Nizozemsko – Česko 1:0 (kon.)
konec
Nizozemsko
1:0 (0:0)
Česko
Pátek 22.05.2020, 10:00 • Amsterdam Arena, Amsterdam • Mistrovství Evropy 2000
     
    Z historického přenosu z roku 2000 je to ode mě vše. Loučím se s vámi s přáním krásného zbytku dne a hlavně pevného zdraví. (10:41:58)
     
    Máme za sebou zahajovací duel Eura 2000, v němž si domácí Nizozemsko poradilo s Českem nejtěsnějším možným rozdílem 1:0. Jediný gól střetnutí přišel až v samotném závěru, když po zbytečném faulu kapitána Němce proměnil nařízený pokutový kop kapitán na druhé straně, tedy Frank de Boer. Svěřenci kouče Chovance si především za předvedený výkon ve druhém poločase nezasloužili prohrát. Van der Sara hned dvakrát zachránila branková konstrukce, v několika případech jej protihráči donutili ke skvělým zákrokům, bohužel v jeho síti neskončil ani jeden projektil.

    Do tabulky D si tři body připisují Oranjes, Češi se musí o zisk porvat proti Francii, případně Dánsku.
     
    90+5
    Konec zápasu.
    90+5. Bejbl v posledních vteřinách hry spálil obrovskou příležitost na vyrovnání
     
    90+5
    Tak nakonec přeci jen ještě jedna velká šance! Collina nechal pokračovat čas přes nastavené čtyři minuty. Po dlouhém nákopu brankáře Srníčka sklepl Koller míč pro Bejbla, jenž v dobré pozici trestuhodně minul.
     
    90+4
    Je to jasné, Nizozemsko vyhraje. Neujal se centr z přímého kopu, ani pasy z následujících třech rohových kopů. Po tom posledním míč odpálil daleko od brány Frank de Boer.
     
    90+3
    Nejspíše poslední šance přijde ze standardní situace. Pavel Kuka se pěknou kličkou zbavil Overmarse, který se vzápetí dopustil nedovoleného zákroku.
     
    90+2
    Odpískání útočného faulu Kollerovi se vůbec nelíbilo české střídačce, jež okamžitě vyletěla ze sedadel. Rozhočí Collina se vydal celou situaci uklidnit, avšak Radoslav Látal si neodpustil nějaké to ostřejší slovíčko, a proto mu italský sudí udělil červenou kartu, čímž ho vykázal ze střídačky pryč.
     
    90+1
    O bleskové vyrovnání se snažil Tomáš Rosický. Sám se zbavil dvou hráčů, načež natáhl ke střele z dvaceti metrů, ke své smůle trefil pouze van Brockhorsta.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby čtyři minuty.
     
    89
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Pavel Nedvěd, přichází Vratislav Lokvenc.
     
    89
    Žlutou kartu dostává Giovanni van Brockhorst (Nizozemsko).
    89. Frank DE BOER - 1:0
     
    89
    Nizozemsko právě vstřelilo branku!
    Amsterdam Arena bouří, Nizozemsko se v samotném závěru ujímá vedení! K exekuci "desítky" se postavil kapitán FRANK DE BOER, jenž vsadil na razanci, balón napálil na levou stranu. Srníček bohužel skákal do protipohybu střely.
    88. Po zbytečném faulu Němce halví rozhodčí nařídil pokutový kop
     
    88
    Kapitán Jiří Němec pohřbívá šance Česka na body! V pokutovém území nesmyslně zatáhl za dres Bergkampa, což pozornosti sudího Colliny neuniklo, bude se kopat penalta!
     
    87
    Chovancova družina jakoby se již smířila s remízou, neboť v kompletní sestavě brání na vlastní polovině. Po lobu Ronalda de Boera za obranu se nedostal ke střele Davids, zakončení nebylo umožněno ani Bergkampovi.
     
    86
    Pokus o rychlý brejk českého týmu s přehledem pohlídal Michael Reiziger. Balón nechal dokutálet až do autu, Poborského nepustil před sebe.

    Milan Huppert

    Branky: 89. F. de Boer (pen.)

    Karty:   36. F. de Boer (NED), 89. van Brockhorst (NED) – 22. Nedvěd (CZE), 48. Poborský (CZE), 66. Řepka (CZE)   90+2. Látal (CZE)


    Nizozemsko: Van der Sar – Reiziger, Stam (75. Konterman), F. de Boer (C), Van Brockhorst – Seedorf (57. R. de Boer), Cocu, Davids, Zenden (78. Overmars) – Bergkamp, Kluivert.
    Náhradníci: De Goey, Westerveld – Konterman, Numan, Bosvelt, R. de Boer, Winter, Makaay, Overmars, Van Hooijdonk, Van Vossen

    Česko: Srníček – Řepka, Rada, Gabriel – Látal (70. Bejbl) – Poborský, Rosický, Nedvěd (89. Lokvenc), Němec (C) – Šmicer (83. Kuka), Koller.
    Náhradníci: Blažek, Maier – Fukal, Novotný, Vlček, Bejbl, Berger, Horváth, Jankulovski, Kuka, Lokvenc

    Rozhodčí: Collina (Itálie) – Zuccolini (Itálie), Güdü (Turecko).

    Diváci: 50 800
    thejrc.org