Slovácko – Ostrava 0:1 (kon.) | Teplice – Olomouc 1:3 (kon.) | Karviná – Zlín 2:0 (kon.)
Sparta – Liberec 0:2 (kon.)
konec
MFK Karviná
2:0 (1:0)
FC Zlín
Sobota 15.02.2020, 14:30 • Městský stadion Karviná, Karviná • FORTUNA:LIGA • 21. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.
     
    FORTUNA:LIGA se vrací na českou scénu. Po dvouměsíční přestávce zavítá na osm prvoligových stadionů. Jedním z nich je Městský stadion v Karviné, kam zamířil Zlín. Důležitým soubojem o záchranu vás provede Igor Mainka.
     
    Oba celky se po podzimní části nacházejí na pozicích boje o udržení. Zlín je po dvaceti kolech na dvanáctém místě za jednadvacet bodů. Karviná má o osm bodů méně a je na patnácté, barážové pozici o skóre před poslední Příbramí.
     
    FC FASTAV ZLÍN

    Jak jsme již zmínili, tým z Valašska je na tom o něco lépe než jeho soupeř. Přesto v zimní přestávce došlo v kádru k několika změnám. Hostování skončilo dvěma hráčům Mladé Boleslavi – Wágnerovi a Maškovi, odešli také Podio do Pavlodaru, Hnaníček se Železníkem do Opavy, Folprecht do kyperského Pafosu a Giorgadzemu byla ukončena smlouva.

    Jako náhradu přivítal trenér Kameník bývalého jihlavského střelce Davise Ikauniekse. Ten by měl být největší posilou ševců. Dále na Valašsko zamířili Simerský z Opavy, Martínez z Michalovec, Jawo z Jihlavy, Conde a N'Gimbi z Táborska a Bačo z Líšně.

    Zlínští absolvovali v rámci zimní přípravy šest přátelských utkání, z toho dva duely sehráli žlutomodří na tureckém soustředění, kde se utkali s lotyšskou Jurmalou a běloruským Borisovem. Obě utkání nepoznala vítěze.

    Přípravné zápasy
    Bilance: 2 – 3 – 1, skóre 5:4
    Výsledky: Trnava 1:1 (B: Poznar z pen.), Sereď 2:1 (B: Janetzký, Poznar), Líšeň 0:1, Jurmala 1:1 (B: Poznar z pen.), Borisov 0:0, Nitra 1:0 (B: Jawo).
     
    MFK KARVINÁ

    Patnácté místo Karviné nemohlo vedení klubu uspokojit. Už v průběhu podzimu došlo ke změně na trenérské pozici, kdy Františka Straku nahradil Juraj Jarábek.

    Slovenský trenér na to reagoval v zimě velkou proměnou týmu. Hornické město opustili zkušený Dreksa (Brno), Šašinka (Ostrava), Krivák (Tetovo), Petkov (Petržalka), Hrdlička (Petržalka) a dvojice Weber s Puchelem, která zamířila do nedalekého Třince.

    Právě z Třince přišly dvě posily do útočné formace. Sedmigólový Filip Kubala je oficiálně na hostování ze Slovácka a mládežnický nigerijský reprezentant Muhamed Tijani. Jeho příchod ještě kluby dolaďují detaily.

    Karvinskou kabinu nově poznali také šestce dalších hráčů. Nejznámější akviziví je brankář Bolek, který přišel z Trnavy, a obránce Šindelář (Baník Ostrava). Čerstvou posilou je albánský reprezentant Kristi Qose, který 14. února podepsal smlouvu na dva a půl roku.

    Karviná v zimní přípravě rozehrála osm přátelských zápasů, z toho tři duely proběhly v rámci Tipsport ligy, s bilancí jedné výhry, dvou porážek a pěti remíz. Jarábkova družina se trápila především v útočné fázi. Pouze v zápase proti Prostějovu (3:2) vstřelili víc než jeden gól. Nepomohlo ani soustředění v Turecku, kde se horníci střetli s rumunskou Craiovou, polským Lubinem a makedonským Tetovem.

    Přípravné zápasy
    Bilance: 1 – 5 – 2, skóre 6:8.
    Výsledky: Pohronie 0:0, Baník Ostrava 1:1 (B: Ba Loua), Trenčín 0:0, Prostějov 3:2 (B: Lingr, Eduardo, Petráň), Craiova 1:3 (B: Rundić z pen.), Lubin 1:2 (B: Hanousek), Tetovo 0:0, Sigma Olomouc 0:0.
     
    Vzájemná bilance mezi Karvinou a Zlínem z posledních tří let hovoří lehce pro Karvinou. Slezský celek zvítězil ve třech z pěti zápasů, v posledním duelu uspěl na zlínském pažitu v poměru 4:1.

    Góly Karviné se postarala čtveřice Bukata, Hanousek, Petráň a Puchel. Čestný úspěch domácího celku zaznamenal v nastaveném čase Jiráček.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    MFK Karviná: Bolek – Ndefe, Šindelář, Janečka (C), Jan Moravec – Marek Hanousek, Smrž, Qose – Ba Loua, Lingr, Abdulrahman.
    Náhradníci: Neuman – Kouřil, V. Vukadinović, Bukata, Kubala, Petráň.

    FC Fastav Zlín: Rakovan – Simerský, P. Buchta, Cedidla – Matejov, Jiráček (C), Hlinka, Čanturišvili – Fantiš, Jawo, Janetzký.
    Náhradníci: S. Dostál – Bartošák, Conde, Chwaszcz, Džafić, Azackij, Bačo.

    Rozhodčí: Franěk – Kříž, Flimmel – Vojkovský..
     
    Hráči nastupují na trávník, domácí tým celý v bílém, hosté ve žlutých dresech a modrých trenýrkách.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Abdulrahman utekl po levé straně a v souboji se Simerským vybojoval rohový kop.
     
    1
    Po rohovém kopu střílel zpoza šestnáctky Srmž, točenou střelou trefil pouze sektor hostů.
     
    2
    Ba Loua zkusil překvapit brankáře Rakovana, vypustil z pravé strany nepříjemný centr, který jen těsně prolétl nad břevnem.
     
    4
    Franěk nabídl zlínskému celku standardní situaci. Tu rozehrál Čanturišvili, který našel pouze ruce brankáře Bolka.
     
    6
    Po centru zlínského hráče z pravé strany se míč odrazil před šestnáctku, kde se k němu dostal jako první Jiráček, ale nepovedenou střelou trefil jen ochrannou síť za karvinskou brankou.
     
    8
    Lingr odcentroval z levé strany do pokutového území, po míči se natáhl Hanousek, ale ani jeho dlouhé nohy nedokázaly usměrnit míč do zlínské branky.
     
    10
    Hanousek rozehrál míč na pravou stranu, kam si nabíhal Ba Loua, ale míč ještě tečoval jeden ze zlínských hráčů.
     
    11
    Hlinka s Qosem se střetli ve středu pole, po ošetření pokračují ve hře.
     
    13
    Další nepříjemný centr Abdulrahmana zachytil Ba Loua, ale dostal se z dobré střelecké pozice.
    13. Šance domácích! Lingr pouze hlavičkoval do náruči Rakovana
     
    15
    Qose našel kolmicí v pokutovém území Ba Louu, ten ještě přihrál Lingrovi, který zkusil vystřelit přes obránce, ale trefil pouze clonícího Buchtu.
     
    18
    Ba Loua prošel po pravé straně kolem lajny do pokutového území, jenže následně mu zlínský hráč ukopl míč do autu.
     
    21
    První střela na bránu je na světě! Po centru Ndefeho z pravé strany se do vzduchu pověsil Lingr a hlavou trefil prostor, kde byl připravený brankář Rakovan.
     
    22
    Čanturišvili vysunul po levé straně Jiráčka, ten nebezpečně odcentroval před bránu, kam si naběhla dvojice zlínských hráčů. Míč zasáhl hlavou Fantiš a nechal vyniknout Bolka, který fantastickým zákrokem zamezil jistému gólu!
    22. Fantastický Bolek! Reflexivním zákrokem zlikvidoval velkou šanci hostů
     
    24
    Nepovedená střela Qoseho z nějakých pětadvaceti metrů nemohla ohrozit brankáře Rakovana. Míč sotva doskákal do náručí zlínského brankáře.
     
    26
    Zajímavou akci předvedli karvinští fotbalisté, pohlednou kombinaci na pravé straně zakončil daleko horší střelou ze střední vzdálenosti Šindelář. Karvinský stoper přestřelil zlínskou branku.
     
    27
    Abdulrahman tančil s míčem před Simerským, ale exopavský obránce se nenechal a míč odkopl za cenu rohového kopu.
     
    27
    Ba Loua rozehrál míč na přední tyč, tam byli úspěšní hráči ve žlutých dresech, jenže následoval centr Ndefeho, který hosté odvrátili na rohový kop.
     
    28
    Lingr rozehrál rohový kop do malého vápna, kde po hlavičce Hanouska se domácí dožadovali odpískání pokutového kopu za ruku jednoho ze zlínských hráčů, ale neuspěli.
     
    29
    Karviná právě vstřelila branku!
    Čtvrtý rohový kop v řadě už přinesl gólový efekt! Po rohovém kopu Ba Louy míč doputoval na hranici pokutového území, kde se do míče opřel VOJTĚCH SMRŽ a krásnou střelou napálil míč do pravé části zlínské branky – 1:0!
    29. Vojtěch SMRŽ - 1:0
     
    31
    Zlín měl šanci na vyrovnání, ale Čanturišvili přetáhl přímý kop z levé strany mimo pokutové území.
     
    33
    Lingr s Qosem běželi na zlínskou branku, Lingr hlavou překonal gólmana Rakovana, jenže následoval závar a zalehnutí balónu v podání hráčů obou celků!
     
    38
    Jawo pláchl Janečkovi a pár vteřin na to už byl sám před Bolkem, karvinský gólman včas vyběhl a levou nohou vyrazil nepříjemnou střelu zlínského hráče k pravé tyči!
    38. Další dobrý zákrok Bolka! Včas vyrazil nepříjemnou střelu hostů
     
    41
    Hanousek vypustil z pravé strany polovysoký centr, na míč si naběhl Abdulrahman a střelou k pravé tyči donutil k zákroku brankáře Rakovana! Zlínský gólman skočil k pravé tyči a vytáhl míč vedle brány!
     
    42
    Aktivní Ba Loua získal trochu prostoru na pravé straně hřiště a ze své levačky vypustil krásnou technickou střelu, která mířila do levého horního rohu. Brankář Rakovan se natáhl a míč chytil.
     
    44
    Smrž fauloval Janetzkého a Zlínští budou rozehrávat z levé strany přímý kop. Míč si staví dvojice Jiráček – Matejov.
     
    45
    Matejov zatočil míč přímo na bránu, brankář Bolek se natáhl a míč vyboxoval na pravou stranu.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí přidal k prvnímu poločasu jednu minutu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první červenou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Za námi je úvodní dějství a můžeme s klidným srdcem říci, že vidíme nadprůměrný, zajímavý fotbal, což by se od Karviné a Zlína nečekalo. Karviná byla v prvním poločase lepším týmem, byla nebezpečnější a zaslouženě vede 1:0. Pevně věříme, že oba celky nabídnou minimálně stejně kvalitní fotbal i ve druhé půli. Vy si můžete dát chvíli oddech, uvařit si kávu a zhruba za 13 minut se znovu ozvu z karvinského stadionu.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Dlouhý míč z autu prodloužil hlavou Jawo na Fantiše, ten se však zjevil v ofsajdu.
     
    50
    Ba Loua zůstal ležet na trávníku, nyní už je mimo v péči zdravotníků.
     
    51
    Ndefe na středové čáře sestřelil ve vzdušném souboji Simerského a od rozhodčího Fraňka viděl první žlutou kartu.
     
    54
    Nejčastějším držitelem míče je v posledních minutách brankář Zlína Rakovan.
     
    56
    Fantiš se snažil projít po pravé straně přes Šindeláře, ale karvinský obránce jeho pokus o průnik zastavil za cenu rohového kopu.
     
    57
    Moravec pláchl po pravé postranní čáry, Jiráček nestíhal a zastavil ho za cenu faulu. Rozhodčímu nezbylo nic jiného, než vytáhnout žlutou kartu. Jiráček je druhým majitelem osobního trestu.
     
    58
    Ba Loua utíkal po levé straně, chystal si míč na střelu, ale Cedidla ho skluzem odstavil od balónu.
     
    60
    Lingr chtěl prolétnout kolem Cedidly, ale při pokusu o pád sestřelil zlínského obránce.
     
    61
    K prvnímu střídání sáhl trenér Kameník. Janetzkého nahradil Džafić.
     
    61
    Abdulrahman uspěl v souboji se Simerským, ten následně upadl a v bolestech zůstal ležet na trávníku.
     
    63
    Nepříjemný prudký balón Cedidly na Fantiše včas lapil do rukavic brankář Bolek.
     
    64
    Džafić rozehrál přímý kop z levé strany na vzdálenější tyč, kam si nabíhal Cedidla, ale ve skluzu míč netrefil.
     
    67
    Jak jsem chválil tým v první půli, první polovina druhého poločasu nenabízí žádnou krásu. Domácí se zatáhli a brání jednobrankový náskok.
     
    70
    Smrž zkusil poslat kolmici na bránu, bohužel balón jen proskákal kolem zlínských hráčů k brankáři Rakovanovi.
     
    71
    Opět Smrž, přihrávkou do levé strany vysunul Ba Louu, jenže pas přišel o něco později a tak následoval hvizd rozhodčího pro odmávaný ofsajd.
     
    73
    Lingr otestoval průchodnost Cedidly, ten ho fauloval.
     
    74
    Přímý kop Ba Louy na přední tyč odvrátili zlínští hráči.
     
    75
    Druhé střídání na zlínské straně. Jawa vyměnil na posledních patnáct minut Conde.
     
    77
    Matejov namazal Ba Louovi, karvinský útočník si to namířil na bránu, ale brankáře Rakovana technickou střelou ke vzdálenější tyči neprostřelil!
    77. Ba Loua technickou střelou k tyči nedokázal překonat Rakovana
     
    78
    Karvinský brejk tři na dva málem skončil gólem, Abdulrahman přihrál z pravé strany do středu Lingrovi, ten místo nahrát na druhou stranu zcela volnému Ba Louovi, zkusil protlačit míč přes protihráče, což se mu nepovedlo. Balón se však odrazil k Abdulrahmanovi, který střelou z pravé strany orazítkoval bližší tyč zlínské brány!
     
    80
    Rohový kop Ba Louy se odrazil na hranici šestnáctky ke Smržovi, ten si na druhou střelu netroufl.
     
    81
    Střídání na karvinské straně. Hanouska nahradil Bukata.
     
    82
    Džafič v běhu do pokutového území fauloval Šindeláře a dočkal se osobního trestu v podobě žluté karty.
     
    82
    Střídání v týmu MFK Karviná: ze hřiště odchází Ondřej Lingr, přichází Michal Petráň.
     
    83
    Karviná právě vstřelila branku!
    Domácí po střídání rozehráli rychlý protiútok, Ba Loua z levé strany přihrál po zemi před bránu, kam si naběhl TAIWO ABDULRAHMAN a střelou po zemi do levé poloviny brány zvýšil na 2:0!
    83. Taiwo ABDULRAHMAN - 2:0
     
    85
    Hosté zkoušeli zahrozit z rohového kopu, Džafićův centr domácí odvrátili mimo šestnáctku, následná střela zpoza šestnáctky měla blíž k rohovému praporku.
     
    86
    Džafić zkusil přehodit brankáře Bolka, to se mu povedlo, ale míč letící do brány odhlavičkoval Janečka!
     
    87
    Střídání v týmu MFK Karviná: ze hřiště odchází Vojtěch Smrž, přichází Vukadin Vukadinović.
     
    88
    Střídání u týmu Zlína: Šimon Chwaszcz nahradil Róberta Matejova.
     
    89
    Abdulrahman byl faulován ve středu pole. Domácí už se chystají na oslavu vítězství.
     
    90
    Dnešní utkání sleduje 2648 diváků.
     
    90+1
    Rozhodčí Franěk přidal k druhému poločasu ještě dvě minuty.
     
    90+1
    Celý stadion tleská aktérům dnešního zápasu za předvedený výkon.
     
    90+2
    Rychlý brejk domácích, po přihrávce Abdulrahmana se dostal mimo střeleckou pozici Qose, přesto ještě přihrál volnému Abdulrahmanovi, který střelou z první jen těsně minul pravou tyč!
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    První jarní zápas znamená pro Karvinou první domácí vítězství v letošní sezóně. Horníci si šli za svým cílem od první minuty, byli lepším celkem, měli více střeleckých příležitostí a zaslouženě vyhráli. Na gól Smrže z první půle navázal po změně stran Abdulrahman, který ještě v závěru utkání mohl přidat třetí gól, ale štěstí stálo při Zlínských.
     
    Karviná po dnešní výhře přeskočila v tabulce patnáctou Opavu, ta má zítřejší zápas s Plzní k dobru. Zlín zůstává dvanáctý, jenže přeskočit je mohou klokani z Vršovic.
     
    Držení míče: 53 % : 47 %. Střely na branku: 8:3. Střely mimo: 4:1. Rohy: 13:3.
     
    Z Karviné je to pro dnešek vše. Děkuji vám za pozornost a přeji vám příjemný zbytek víkendu. Od klávesnice se s vámi loučí Igor Mainka. (22:16:42)

    Igor Mainka

    Branky: 29. Smrž (Ba Loua), 83. Taiwo (Ba Loua)

    Karty:   51. Ndefe (KAR) – 57. Jiráček (ZLN), 82. Džafić (ZLN)


    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 8:3. Střely mimo: 4:1. Rohy: 13:3.
    MFK Karviná: Bolek – Ndefe, Šindelář, Janečka (C), Jan Moravec – Marek Hanousek (81. Bukata), Smrž (87. V. Vukadinović), Qose – Ba Loua, Lingr (82. Petráň), Taiwo.
    Náhradníci: Neuman – Kouřil, V. Vukadinović, Bukata, Kubala, Petráň.

    FC Zlín: Rakovan – Simerský, P. Buchta, Cedidla – Matejov (88. Chwaszcz), Jiráček (C), Hlinka, Čanturišvili – Fantiš, Jawo (75. Conde), Janetzký (61. Džafić).
    Náhradníci: S. Dostál – Bartošák, Conde, Chwaszcz, Džafić, Azackij, Bačo.

    Rozhodčí: Franěk – Kříž, Flimmel – Vojkovský.

    Diváci: 2648
    ocianews.com