Tisková konference SFC Opava (kon.) | Tisková konference 1.FC Slovácko (kon.)
Tisková konference AC Sparta Praha (kon.) | Tisková konference SK Dynamo České Budějovice (kon.)
Tisková konference FC Slovan Liberec (kon.)
konec
Tisková konference SFC Opava

Úterý 11.02.2020, 11:00Tiskové konference
     
    Tisková konference skončila. (11:33:16)
     
    Jan Žídek: Každý z nás chce hrát ligu, chceme ji hrát v Opavě. Budeme makat na víc než sto procent, aby se nám to povedlo.
     
    Jiří Balcárek: Jako hráče mě to v Opavě vždy bolelo, fanoušci domácí hnali dopředu. Chci po svých hráčích, aby se v zápase vydali ze všech sil a šli přes své hranice. Když uvidím, že hráči odevzdají všechno, budu je bránit. Pokud ne, budu zlý. Jsem přesvědčen, že budou makat na sto procent.
     
    Alois Grussmann: Podporu fanoušků budou kluci opravdu potřebovat – doma i venku. Když jsem hrál ligu já, chodilo lidí více. Víme, že některé zápasy nebudou o kráse, o tom, že soupeře přestřílíme. Bude to o bojovnosti, na což jsem pedant. Fanouškům jsme vděční za mnoho a potřebujeme je na stadionu. Jsou našim dvanáctým, ne-li třináctým hráčem.
     
    Jiří Balcárek: Na tabulku se nedívám. Chceme zachránit Opavu jakýmkoliv způsobem.
     
    Jan Žídek: Chceme, aby na Plzeň přišlo hodně diváků. Je to jeden z top klubů v Česku a má velkou kvalitu. Budeme se mu chtít vyrovnat.
     
    Jiří Balcárek: Nemám rád předpovědi. Soustředím se jen na první utkání. Je to opravdu tak. Vstup do jara je důležitý, chceme mít připravené mužstvo a aby přišlo hodně lidí. Na další utkání se zatím nedíváme.
     
    Alois Grussmann: Vždycky si necháváme nějaký otazník. V kádru je 21 hráčů, 3 brankáři. Okno se zavírá 22. února. Necháváme si nějaké procentíčko, že by ještě k nějakému příchodu mohli projít. Napoví i utkání, na které se těšíme. Pětice přípravných zápasů směřovala k těm, které budou úplně o něčem jiném. Hostíme Plzeň, jedeme na Slavii.

    Kluci z Čech měli problémy sem jít. Říkali, že se musí vždy někoho zeptat. Přestal jsem s nimi komunikovat. Ti, co zde přišli, opravdu chtěli od počátku za Opavu hrát. Spousta hráčů umí alternovat na více postech. Čeká nás liga, pak nadstavba. Zápasů bude strašně hodně. Chce to mít širší kádr. Máme jeden cíl. Nebude to jednoduché, je tam s námi více mužstev. Jdeme se rvát. Zápas začíná 0:0, i teď s Plzní se může stát cokoliv.
     
    Jiří Balcárek: Chci, aby i obránci útočili. Honza Žídek je nejlepší střelec přípravy (poplacává ho s úsměvem po zádech). Máme Železníka, Texla, Dordiče. Není to jen o útoku, ale o celém mužstvu.

    Jsem hodně spokojený s tím, jak jsme si sedli v celém realizačním týmu, ať už jde o asistenty, maséry, fyzioterapeuty... Chceme hráče posouvat dále a zatím jsme s tím spokojeni.
     
    Jiří Balcárek: Z devadesáti procent mám o sestavě jasno. Jsou tam hráči, kteří jsou na stejné výkonnostní úrovni a budeme zohledňovat jejich aktuální formu na trénincích v týdnu před konkrétním zápasem.
     
    Jiří Balcárek: Že nepřišel Šindelář? To je pro mě historie. Soustředím se na kádr, který tu je.
     
    Jiří Balcárek: V tomto složení jsme odehráli málo utkání, navíc tam byly i zdravotní problémy, ať už šlo o Pepu (Hnaníčka) nebo Adama (Rychlého). Potřebují spolu odehrát více času. Pak to bude dobrá stoperská dvojice, resp. trojice.
     
    Jan Žídek: Víme, že Simerský i Svozil byli sehraní, celkem nám to s nimi klapalo. Je to zásah, ale myslím si, že Rychlý s Hnaníčkem a Hoškem jsou dostatečně kvalitní, aby díru zacelili a nemělo to na činnost obrany zásadní vliv. Některé přípravné zápasy ukázaly, že to půjde.
     
    Jaroslav Rovňan: Všichni jdeme za tím, abychom v Opavě udrželi ligu. Cítíme obrovskou podporu majoritního vlastníka – Města Opava. I přestupu Součka se účastnil primátor pan Navrátil, za což jsme rádi. Děkujeme i dalším partnerům. Pevně věřím, že pan Balcárek nastaví správnou sestavu, která bude vítězná. Fanoušci si ligu v Opavě zaslouží.
     
    Alois Grussmann: Deset minut před tiskovkou jsme se dozvěděli, že Filip Souček prošel zdravotními testy na Spartě a podepsal smlouvu. Jsme dohodnuti, že u nás bude hostovat do konce sezóny. Jsme rádi, že jsme dokázali dostat hráče z opavské líhně do top týmu. Filip na sobě pracuje, pílí si o tuto šanci řekl. Ve hře bylo více mužstev. Chtěl bych poděkovat jemu i trenérům, kteří se zasadili o jeho růst. Je to pro nás dobrá vizitka. Jsem rád, že Filip tu bude ještě hostovat. Potřebuje nabrat zkušenosti v lize a dodělat školu. Byla to jedna z podmínek rodičů a Sparta s tím neměla problém. Ztrácíme hráče, ale všichni mu to přejeme. Finanční částka, kterou jsme obdrželi, patří k největším transferům v historii opavského fotbalu.
     
    Jan Žídek: Rád bych vyzdvihl přípravu, kterou jsme absolvovali. Mám toho za sebou hodně, ale takhle tvrdou přípravu jsem dlouho nezažil. Chválím, že jsme mohli jet na dvě soustředění. Parta se velmi dobře utužila. Kolektiv je oproti podzimu jiný, zdravější. Jsme za to všichni rádi. Budeme pracovat, abychom těžké jaro zvládli a liga se zde hrála i příští rok.
     
    Jiří Balcárek: V přípravě jsme dostávali hodně gólů, musíme zapracovat na defenzivní činnosti. Je tam ale hodně změn, musí si to sednout. Na stoperské pozici jsou dva jiní lidi, musí se sehrát. Kluci navíc nebyli ve svých klubech tolik vytížení, musí si zvednout sebevědomí. Když o sobě budou vědět navzájem, půjdeme nahoru.

    Musím poděkovat vedení, že nám umožnilo dvojí soustředění. Kluci měli výborné podmínky. Přesně to jsme potřebovali. V Retzu jsme mohli hrát na přírodní trávě, to bylo pro mě podstatné.

    Kabina je čistá a zdravá. Budeme na hráče apelovat, aby na hřišti nechalo všechno. Chceme přitáhnout lidi, bez výsledků tu nebudou. Budeme rádi, aby byl stadion na první utkání první. Diváci kluky dostanou dále, hrají pak na procent.
     
    Jiří Balcárek: Zdědili jsme kádr, hráči dostali minutáž. Vyhodnotili jsme si to. Stáňa si hledá angažmá, Manzia šel na hostování do Sokolovu. Opoku je dlouhodobě zraněný, toho jsem ani v tréninku neviděl. Helebranda jsme tu nechtěli držet na lavičce, chceme, aby měl herní vytížení a vrátil se nám vyhraný v létě. Svozil odešel do Baníku. O Simerského jsem měl zájem, aby zůstal. Poté jsme si sedli a pochopil jsem, že je tady už šest let a chce změnu. Hostování nebylo prodlouženo Šulcovi. Po zranění je plně připraven Zapalač. Je to zkušený hráč s výbornou levou nohou. Máme tři brankáře – Fendricha, Šroma a Lasáka. V přípravě pracovali dobře. Hráči chodí hrát i za béčko. Byl bych rád, kdyby to tak bylo i dále a nebrali to jako nějakou degradaci. Chceme mít široký kádr.

    Na zkoušku tady byli Zukanovič s Kodrem, z různých důvodů to nevyšlo. Přišel Železník, potřebujeme střílet góly. Jsem rád, že ho tady máme. Je to zkušený hráč, snad bude zdravý. Má zkušenosti i s bojem o záchranu, měl by je zúročit. Hnaníček je rovněž zkušený hráč, kterému skončila smlouva ve Zlíne. Je to charakterově výborný hráč. O Texla jsem moc stál, znal jsem ho z Olomouce. Nedostával tam tolik šancí. Jsem rád, že ho vedení přivedlo. Všechny hráče máme na přestup nebo s opcí, chceme, aby u nás hráči zůstávali delší dobu. Dordiče znám, už když hrál ve Varnsdorfu, pak byl v Liberci. Jsme rádi, že přišel. Je to skromný, pracovitý klub, výborný jeden na jednoho. Tahový, gólový hráč. Helešic a Smékal přišli z Baníku, laborují se zraněním. Musí přidat, aby nám byli prospěšní, a změnit chování. Ještě s nimi budu mluvit. Hošek přišel na poslední chvíli. Měl jsem ověřeno, že je to zkušený hráč, charakterově výborný do kabiny. Měl by nám pomoci zkušenostmi. Pochválit musím Rychlého a Harazima, pracovali dobře. Ščudlu s Gorčicou dále sledujeme.
     
    Alois Grussmann: Jsem tady šest let a tuhle zimu proběhly největší změny. Hodně hráčů odešlo, jiní přišli. Bude záležet na tom, jak si mužstvo sedne. Musíme najít sestavu, která bude sedět. Chtěli jsme vytvořit konkurenční prostředí, které si myslím, že tady je. Přišli starší a zkušenější hráči – Hnaníček, Text či Železník. Dále střední generace – Dordič. Z mladších jsou tu Smékal nebo Harazim, kteří budou do týmu postupně zapracování.

    Odchodů je také dost. S některými hráči jsme nebyli spokojeni, nebo jsme je chtěli více vytížit. Odešel Matěj Helebrand, bude hostovat ve Vítkovicích. Musí hrát, chceme ho vidět. Manzia je v Sokolově. Na přestup odešli Svozil se Simerským. Zájem Baníku o Svozila byl velký, i Jarda to cítil. Řeknu to tvrději, ale i Jarda už nepracoval podle představ.
     
    Aktéři tiskové konference už jsou na místě. Jako první si vezme slovo Alois Grussmann.

    Filip Lefenda

    thejrc.org