Švédsko – Brazílie 2:5 (kon.)
konec
Švédsko
2:5 (1:2)
Brazílie
Pátek 27.03.2020, 14:00 • Råsunda, Solna • Mistrovství světa 1958 • Finále
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    Hezké páteční odpoledne při prvním z historických přenosů finálových zápasů světových šampionátů ve fotbale. Právě z roku 1958 pochází první dochovaný přenos celého zápasu.
    Jednalo se však již o šesté Mistrovství světa. Jeho historie se začala psát roku 1930, kdy získala zlato domácí Uruguay po finálové výhře 4:2 nad Argentinou. Na dalekou plavbu lodí za oceán se vydaly pouze čtyři evropské reprezentace, z nich se s medailí vracela domů bronzová Jugoslávie.
    Také další MS 1934 ovládl domácí celek Itálie, stříbrné medaile přivezli po finálové porážce 1:2 fotbalisté Československa a Oldřich Nejedlý se stal nejlepším střelcem turnaje.
    Itálie si triumf zopakovala i v roce 1938, v pařížském finále porazila Maďarsko. Naši fotbalisté tehdy vypadli ve čtvrtfinále s Brazílií.
     
    Po pauze, zaviněné druhou světovou válkou, si fanoušci kopané na další setkání nejlepších hráčů světa počkali až do roku 1950. Jedinkrát v historii se místo vyřazovací části střetli čtyři vítězové základních skupin každý s každým ve finálové skupině, kterou k zármutku domácích Brazilců vyhrála opět Uruguay.
    Šampionát 1954 přinesl první zlatou medaili pro fotbalisty Západního Německa, kteří otočili finále s Maďarskem z 0:2 na konečných 3:2. Účast ČSR skončila fiaskem, naši fotbalisté skončili bez bodu a bez vstřelené branky poslední v základní skupině.
    Po dalších čtyřech letech se fotbalový výkvět planety opět sešel ve Švédsku...
     
    Brazílie toužila po prvním zlatu v historii, které největší jihoamerické zemi stále unikalo. V roce 1938 získala parta kolem Leonidase da Silvy bronz, doma v roce 1950 stříbro.
    Z jihoamerické kvalifikace vydřeli Brazilci postup přes Peru jen těsně (1:1 a 1:0). Pro samotné MS ve Švédsku však sestavil Vicente Feola skvělý tým, který se na rozdíl od svých předchůdců mohl kromě míčových kouzelníků spolehnout i na pevnou obranu v čele s brankářem Gilmarem a jmenovci Djalmou a Niltonem Santosy. V útoku vedle hvězdného Garrinchy a kanonýra Vavá zářil sedmnáctiletý Edson Arantés dos Nascimento, hrající pod přezdívkou Pelé.
    Brazilci na turnaji neinkasovali až do 9. minuty semifinále, kdy se do jejich sítě trefil nejlepší střelec nejen tohoto turnaje, ale všech MS (13 gólů v 6 utkáních) Just Fontaine.
     
    Švédsko se úspěšně rehabilitovalo za propadák v kvalifikaci na minulé MS 1954, kam obhájci bronzových medailí ze Sao Paula nepostoupili. Jako pořadatelé měli účast jistou. Anglický trenér George Raynor povolal kromě hráčů z domácí soutěže i pětici krajánků z italské ligy, kapitánskou pásku nosil záložník Nils Liedholm, tehdejší opora AC Milán. V útoku se domácí mohli opřít o Kurta Hamrina, se 190 nastřílenými góly dodnes sedmého nejlepšího střelce Serie A.
    Stejně jako jejich soupeř, i Švédové inkasovali v pěti zápasech před vrcholem šampionátu jen dvě branky a ztratili pouze bod za jednu remízu.
     
    Československo se do čtvrtfinále neprobojovalo vinou zvláštního pravidla, které platilo pouze na tomto MS. Při rovnosti bodů v základní skupině nerozhodovalo skóre, ale hrál se dodatečný zápas o umístění. Masopust, Pluskal, Novák a spol. tak po porážce 0:1 se Severním Irskem, remíze 2:2 se Západním Německem (naši promarnili dvoubrankový náskok) a rekordní výhře 6:1 nad Argentinou v dodatečném souboji o druhé postupové místo podlehli Severoirům 1:2 po prodloužení (18. Zikán – 44. a 97. McParland).
     
    Cesta turnajem

    Švédsko – Mexiko 3:0 (Simonsson 2, Liedholm z pen.)
    Švédsko – Maďarsko 2:1 (Hamrin 2 – Tichy)
    Švédsko – Wales 0:0

    Brazílie – Rakousko 3:0 (Altafini 2, N. Santos)
    Brazílie – Anglie 0:0
    Brazílie – SSSR 2:0 (Vavá 2)

    Švédsko – SSSR 2:0 (Hamrin, Simonsson)
    Brazílie – Wales 1:0 (Pelé)

    Švédsko – NSR 3:1 (Skoglund, Gren, Hamrin – Schäfer)
    Brazílie – Francie 5:2 (Pelé 3, Vavá, Didi – Fontaine, Piantoni)
     
    Pravidla finále

    Oproti dnešku měla pravidla fotbalu v roce 1958 několik významných odlišností:
    Střídání nebylo povoleno, v případě zranění některého z hráčů základní jedenáctky dohrávalo mužstvo oslabené.
    Žluté karty se ještě dlouho neudělovaly, byly zavedeny až počátkem 70. let. Rozhodčí mohl hráče ústně varovat, případně rovnou vyloučit.
    Prodloužení se hrálo na 2x15 minut, pokud však ani ono nerozhodlo, celý zápas se za dva dny opakoval a v případě remízy i po prodloužení druhého zápasu rozhodoval o postupujícím či mistru světa los.
     
    Úvodní sestavy:

    Švédsko: Svensson – Bergmark, Parling, Gustavsson, Axbom – Gren, Börjesson, Liedholm – Hamrin, Skoglund, Simonsson

    Brazílie: Gilmar – D. Santos, Orlando, Bellini, N. Santos – Zito, Didi – Garrincha, Vavá, Pelé, Zagallo

    Rozhodčí: Guigue (Francie) – Dusch (NSR), Gardeazabal (Španělsko).
     
    Kapitáni si uprostřed hrací plochy potřásli pravicí, vyměnili květinové dary a zápas může začít!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Brazilci v modrých dresech a bílých trenýrkách měli výkop, domácí fotbalisté hrají ve žlutých tílkách a modrých trenýrkách.
     
    3
    Útoky obou finalistů ztroskotaly ještě před velkým vápnem, nakonec dlouhý pas domácích zastavuje Mario Zagallo úmyslnou rukou a žluté kartě unikl jen díky tomu, že se v roce 1958 ještě karty neudělovaly.
     
    4
    Kurt Hamrin pronikl po centru z levého křídla do brazilského vápna, obhazoval si posledního obránce Niltona Santose, ale nepřešel přes něj.
     
    5
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Stadión Råsunda na předměstí Stockholmu jásá! Domácí kapitán NILS LIEDHOLM zpracoval Hamrinův pas na prsou, na hranici šestnáctky se zasekávačkou zbavil dvou Brazilců a na jeho umístěnou přízemní střelu k tyči Gilmar nedosáhl.
    5. Nils LIEDHOLM - 1:0
     
    6
    S odpovědí přispěchal Didi, prudkou střelou z úhlu však napnul síť jen z vnější strany.
     
    7
    Simonssonovu kolmici zastavuje čistým skluzem Nilton Santos.
     
    9
    Brazilci kopali první roh a hned si ho z opačné strany zopakují.
     
    9
    Brazílie právě vstřelila branku!
    Hosté zůstali po sérii rohů u míče, Garrincha si na pravé straně píchl míč kolem švédského obránce a jeho skákavý centr usměrnil z malého vápna do sítě EDVALDO JIZÍDIO NETO VAVÁ.
    9. VAVÁ - 1:1
     
    10
    Pelému skočil míč proti noze a brazilský míčový kouzelník z 30 metrů nádherně orazítkoval tyč!
    10. Pelé trefuje tyč
     
    12
    Oba brankáři si vyměnili míč dlouhými výkopy, k centru se poté dostal Vavá, ale Švédové situaci na malém vápně zvládli.
     
    13
    Na průnikovou přihrávku z obrany si naběhl sedmnáctiletý benjamínek Pelé a křížnou střelou tváří v tvář brankáři těsně minul.
     
    15
    Jihoameričané pokračují v tlaku, před Garrinchou zachraňují domácí za cenu třetího rohu.
     
    18
    Zaplněné hlediště teď sleduje mezihru uprostřed trávníku, který ovšem spíše připomíná oraniště a ve 21. století by se na něm těžko mohl hrát okresní přebor.
     
    19
    Nákop z hloubi brazilské sestavy skáče k brankáři Kalle Svenssonovi, švédská protiakce pro změnu končí jen nákopem k Gilmarovi.
     
    21
    Parling obral o míč Garrinchu a domácí vyrazili do brejku. Simonsson vysunul do uličky Skoglunda, jenže ten vracel centrem pouze do Gilmarových rukavic.
     
    23
    Börjessonův přímý kop brazilští fotbalisté zpacifikovali, Zagallo posouvá hru na polovinu Švédů.
     
    24
    Brazilský kapitán Bellini musel skluzem přes břevno odvracet Hamrinův centr a domácí čeká první roh.
     
    25
    Švédští reprezentanti si roh vzápětí zopakovali z protější strany, Gilmar při výběhu neoplýval jistotou, ale napodruhé míč zkrotil a francouzský sudí navíc píská faul na brankáře.
     
    26
    Diváci tleskají obránci Parlingovi, který se nezalekl dvou napadajících Brazilců a konstruktivně mezi nimi rozehrál.
     
    27
    Několik švédských útočníků naskakovalo na Skoglundův centr z levé strany, míč však odhlavičkoval hostující Orlando.
     
    27
    Další šance Brazílie! Zagallo úspěšně napadal švédskou rozehrávku a Pelého krásnou střelu z dálky vyškrabuje Svensson od tyče na roh.
    27. Pelého střelu vyškrabuje Svensson od tyče
     
    28
    Brazilci měli k dispozici „krátký roh“, Zagallo ho však neprovedl příliš dobře.
     
    31
    Garrincha se uvolnil napravo, ale pomezní po jeho akci zvedá praporek.
     
    32
    Brazílie právě vstřelila branku!
    Garrincha se bleskurychlou kličkou prosadil přes dva protihráče a jeho střílený centr usměrnil ze tří kroků skluzem do sítě opět EDVALDO JIZÍDIO NETO VAVÁ.
    32. VAVÁ - 1:2
     
    34
    Domácí se pokoušejí zvrátit nepříznivý osud zápasu, na zpětný centr naskakoval kanonýr Hamrin, ale k hlavičce jej Brazilci nepustili.
     
    34
    Hamrin vysokou nohou zasáhl do obličeje Orlanda, jehož za sebou netušil. Brazilský stoper klesl k zemi, na zbytky trávníku spěchá reprezentační lékař.
     
    35
    Po krátkém ošetření hra pokračuje, střídat se v roce 1958 stále nesmí. Orvar Bergmark vybojoval na Zitovi autové vhazování pro domácí.
     
    36
    Hosté mají nadále vrch. Vavá zpoza šestnáctky mířil po zemi nepřesně.
     
    37
    Zagallo objímá faulovaného Hamrina, publikum jeho gestu vlažně zatleskalo.
     
    39
    Po chvilce byl naopak podražen Mário Zagallo, který sám rychle rozehrál krátký roh, ovšem míč končí v náručí Kalleho Svenssona.
     
    39
    S rozehrávkou se neotálí, prodlevy po odpískání trvají vždy jen pár vteřin. Liedholm vybojoval roh a okamžitě ho sám rozehrál, Gilmar vyškrabuje konečky prstů mimo pokutové území.
     
    40
    Sigge Parling si v tísni vypomáhá v roce 1958 povolenou malou domů do Svenssonovy náruče.
     
    42
    Svou typickou kličkou šajtlí ven ze hry se dostal k centru opět Garrincha, míč se však snáší za domácí bránu.
     
    44
    Pelé završil své žongly s míčem ve švédské šestnáctce po obhození posledního beka skákavou střelou vnějším nártem, která se příliš nepovedla a letí mimo.
     
    45
    První ostrý zákrok si v závěru poločasu připisuje na čáře Gilmar proti Skoglundově střele z velkého vápna.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Domácí fotbalisté zahájili finále na hrbolatém hřišti báječně a brzy se dostali do vedení zásluhou pětatřicetiletého Liedholma. Brazilci však měli ve zbytku poločasu obrovskou převahu a ze spousty šancí kromě tyče a několika střel těsně vedle či do brankáře zajistil dvěma góly zblízka obrat skvělý Vavá.

    Statistiky první půle:
    Střely na bránu 2:5, střely mimo 0:5, rohy 3:4, fauly 6:3, ofsajdy 0:1.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Skoglundův křížný nákop do šestnáctky Brazilci bez potíží odvracejí a zakopávají míč až k brankáři Švédů.
     
    47
    Garrinchův nadýchaný pokus z úhlu těsně minul vzdálenější šibenici a bylo to s tečí, takže Jihoameričané získávají roh.
     
    47
    Pořádný závar po rohu v malém pokutovém území Skandinávců rozsekl nechtěně Vavá, který zajel podrážkou do ležícího švédského brankáře.
     
    49
    Svensson vytahoval další brazilský roh před Garrinchu, který při střele na těžkém terénu uklouzl a vyslal ji vedle bližší tyče.
     
    50
    Börjesson využil podklouznutí Niltona Santose a tečovanou střelou z úhlu ohrozil hlouček fotografů za brazilskou brankou.
     
    51
    Švédský roh hosté ubránili a zakopávají míč přes celé hřiště.
     
    52
    Simonssonův průnik zastavují obránci Brazílie, k odraženému míči se však ještě dostal Liedholm a výborně našel spoluhráče na malém vápně. Ze změti těl se k jeho smůle odráží míč za čáru právě od Simonssona.
     
    54
    Na velmi těžkém terénu mají problémy obě jedenáctky, přestože jsou složené z technicky skvěle vybavených hráčů.
     
    55
    Brazílie právě vstřelila branku!
    Sedmnáctiletý EDSON ARANTES DOS NASCIMENTO PELÉ převzal křížný pas Niltona Santose, obhodil si Gustavssona a ještě než míč spadl na zem, poslal ho krátkým švihem za záda domácího brankáře.
    55. PELÉ - 1:3
     
    58
    Fotbalisté Brazílie drží míč a při dvoubrankovém náskoku se rozhodli uklidnit hru.
     
    60
    Nakopávaný míč snadno stahuje ze vzduchu brazilský gólman Gilmar.
     
    61
    Dnešní utkání sleduje 49 737 diváků.
     
    62
    Parling zastavuje brazilský ťukes odkopem na roh. Po něm proletěl Garrinchův zpětný centr po zemi celým malým vápnem, kde ho nikdo netečoval.
     
    62
    Druhý roh v rychlém sledu letí přesně do Svenssonových rukavic.
     
    63
    Roh si kopli také domácí fotbalisté, jenže výsledkem byl pouze protiútok, který táhl Garrincha. Přenesl hru doleva na Orlanda, jehož propagační střela z dálky směřovala doprostřed brány.
     
    65
    Gilmarův výkop zachytávají ve středovém kruhu žluto-modří domácí, nepřesnou přihrávkou do autu však míč hned odevzdávají. Zajímavostí je, že na MS finále nejsou žádní podavači, hráči si pro balony běhají za postranní čáry sami.
     
    66
    Hlediště zahučelo, když si ve vápně křížnou přihrávku zpracoval zcela volný Lennart Skoglund. Pomezní Gardeazabal však vzruch zase umlčel zdviženým praporkem.
     
    67
    Před Pelém v posledním zlomku vteřiny čistým skluzem vypichuje míč na roh Sigge Parling.
     
    68
    Brazílie právě vstřelila branku!
    Desátý roh Jihoameričanů kopal MÁRIO ZAGALLO. Odražený míč se k němu na levé křídlo po několika vteřinách Didiho zásluhou vrátil a brazilské křídlo z úhlu bodlem podstřelilo brankáře Švédů.
    68. Mário ZAGALLO - 1:4
     
    69
    Útočný faul na Axboma vrací míč na kopačky domácích, kteří již mají nepatrnou naději na zisk titulu mistrů světa.
     
    71
    Zagallův slalom opět domácí zastavují jen za cenu rohu, ten však pro ně tentokrát neměl fatální následky.
     
    73
    Brazilské fotbalisty poslouchá míč na slovo, vodí si ho jako přilepený na kopačkách a jejich souhra na jeden dotek po ose Zito – Didi – Pelé – Garrincha vyústila v další roh.
     
    73
    Tečovaná střela znamená vzápětí opakování rohu a diváci pískají, neboť jemná teč byla obtížně postřehnutelná.
     
    74
    Garrincha s Axbomem sváděli těsný souboj tělo na tělo o průnikovou přihrávku, švédský pořízek nepustil soupeře k míči a oba se skulili mezi fotografy za domácí levou tyčí.
     
    76
    Domácí pohrdli výbornou příležitostí trestného kopu z necelých 20 metrů. Liedholm místo střely zbytečně vymýšlel oblouček, který si pohodlně sbírá ze vzduchu Gilmar.
     
    77
    Simonssonovi vletěl pod nohy Djalma Santos a čistým skluzem odpálil míč na roh.
     
    78
    Do brejku po ubráněném rohu vyrazil Garrincha, zezadu ho podrazil Bengt Gustavsson a sudí píská pouze trestný kop z velkého vápna. Maurice Gigue teď odpustil domácím jasnou penaltu a červenou kartu, k faulu došlo zjevně uvnitř šestnáctky!
    78. Gustavssonův faul na Garrinchu rozhodčí vytáhl na velké vápno
     
    78
    Trestný kop přesně z hranice velkého vápna posílá Didi obstřelem pouze do boční sítě.
     
    80
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Gren si vyměnil míč s Liedholmem a fantastickou uličkou uvolnil AGNE SIMONSSONA, který sám před brankářem ťukl míč z jedničky do jeho protipohybu.
    80. Agne SIMONSSON - 2:4
     
    81
    Faul uvnitř pokutového oblouku nabízí v krátké době další nebezpečnou standardku Brazílii.
     
    82
    Zito z přímého kopu obstřelil zeď a zkamenělý Svensson se jen ohlédl za míčem, letícím centimetry vedle jeho pravé tyče.
     
    83
    V ofsajdu byl nachytán Pelé.
     
    85
    Za dalekonosným nákopem se hnal švédský centr Simonsson, už to vypadalo, že se mezi dvěma obránci prosmýkne, ale Gilmar dobře přečetl hru a pádem pod nohy mu šanci sebral.
     
    86
    Švédští fotbalisté zoufale útočí, hnaní padesátitisícovým davem. V něm chybí "kapelník", který v semifinále proti NSR předříkával do megafonu divákům pokřik "Hoja, hoja Sverige", což kritizovali západoněmečtí novináři jako nesportovní chování a na jejich podnět tuto praktiku výbor FIFA zakázal!
    Börjessonovi však čistým skluzem odebral míč Orlando.
     
    88
    Na hřišti sedí podražený Didi a drží se za lýtko, přibíhá k němu brazilský lékař, ale sudí ho rázně vykazuje zpět z hrací plochy. Hra po několika vteřinách pokračuje, brazilská spojka je v pořádku.
     
    89
    Již čtrnáctý roh pro mužstvo "kanárků" letí do náruče Kalleho Svenssona.
     
    90
    Axbom hezky vysunul po čáře Börjessona, jenže ten při centru od levé postranní lajny uklouznul a posílá míč do zámezí. Naděje Švédska na zázrak pohasínají.
     
    90
    V pokutovém území teatrálně upadl Vavá, francouzský rozhodčí vrtí hlavou.
     
    90+1
    Brazílie právě vstřelila branku!
    EDSON ARANTES DOS NASCIMENTO PELÉ geniální patičkou uvolnil na levou stranu Zagalla, sám si naběhl na jeho centr mezi přesilu domácích a hlavičkou temenem k tyči přehazuje Svenssona.
    90+1. PELÉ - 2:5
     
    90+1
    Konec zápasu.
     
    Střely na branku: 3:10. Střely mimo: 0:8. Rohy: 6:14. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 12:10.
     
    Nadšení Brazilci obíhají vítězné kolečko před padesátitisícovým davem domácích fanoušků a radují se z historicky prvního titulu mistrů světa.
    Ve finále byli jasně lepší a švédské naděje po rychlém vedoucím gólu Liedholma z 5. minuty bleskově uhasili. Výsledek 2:5 je pro domácí při množství brazilských šancí a celozápasové převaze ještě poměrně milosrdný. Do přestávky otočil skóre dvěma góly z bezprostřední blízkosti Vavá, ve druhém poločase přidal dvě krásné trefy Pelé a jednu z úhlu Zagallo. Za domácí pouze korigoval z ojedinělé akce na 2:4 Simonsson.
    Švédsko navázalo na bronz z roku 1950 stříbrnými medailemi, souboj o třetí místo vyhrála Francie nad reprezentací NSR.
     
    Děkuji za pozornost a doufám, že vás archívní perlička zaujala. Historické přenosy z finále MS v kopané pokračují i zítra, kdy se podíváme na šampionát v Chile 1962 a souboj o titul mezi obhájci titulu Brazilci a senzací turnaje, výběrem Československa.
    Hezký zbytek dne! (16:02:03)

    Karel Jedlička

    Branky: 5. Liedholm, 80. Simonsson – 9. Vavá, 32. Vavá, 55. Pelé, 68. Zagallo, 90+1. Pelé


    Střely na branku: 3:10. Střely mimo: 0:8. Rohy: 6:14. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 12:10.
    Švédsko: Svensson – Bergmark, Gustavsson, Axbom – Börjesson, Parling – Hamrin, Gren, Simonsson, Liedholm /C/, Skoglund
    Brazílie: Gilmar – D. Santos, Bellini /C/, N. Santos – Zito, Orlando – Garrincha, Didi, Vavá, Pelé, Zagallo

    Rozhodčí: Guigue (Francie) – Dusch (NSR), Gardeazabal (Španělsko)

    Diváci: 49 737
    thejrc.org