Nizozemsko – Česko 2:3 (kon.)
konec
Nizozemsko
2:3 (2:1)
Česko
Středa 27.05.2020, 10:00 • Estádio Municipal de Aveiro, Aveiro • Mistrovství Evropy 2004
     
    To už je z pátečního historického okénka vše. Děkuji za pozornost a někdy se těším opět na počtenou! (16:01:08)
     
    Statistiky zápasu:
    Střely na branku: 10:11. Střely mimo: 4:11. Rohy: 6:7. Ofsajdy: 6:2. Fauly: 23:18.
     
    Nizozemský tisk bude asi hodně probírat tahy kouče Dicka Advocaata a zejména střídání Arjena Robbena, který šel ze hřiště už v 59. minutě. Mladý fotbalista přitom obrovsky zlobil českou defenzivu a po jeho odchodu naši hráči přebrali otěže utkání do svých rukou.
     
    Je konec! Čeští fotbalisté se mohou radovat! V nádherném utkání totiž po fantastickém obratu poráží Nizozemsko 3:2 a už před závěrečným duelem skupiny proti Německu mají jistý postup do čtvrtfinále dokonce z prvního místa.

    Zápas přitom začal pro svěřence Karla Brücknera špatně a v 19. minutě tak vedli Oranjes po trefách Wilfreda Boumy a Ruuda van Nistelrooije už 2:0. Poté však český tým vsadil na totální ofenzivu a ta přinesla úspěch. Ve 23. minutě zužitkoval Barošovu individuální akci Jan Koller a za stavu 1:2 z našeho pohledu se také odcházelo do kabin. Infarktové utkání pokračovalo i po změně stran a v posledních dvaceti minutách už tak skvělý duel gradoval. V 71. minutě jsme se radovali z vyrovnání, když Koller hrudí sklepl míč Milanovi Barošovi a ten nekompromisní ranou překonal van der Sara. Poté byl navíc vyloučen po druhé žluté kartě Heitinga a již proti deseti Nizozemcům Pavel Nedvěd z obrovské dálky málem přerazil břevno. V 88. minutě však čeští hráči přeci jen obrat dovršili. Heinzovu střelu vyrazil van der Sar k Poborskému, jenž místo zakončení ještě posunul balón na Vladimíra Šmicera a ten měl před sebou už jen prázdnou bránu. Tenhle zápas se zapíše do zlatého fondu českého fotbalu!
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Po útočném faulu Šmicera ještě dostanou šanci Nizozemci.
     
    90+1
    Čeští fotbalisté velmi chytře drží míč na svých kopačkách a šetří cenný čas.
     
    90+1
    Rozhodčí Manuel Mejuto González nastaví ještě tři minuty!
    90. Krůček chyběl van der Vaartovi, aby mohl po centru van Bronckhorsta kvalitně zakončovat.
     
    90
    Teď si všichni čeští fanoušci oddechli! Giovanni van Bronckhorst poslal z hloubi pole krásný centr za českou obranu a Rafaelovi van der Vaartovi chyběl tak krok k tomu, aby mohl míč tečovat za Čechova záda! Takhle ho jen lehce zasáhl špičkou kopačky a balón skončil v zámezí.
     
    90
    Nizozemci teď i v deseti musejí vrhnout všechny síly do útoku. Už jsou nastěhováni před českou šestnáctkou…
    88. Vladimír ŠMICER - 2:3
     
    88
    Česko právě vstřelilo branku!
    Goooooooool! To je neuvěřitelné, obrat je dokonán! Milan Baroš si z pravého křídla naváděl míč na střed a u šestnáctky ho posunul na Marka Heinze, jehož přízemní střelu dokázal van der Sar vyrazit, ale pouze ke Karlovi Poborskému. Pravý záložník Sparty ukázal svou chytrost, když místo dorážky ještě nezištně nahrál VLADIMÍROVI ŠMICEROVI, který balón z malého vápna uklízel do prázdné brány. Na hřišti i v hledišti propukla obrovská česká euforie – 3:2.
     
    87
    Opět dobře Michael Reiziger. Šmicer ho ubránil, ale Nizozemci budou znovu házet aut.
     
    86
    Reiziger odehrál míč do autu odrazem o protihráče. Nizozemci vhazují.
     
    86
    Poslední střídání Nizozemska. Uzdravený Clarence Seedorf nakonec vydržel na hřišti 86 minut. Teď už zaujal jeho místo Rafael van der Vaart.
    85. Dělovka Pavla Nedvěda skončila na břevně.
     
    85
    A teď se jim málem odvděčil Pavel Nedvěd! Český kapitán se opřel do míče z obrovské dálky a jeho raketa orazítkovala břevno van der Sarovy svatyně! Dorážku pak hlavičkou nenacpal do prostoru brány Poborský. To mohlo být nádherné vyvrcholení tohoto zápasu!

    Martin Augustin

    Branky: 4. Bouma, 19. Nistelrooij – 23. Koller, 71. Baroš, 88. Šmicer

    Karty:   9. Seedorf (NED), 26. Heitinga (NED) – 55. Galásek (CZE)   75. Heitinga (NED)


    Střely na branku: 10:11. Střely mimo: 4:11. Rohy: 6:7. Ofsajdy: 6:2. Fauly: 23:18.
    Nizozemsko: van der Sar – Heitinga, Bouma, Stam, van Bronckhorst – Seedorf (86. van der Vaart), Davids, Cocu (C) – van der Meyde (79. Reiziger), van Nistelrooij, Robben (58. Bosvelt)
    Náhradníci: Waterreus, Westerveld – Reiziger, F. de Boer, van der Vaart, Sneijder, Overmars, Bosvelt, Zenden, Kluivert, Makaay, van Hooijdonk.

    Česko: Čech – Grygera (24. Šmicer), Jiránek, Ujfaluši, Jankulovski – Poborský, Galásek (62. Heinz), Rosický, Nedvěd (C) – Baroš, Koller (75. Rozehnal).
    Náhradníci: Blažek, Kinský – Mareš, Hübschman, Rozehnal, Šmicer, Vachoušek, Týce, Plašil, Lokvenc, Heinz.

    Rozhodčí: Mejuto Gonzalez – Samaniego, Alonso (všichni ESP)

    Diváci: 30 000
    thejrc.org