Villach – Znojmo 2:1 (po pr.)
po prodl.
EC Villach SV
2:1 (0:0, 0:1, 1:0 - 1:0)
HC LERAM Orli Znojmo
Pátek 21.02.2020, 19:15 • Stadthalle Villach • bet-at-home ICE Hockey League
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:15.
     
    Napětí by se dalo krájet. Do konce nadstavby EBEL zbývají čtyři zápasy a znojemští hokejisté se nachází na poslední postupové příčce do play-off. O vylepšení pozice se budou snažit v pátek na ledě prvního Villachu, se kterým rozehrají zápas od 19:15.
     
    Dva duely stačily k tomu, aby se Orli vyhoupli na místa zaručující play-off. Ve dvojzápase s Innsbruckem nejprve uspěli na jeho ledě 4:2, v úterý si před vlastními fanoušky připsali výhru 3:2. K nedávnému zisku tří bodů je nasměřoval Ondřej Mikliš, na jehož trefu do konce třetiny zareagoval John Lammers. V rozmezí 51. a 54. minuty se prosadili Parker Bowles a Vladimír Osčádal, ani rychlé snížení Tylera Spurgeona na konečném výsledku již nic nezměnilo.
     
    Odlišné souboje s Linzem naopak prožil Villach. Na konci uplynulého týdne vyzrál na ledě svého protivníka 4:1, když se o tři branky zasadil od padesáté minuty. V následujícím zápase na domácím ledě ovšem nejbližšímu protivníkovi Orlů duel nevyšel. Do utkání sice vstoupil brankou Antona Karlssona, v polovině střetnutí ale prohrával 1:3. Ačkoliv se prvnímu týmu nadstavby ještě podařilo snížit na rozdíl jediné branky, Linz do konce zápasu udeřil dvakrát.
    Aktuální tabulka nadstavbových částí EBEL
     
    Před pátečními zápasy se tak Villach s Linzem dělí o první příčku, oba výběry shodně získaly osmnáct bodů. Na třetí pozici se nachází znojemští hokejisté, kteří vybojovali o šest bodů méně. Nepostupové pozice zabírá Fehervár s Innsbruckem (10 bodů) a poslední Dornbirn (7 bodů).
     
    Úvodní sestavy:

    EC PANACEO VSV: Maxwell (A. Schmidt) – Fraser, Pöyhönen, K. Schmidt, Cundari, Wolf, Schlacher, Bacher – Pollastrone, Bjorkstrand, Reid – Karlsson, Collins, Ulmer – Brunner, Lahti, Lahoda – Alagic, Maxa, Wappis.

    Orli Znojmo: Groh (Lassila) – Bořuta, Čermák, Doherty, Sova, Novák, Mikliš, Kruckovyč – Svoboda, McRae, Luciani – Matuš, Flick, Berisha – Bowles, Bartoš, Beránek – Oščádal, Češík Gago.

    Rozhodčí: Pearce (CAN), Zrnić – Bärnthaler, Seewald.
     
    Do znojemské sestavy se poprvé od 1. ledna vrací Petr Beránek, který zaujímá místo Lukáše Vopelky ve třetím útoku. V obraně chybí Brandon Burlon, sedmým obráncem je Michal Kruckovyč.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:35
    Luciani byl za brankou Villachu odzbrojen, první útok Orlů tak končí bez zakončení.
     
    01:03
    Radim Matuš byl skvělou přihrávkou vyslán do samostatného úniku, ovšem ztroskotal na Maxwellovi. Ten jeho střelu vyráží.
     
    01:52
    Na druhé straně vynikající zákrok Groha proti střele Karlssona z pravého kruhu. Domácí diváci už měli ruce nad hlavou.
     
    02:50
    Znojemští zvládli situaci ve vlastním pásmu, vyvážejí kotouč a odchází střídat.
     
    03:10
    Groh pokryl střílenou přihrávku z levého kruhu.
     
    03:37
    Velmi dobře to Orli sehráli v útočném pásmu, pod tlakem vykombinovali situaci na modrou čáru, tam Bořuta nahodil na branku a jeden z útočníků tečoval do protipohybu brankáře. Maxwell se ale roztáhl a vyráží.
     
    03:58
    McRae si vybruslil od pravého mantinelu na střed, prudkým švihem těsně míjí.
     
    04:55
    Fraser našel přihrávkou do mezikruží najíždějícího Bjorsktranda, ten naštěstí pro znojemské barvy netrefil puk dobře a Groh jej zachytil do lapačky.
     
    05:23
    Zakázané uvolnění Znojma.
     
    06:24
    Čermákovu tečovanou střelu od modré Maxwell betonem vykopává do rohu.
     
    07:21
    Ofsajd Villachu, po kterém následuje komerční pauza.
     
    08:10
    Orli zdaleka nenapadají tak aktivně a vysoko, jako je tomu zvykem třeba při domácích zápasech, snaží se hrát zodpovědně dozadu a nenechávat soupeři prostor. Zatím se jim to daří.
     
    09:01
    Cundariho střelu od modré kryje Groh v náručí.
     
    09:14
    Matuš nahozením na Maxwella vybojoval buly v útočném pásmu.
     
    10:03
    Série tvrdších střetů z obou stran končí dlouhou přihrávkou Orlů vyslanou ještě za červenou čarou, je z toho zakázané uvolnění.
     
    10:59
    Hra je hodně kouskovaná, za poslední minutu čistého času se čtyřikrát přerušovalo. Nyní si připisuje zákrok Groh proti Cundariho nahození od modré.
     
    12:08
    Minuty bez větších šancí ukončil Chris Collins, který individuálně projel po levém křídle, stáhl si na sebe obránce a švihem do protipohybu přesouvajícího se Groha jen o pár centimetrů minul.
     
    13:05
    Lahti se dostával za záda znojemské obrany, v tísni zkusil před Grohem blafák, ale znojemský gólman si jeho zakončení pohlídal.
     
    14:46
    Gago s Češíkem důrazně pracovali na brankovišti domácích a málem se jim povedlo dostat kotouč za čáru, ležící Maxwell s obránci si ale poradil.
     
    15:50
    Doherty ve středním pásmu přišel o puk, Sova jej ale zajistil a nepustil domácí do přečíslení.
     
    16:35
    Reid se u mantinelu zbavil znojemského obránce, vybruslil před Groha, bekhendem ale trefuje jen náruč znojemského brankáře.
     
    17:08
    Vyloučení v týmu Orli Znojmo (Novák – 2 min., podrážení). Nešťastný zákrok při forčekingu přináší první přesilovku zápasu domácím.
     
    17:38
    Luciani po pravém křídle vyvezl kotouč, při kličce o něj následně přišel.
     
    18:17
    Villach zamkl Orly před Grohem, zatím ale netrefuje branku.
     
    18:36
    V souboji ve znojemském pásmu se dlouho pošťuchovali a osekávali dva hráči, rozhodčí nakonec přerušují hru a posílají oba na trestnou lavici. Přesilovka Villachu bude pokračovat.
     
    18:36
    Vyloučení v týmu EC PANACEO VSV (Collins – 2 min., sekání).
    Vyloučení v týmu Orli Znojmo (Bořuta – 2 min., sekání).
     
    19:11
    Lahoda se mezi kruhy netrefil do Bjorkstrandovy přihrávky, Znojmo už je kompletní.
     
    19:59
    Groh v samotném závěru vyráží lehkou střelu z pravého kruhu.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Prvních dvacet minut ve Villachu končí bez branek. Sledujeme vyrovnaný hokej s velkým nasazením, ve kterém byli možná o něco aktivnější Orli. Ti také hned v úvodu zaznamenali největší šanci, Matuš ale svůj samostatný únik neproměnil. Na druhé straně hrozí šikovní útočníci Villachu, největší možnosti měli Karlsson a Collins. Další třetina začne příbližně ve 20:05.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    21:18
    Orli začali opět aktivně, Lucianiho přihrávka před branku ale nenašla adresáta.
     
    22:39
    Groh si na druhé straně poradil s tečovaným nahozením od modré čáry.
     
    23:28
    Doherty se po pravém křídle vydal na útočný výlet, jeho střelu krotí v náručí Maxwell.
     
    24:40
    Pollastrone se po pravém křídle vydal individuálně do zakončení, vybruslil si na vrchol kruhu, ovšem jeho rána byla zblokována.
     
    25:36
    Domácím je pískán ofsajd.
     
    26:19
    Bowles dostal od zadního mantinelu rychlou přihrávku, z první pálil na branku, ale Maxwell pohotově vyráží a poradil si i s Bartošovou dorážkou.
     
    27:19
    Krátký pobyt znojemských hráčů v útočném pásmu k zakončení nevedl, následně pokus o vysunutí Oščádala do brejku končí zakázaným uvolněním.
     
    28:14
    Orlí pětice byla velmi dlouho na ledě, povedlo se jí ale posunout hru do středního pásma a vystřídat.
     
    28:42
    Domácí dostali puk do sítě poté, co Bjorkstrand v brejku dvou na jednoho vykoupal obránce, sám před Grohem dlouho čekal, jeho první střelu znojemský brankář skvěle vyrazil, Reid pak následně plachtící kotouč srazil dolů k zemi ve snaze o dorážku vysokou holí, a tak rozhodčí rezolutně rozpažují. Gól neplatí.
     
    29:35
    Svoboda zády k brance šikovně tečoval nahození od modré čáry, puk končí v boční síti.
     
    29:54
    Pollastrone vyšťoural puk zpod bruslí znojemské defenzivy, bekhendem ale trefuje jen přesouvajícího se Groha.
     
    30:56
    Orli zvládli situaci ve vlastním pásmu, vybojovali kotouč u mantinelu a vyváží jej do útoku.
     
    31:59
    Maxwell vyjel z branky a byl u vyhozeného kotouče rychleji než Gago, Znojmo ale zůstává u puku.
     
    32:30
    McRaeova přihrávka na najíždějícího Svobodu postrádala přesnost.
     
    33:04
    Orli právě vstřelili branku!
    Bezbrankový stav je prolomen a postarali se o to znojemští hráči. Lahoda nejprve před znojemskou brankou nezakončil, do jeho rány se vrhl jeden z obránců Orlů a v následném brejku poslal Luciani puk křížným pasem na levou stranu, kde se do něj z první opřel TOMÁŠ SVOBODA a trefil se přesně pod břevno nad rameno brankáře. Asistence: Anthony Luciani, Philip McRae.
     
    33:28
    Tečované vyhození ze znojemského pásma trefuje na domácí střídačce rovnou hlavního kouče Roba Dauma, toho tak musí ošetřit lékař.
     
    33:53
    Ofsajd na útočné modré Znojma.
     
    34:27
    Bjorkstrand míchal s pukem ve znojemském pásmu, hledal volného spoluhráče, ale jeho přihrávku nakonec vystihla znojemská obrana.
     
    34:43
    Orli ujížděli ve třech na jediného obránce, ovšem Bartoš nepřihrál přesně a Maxwell mohl jednodušše přikrýt sražený puk.
     
    35:41
    Bořuta šikovně na útočné modré přenechal puk do jízdy Gagovi, jeho příklep končí v Maxwellově náručí.
     
    36:29
    Dohertyho střela od modré nebyla přesná, Znojmo ale v posledních minutách výborně pokrývá střední pásmo a nedovoluje domácím mnoho.
     
    37:31
    Parádní střídání českého celku, ten se nejprve vymanil z tlaku ve vlastním pásmu, následně rychle přešel do útoku a přesnou kombinací vytvořil šanci pro Bowlese. Jeho švih z ostrého úhlu kryje Maxwell.
     
    38:10
    Mikliš se u mantinelu nenechal přetlačit a za vlastní brankou vybojoval kotouč, pokus o dlouhý pas ale končí zakázaným uvolněním.
     
    38:18
    Schlacherovu střelu hned po buly krotí Groh.
     
    38:45
    Brunner u zadního mantinelu vybojoval puk, vybruslil před branku, ale u bližší tyče nenašel skulinu.
     
    38:58
    Závěr třetiny se odehrává před Grohem, znojemský gólman vyráží Lahtiho střelu vysoko až do ochranné sítě.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Ve Villachu sledujeme velkou bitvu, kde jsou zatím o krok napřed znojemští hokejisté zásluhou přesné Svobodovy trefy. Každé střídání hrají oba celky naplno, je vidět, že jde o hodně. Znojmo zatím hraje skvělé utkání směrem do defenzivy, domácí nepouští do mnoha šancí a když už ano, je na místě spolehlivý brankář Groh. Zdaleka ale není rozhodnuto, třetí třetina začne přibližně ve 21:00.
     
    V průběžně hraných dalších duelech nadstavbové kvalifikační skupiny vede Innsbruck nad Fehérvárem 4:1 a Linz nad Dornbirnem 3:2.
     
    Střely na branku po 2. třetině: 24 – 24.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    41:15
    Orli pokračují v zodpovědné hře směrem do defenzivy a snaží se čekat na rychlé brejky.
     
    41:48
    V jednom takovém dostal kotouč na pravé křídlo Beránek, jeho příklep byl ale tečován mimo nebezpečí.
     
    42:22
    Na druhé straně se k odraženému puku za zády znojemské obrany dostal Karlsson, z bezprostřední blízkosti před Grohem ale míjí.
     
    42:51
    Vyloučení v týmu Orli Znojmo (Bartoš – 2 min., vysoká hůl). Znojemský útočník fauloval v souboji před brankou.
     
    43:16
    Villach právě vstřelil branku!
    Domácí vyrovnávají díky využité přesilovce. Přihrávku na modrou zužitkoval Fraser, jehož střelu tečoval clonící MARKO PÖYHÖNEN přesně do protipohybu brankáře Groha. Letící puk zaplul k levé tyči. Asistence: Jamie Fraser, Brodie Reid.
     
    43:59
    Orli si mohli vzít vedení zpět, Lucianiho přihrávku od zadního mantinelu ale Svoboda nenasměroval před brankou přesně.
     
    45:16
    Bitva o každý metr ledové plochy pokračuje, domácí vstřelená branka nakopla a nyní aktivně napadají.
     
    46:45
    Radim Matuš měl dnes už druhou velkou možnost, když jej našla samotného před brankou přihrávka od mantinelu, jenže znojemský kapitán trefuje jen přesouvajícího se Maxwella. Velká škoda pro znojemské barvy.
     
    47:50
    Hraje se dlouho bez přerušení, převážně se bojuje o kotouč ve středním pásmu.
     
    49:01
    Po zakázaném uvolnění Orlů musel Groh na led, aby pokryl volný puk u své levé tyče.
     
    50:36
    Groh švihl lapačkou a našel v ní Cundariho příklep od modré.
     
    51:17
    Domácí teď působí aktivnějším dojmem, další zákrok si připisuje Dominik Groh, tentokrát proti Pollastroneho pokusu.
     
    52:49
    Dlouhý zámek Villachu ve znojemském pásmu končí střelou od modré tečovanou do ochranné sítě.
     
    53:16
    Pöyhönen je po gólu při chuti, jeho další pokus Groh příliš neviděl, dokázal jej ale vyrazit.
     
    53:59
    Znojmo ztratilo puk na útočné modré čáře, dokázalo se ale v dostatečném počtu hráčů vrátit, aby zastavilo rychlý brejk soupeře. Groh poté přikryl volný kotouč.
     
    54:02
    Vyloučení v týmu Orli Znojmo (Mikliš – 2 min., zdržování hry / vystřelení nebo vyhození puku mimo). Znojmo čekají horké chvíle, Mikliš po buly odpálil kotouč mimo hrací plochu, a musí tak na trestnou lavici.
     
    54:15
    Znojmo vyhrálo buly a vyhazuje.
     
    54:38
    Pollastrone si vybruslil blíže k brance od modré, jeho švih chytá Groh.
     
    55:05
    Groh pokryl svou bližší tyč proti Karlssonově pokusu.
     
    55:45
    Znojmo ve vlastním pásmu brání velmi aktivně, Villach je ale stále na puku.
     
    56:02
    Mikliš je zpět na ledě, ale hra stále pokračuje ve znojemském pásmu.
     
    56:30
    Až nyní Orli získali kotouč, střídají a zklidňují hru ve svém pásmu.
     
    57:02
    Pollastrone z ostrého úhlu najížděl na Groha po srážce dvou znojemských hráčů, přestřeluje.
     
    57:32
    Bjorkstrand vzal útočnou akci na sebe, projel celým útočným pásmem, clonící znojemští hráči jej ale vytlačili mimo nebezpečný prostor.
     
    58:10
    Villach tlačí, Ulmerova střela z pravého kruhu se otřela o boční síť, následně v souboji u mantinelu Orli získali puk a vyhazují.
     
    58:53
    Bartoš s Beránkem vyvezli puk z vlastní třetiny a po Bartošově střele vybojovali buly po Maxwellově pravici.
     
    59:27
    Dohertyho střela z pravého křídla Maxwellovi vypadla, Bartoš na hranici brankoviště nebyl daleko k dorážce do odkryté klece, ale brankář byl nakonec rychlejší a kotouč přikryl.
     
    59:35
    Pollastrone se řítil do brejku dvou na jednoho, nepřihrál ale přesně.
     
    59:59
    V poslední vteřině vyráží Maxwell pokus Lucianiho z pravého křídla.
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    Orli si z Villachu po obětavém výkonu odvezou minimálně bod, to už je jisté. V prodloužení, případně nájezdech ještě mohou zabojovat o druhý bonusový.
     
    V dalších duelech kvalifikační skupiny vede Innsbruck nad Fehérvárem 5:2, stejným poměrem přehrává Linz soupeře z Dornbirnu.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    60:26
    Villach právě vstřelil branku!
    Prodloužení rozhoduje hned první střídání. Orli sice vyhráli buly, následně ovšem ztratili kotouč ve vlastním pásmu, CHRIS COLLINS si vybruslil od zadního mantinelu před branku a přesnou střelou pod břevno překonává Groha.
     
    Konec zápasu.
     
    Na žádost znojemského týmu bylo ještě zkoumáno video, ale branka platí.
     
    Orli tak po velmi dobrém výkonu prohrávají ve Villachu v prodloužení a asi je bude trochu mrzet situace z nastaveného času, kdy lacino přišli o možnost získat druhý bod. Do Česka ale povezou cenný bod, který může v konečném účtování vyrovnané tabulky hrát velkou roli.
     
    Už v neděli přivítají Znojemští na domácím ledě Linz, do té doby díky za pozornost a nashledanou. (21:35:29)

    Lukáš Peroutka

    Branky a nahrávky: 44. Pöyhönen (Fraser, Reid), 61. Collins – 34. Svoboda (Luciani, McRae)


    EC Villach SV: Maxwell (A. Schmidt) – Fraser, Pöyhönen, K. Schmidt, Cundari, Wolf, Schlacher, Bacher – Pollastrone, Bjorkstrand, Reid – Karlsson, Collins, Ulmer – Brunner, Lahti, Lahoda – Alagic, Maxa, Wappis.
    HC LERAM Orli Znojmo: Groh (Lassila) – Bořuta, Čermák, Doherty, Sova, Novák, Mikliš, Kruckovyč – Svoboda, McRae, Luciani – Matuš, Flick, Berisha – Bowles, Bartoš, Beránek – Oščádal, Češík, Gago.

    Rozhodčí: Pearce (CAN), Zrnić – Bärnthaler, Seewald
    ocianews.com