Düsseldorf – Hoffenheim 2:2 (kon.) | Frankfurt – Mohuč 0:2 (kon.) | Leverkusen – Bayern 2:4 (kon.)
RB Lipsko – Paderborn 1:1 (kon.) | Dortmund – Hertha 1:0 (kon.)
konec
Bayer Leverkusen
2:4 (1:3)
Bayern Mnichov
Sobota 06.06.2020, 15:30 • BayArena, Leverkusen • Německá Bundesliga • 30. kolo
Předzápasové kurzy
     
    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (17:39:16)
     
    Máme za sebou šlágr 30. kola německé Bundesligy, v němž Bayern Mnichov potvrdil roli favorita, když zvítězil na půdě Leverkusenu 4:2. Že půjde o gólově bohaté utkání ukázal už první poločas, ve kterém padly čtyři góly. Do vedení se dostali domácí zásluhou Lucase Alaria, vyrovnat se podařilo krátce před uplynutím první půlhodinovky Kingsleymu Comanovi. Do vedení, a hned dvoubrankového, odskočil celek z Bavorska v závěrečné pětiminutovce první půle, kdy skórovali Leon Goretzka a Serge Gnabry.

    Druhý poločas si svěřenci kouče Flicka pohlídali s velkým přehledem, navíc odskočili do tříbrankového náskoku, v 66. minutě hlavou zapsal svůj 30. ligový gól v lize Robert Lewandowski. Krátce před koncem utkání přišlo nic neřešící snížení na 2:4, na které ale jeho autor, teprve sedmnáctiletý Florian Wirtz, bude vzpomínat celý život. Krásným obstřelem na zadní tyč totiž vsítil první ligový gól v kariéře.

    Bayern Mnichov zvítězil v pokoronavirové době i v pátém utkání a na čele si vypracoval desetibodový náskok. S klidným svědomím teď mohou jen čekat, jak druhá Borussia zareaguje na jejich vítězství ve večerním duelu s Herthou Berlín.
     
    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 6:10. Střely mimo: 4:6. Rohy: 6:4. Ofsajdy: 4:3. Fauly: 14:4.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Ten již na finálním výsledku nic nezměnil, pro kulatý nesmysl si bez větší potíží vyskočil Lukáš Hrádecký. Gólman už nespěchá s rozehrávkou, je si vědom, že po výkopu přijde závěrečný hvizd.
     
    90+3
    Thiago Alcântara využil otevřenější defenzivy Leverkusenu k průnikové nahrávce na Ivana Perišiće. Chorvat z těžké pozice centroval na Lewandowského, po úspěšném obranném zákroku Tapsoby ještě uvidíme rohový kop.
     
    90+2
    Charles Aránguiz si všiml po levé lajně nabíhajícího Paulinha, jemuž okamžitě adresoval pas. Brazilec proti početní převaze neuspěl, ztroskotal na Hernándezovi.
     
    90+1
    Ještě více snížit ztrátu se pokusil Kevin Volland. Dalekonosná rána německého reprezentanta ovšem neměla moc šancí na úspěch, Neuer v klidu zasáhl.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby čtyři minuty.
     
    89
    Leverkusen právě vstřelil branku!
    Domácí mužstvo dnes prohraje, ale pro jednoho hráče se dnešní den stane nezapomenutelným! Tím hráčem je sedmnáctiletý FLORIAN WIRTZ, který vstřelil první ligový gól v kariéře! A zachoval se jako kanonýr, zasekávačkou se zbavil obránce a technickou střelou na zadní tyč nechal proletět Neuera na prázdno.
     
    88
    Edmond Fayçal Tapsoba si doslova zahrával s ohněm. Stínícího Lewandowského nechal doběhnout do těsné blízkosti, až v poslední možné chvíle kolem pravé nohy forwarda dokázal přihrát Demirbayovi.
     
    87
    Moussa Diaby hýří aktivitou, ta mladému Francouzi upřít nelze, avšak pokulhává způsob řešení finálních situací. Mladičký Francouz mohl z dobré pozice střílet, místo toho ale neúspěšně hledal obsazeného Vollanda.
     
    86
    Krásné individuální akci Roberta Lewandowského chyběla jen gólová tečka. Útočník se skvěle prosadil skrze dvojici protihráčů, z těžkého úhlu ovšem nedokázal obstřelit vyběhnuvšího gólmana.
     
    85
    Střídání v týmu Bayern Mnichov: ze hřiště odchází Alphonso Davies, přichází Lucas Hernández.
     
    84
    Bayern si chtěl zopakovat akci předcházející čtvrtému gólu, kdy Müller centroval z pravé strany na Lewandowského. Tentokráte se Polák k zakončení nedostal, neuspěl v souboji s Tapsobou.
     
    83
    Robert Lewandowski zabíhal za obranu a zvednutou rukou si řekl o míč. Joshua Kimmich si signálu všiml, ovšem nákop nebyl z kategorie nejpřesnějších. Skončil až u Hrádeckého.
     
    82
    Sympatický pokus sedmnáctiletého Floriana Wirtze, jehož střela z dobrých dvaceti metrů zaměstnala Manuela Neuera. Zkušený gólman udržel ránu v rukavicích.
     
    81
    Diaby se pro změnu nehnal do zakončení, ale zvedl hlavu a pokusil se přenést hru na pravou stranu. V tomto prostoru číhal Wendell, před nímž hlavou odklidil balón do autu Davies.
     
    80
    Rozběhla se závěrečná desetiminutovka utkání. Bayern si kráčí za třemi body, snad pouze nějaké kouzlo by mohlo zvrátit jejich vítězství. Leverkusen se dnes v koncovce hodně trápí.

    Milan Huppert

    Branky: 10. Alario (Baumgartlinger), 89. Wirtz (Paulinho) – 27. Coman (Goretzka), 42. Goretzka (T. Müller), 45. Gnabry (Kimmich), 66. Lewandowski (T. Müller)

    Karty:   30. Amiri (LEV), 35. Bellarabi (LEV), 74. Dragović (LEV) – 8. Coman (BAY), 32. Lewandowski (BAY), 40. T. Müller (BAY)


    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 6:10. Střely mimo: 4:6. Rohy: 6:4. Ofsajdy: 4:3. Fauly: 14:4.
    Bayer Leverkusen: Hrádecký – Tapsoba, S. Bender, Dragović – Bellarabi (46. Wirtz), Baumgartlinger (C) (62. Paulinho), Aránguiz, Amiri (46. Demirbay) – Diaby, Alario (76. Volland), Bailey (46. Wendell).
    Náhradníci: R. Özcan – Tah, Wendell, Weiser, Demirbay, Palacios, Wirtz, Paulinho, Volland.

    Bayern Mnichov: Neuer (C) – Pavard, J. Boateng, Alaba, A. Davies (85. Lucas Hernández) – Kimmich, Goretzka (74. Javi Martínez) – Coman (66. Perišić), T. Müller, Gnabry (74. Th. Alcântara) – Lewandowski.
    Náhradníci: Ulreich – Odriozola Arzallus, Javi Martínez, Lucas Hernández, Th. Alcântara, Perišić, S. Singh, Zirkzee.

    Rozhodčí: Gräfe – Kleve, Assmuth
    thejrc.org