Opava – Příbram 0:0 (kon.) | Olomouc – Karviná 3:1 (kon.) | Teplice – Zlín 4:1 (kon.)
konec
SK Sigma Olomouc
3:1 (2:0)
MFK Karviná
Neděle 28.06.2020, 14:30 • Andrův stadion, Olomouc • FORTUNA:LIGA - Skupina o záchranu • 3. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.
     
    MFK Karviná

    Slezané se pomalu smiřují s faktem, že o ligovou příslušnost budou muset bojovat v baráži. Aktuálně je Karviná na čtrnáctém místě a na jistotu záchrany ztrácí šest bodů. Vzhledem ke skutečnosti, že ve hře je jich již jen devět, nejpravděpodobnější varianta je ta, že si zahrají se soupeřem z druhé nejvyšší soutěže o udržení.
     
    SK Sigma Olomouc

    Olomoučtí mají již jistotu záchrany v kapse. Jediné, o co nyní Hanáci bojují, je jen lepší umístění. V tabulce skupiny o udržení je Sigma první, na druhé Teplice ale má náskok jen dvou bodů. Dá se předpokládat, že trenér Látal dá v utkání více příležitosti mladším hráčům, kteří se v průběhu ročníku tolik nedostali do herního vytížení.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký, Greššák, Jemelka, Vepřek – Breite – Zahradníček, Houska (C), Daněk, P. González – Juliš.
    Náhradníci: Reichl – Štěrba, Zmrzlý, Látal, Falta, Chytil, Hála.

    MFK Karviná: Bolek – Ndefe, Santos, Šindelář, Čonka – Mangabeira – Lingr, Janečka (C), Qose – Ba Loua, Taiwo.
    Náhradníci: Neuman – V. Vukadinović, Marek Hanousek, Rundić, Mu. Tijani, Smrž, Guba.

    Rozhodčí: Berka – Kříž, Myška.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první poločas?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Oba týmy jsou již na hrací ploše. Než samotné utkání začne, bude se držet minuta ticha za dnes zesnulého bývalého hráče plzeňské Viktorky Mariána Číšovského.
     
    1
    Utkání právě začalo. Výkop mělo domácí mužstvo, které hraje v tradičních modrých dresech. Hosté pro dnešní zápas zvolili světle zelené.
     
    2
    Ndefe dostal skvělý pas doprava, odkud poslal centrovaný míč do šestnáctky. Hosté sice nezahrozili, Lingr ale vybojoval pro své barvy rohový kop.
     
    3
    Standardka ale Slezanům nevyšla. Hráč Karviné, který rohový kop zahrával, podklouzl a míč tak ani nedoletěl do vápna Sigmy.
     
    5
    Olomoučtí se usadili na útočné polovině. Prudký centr z pravé strany odhlavičkovali jejich soupeři do bezpečí. Modří ale i nadále zůstávají u míč, Karvinští si musí dávat pozor.
     
    6
    Vepřek poslal dlouhý míč z vlastní poloviny na rozběhnutého Zahradníčka. Na kraji karvinské šestnáctky byl jako první Bolek, který před dotírajícím záložníkem Sigmy získal míč.
     
    7
    Hanáci kombinují s vlastním gólmanem. Buchta se v brance Sigmy objevil po delší době a zřejmě i naposled. Po této sezóně se nejstarší hráč Sigmy vrací na Slovensko.
     
    8
    Na levé straně bojoval o míč Daněk se Santosem. Oba hráči se v souboji drželi, ale sudí nechal pokračovat. Hostující obránce nakonec byl úspěšnější a akci Sigmy přerušil.
     
    9
    První střelecké zakončení tohoto duelu zaznamenal González, který si potáhl míč ze strany a pravou nohou zakončil těsně nad.
    9. Utěšená střela Gonzáleze bránu jen těsně přestřelila
     
    10
    Opět to byl González, který mohl zahrozit. Na domácího záložníka mířila dobře myšlená přihrávka mezi obránce. Santos ale byl rychlejší než španělský hráč a nebezpečí odvrátil.
     
    11
    Vepřek povalil nedovoleným způsobem Ba Loua a hosté budou rozehrávat standardku.
     
    12
    Sám faulovaný hráč se ujal exekuce přímého kopu. Ten dokázal hlavou odvrátit na roh Vepřek. Z něj opět hledal spoluhráč Ba Loua, ale i v tomto případě jej domácí defenziva zastavila. Tentokrát nebezpečí odvracel Jemelka.
     
    13
    Hosté jsou nyní nebezpečnější. Qose se dostal na pravé straně k centru. Přízemní pokus se snažil skluzem uklidit Lingr, který ale spíše zajel do rukavic zasahujícího Buchty.
     
    15
    Olomoučtí zakombinovali na levé straně. Vepřek se nakonec dostal k centru, který se nezdál nijak nebezpečný. Nicméně míč propadl přes dva karvinské obránce až k Julišovi, který byl zřejmě i překvapený a míč netrefil ideálně.
    15. Po Vepřekově centru mířil nepřesně Juliš
     
    17
    Greššák teď trefil ve výskoku Taiwa. Hosté tak budou rozehrávat z poloviny hřiště. Domácí hráč by si pro příště měl dávat větší pozor, tento zákrok se naštěstí obejde bez zranění.
     
    19
    Sladký měl na pravé straně dostatek času k promýšlení, co s míčem udělá. Nakonec si všiml nabíhajícího Gonzáleze, který se o přihrávku hlásil. Dlouhý pas však byl příliš prudký a nikdo jej na hrací ploše již nezastihl.
     
    22
    Hanáci předvádí pěkné kombinace, ovšem k ohrožení karvinské branky to zatím nevede. Olomouckým chybí finální přihrávka.
     
    22
    Sigma měla k dispozici rohový kop, ale i nyní mohl být Bolek v klidu. Obrana jeho centr odvrátila.
     
    23
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Neštastný moment pro hostujícího obránce EDUARDA SANTOSE. Zahradníček poslal do šestnáctky přízemní centr na Juliše, kterého bránil právě Santos. Ten do souboje vlétl s tím, že míč odvrátí na roh. Jenže jej trefil tak nešťastně, že ani Bolek již nedokázal zareagovat.
    23. Eduardo SANTOS - 1:0
     
    26
    Hanáci jsou při chuti. Zahradníček se tentokrát objevil na pravé straně, odkud našel ve vápně soupeře Juliše. Olomoucký útočník si míč zpracoval a chtěl zakončit kopem přes hlavu. Do souboje ale vlétli i obránci Karviné a hlavní sudí celý moment posoudil jako faul Juliše.
     
    28
    Santos vybídl ke sprintu Ba Louu, který se pokusil vniknout s míčem do šestnáctky přes Jemelku. Domácí stoper ale na poslední chvíli špičkou kopačky zastavil průnik soupeře. Následně ještě vymýšlel, jak zakončit, Lingr, toho ale domácí defenziva vytlačila.
     
    29
    Na druhé straně se chystal zakončit Juliš, ovšem hostující obránce mu v tom zabránil. Sigma následně zahrávala rohový kop, pro který si došel Bolek.
     
    30
    Z dobrých pětadvaceti metrů napřáhl Qose, proti jehož ráně musel Buchta na zem.
     
    31
    Vysoký míč mířil někam na hranici šestnáctky, kam sbíhal Sladký, Taiwo a Buchta. Domácí založník trochu postrčil hostujícího hráče, kterého následně sestřelil Buchta. Oba hráči zůstali ležet na trávníku a sudí povolal zdravotníky.
     
    33
    Daněk se dostal do šestnáctky soupeře, kde ucítil ruce soupeře na zádech. Po pádu na trávník se píská pokutový kop.
     
    33
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Přestože domácí fanoušci vyvolávali Miloše Buchtu, k pokutovému kopu se postavil LUKÁŠ JULIŠ. Hráč, který je v Sigmě na hostování ze Sparty, se nemýlil a střelou doprostřed prostřelil Bolka.
    33. Lukáš JULIŠ - 2:0
     
    34
    Hanáci by rádi přidali další branky. Centr z pravé strany byl ale příliš vysoký a nikdo v modrém jej neměl šanci doskočit. Ani Bolek nemusel zasahovat.
     
    36
    Na hřišti došlo ke střetu mezi Qosem a Houskou. Sudí nejprve oběma hráčům domluvil, nicméně karvinský obránce si neodpustil nějaká slova směrem k sudímu, který mu bez váhání uděluje žlutou kartu.
     
    38
    Hanáci kombinují na polovině hřiště a sklízejí od hrstky fanoušků na tribunách potlesk. Do zajímavé příležitosti se ale nakonec nedostali, celá akce skončila po hlavičce Juliše, míč na Gonzáleze byl vysoký.
     
    40
    Už to mohlo být o tři branky. Houska geniální přihrávkou vybídl k samostatnému úniku Zahradníčka. Ten ale proti vyběhnutému Bolkovi neuspěl. Míč mu chtěl poslat mezi nohami, gólman Karviné to ale nedovolil.
     
    42
    Karvinští se dostali k míči a po delší době chtěli vyzkoušet pozornost Buchty. Křižný pas z kopačky Ba Loua směřoval na Qoseho. Ten byl pravděpodobně v ofsajdu, nicméně k míči se i tak nedostal. Jako první u něj byl gólman Sigmy.
     
    43
    Na druhé straně dostal od hostující obrany hodně prostoru González, který vypálil z osmnácti metrů. Jeho pravačka ale přesná nebyla.
     
    44
    Povedená akce Sigmy skončila nepřesností v závěru. Zahradníček dostal přihrávku do běhu a z pravé strany se mu nabízelo několik možností. Jednou z nich bylo i posunou míč po zemi Julišovi. Nakonec si záložník Sigmy vybral centr, který ale přepálil.
     
    45+1
    V první půli se bude hrát jedna minuta nastavení.
     
    45+1
    V posledních vteřinách první půle se do zakončení dostal kapitán Sigmy. Houska vypálil z pětadvaceti metrů. Tečovaná rána skončila těsně vedle pravé tyče Bolkovy branky.
    45+1. Houskův dalekonosný pokus zaplachtil těsně vedle
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu MFK Karviná: ze hřiště odchází Marek Janečka, přichází Milan Rundić.
     
    46
    Střídání v týmu MFK Karviná: ze hřiště odchází Abdulrahman Taiwo, přichází Vojtěch Smrž.
     
    47
    Ba Loua se chtěl rozběhnout proti domácí brance, ovšem zdvižený praporek asistenta sudího jeho snahu přerušil.
     
    48
    González chyboval během rozehry, ovšem karvinští se k zakončení nedostali. Sám španělský záložník nedovoleným zákrokem hosty zastavil.
     
    49
    Hosté předvedli rychlou rozehru standardní situace. Buchta následně musel řešit jednu střelu ze strany. Vyražený míč se pak odrazil na kopačku Šindeláře, který sice prostřelil Buchtu, mezi tři tyče ale míč nedostal. Na brankové čáře Jemelka srazil na roh. Hosté si ještě stěžují u sudího, že zahrál Jemelka rukou, Berka je však přesvědčený, že se nejednalo o nedovolenou hru.
     
    52
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Daněk se dostal z míčem přes celou šestnáctky až k autové lajně a prudkým centrem poslal míč před branku. Tam stačilo LUKÁŠI JULIŠOVI jen nastavit nohu a z bezprostřední blízkosti uklidit pod horní tyč.
    52. Lukáš JULIŠ - 3:0
     
    54
    Ba Loua utíkal s míčem po pravé straně, kde jej dle sudího čistým způsobem zastavil Jemelka. Poblíž stál i asistent sudího, která nyní čelí vysvětlování ze strany karvinského hráče.
     
    56
    Greššák se nechal jednoduše odstavit od míče, čehož mohl využít Lingr. Tomu ale v poslední chvíli ukopl míč od kopačky právě hráč Sigmy.
     
    56
    Hosté tak získali výhodu rohového kopu, nicméně Buchta zasahovat nemusel.
     
    57
    Domácí chybovali a hosté unikali ve třech proti dvěma. Qose si mohl vybrat, komu přihrát do volného prostoru, nicméně v nejdůležitější chvíli selhal. Míč na svého spoluhráče poslal tak prudce, že ten jej nezastihl na hrací ploše.
     
    58
    Karviná právě vstřelila branku!
    Hosté se vzápětí přeci jen prosazují. Ba Loua doběhl ztracený míč na lajně a z první poslal na malé vápno, kam sbíhal ONDŘEJ LINGR. Ten míč trefil ideálně a prostřelil Buchtu.
    58. Ondřej LINGR - 3:1
     
    61
    Hosté jsou aktivnější a Buchta musí dávat velký pozor. Lingr dostal trochu přetažený centr do šestnáctky, kde jej ještě přeložil spoluhráči. Do této přihrávky se ale již vložili domácí obránci a soupeře zneškodnili.
     
    62
    Olomoučtí se snaží uklidnit hru a kombinují na polovině hřiště.
     
    63
    Olomouckou kombinaci přerušil až ofsajd, po které hosté rychle rozehráli. Lingr se hnal za dlouhou přihrávkou, ale dříve než Buchta u míče nebyl.
     
    64
    Rundić poslal tvrdým zákrokem k zemi Daňka a za tento faul inkasuje žluté napomenutí.
     
    65
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc: ze hřiště odchází Kryštof Daněk, přichází Mojmír Chytil.
     
    65
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc: ze hřiště odchází Pablo González, přichází Ondřej Zmrzlý.
     
    66
    Už to mohlo být jen o jednu branku. Smrž se dostal do úniku, ve kterém se dokonce zbavil vyběhnutého Buchty. Z těžkého úhlu se následně pokusil míč vrátit spoluhráčům do lepší pozice, ovšem nepřesnou přihrávkou našel jen zvedajícího se Buchtu.
     
    68
    Hraje se na jednu branku. V šanci se opět objevil Smrž, kterého tentokrát Buchta vychytal. Hosté měli poté rohový kop, po které se k hlavičce dostal Šindelář. Bývalý hráč Sigmy orazítkoval břevno!
    68. Smrže vychytal pozorný Buchta
     
    70
    Po několika přihrávkách na hranici domácí šestnáctky se ke střele dostal Smrž. Přízemní rána mířila přímo do náruče Buchty.
     
    71
    Další útočná akce Karviné skončila střeleckým pokusem Santose, který trefil domácího Housku. Olomoučtí se vzápětí snaží hru opět uklidnit, ale hosté je rychle napadají.
     
    73
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc: ze hřiště odchází Lukáš Juliš, přichází Martin Hála.
     
    73
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc: ze hřiště odchází Martin Sladký, přichází Radek Látal.
     
    74
    Do šestnáctky Sigmy se vnořil Lingr, který se protáhl kolem Jemelky, ale do jeho střeleckého pokusu vlétl jiný ze Sigmáků.
     
    75
    Střídání v týmu MFK Karviná: ze hřiště odchází Ondřej Lingr, přichází Dávid Guba.
     
    75
    Hosté rozehrávali standardku, po níž si pro míč šel Buchta. Tomu ale zákrok nevyšel dle představ, neboť mu balon vypadl z rukavic. Naštěstí pro domácí dokázal gólman hned zareagovat a napodruhé jej již zkrotil.
     
    78
    Hála si narazil s Houskou, ale k míči zpět se nový hráč na hřišti již nedostal. Jeden z obránců hostujícího celku přihrávku zastavil.
     
    78
    Další velká příležitost hostů končí mimo tři tyče. Prudký centr, podobný tomu při první trefě, uklidil těsně vedle Ndefe.
     
    79
    Buchta se nyní vyznamenal proti pokusu Čonky, který se zjevil sám před domácím brankářem.
     
    80
    Hosté vsítili druhou branku, ovšem hlavní rozhodčí viděl, že si střílející hráč zpracoval míč rukou. S hlavním sudím ještě konzultuje celou situaci rozčílený Šindelář, ale verdikt je jasný. Bude se kopat od branky Sigmy.
     
    84
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc: ze hřiště odchází Tomáš Zahradníček, přichází Šimon Falta.
     
    84
    Střídání v týmu MFK Karviná: ze hřiště odchází Kristi Qose, přichází Muhamed Tijani.
     
    85
    Karvinnští předvedli minelu na polovině hřiště a domácí postupovali do otevřené obrany. Olomoucký hráč tváři v tvář Bolkovi ale neuspěl, odražený míč se nakonec dostal na rohový kop.
    85. Falta z úhlu na Bolka nevyzrál
     
    88
    Hosté jsou na polovině Sigmy a stále se snaží o kontaktní branku. Ba Loua rozehrával standardku a míč poslal přímo na branku soupeře. Buchta raději zvolil vyboxování do bezpečí.
     
    90
    Houska se pokusil zastavit rozběhnutého hráče soupeře, místo míče ale trefil jen nohy protivníka. Sudí mu za to uděluje žlutou kartu.
     
    90+1
    Breite utíkal dobrých čtyřicet metrů sám na Bolka. Ale ani to nestačilo, aby záložník Sigmy skóroval. Bolek jeho pokus vyrazil na roh.
    90+1. Breite utíkal sám na gólmana skoro od poloviny hřiště. Gól nedal.
     
    90+2
    V závěru utkání celý stadion tleská domácímu brankáři, který se dnes loučí s profesionální kariérou.
     
    90+3
    Karvinští zkusili poslední útok, ovšem centr z hranice šestnáctky byl prudký a skončil v zámezí.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Olomoučtí fotbalisté v dnešním duelu zvítězili nad Karvinou 3:1. Tři body pro Sigmu se začaly rodit už v první půli, kdy se Hanáci dostali do dvoubrankového vedení. Ve druhé půli přidal svou druhou trefu v zápase Juliš, nicméně hosté duel zdramatizovali. Branka Lingra ale byla jedinou, kterou hosté vsítili, a tak z Hané odjíždí Slezané bez bodu. (16:26:25)

    Miroslav Fantal

    Branky: 23. Santos (vla.), 33. Juliš (pen.), 52. Juliš (Daněk) – 58. Lingr (Ba Loua)

    Karty:   90. Houska (OLO) – 36. Qose (KAR), 64. Rundić (KAR)


    Rohy: 6:7.
    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký (73. Látal), Greššák, Jemelka, Vepřek – Breite – Zahradníček (84. Falta), Houska (C), Daněk (65. Chytil), P. González (65. Zmrzlý) – Juliš (73. Hála).
    Náhradníci: Reichl – Štěrba, Zmrzlý, Látal, Falta, Chytil, Hála.

    MFK Karviná: Bolek – Ndefe, Santos, Šindelář, Čonka – Mangabeira – Lingr (75. Guba), Janečka (C) (46. Rundić), Qose (84. Mu. Tijani) – Ba Loua, Taiwo (46. Smrž).
    Náhradníci: Neuman – V. Vukadinović, Marek Hanousek, Rundić, Mu. Tijani, Smrž, Guba.

    Rozhodčí: Berka – Kříž, Myška

    Diváci: 1546
    thejrc.org