Tisková konference HC Dukla Jihlava k výstavbě nov (kon.)
konec
Tisková konference HC Dukla Jihlava k výstavbě nové arény

Úterý 09.06.2020, 09:15 • CZ LOKO Aréna, Jihlava • Tiskové konference
     
    S konstatováním, že oficiální část tiskové konference HC Dukly Jihlava k výstavbě nové arény byla ukončena a nyní již přichází prostor k dotazům novinářů, se s Vámi loučí a hezký den přeje Tomáš Lysý. (10:02:04)
     
    Záznam s tiskové konference bude brzy dostupný na YouTube kanálu HZStv1, přítomen byl i štáb České televize a HokejkaTV, takže určitě budou k dispozici další sestřihy. Bližší informace k dnešní tiskové konferenci samozřejmě najdete i na webu Dukly.
     
    Konec
    Tisková konference byla ukončena.
     
    Nyní přichází prostor pro dotazy přítomných zástupců médií.
     
    Návrh na výstavbu "nafukovací" haly v Bedřichově byl zatím odložen i z finančních důvodů.
     
    A-tým HC Dukly JIhlava bude hrát během výstavby nové arény v Pelhřimově (zřejmě dva roky). Juniorský tým by měl působit v Havlíčkově Brodě. Malý zimáček by měl nadále sloužit např. pro krasobruslení, bruslení veřejnosti, bruslení školek atd.
     
    Bedřich Ščerban: "Chtěl bych na začátek říct, že jsem rád, že jsme už v této fázi. Máme nyní problémy dotáhnout do CZ LOKO Arény velké akce. Narážíme na to, jak stadion vypadá a jaké má možnosti. Jsem rád, že začneme a postaví se nová aréna. Byl jsem od začátku v pracovní skupině a v rámci prostoru je do arény zakomponováno úplně všechno. Také mě těší, že jsme hovořili se staviteli již hotových hal a ti nám zpětně řekli, co by udělali jinak."
     
    David Rittich: "Calgary se nachází ve stejné situaci, začíná stavět novou halu. A hlavně Edmonton postavil před pár lety novou halu a byť je možná Calgary pro život lepší město, tak velké a důležité koncerty se přesunuly právě do Edmontonu. S tím souvisí, že i hotely a restaurace v Calgary přicházely o příjmy," hlásí sympatická jednička týmu NHL Calgary Flames.
     
    Nyní dostává slovo i David Rittich, resp. jeho zkušenosti s návštěvou hal v NHL.
     
    David Beke: "Vidíme příležitost v době krize postavit arénu. Banky budou potřebovat půjčovat peníze, soukromý sektor zakázky pozastavuje a vrtuli ekonomiky bude muset roztáčet veřejný sektor. Pokud bude projekt připravený mezi prvními, tak bude mít časový náskok a bude zde příležitost sehnat pro něj ještě více peněz."
     
    Aktuálně se jedná s Pelhřimovem o azylu A-týmu a s Havlíčkovým Brodem o azylu mládeže.
     
    Město Jihlava si nyní může vzít úvěr ve výši 650 milionů Kč s tím, že dalších 4-5 let bude město Jihlava omezeno v investicích. Probíhají jednání o podpoře i s Národní sportovní agenturou. David Beke zároveň prozrazuje, že bude žádat o finanční podporu od vlády a od Kraje Vysočina.
     
    David Beke: "Náklady na stavu byly původně odhadovány na 800 milionů Kč. Nyní je to u hlavní haly pouze 875 milionů, další desítky milionů budou dány do přilehlých budov."
     
    "Hala se bude moct přestavět na basketbal nebo třeba na výstavbu letadel nebo pro filharmonii. Najednou bude v centru Jihlavy velký prostor pro kulturu nebo výstavbu. Bude zde stát sportovně-kulturní svatostánek a věřím, že ho společně zrealizujeme," hlásí na závěr Ondřej Chybík.
     
    Celkovým řezem je jasně viditelné, jak bude stávající Zimáček (Veřejné sportoviště pro zimní sporty) propojen s novou halou a také s budovou na levé straně, kde se dnes nachází hospůdka.
     
    V dolním patře přilehlé budovy, kde je dnes osvěžovna a hospůdka Posilovna, bude fanshop. Vrchní patro pak bude vyčleněno pro tělocvičnu.
     
    Architekt zároveň připomíná, že je návrh je dělán tak, aby byl snadno zapamatovatelný. "Když vítězný návrh měly namalovat malé děti, tak každé dítě malovalo červenou budovu s bodlinami."
     
    Design pláště byl navržen takový, aby z dálky připomínal ježka. Tedy zvíře, které má město Jihlava ve znaku.
     
    Koncept arény je zároveň takový, že plášť bude možné nasvítit do různých barev. "Nechceme z toho žádnou diskotéku, ale když třeba Dukla dá gól, tak je možné, že aréna začne blikat."
     
    Ondřej Chybík zároveň říká, že aréna určitě nebude uzavřená. "Chceme, aby třeba kolemjdoucí viděli, že v aréně právě probíhá např. trénink krasobruslařek. A možná si kolemjdoucí rodič se svou dcerou řeknou, že by bylo fajn, aby děvče dělalo krasobruslení," sděluje.

    Tomáš Lysý

    bahis siteleri