Československo – Kanada 4:5 (po pr.)
po prodl.
Československo
4:5 (0:2, 1:0, 3:2 - 0:1)
Kanada
Pondělí 30.03.2020, 11:00 • Montreal Forum • Canada Cup 1976 • Finále
Partner:
     
    To už je z mé strany vše. Přeji krásný zbytek dne! (14:05:37)
     
    Utkání bylo ve své době nejsledovanějším sportovním přenosem v Kanadě. U televizních obrazovek ho sledovalo 10 700 000 diváků.
     
    Čechoslováci nakonec podlehli ve druhém finálovém utkání Kanadě 4:5 v prodloužení a Javorové listy tak sérii vyhrály 2:0 na zápasy. Svěřenci trenérů Karla Guta i Jána Staršího však i tak zanechali v zemi kolébky hokeje skvělý dojem. Ve skupině domácí tým dokonce porazili a ve finálové odvetě se dokázali oklepat z nepovedeného prvního zápasu, který prohráli 0:6 a také z rychlých dvou zásahů soupeře. Dokázali totiž vyrovnat a v průběhu třetí třetiny dvěma slepenými zásahy otočit z 2:3 na 4:3. Škoda, že Kanaďané v čase 57:48 srovnali a poté neproměnil Milan Nový samostatný únik.

    V dramatickém prodloužení měly šance oba týmy, ale blíže k vítězství byla přeci jen Kanada, které nebyly uznány dva góly. První poté, co Hlinka před dorážkou Lafleura takticky posunul branku a zásah Potvina zase přišel až těsně po siréně, která ukončila první desetiminutovku nastavení. V čase 71:33 ale rozjásal halu Forum Darryl Sittler.
     
    Konec zápasu.
    71:33 Darryl SITTLER - 4:5
     
    71:33
    Kanada právě vstřelila branku!
    První ročník Kanadského poháru vyhrávají domácí Javorové listy! Marcel Dionne našel křížným pasem na levém křídle rozjetého DARRYLA SITTLERA, který to udělal skvěle. Naznačil střelu golfákem, čímž si Dzurillu položil, ještě kotouč potáhl a pak zakončoval do prázdné branky. Je konec – 4:5. Asistence: Marcel Dionne a Lanny McDonald.
     
    70:31
    A Ivan Hlinka je na ledě.
     
    70:29
    Československo vyrazilo v oslabení dopředu, ale byl z toho ofsajd. Do návratu Hlinky z trestné lavice už ale chybí jediná sekunda.
     
    70:00
    Střela Denise Potvina zapadla do síťky, ale až těsně po zaznění sirény, která ukončila první desetiminutovku prodloužení. Radost Kanaďanů tak byla předčasná! Velké štěstí pro Čechoslováky.
     
    69:42
    Jiří Holík spadl na Bobbyho Hulla. Rozhodčí tak přerušil hru.
     
    68:58
    Kanaďané v postavení mimo hru.
     
    68:44
    Čechoslováci hned v úvodu oslabení vyhodili.
     
    68:30
    Vyloučení v týmu Československo (Ivan Hlinka – 2 min., zdržování hry / posunutá branka).
     
    68:30
    Obrovské emoce na ledě i v hledišti! Phil Esposito nastřelil tyčku a odražený puk vrátil do prázdné branky Guy Lafleur. V tu chvíli už však byla česká klec posunutá poté, co do ní úmyslně vrazil Ivan Hlinka. Gól platit nemůže, ale hlinka by měl být vyloučen.
     
    67:04
    Velká šance také na druhé straně! Kanaďané chybovali v rozehrávce a následná československá sehrávka směřovala na Jiřího Holíka. Jeho volej byl velmi dobře trefen, ale krásným semaforem se prezentoval Vachon!
     
    66:49
    Obrovská šance Kanady! Po velkém závaru před brankovištěm se dostal k bekhendové dorážce Bill Barber. Dzurilla ale zachránil svůj tým!
     
    66:28
    Zakázané uvolnění Československa. Vhazuje se před Dzurillou.
     
    65:24
    Tentokrát měl ale dobrou příležitost Darryl Sittler. Z levého kruhu mířil vedle vzdálenější tyčky.

    Martin Augustin

    Branky a nahrávky: 30. Nový (Martinec, Machač), 43. Pouzar (M. Šťastný, Chalupa), 56. Augusta (Machač, Martinec), 56. M. Šťastný (Holík, Bubla) – 2. Perreault (Lafleur, Potvin), 4. Esposito (Potvin), 48. Clarke (Hull, Perreault), 58. Barber (Leach, Clarke), 72. Sittler (Dionne, McDonald)


    Československo: Holeček (4. Dzurilla) – Machač, Pospíšil (C), Bubla, Kajkl, Chalupa, Dvořák, Kaberle – Černík, Nový, Augusta – Martinec, Novák, B. Šťastný – Ebermann, Holík, Pouzar – M. Šťastný, P. Šťastný, Hlinka
    Kanada: Vachon (Cheevers) – Orr, Savard, Lapointe, Robinson, Potvin, Watson – Leach, Clarke, Barber – Dionne, Perreault, Hull – Lafleur, Esposito, Mahovlich – McDonald, Sittler, Gainey, Shutt, Gare, Martin

    Diváci: 18 040
    thejrc.org