Anglie – Československo 2:0 (kon.)
konec
Anglie
2:0 (0:0)
Československo
Pondělí 06.04.2020, 14:00 • Estadio San Mamés, Bilbao • Mistrovství světa 1982
     
    Z historického přenosu z roku 1982 to je ode mě vše. S přáním krásného zbytku dne a hlavně pevného zdraví se s vámi loučí Milan Huppert. (15:50:46)
     
    Máme za sebou utkání základní skupiny na Mistrovství světa 1982 mezi Anglií a Československem, v němž favorit zvítězil 2:0 a zajistil si tak postup do vyřazovací fáze. V prvním poločase diváci čekali na gól marně, Robson v největší šanci z malého vápna přestřelil.

    Až krátce po uplynutí hodiny Anglie poprvé udeřila. Výraznou měrou se pod to podepsal gólman Seman, jenž nezvládl zpacifikovat centr od rohového praporku, balón pouze vyrazil nad sebe, načež Trevor Francis s přehledem poslal míč do odkryté brány. Definitivní rozhodnutí o vítězství Greenwoodových svěřenců přišlo o pár minut později, když si vlastní gól vstřelil Jozef Barmoš.

    Anglie po vítězství nad Francií porazila i Československo, před závěrečným utkáním s Kuvajtem už tak má postup ze skupiny jistý. Naopak Čechoslováci jsou na pokraji vyřazení, pro setrvání musejí porazit favorizovanou Francii.
     
    90
    Konec zápasu.
     
    89
    Poslední minuta základní hrací doby probíhá na polovině Anglie. Zde kombinuje Československo, už se ale ani nesnaží vymyslet nějakou akci, pouze čeká na závěrečný hvizd sudího.
     
    88
    Skvělý obranný zákrok Rostislava Vojáčka nejspíše uchránil Čechoslováky od třetího inkasovaného gólu. Obránce ve skluzu zabránil míči v cestě k Hoddleovi, jenž by postupoval sám na gólmana.
     
    87
    Mizernou přihrávku Chaloupky zachytil Phil Thompson. Neměl však dostatek síly vystartovat do útoku, pouze míč odkopl ke Stromšíkovi.
     
    86
    Karel Stromšík si na poslední chvíli rozmyslel vyběhnutí proti centru Raye Wilkinse. A dobře udělal, s největší pravděpodobností by na něj totiž vůbec nedosáhl.
     
    85
    Snaha o rychlý protiútok nevyšla. Graham Rix se unáhlil, Marinerovi poslal příliš prudký pas, který křídelník neměl šanci zastihnout na hrací ploše.
     
    84
    Hráčům v červeném nelze upřít snaha. Ladislav Vízek si chtěl narazit s Bergerem, zpáteční nahrávka ovšem nenašla cestu přes pozorného Millse.
     
    83
    Nákop po pravé straně se stal kořistí Kennyho Sansoma. Levý obránce nenechal po lajně uniknout Masného, navíc v těžké pozici ještě dokázal nahrát osamocenému Millsovi.
     
    82
    Greenwoodova družina nechává soupeře kombinovat na jeho vlastní polovině, je si totiž moc dobře vědoma, že odtud jí nebezpečí nehrozí. Hraje Fiala.
     
    81
    Rozběhla se závěrečná desetiminutovka základní hrací doby. Anglie je velmi blízko zisku kýžených dvou bodů, které by znamenaly postup do další fáze turnaje, naopak Češi budou muset pro setrvání v šampionátu porazit Francii.
     
    80
    Proti střílenému centru Raya Wilkinse skvěle vystartoval z branky Karel Stromšík. Klíčovou úlohu zvládl, udržel kulatý nesmysl v rukavicích.
     
    79
    Těsně za hranicí šestnáctky se nedovoleného zákroku dopustil Libor Radimec. Anglie bude rozehrávat z nebezpečně vzdálenosti od branky.
     
    78
    Kapitán Zdeněk Nehoda hledal přízemním centrem na zadní tyči Vízka. Křídelník by se nejspíše i k míči dostal, pokud by výborně nevyběhl gólman Shilton.
     
    77
    Další střídání na straně Československa. Hřiště opouští dnes ne příliš výrazný Petr Janečka, na poslední čtvrthodinku nastupuje Marián Masný.
     
    76
    Náhradní gólman se okamžitě zapojil do hry. Dlouhým odkopem až za polovinu hřiště hledal Jana Bergera, jenže záložník v hlavičkovém souboji nepřetlačil Rixe.
     
    75
    Trenér Jozef Vengloš střídá gólmany. Těžko říct, zda je na vině zranění nebo prostě jen není spokojený s výkonem Stanislava Semana. Mezi tři tyče se každopádně staví Karel Stromšík.
     
    74
    Křídelník Vízek našel v pokutovém území Chaloupku, který byl ale zády k bráně. Snažil se s balónem otočit, toho ovšem využil k zisku míče bránící Kenny Sansom.

    Milan Huppert

    Branky: 62. Francis, 66. Barmoš (vla.)


    Anglie: Shilton – Butcher, Mills (C), Sansom, Thompson – Coppell, Rix, Robson (45+1. Hoddle) – Wilkins, Francis, Mariner
    Náhradníci: Clemence, Corrigan – Anderson, Foster, Neal, Brooking, Hoddle, McDermott, Keegan, Withe, Woodcock

    Československo: Seman (75. Stromšík) – Fiala, Jurkemik, Barmoš, Vojáček – Radimec, Berger, Chaloupka – Vízek, Nehoda (C), Janečka (77. Masný)
    Náhradníci: Hruška, Stromšík – Jakubec, Kukučka, Kozák, Panenka, Bičovský, Štambacher, Kříž, Masný, Petržela

    Rozhodčí: Corver (NIZ) – Dočev (BUL), Aristizabal Murcia (KOL)

    Diváci: 41 123
    bahis siteleri