Ufa – Barys 5:2 (kon.) | Jekatěrinburg – Kazaň 2:3 (kon.) | Jokerit – Kunlun 4:3 (kon.)
Spartak Moskva – Čeljabinsk 4:0 (kon.) | Minsk – Čerepovec 1:3 (kon.) | Viťaz – Jaroslavl 2:5 (kon.)
Riga – Vladivostok 1:2 (1:2 po s.n.)
konec
Banes Motor České Budějovice
7:1 (2:1, 2:0, 3:0)
AZ Havířov
Sobota 25.01.2020, 17:00 • Budvar aréna, České Budějovice • Chance liga - o pořadí v play-off • 15. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Hezký den s hokejem! Nadstavbová část první ligy vstupuje do své druhé poloviny a za nadále nerozporovatelnými králi Chance ligy, hráči ČEZ Motor České Budějovice přijede po Porubě druhý slezský celek, AZ RESIMODO Havířov!
     
    ČEZ Motor České Budějovice

    Právě Porubu Jihočeši hostili v posledním kole, které se hrálo ve středu. Svěřenci Václava Prospala skvěle zvládli první třetinu, po které vedli 3:0 a nic nenasvědčovalo tomu, že by o vítězi nebylo rozhodnuto. Jenomže domácí najednou přestali střílet a začali propadat v obraně, čehož se Slezané samozřejmě chytli. Ostatně nejlépe to vyjádřil právě trenér Poruby Miloš Holáň, když na pozápasové tiskové konferenci prohlásil, že tolik šancí jít do přečíslení v žádném letošním zápase snad ani nedostali. Po čtyřiceti minutách to tak bylo 3:2 a Budějovice musel zachraňovat sám kapitán Pavel Pýcha střelou do opuštěné klece při hostující hře bez brankáře. Trenér Prospal se zápasem rozhodně spokojen nebyl a bude tedy zajímavé sledovat, jak se to promítne do sestavy.
     
    AZ RESIDOMO Havířov

    AZet ve středu hostil na domácí půdě chomutovské Piráty. Ti mají poslední dobou dobrou formu a ne jinak tomu bylo i v Havířově. První dvě třetiny totiž herně i výsledkově patřili jim a Slezané se výrazně začali prosazovat až ve třetině poslední. Svůj tlak ale využít nedokázali a přesilovková branka Ondřeje Kachyni do levého horního růžku Pavlátovy branky tak byla oproti třem chomutovským jediná.
     
    Úvodní sestavy:

    ČEZ Motor České Budějovice: Klouček (Strmeň) – Vydarený (A), Suchánek, Pýcha (C), Allen, Lytvynov – Babka, Christov, Venkrbec – Holec, M. Novák (A), Gilbert – Endál, Šimánek, J. Kloz – Z. Doležal, Michnáč, Prokeš – J. Veselý, Beránek.

    AZ RESIDOMO Havířov: Stezka (Matoušek) – Kachyňa, Mrowiec, Dajčar, Chroboček, Malina (A), Nepokoj, Ševěček – Kotala (C), L. Bednář (A), O. Procházka – Doktor, Baláž, Bambula – Danielčák, E. Němec, Dvořák – Bernovský, Pawliczek, Pindel.

    Rozhodčí: Valenta, Hucl – Flegl, Polonyi.
     

    Speciální bude toto utkání pro českobudějovického Jiřího Šimánka. Tento ostřílený rodák z města pod Černou věží totiž dnes odehraje své 810. utkání za Motor a stane se tak hráčem s nejvíce starty v celé 92leté historii klubu!


    Poprvé se Jiří Šimánek prosadil do A týmu tehdejšího HC České Budějovice 4. ledna 1998 v extralize proti Spartě v útoku s Petrem Šachlem a Pavlem Pýchou. Ano, otcem svého současného spoluhráče a kapitána. Bylo mu tehdy devatenáct let a v kádru hráli prim borci jako Oldřich Svoboda, Milan Nedoma, Karel Soudek, Rudolf Suchánek (kterého dnes definitivně překonává), Radek Ťoupal, Filip Turek, Luboš Rob st. a další. V sezóně 2004/2005 stál u zatím posledního návratu Motoru do extraligy a určitě by si rád ony emoce zopakoval.


    Za 18 sezón působení v různých etapách Motoru (včetně aktuální sezóny) nasbíral kulatých dvě stě branek a na dalších sto padesáti se podílel asistencí. Statistika +/- +41 pak už jen dokládá, jak dobrý je to hráč týmově i individuálně.


    Jiří už jeden klubový rekord drží. Za 18 klubových sezón odjel 66 samostatných nájezdů a u 26 si zapsal fajfku, nejvíc ze všech hráčů.

     
    Na kostce právě běží vzpomínkové video za kariérou tohoto rodáka včetně ikonické fotky, kdy v šatně s doutníkem v puse slavil návrat klubu do extraligy. Doufejme, že si to letos zopakuje. Motor má totiž minimálně čtvrtfinále jisté..
     
    Ještě předávka komemorativního dresu s číslovkou 810 reprezentující jeho rekord z rukou generálního manažéra Stanislava Bednaříka a prezidenta klubu Romana Turka.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:01
    Buly vyhráli hosté, ale Motor je hned obestavil od puku.
     
    00:44
    Martin Nepokoj jen nahodil puk z půlky hřiště do Kloučkovo lapačky.
     
    00:52
    Jaroslav Mrowiec zachytil rozehrávku Connora Allena a Klouček má další zákork.
     
    01:20
    Motor si zatím moc nerozumí. Přihrávky jsou velmi laxní a většinou na hokejky AZetu.
     
    01:35
    A první vážnější zákrok pro Kloučka, který musel proti střele z bezprostřední blízkosti srazit betony.
     
    02:03
    Motor si na chvíli udělal výlet ke Stezkovi, skončil ale za brankou a ani Lukáš Endál nedokázal dostat tým do střeleckých pozic.
     
    03:03
    Pýcha šikovně nahodil puk na slepého Stezku, puk ale trefil jen jeho torzo.
     
    03:26
    Vyloučení v týmu AZ RESIDOMO Havířov (Jakub Kotala – 2 min., podrážení).
     
    03:36
    Pýchovo rána od modré někdo ztečoval.
     
    03:53
    Střelu Zdeňka Doležala ztečoval dnešní oslavenec Jiří Šimánek a puk zůstal ležet na vršku branky za bezmocným Stezkou! Nakonec ale jako první vyklepl puk obránce AZetu.
     
    05:15
    České Budějovice právě vstřelily branku!
    Budějovice zahrály přesilovku velmi dobře a jedenáct sekund před koncem trestu se dostávají do vedení! Martin Novák se už už napřahoval ke střele, pak si ale všiml u levé tyče DAVIDA GILBERTA, který zakončil do prázdné! Ještě jedna perlička, toto byl dvoustý gól Motoru v letošní sezóně!
    Asistence: Martin Novák a Lukáš Endál.
    05:15 David GILBERT - 1:0
     
    06:02
    A Motor pokračuje dál v tlaku! Jakub Suchánek trefil z poloviny Stezkovu levou tyč!
     
    06:28
    Jan Kloz zkusil bekhendem prohodit na Babku, což se mu sice povedlo, bylo to ale moc blízko hostujícímu gólmanovi, který už do Babkovo cesty vložil hokejku.
     
    07:11
    Další postup Motoru zastavuje ofsajd. Budějovice jsou ale zatím mnohem dravější, než Slezané.
     
    07:33
    Endál s Gilbertem si šli za druhou brankou, tentokrát to ale nevyšlo. Lukáš Endál objel branku a snažil se zakončit. Viděl ale, že nemá šanci, a tak ještě prohodil na autora první branky. Ten ale puk minul.
     
    08:56
    Po dlouhé době první střela Havířova. Jakub Kotala mířil z Kloučkova pravého kruhu na zadní tyč, ale skončil jen na gólmanovo lapačce.
     
    09:15
    A budějovický gólman kryje i další nahození, tentokrát z hokejky Jakuba Doktora.
     
    09:51
    Nahození Beránka k levé tyči Stezka vystihl a raději zastavuje hru.
     
    11:09
    Domácí hráči dnes dobře forčekují a hlavně cloní. Stezka často nic nevidí a musí ho zachraňovat teče od beků.
     
    12:15
    Havířov se snaží dostat z tlaku, který si Motor udržuje. Zatím se mu to příliš nedaří.
     
    12:46
    České Budějovice právě vstřelily branku!
    A to tak, že MIROSLAV HOLEC zvyšuje na 2:0! Vše krásně zahrál Vít Christov, kterému se podařilo od Stezky odrazil puk od tyče k tyči, kde stál úplně volný Holec a i když se slezský gólman roztahoval, div mu nevypadly končetiny z kloubů, puk si našel cestu za levou tyčku! Asistence: Vít Christov.
    12:46 Miroslav HOLEC - 2:0
     
    14:21
    Zdeněk Doležal se hnal do brejku, jeho nápřah byl ale hodně špatný a div se budějovický forward málem nerozplácl před brankou.
     
    15:25
    Přečíslení Budějovic končí nahozením Pýchym které ale šlo z příliš velkého úhlu.
     
    15:46
    A Pavel Pýcha na dvě minuty bude Motoru chybět. Podle sudích se dopustil faulu kolenem.
     
    15:51
    Havířov se nabídnutou přesilovku hned snaží využít a proto pálí rovnou z buly. Klouček v pozoru.
     
    15:58
    Havířov právě vstřelil branku!
    Každopádně teď už to gól je! Střelu ex-budějovického Kachyni od modré ještě mezi kruhy ztečoval LUKÁŠ BEDNÁŘ a puk končí za Kloučkem. Asistence: Ondřej Kachyňa a Jakub Kotala.
    15:58 Lukáš BEDNÁŘ - 2:1
     
    17:51
    Hosty snížení hodně nakoplo a poslední dvě minuty třetiny tak vypadají velmi zajímavě.
     
    18:34
    Prokešovo nahození Gilbert nestihl.
     
    19:01
    Minuta do konce třetiny!
     
    19:17
    Motor začíná akci od své branky a Stezka s problémy odráží Suchánkovu střelu.
     
    19:47
    Doležal schoval střelu za Kachyňu, ale Stezku nezmátl.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Poslední buly před Kloučkem vybojoval Motor a nepustí tak Havířov k šanci srovnat. Ten se prosadil až po dvou trefách domácích. Nejprve David Gilbert zakončil do prázdné branky po dobré přihrávce Martina Nováka. Po něm se pak prosadil Miroslav Holec, když se k němu odrazil puk po střele Víta Christova. Za Havířov skóroval čtyři minuty před sirénou Lukáš Bednář, který tečoval dělovku odchovance Motoru, Ondřeje Kachyni. K zápasu se vrátíme přibližně v 17:55.

    Statistiky 1. třetiny:
    Střely na branku: 18:8
    Zblokované střely: 3:1
    Vyhraná vhazování: 18:9
     
    Jdeme na druhou třetinu!
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:40
    Aktivnější jsou v první minutě domácí.
     
    21:04
    Což mimo jiné znamená dunění tyčky po střele Doležala, které museli slyšet snad až v Havířově u televizí!
     
    21:36
    Budějovice se stále drží na puku, ale už potřetí v zápase je pískán úmyslný ofsajd proti Motoru.
     
    22:35
    Havířovští se už probudili z prvotní letargie a Beránek se teď musel prorvat okolo pořádného stromu, který mu připravil jeden z beků.
     
    24:03
    Obrovská smůla nebo snad až promrhání šance od Miroslava Holce! Autor druhé branky si objel rozpláclého Stezku a měl před sebou prázdnou branku. Jenomže se mu u tyčky nepovedlo přehodit si puk z bekhendu do forhendu a puk mu ujel.
     
    25:05
    České Budějovice právě vstřelily branku!
    Motor odskakuje opět na rozdíl dvou branek. Vše začalo paradoxně u Aleše Stezky, který špatně rozehrál puk zpoza své branky, Puk si totiž u modré vybojoval Jakub Babka, jeho dělovku ještě tečoval DAVID GILBERT a je to 3:1! Asistence: Jakub Babka.
    25:05 David GILBERT - 3:1
     
    26:04
    Další přesilovka pro domácí. Tomáše Dajčara sice musel dozorující čárový rozhodčí podržet, protože se chtěl s hlavními hádat, jeho zahákování Lukáše Endála ale bylo očividné.
     
    26:23
    Začátek přesilovky se ale odehraje u Kloučka. Residomo totiž vyhazuje.
     
    27:02
    Pýcha nabízel od modré Klozovi, ten ale promáchl.
     
    28:04
    Hosté v plném počtu.
     
    28:20
    Vyloučení v týmu ČEZ Motor České Budějovice (Radek Prokeš – 2 min., podrážení).
     
    28:28
    Druhou přesilovku si po Motoru zahraje i Havířov a začíná jí hodně zostra dvěma tvrdými střelami z blízkosti.
     
    29:06
    Jakub Kotala se velmi činí. Po několika střelách zkusil objet klec, ale na Kloučkův beton si nepřišel.
     
    29:25
    Motor jde do tří! Jakub Suchánek tvrdě trefil Lukáše Bednáře, který musel být odvezen. Jestli to byl faul nebo ne se nedovážím určit, každopádně 53 sekund má Havířov dvoumužnou výhodu!
     
    29:46
    Kotalovu střelu Klouček vyráží mimo kluziště.
     
    30:20
    Radek Prokeš je zpátky a Motor je tedy ve čtyřech.
     
    30:43
    Speciální formace Budějovic své oslabení zvládá na jedničku. Klouček příliš práce nemá.
     
    31:25
    Domácí v plném počtu.
     
    31:34
    Dalekonosnou střelu Jana Bambuly vyráží Klouček s obtížemi ramenem.
     
    31:58
    Zdeněk Doležal vyslal další ze svých učebnicových dělovek, která ale šla jen do ochranné sítě.
     
    32:30
    Před Kloučkem se objevil Dominik Pawliczek. Nedokázal ale využít přečíslení 2 na 1 a končí jen u gólmanova betonu.
     
    33:15
    Do brankoviště se nacpal Gilbert. Jeho šermovačka ale nevyšla a hattrick si tak zatím nezkompletuje.
     
    33:40
    Tvrdá rána Pýchy trefila jen Stezkův beton.
     
    34:23
    Lukáš Endál nezvládl dostat svůj tým z vlastní třetiny. Jeho přihrávka na spoluhráče šla moc dopředu.
     
    35:04
    Milan Klouček dnes předvádí, že je opravdu z gumy a čaruje v brance jak policista na křižovatce.
     
    35:17
    Jan Bambula tvrdě poslal Lukáše Endála na domácí střídačku, což šel hned potrestat Zdeněk Doležal. Mezitím Erik Němec hákoval a Motor tak má najednou přesilovku 5 na 3!
     
    35:58
    České Budějovice právě vstřelily branku!
    A první přesilovku Motor využívá! JAN KLOZ si celou akci sám připravil, když z rohu kluziště přihrál nahoru Pavlu Pýchovi. Ten mu ale puk vrátil a budějovický forward tak zvolil střelu k bližší tyči a Aleš Stezka i s čistým výhledem nezasáhl! Asistence: Pavel Pýcha a Jiří Šimánek.
    35:58 Jan KLOZ - 4:1
     
    37:17
    Hosté v plném počtu.
     
    37:17
    Druhou přesilovku už Motor nevyužil, byť Stezka musel několikrát zasahovat.
     
    37:44
    Vyloučení v týmu ČEZ Motor České Budějovice (Jan Veselý – 2 min., vysoká hůl).
     
    39:20
    Krásné přečíslení Nováka s Holcem gólem nekončí! Ale chybělo málo.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhé dějství jen prohloubilo náskok domácích, kteří nyní vedou už o tři branky a mohlo to být i o víc! Na 3:1 zvyšoval autor první branky David Gilbert, když tečoval střelu Babky. Na 4:1 pak upravoval Jan Kloz když se trefil přesně k levé tyči. Za třetí třetinou se vrátíme cca. v 18:53.

    Statistiky 2. třetiny:
    Střely na branku: 9:10
    Zblokované střely: 5:2
    Vyhraná vhazování: 12:10
     
    Jdeme na třetí dvacetiminutovku!
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:03
    Havířovský centr se snažil prohodit puk tak, aby ho zachytil mezi kruhy a mohl hned střílet. Kotouče se ale dotkl jen Milan Klouček.
     
    40:43
    Na druhé straně musel Aleš Stezka zastavit nebezpečný pokus o bekhendové propíchnutí puku mezi betony.
     
    41:50
    Od mantinelu trefuje Veselý jen beton.
     
    42:17
    České Budějovice právě vstřelily branku!
    V Budvar aréně odbíjí pátá! Vít Christov se nacpal až před Stezku, byl ale zfaulován a šel k zemi. Tím ale odstavil od branky právě gólmana, který kvůli tomu ztratil puk, který měl pod sebou, a MARTIN BERÁNEK mohl doťuknout puk do naprosto prázdné branky! Asistence: Vít Christov.
    42:17 Martin BERÁNEK - 5:1
     
    43:56
    Úmyslný ofsajd Erika Němce vrací hru před Stezku.
     
    44:11
    Po chvíli zápolení ale puk po mantinelu končí u Kloučka.
     
    44:23
    Vyloučení v týmu AZ RESIDOMO Havířov (Jan Dvořák – 2 min., podrážení).
     
    44:40
    Martin Novák nabídl puk Gilbertovi stejně, jako to udělal při brance první. Tentokrát ale kanadský forward přestřelil.
     
    44:59
    Opět střela Davida Gilberta z mezikruží. Tentokrát ale trefil jen Stezkovu pravou nohu.
     
    45:40
    Endál zavezl puk za branku a snažil se nabídnout puk na k dělovce od modré, do puku ale někdo sáhl.
     
    46:20
    šestou branku zkusil darovat Motoru i Jan Veselý, trefuje ale jen tu síť, která chrání prostor za Stezkovo brankovištěm.
     
    46:23
    Hosté v plném počtu.
     
    46:39
    Prudká střela Havířova z ostrého úhlu končí jen v lapačce jihočeského gólmana, který si tak po čase připisuje další zákrok.
     
    47:08
    Havířovu se nedaří dostat se do střeleckých pozic. Obrana domácích je dnes velmi aktivní.
     
    48:29
    Milan Klouček teď musí dávat pozor. Erik Němec byl v dobré pozici a měl i odkrytou branku, puk ale netrefil.
     
    49:11
    Hlavní sudí viděl na ledě šest modrobílých dresů! Dvě minuty půjde odpykat Martin Nepokoj.
     
    Dnešní utkání sleduje 6 071 diváků.
     
    49:35
    Radek Prokeš zkusil střelu, Stezka kryje.
     
    49:56
    Na ledě zůstává ležet Jan Veselý po tvrdém zákroku Tomáše Dajčara, kdy zezadu poslal budějovickou šestašedesátku na mantinel, kam se ještě připletl čárový sudí. Jan Veselý nakonec odjíždí po svých, zatímco Dajčar odjíždí na 2+10 minuty na trestnou a Havířov tak bude potřetí v dnešním zápase opět hrát ve třech!
     
    50:35
    Dvě tvrdé rány Budějovic mohly přinést šestou branku. Ani Endál, ani Venkrbec ale neskórují.
     
    51:12
    České Budějovice právě vstřelily branku!
    Nakonec ale skóruje MARTIN NOVÁK a je to 6:1! Lukáš Endál dostal od modré přihrávku od Pavla Pýchy a on sám krásně po lajně našel právě Nováka, což Aleše Stezku vykolejilo natolik, že Novák mohl zakončovat do prázdné klece! Asistence: Lukáš Endál a Pavel Pýcha.
    51:12 Martin NOVÁK - 6:1
     
    Že se dnes utkání hraje tvrdě dokazuje i seznam pohřešovaných hráčů. U hostí je to Lukáš Bednář, na straně Motoru jsme už chvíli neviděli Miroslava Holce a i Zdeněk Doležal byl viděn odcházet do prostor šaten.
     
    53:02
    Radek Prokeš se dostal k utíkajícímu puku a tvrdě vypálil nad branku.
     
    53:50
    Aleš Stezka měl teď hodně štěstí! Martin Novák dobře našel po lajně Lukáše Endála, jehož střelu sice Stezka trefil hřbetem lapačky, puk ale nasměroval jen za sebe do brankoviště. Naštěstí pro Havířov ho stihl vzít dlaní ještě jednou, což kotouč nakonec poslalo mimo branku.
     
    54:46
    Havířovští se dostali do útoku a vybojovali si přesilovku! Jakub Suchánek si jde sednout za podrážení na své modré.
     
    55:16
    Jakub Kotala si dlouho připravoval střelu, Klouček ale s obtížemi nakonec pohlídal mezeru mezi betonem a pravou rukou.
     
    55:16
    Vyloučení v týmu AZ RESIDOMO Havířov (Ondřej Procházka – 2 min., sekání).
     
    55:21
    Od modré se napřáhl Ivan Lytvynov, s tímhle ale Stezka neměl problém.
     
    56:32
    České Budějovice právě vstřelily branku!
    Sedmý gól pro domácí! Šikovná přihrávka Matouše Venkrbce na útočné modré dostala do samostatného úniku VÍTA CHRISTOVA, který se prosazuje střelou nad Stezkovo pravé rameno! Asistence: Matouš Venkrbec.
    56:32 Vít CHRISTOV - 7:1
     
    57:37
    Do brejku se zkusil dostat Jozef Baláž. René Vydarený si ale nebral servítky a posílá odvážlivce na led.
     
    57:54
    Vyloučení v týmu ČEZ Motor České Budějovice (Ivan Lytvynov – 2 min., držení).
     
    58:20
    Havířov se ještě snaží o čestný gól, ani to se jim ale moc nedaří.
     
    58:46
    Budějovice drží hru u Stezky.
     
    58:57
    Martin Beránek si šel po druhé brance, ale Stezka se nenechal přetlačit.
     
    59:30
    Zápas se už jen dohrává.
     
    59:45
    Ještě poslední pokusy AZetu.
     
    59:54
    Domácí v plném počtu.
     
    Konec zápasu.
     
    Motor demoluje Havířov 7:1 a bere další tři body! Dva góly si zapsal David Gilbert, body si připisuje i Christov, Pýcha, Beránek a spousta dalších Jihočechů. Jedinou branku hostí zaznamenal Lukáš Bednář ještě v první třetině. Z Budvar arény je to dnes vše a já vám přeji hezký večer a zbytek víkendu. (19:34:57)

    Marek Baloun

    Branky a nahrávky: 6. Gilbert (M. Novák, Endál), 13. Holec (Christov), 26. Gilbert (Babka), 36. J. Kloz (Pýcha, Šimánek), 43. Beránek (Christov), 52. M. Novák (Endál, Pýcha), 57. Christov (Venkrbec) – 16. L. Bednář (Kachyňa, Kotala)


    Banes Motor České Budějovice: Klouček (Strmeň) – Vydarený (A), Suchánek, Pýcha (C), Allen, Lytvynov – Babka, Christov, Venkrbec – Holec, M. Novák (A), Gilbert – Endál, Šimánek, J. Kloz – Z. Doležal, Michnáč, Prokeš – J. Veselý, Beránek.
    AZ Havířov: Stezka (Matoušek) – Kachyňa, Mrowiec, Dajčar, Chroboček, Malina (A), Nepokoj, Ševěček – Kotala (C), L. Bednář (A), O. Procházka – Doktor, Baláž, Bambula – Danielčák, E. Němec, Dvořák – Bernovský, Pawliczek, Pindel.

    Rozhodčí: Valenta, Hucl – Flegl, Polonyi

    Diváci: 6 071
    thejrc.org