Argentina – Německo 3:2 (kon.)
konec
Argentina
3:2 (1:0)
Německo
Čtvrtek 09.04.2020, 14:00 • Aztécký stadion, Ciudad de México • Mistrovství světa 1986 • Finále
     
    Z historického přenosu z roku 1986 to je ode mě vše. S přáním krásného zbytku dne a hlavně pevného zdraví se s vámi loučí Milan Huppert. (16:08:08)
     
    Nejlepším střelcem turnaje s 6 brankami se stal Angličan Gary Lineker. Nejlepšími hráči mistrovství světa byli zvoleni argentinský útočník Diego Maradona, německý brankář Harald Schumacher a dánský forward Preben Elkjær Larsen.
     
    Vítězem Mistrovství světa 1986 se podruhé v historii stala Argentina! Jihoameričané v parádním finále porazili Německo 3:2, o svém vítězství rozhodli až gólem v samotném závěru utkání.

    Svěřenci kouče Bilarda se dostali do vedení ve 23. minutě, kdy Schumacherovo podběhnutí dokonale využil José Luis Brown. Další góly padaly až ve druhé půli. Na rozdíl dvou branek zvýšil v 56. minutě po rychlém brejku Jorge Valdano. Pak ovšem přišly dva zásahy Německa. Evropané v obou případech skórovali po centru z rohového kopu. Nejprve v 74. minutě Karl-Heinz Rumennige, o sedm minut později vyrovnal střídající Rudi Völler. Jenže Argentina prodloužení odmítla. V 84. minutě vlétl do otevřené obrany soupeře Jorge Burruchaga, jenž zakončil neomylně k levé tyči a rozhodl tak o vítězství Argentiny.
     
    90+1
    Konec zápasu.
     
    90+1
    Německo už nevyrovná, Argentina vyhraje! Poslední možnost útoku zazdil nepřesnou nahrávkou Berthold. Maradona se ještě dostal ke střele, kterou bez problémů zpacifikoval Schumacher.
     
    90
    V poslední minutě základní hrací doby ještě přichází střídání. Loučí se střelec možná vítězného gólu Jorge Burruchaga, na hřiště vstupuje Marcelo Trubbiani.
     
    89
    Argentina je jedinou minutu od zisku titulu mistrů světa! Svěřenci trenéra Bilarda hrají s velkým přehledem, soupeř se nemůže k ničemu dostat.
     
    88
    K exekuci přímého kopu se samozřejmě postavil Diego Maradona. Stejně jako v prvním poločase, tak i nyní to zkusil na stranu brankáře, Schumacher byl opět připraven.
     
    87
    Diego Maradona opět ukázal svou rychlost, když si píchl balón před Försterem, který vzápětí poslal soupeře k zemi. Jihoameričané pošetřili další cenné vteřinky.
     
    86
    Fantasticky to udělal Jorge Valdano. Forward si krásně hodil míč podél Jakobse, čímž se zcela uvolnil na levé lajně. Vzápětí pokračoval směrem vpřed, o míč ho obral až Briegel.
     
    85
    Dnes již třetí žlutou kartu obdržel jeden z hráčů Argentiny za zdržování. Tentokráte jím je gólman Nery Pumpido, jenž se zdráhal s rozehrávkou od brány.
    84. Jorge BURRUCHAGA - 3:2
     
    84
    Argentina právě vstřelila branku!
    Dlouho se Německo z vyrovnání neradovalo, Jihoameričané znovu vedou! Defenziva Evropanů trestuhodně propadla. JORGEHO BURRUCHAGU v přečíslení dvou na jednoho marně stíhal Briegel, argentinský fotbalista se prosadil křižnou přízemní střelou k levé tyči!
     
    83
    Giustimu se centr vůbec nepovedl. Trefil prvního stojícího hráče před sebou, jímž byl Dieter Hoeneß, ten následně přihrál do lajny rozběhnutému Matthausovi.
     
    82
    Argentina rázem přestala zdržovat a okamžitě se vydala dopředu. Jmenovitě Maradona, který byl nedovoleným zákrokem poslán k zemi Rumennigem.
     
    81
    Německo právě vstřelilo branku!
    Němci dávají přidávají druhý gól z rohového kopu a deset minut před koncem vyrovnávají na 2:2! Přetažený centr vrátil před branku Briegel, před vyběhnuvším brankářem poslal balón do branky střídající RUDI VÖLLER!
     
    81
    Němci se chystají na rohový kop, z něhož už jeden gól dali! Ještě předtím inkasoval žlutou kartu Héctor Enrique, který stál rozehrávajícímu hráči příliš blízko a nechtěl se vzdálit.
    81. Rudi VÖLLER - 2:2

    Milan Huppert

    Branky: 23. Brown, 56. Valdano, 84. Burruchaga – 74. Rumennige, 81. Völler

    Karty:   17. Maradona (ARG), 77. Olarticoechea (ARG), 81. Enrique (ARG), 85. Pumpido (ARG) – 21. Matthäus (GER), 62. Briegel (GER)


    Argentina: Pumpido – Cuciuffo, Brown, Ruggeri – Giusti, Burruchaga, Batista, Enrique, Olarticoechea – Valdano, Maradona (C)
    Náhradníci: Islas, Zelada – Passarella, Clausen, Garre, Bochini, Borghi, Tapia, Trobbiani, Almirón, Pasculli

    Německo: Schumacher – Berthold, Förster, Jakobs, Briegel, Brehme – Eder, Magath (62. Hoeneß), Matthäus – Rummenigge (C), Allofs (46. Völler)
    Náhradníci: Stein, Immel – Herget, Augenthaler, Littbarski, Allgöwer, Thon, Rahn, Rolff, Völler, Hoeneß

    Rozhodčí: Arppi Filho (BRA) – Fredriksson (SWE), Ulloa Morera (CRC)

    Diváci: 114 600
    thejrc.org