrazili i další atak jednoho z protihráčů.
     
    19:08
    Pomalu a jistě se nám blíží konec první třetiny, domácí drží puk za vlastní svatyní. Očekávat se dá ještě minimálně jeden pokus o útok, což se také tak děje.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhé třetině?

    Tipovat můžete do začátku 2. třetiny.

     
    Je za námi první perioda, která nám přinesla jedinou branku, jenž padla v samotném úvodu. Do vedení se totiž dostal finský celek, který měl i v následných několika minutách o poznání více ze hry. Viťaz se směrem dopředu celkem dlouho hledal, avšak poté přišlo zlepšení, během kterého musel několikrát zasahovat také Kalninš.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:10
    Úvodní vhazování druhé třetiny dopadlo lépe pro hostující celek, který se však daleko nedostal. Naopak se ke kotouči dostal Jeřábek, který ho ihned nahodil.
     
    21:04
    Zpětná nahrávka z hokejky Mojsejeva nebyla vůbec přesná, navíc touš směřoval až do pásma domácích. Tam musel s rozehrávkou vypomoct také brankář Ježov.
     
    22:02
    Jensen zkoušel předložit k modré čáře na Lehtonena, avšak tento úmysl přečetl jeden z protihráčů. Následně se Jokerit opět dostal před branku ruského brankáře.
     
    23:10
    Z dobré pozice před malým momentem zakončoval domácí Varfolomejev, který trefil pouze beton Kalninše. Hra se rychle přemístila do opačné třetiny, kde operuje Moses.
     
    24:14
    Už to vypadalo, že se do šance dostane hostující obránce Lehtonen, avšak na poslední chvíli mu puk přeskočil hokejku. Obě mužstva posléze odjela na střídačku.
     
    24:37
    Vyloučení v týmu Jokerit Helsinky (Henrik Haapala – 2 min., podrážení).
     
    25:12
    Viťaz se dokázal nastěhovat do pásma soupeře, kde přesto dlouho nevydržel. Přes všechny čáry totiž odehrál kotouč obránce Grant, který osvobodil svůj celek.
     
    26:07
    Rychlá souhra nakonec putovala na hokejku Mojsejeva, který neměl na zakončení ideální prostor. Až poté se Kalninš vyznamenal proti táhlému zakončení Makejeva.
     
    27:01
    Za vlastní brankou se ujal kotouče domácí Pylenkov, který ho poté dostal až před modrou čáru, kde se navíc povedla předávka na vedle stojícího kolegu Nattinena.
     
    28:05
    V krátkém časovém sledu je hra opět přerušena, domácí Laričev totiž odehrál puk až na druhou stranu. Jako první ho navíc dojel jeden z hráčů finského celku.
     
    29:01
    Jensen se po kontaktu s protihráčem poroučel k zemi, o nedovolený zákrok se ale nejednalo. Poté zkoušel štěstí Lööv, jehož nahození od modré čáry putovalo vedle.
     
    30:00
    Je za námi přesná polovina zápasu, který nám zatím nabídl jedinou branku. Do přečíslení navíc ujela dvojice hostů, fantastickým zákrokem se prezentoval Ježov, jehož vychytal Oksanena.
     
    31:09
    Kalninš zastavil puk za vlastní brankou, načež to směrem dopředu zkoušel obránce Lepistö. Tomu utekl trochu od hokejky, avšak poté se k němu dostal Kontiola.
     
    33:44
    Jokerit doslova ostřeloval Ježova, avšak ten si s trojicí střel dokázal poradit. Až poté se povedlo vyhodit do bezpečí Jeřábkovi, který navíc málem našel Sjomina.
     
    34:02
    Hezkým způsobem to provedl O'Neill, který vymyslel zadovku do tandemu na Regina, jenž v tísni mířil daleko vedle branky. Viťazu snad dochází síly, vypadá to.
     
    35:29
    Vyloučení v týmu HC Viťaz Moskevská oblast (Alexandr Jevsejenkov – 2 min., hákování).
     
    36:09
    Domácím se povedlo nasbírat cenné vteřinky, ihned po vhazování vyhazoval Gorobej až za branku Helsinek. Aby toho nebylo málo, tak se povedlo vyhodit také Jeřábkovi.
     
    37:11
    Jokerit má velké starosti s usazením se v pásmu soupeře, navíc Viťaz zkoušel zakončit v oslabení, avšak Howdenův pokus směřoval pouze doprostřed hostující branky.
     
    38:18
    Po delší době se hezkým pokusem prezentoval také O'Neill, který ze značného úhlu pořádně minul domácí branku. Zanedlouho se nám ozve siréna ukončující druhou třetinu.
     
    39:00
    Probíhá poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:25
    Viťaz právě vstřelil branku!
    Koncovka druhé třetiny vyšla domácím, kterým se povedlo srovnat krok! Do útočného pásma totiž zavítal člen první formace ALEXEJ MAKEJEV, který si našel prostor u levého kruhu, odkud se mu povedlo vypálit přesně do bližší šibenice hostující branky.
    Asistence: Daniil Pylenkov, Ville Lajunen.
    39:25 Alexej MAKEJEV - 1:1
     
    39:25
    Vyloučení v týmu Jokerit Helsinky (2 min. pro hráčskou lavici – zdržování hry / neúspěšná trenérská výzva).
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve třetí třetině?

    Tipovat můžete do začátku 3. třetiny.

     
    Máme za sebou také druhou třetinu, který nám rovněž nabídla jedinou branku. Směrem dopředu byl ale aktivnější Jokerit, který se dostal do několik slušných šancí, avšak všechny dokázal pochytat domácí brankář Ježov. Viťazu to v tomto duelu směrem dopředu moc nejde, avšak v koncovce této třetiny srovnal krok.
     
    Střely na branku: 23 – 20.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:10
    Úvodní vhazování třetí třetiny dopadlo lépe pro hostující celek, který pokračuje ve svém oslabení. Grant tedy ihned po vhazování nahodil na druhou stranu.
     
    41:25
    Viťaz se nastěhoval do pásma soupeře, kde několikrát prověřil brankáře Kalninše. Ten si poradil s dvojicí pokusů, poté na druhou stranu zamířil další vyhozený kotouč.
     
    42:04
    Na druhé straně si zákrok připsal také domácí brankář Ježov, který hrací předmět raději schoval do své výstroje. Následovat bude vhazování po jeho pravé ruce.
     
    43:24
    Nahrávka na Mojsejeva byla příliš prudká, avšak domácí hráč se přeci jenom dostal k puku jako první. Poté se Kalninš vyznamenal proti zakončení od Nattinena.
     
    43:42
    Vyloučení v týmu Jokerit Helsinky (Steve Moses – 2 min., nafilmovaný pád nebo přehrávání).
    Vyloučení v týmu HC Viťaz Moskevská oblast (Ivan Laričev – 2 min., hákování).
     
    44:12
    K vrcholku levého kruhu si sjel hostující Lööv, avšak táhlým zakončením našel pouze lapačku brankáře Ježova. Tomu se ještě před zvukem píšťalky povedlo rozehrát.
     
    45:02
    Předávka na vedle stojícího Lehtonena nakonec zakončení nepřineslo, poté se Jokerit dožadoval nedovoleného zákroku, avšak sudí nechal pokračovat ve hře.
     
    46:04
    Do prázdné branky mohl zamířit Kontiola, avšak tygřím skokem zachránil svůj celek od pohromy Ježov, který dost možná předvedl zákrok kola.
     
    47:08
    Poté byl k vidění celkem velký závar před domácím brankářem Ježovem, avšak kotouč se nakonec nedostal za brankovou čáru. Následovat bude komerční přestávka.
     
    48:10
    Na opačné straně měl v mezikruží celkem dost prostoru domácí Pylenkov, který však zakončit nedokázal. Včas se totiž vrátil Lööv, který zakročil čistým způsobem.
     
    49:03
    O'Neill vyhrál vhazování přesně na hokejku Granta, který na nic nečekal. Ježov jeho svižné zakončení viděl celou dobu, proto se mu povedlo pohodlně zakročit.
     
    50:00
    Do konce třetí třetiny zbývá už jen deset minut. Jokeritu patří i průběh poslední periody, avšak domácí celek drží Ježov, který předvedl nejeden famózní zákrok.
     
    50:59
    Vyloučení v týmu HC Viťaz Moskevská oblast (Jevgenij Arťuchin – 5 min. + osobní trest do konce utkání, zásah do hlavy nebo krku).
     
    51:08
    Vorobej hned dvakrát spolupracoval s Mojsejevem, přičemž druhý jmenovaný hráč mířil svým pokusem výrazně vedle branky. Kalninš už delší dobu čeká na zákrok.
     
    52:10
    Domácím se během krátkého časového sledu hned dvakrát povedlo vyhodit až za branku soupeře. Jokeritu však zbývá ještě hodně času na případnou branku.
     
    52:14
    Jokerit právě vstřelil branku!
    Přesilová hra je využita, trest ještě bude pokračovat! Jokerit se totiž dostal k velice přesné kombinaci, při které se do puku opřel obránce MIKKO LEHTONEN, jehož tvrdá rána směřovala přesně nad beton brankáře Ježova.
    Asistence: Petri Kontiola.
    52:14 Mikko LEHTONEN - 1:2
     
    52:39
    Na ledové ploše to začíná pořádně vřít. Nyní se strhal mela u hostující střídačky. Zcela určitě se bude vylučovat, Viťaz absolutně neunáší předchozí vyloučení Arťuchina.
     
    52:39
    Vyloučení v týmu HC Viťaz Moskevská oblast (Igor Golovkov – 5 min., bitka).
    Vyloučení v týmu Jokerit Helsinky (Veli-Matti Savinainen – 5 min., bitka).
    Vyloučení v týmu HC Viťaz Moskevská oblast (Alexej Makejev – 2 min. + osobní trest do konce utkání, zásah do hlavy nebo krku).
     
    53:10
    Jokerit opět kombinoval v útočném pásmu, kde se do kotouče opřel obránce Lepistö. Jeho projektil úplně minul branku, poté zpoza branky neuspěl ani Haapala.
     
    54:24
    Jokerit právě vstřelil branku!
    Hosté využívají také následnou přesilovou hru! Jokerit totiž pořádně sevřel svého soupeře, který se nacházel hodně blízko ke své brance. Nakonec si o nahrávku opět řekl obránce MIKKO LEHTONEN, jehož další pokus opět skončil za brankářem Ježovem.
    Asistence: Steve Moses, Brian O´Neill.
    54:24 Mikko LEHTONEN - 1:3
     
    56:11
    Jokerit se prezentoval ofsajdem, logicky se tak hra musela přerušit. Vhazovat se bude opět ve středním pásmu, na řadu přichází poslední komerční přestávka.
     
    57:05
    Viťaz se pokoušel s tímto výsledkem něco udělat, avšak se mu nedaří proniknout až před brankáře Kalninše. Navíc Howden vystavil své spoluhráče do ofsajdu.
     
    58:32
    Vyloučení v týmu Jokerit Helsinky (Tommi Kivistö – 2 min., vysoká hůl).
     
    58:40
    Domácí to zkoušejí v šesti!
     
    58:52
    Jeden z hostujících hráčů měl před sebou odkrytou branku, jenomže při pokusu o zakončení zlomil hokejku.
     
    59:01
    Viťaz právě vstřelil branku!
    Tak ono to bude ještě zajímavé! Domácím hráčům se totiž povedlo uspět na vhazování, poté se k puku dostal obránce Vorobej, který ho zkoušel nahodit na branku. Jeho ránu dokonale tečoval JOONAS NATTINEN, který překonal brankáře. Kalninš měl zřejmě zcela zakrytý výhled, proto se kotouč dostal až za jeho záda.
    Asistence: Pavel Vorobej, Alexej Byvalcev.
    59:01 Joonas Nättinen (VTZ) - 2:3
     
    59:01
    Střídání v týmu HC Viťaz Moskevská oblast: ze hřiště odchází Ilja Ježov, přichází Igor Saprykin.
     
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Dnešní utkání nakonec končí vítězstvím Jokeritu, který svého soupeře porazil výsledkem 3:2. Domácí si toto utkání zkomplikovali zhruba deset minut před koncem zápasu, na pět minut byl vyloučen Arťuchin, což soupeř rychle potrestal. Viťaz posléze neudržel nervy, navíc se opět nechal vyloučit, což znamenalo další inkasovanou branku. Domácím se při hře bez brankáře povedlo snížit, avšak už vyrovnat už ne.
     
    Statistiky utkání:

    Střely na branku – 33:36.
    Zblokované střely – 11:8.
    Vyloučení – 8:6.
    Využití přesilovek 1/6 – 2/8.
    Vhazování – 30:25.
     
    Československá stopa v utkání

    Jakub Jeřábek (VTZ) 0+0, 0 střel, čas na ledě 26:08 (20:08:39)

    David Suchý

    Branky a nahrávky: 40. Makejev (Pylenkov, V. Lajunen), 60. Jo. Nättinen (Vorobej, Byvalcev) – 2. Nicklas Jensen, 53. Lehtonen (Kontiola), 55. Lehtonen (Moses, O'Neill)


    HC Viťaz Moskevská oblast: I. Ježov (60. Saprykin) – Vorobej, Jeřábek (A), V. Lajunen, Pylenkov, Jevsejenkov (A), Golovkov, Katičev – A. Sjomin (C), Mojsejev, Makejev – Jo. Nättinen, Byvalcev, Grebenščikov – Laričev, Q. Howden, Varfolomejev – Arťuchin, P. Černov, Kulagin – Koltygin.
    Jokerit Helsinky: Kalninš (A. Niemi) – A. Grant, Lehtonen, Lepistö (A), Lööv, Kivistö, Eronen – O'Neill, Regin (C), Joensuu – Nicklas Jensen, Kontiola, Haapala – Moses, Norman, Savinainen – Anttila (A), M. Niemi, Oksanen – Hirvonen.

    Rozhodčí: Frano, Hribik – Goljak, Osipov
    thejrc.org