Kvalifikace na VC Velké Británie Vítěz: L. Hamilton (Mercedes) (kon.)
konec
Kvalifikace na VC Velké Británie

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

Sobota 01.08.2020, 15:00 • Trať: Silverstone, Velká Británie • Formule 1
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 15.10 hodin sledovat online přenos ze samotného závodu. Mějte se fajn a hezký zbytek soboty. (16:26:37)
     
    Máme za sebou kvalifikaci na Velkou cenu Velké Británie, kterou s přehledem ovládl domácí jezdec Lewis Hamilton, jenž týmovému kolegovi Valtterimu Bottasovi nadělil 313 tisícin sekundy. Ačkoliv v průběhu kvalifikace dostal smyk, dokázal se z tohoto okamžiku otřepat a ukázal svoji sílu. Právě po menší Hamiltonově nehodě musela být druhá fáze na chvíli přerušena, než maršálové uklidili karbonové úlomky.


    Spokojenost znovu může být u McLarenu, protože Norris dojel pátý a Sainz sedmý. Rozčarování stále probíhá u Ferrari. Leclerc byl sice čtvrtý, ale Vettel zajel až desátý čas. To nejsou výsledky, na které by byli v Maranellu pyšní.


    Zaskakující Nico Hülkenberg skončil ve druhé fázi kvalifikace na celkovém třináctém místě. Výkony Alfy Romeo a Haasu jsou už takovou ohranou písničkou.

     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Velké Británie: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Norris (McLaren), 6. Stroll (Racing Point), 7. Sainz (McLaren), 8. Ricciardo (Renault), 9. Ocon (Renault), 10. Vettel (Ferrari), 11. Gasly (AlphaTauri), 12. Albon (Red Bull), 13. Hülkenberg (Racing Point), 14. Kvjat (AlphaTauri), 15. Russell (Williams), 16. Magnussen (Haas), 17. Giovinazzi (Alfa Romeo), 18. Räikkönen (Alfa Romeo), 19. Grosjean (Haas), 20. Latifi (Williams).
     
    Konec kvalifikace.
    Závěr třetí části kvalifikace
     
    0:00
    LEWIS HAMILTON ještě zrychlil, na což nedokázal za ním kroužící Valtteri Bottas odpovědět a pole position tak získává šestinásobný mistr světa. Na Silverstonu vyhrál kvalifikaci už posedmé.
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    1:07
    Kvalifikace na Velkou cenu Velké Británe vrcholí! Kdo získá pole position na bývalém vojenském letišti?
     
    2:21
    Borci za volantem načínají své poslední měřené pokusy. Lance Stroll se pokusí potvrdit dobrou formu stáje Racing Point, na kterou podal protest Renault, ale o výsledku šetření zatím nebyla vydána žádná oficiální zpráva.
     
    3:47
    Je tomu skutečně tak. Piloti jsou vpuštěni zpět na dráhu a souboje o co nejlepší postavení na startu nedělního závodu tak mohou pomalu začít. Dokáže někdo sesadit duo z Mercedesu, nebo bude vše ve starých kolejích?
     
    4:14
    Nebude trvat dlouho a piloti se pomalu začnou vracet do jámy lvové. Kvalifikace na Velkou cenu Velké Británie za moment vyvrcholí a největšími favority na zisk pole position jsou Hamilton a Bottas.
     
    5:25
    Na dráze se momentálně nic neděje. Z velmi dobře známých důvodů se i na Silverstonu jezdí bez diváků. Fanoušci by se mohli na tribuny vrátit v Rusku, ale zda se tak stane, to uvidíme právě až na konci září, kdy je na programu závodní víkend v Soči.
    Vettelova jezdecká chyba
     
    6:10
    Jezdci postupně zajíždějí zpět do boxů, aby si odpočinuli před závěrečnými boji o pole position. Na dráze tak bude naprostý klid před nastávajícím finišem. Vše mají ve svých rukách Lewis Hamilton a Valtteri Bottas.
    Hamilton si nahlas řekl o zítřejší pole position
     
    7:14
    Odezva byla taková, že Hamilton je první o 150 tisícin sekundy před Bottasem. Na Verstappena už má k dobru přes jednu sekundu, což je velký náskok. Mercedes tak jen potvrzuje svoji hegemonii. Vybojuje Hamilton na domácí trati další pole position?
     
    8:24
    Do čela se po prvním pokusu dostal Lando Norris, jemuž na záda dýchá Carlos Sainz. Ale pozor, výborné kolo mají rozjeté Lewis Hamilton, Charles Leclerc a Valtteri Bottas. Jak odpoví tato trojice?
    V boxech málem došlo ke kolizi
     
    9:24
    Piloti najeli do svých prvních měřených pokusů. Do třetí části postoupili oba závodníci Ferrari, což může být vzhledem k předchozím výsledkům takový dílčí úspěch pro italskou stáj.
     
    10:33
    Všichni jezdci se postupně dostali na trať, jako poslední opustil své mechaniky Max Verstappen. V předchozích letech se tady v kvalifikaci dařilo hlavně Mercedesu, který zde nenašel přemožitele od roku 2013. To je neskutečná dominance.
     
    11:43
    Jako první ve třetím kvalifikačním segmentu se na trať vydává Lando Norris, který se po Velké cene Maďarska převtělil do role mechanika, protože pomáhal rozebrat svůj vůz, za což na sociálních sítích sklidil velké uznání.
     
    12:00
    Třetí část kvalifikace právě začala.
     
    0:00
    Mezi desítku nejrychlejších nepostupují Pierre Gasly (AlphaTauri), Alexander Albon (Red Bull), Nico Hülkenberg (Racing Point), Daniil Kvjat (AlphaTauri) a George Russell (Williams).
    Závěr druhé části kvalifikace
     
    0:00
    Čas vymezený pro druhou část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    1:10
    Zajímavostí je, že jedině Vettel se Strollem mají nazuté střední směsi pneumatik. Zbytek startovního pole jezdí na nejměkčí sadě gum. Která strategie bude ta správná?
     
    2:17
    Průběžné pořadí je zatím následující: Bottas, Hamilton, Verstappen, Leclerc, Ocon, Sainz, Norris, Vettel, Stroll a Albon. Bude se ještě něco měnit, nebo zůstane vše při starém? To je otázka, na kterou dostaneme odpověď asi za dvě minuty.
     
    3:24
    Jezdci se postupně začínají vracet zpět na dráhu. Hodně práce bude mít především Hülkenberg, Russell, Ricciardo, Gasly a Kvjat. To je aktuální pětice, která by do závěrečného dějství nepostoupila. Albon uzavírá první desítku.
    Hamilton si pojistil účast v poslední části kvalifikace
     
    4:07
    S nadsázkou řečeno to asi Hamiltona samotného na trati nebavilo, a tak se i on vrátil ke svým mechanikům. Na okruhu tak panuje naprostý klid předtím, než začnou poslední souboje o postup do třetí části kvalifikace.
     
    5:17
    Je tomu skutečně tak. Hamilton neponechal nic náhodě a v průběžném pořadí se zařadil na druhé místo za Valtteriho Bottase. Brit je stále na dráze sám, nikdo z jeho soupeřů se po restartu prostředního kvalifikačního segmentu nepřidal.
     
    6:36
    Lewis Hamilton právě najel do svého dalšího měřeného kola. Výhodu má v tom, že na trati nikdo nekrouží, ale jeho mezičasy jsou docela špatné. Ovšem jak známe Hamiltona, ten se za žádných okolností nevzdá.
     
    7:53
    Jako poslední by mezi desítku nejrychlejší za současné konstelace postoupil Nico Hülkenberg. Na záda mu dýchá příjemné překvapení letošního ročníku George Russell, na kterého si ale ještě posvítí sportovní komisaři.
     
    8:51
    Druhá fáze kvalifikace je restartována a jako první se na dráhu vrátil právě Lewis Hamilton, který chce co nejrychleji opustit eliminační zónu, v níž se právě nachází. Ostatní piloti zatím zůstávají u svých mechaniků.
    Úklidová četa v akci
     
    8:51
    Druhá část kvalifikace je zastavena! Ředitelství závodu vyvěsilo červené vlajky, protože po Hamiltonově přetáčivém smyku zůstaly na trati nějaké předměty, které tam rozhodně nemají co dělat. Ke slovu se tak opět dostává úklidová četa.
     
    9:37
    Hamilton se tak bude muset spolehnout na další pokus. Při jeho zkušenostech se ale dá očekávat, že se z tohoto incidentu oklepe a v dalších kolech pojede, jako kdyby se nic nestalo. Sice je momentálně dvanáctý, ale je velmi nepravděpodobné, že by zůstal v eliminační zóně.
    Lewis Hamilton dostal hodiny
     
    10:07
    Na čele průběžného pořadí se nachází Valtteri Bottas. Jeho týmový kolega Lewis Hamilton dostal hodiny a přišel o současný pokus. Tohle se šestinásobnému mistrovi světa prakticky vůbec nestává. Ale i mistr tesař se někdy utne.
     
    11:14
    Při pohledu na oblohu se nedá v nejbližší době očekávat déšť, takže to vypadá, že do průběhu kvalifikace na Velkou cenu Velké Británie matka příroda nepromluví.
     
    12:10
    Daniil Kvjat a Pierre Gasly, tedy dvojice jezdců AlphaTauri, stále vyčkává u svých mechaniků. Za chvíli se ale také objeví na dráze, protože potřebují zabojovat o postup mezi desítku nejrychlejších. Pokud postoupí oba, bude to pro loňské Toro Rosso úspěch.
     
    13:37
    Na dráhu mezitím vyrazil Nico Hülkenberg, který má za sebou 177 závodů, ale ještě ani jednou nestál na stupních vítězů. S letošním vozem Racing Pointu by se mu to mohlo povést. Pravděpodobně pojede i příští týden na stejné trati.
     
    14:45
    Piloti se tentokrát na trať příliš nehrnou. Můžeme si tak prozradit, že v předchozích dnech byl letošní kalendář rozšířen o další tři závody: GP Eifelu na Nürburgringu, GP Portugalska v Portimau a GP Emilia Romagna na Imole.
     
    15:00
    Druhá část kvalifikace právě začala.
     
    Ještě před začátkem prostřední části kvalifikace došlo k vyčištění části tratě, kde dostal hodiny Nicholas Latifi. Kanaďan totiž skončil u bariéry a zanechal po sobě na dráze karbonové úlomky. Russell bude po skončení kvalifikace vyšetřován sportovními komisaři.
    Závěr první části kvalifikace
     
    0:00
    Do druhé části kvalifikace nepostupují Kevin Magnussen (Haas), Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo), Kimi Räikkönen (Alfa Romeo), Romain Grosjean (Haas) a Nicholas Latifi (Williams). George Russell potvrzuje stoupající formu, protože postoupil celkem v pohodě do dalších kvalifikačních bojů.
     
    0:00
    Čas vymezený pro první část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
    Latifi skončil mimo trať
     
    1:01
    Do konce první části kvalifikace zbývá minutka a jezdci tak mají poslední pokusy na zlepšení svých výsledků. V nedbalkách se ocitl Nicholas Latifi, jehož osud je tím pádem v tomto kvalifikačním segmentu zpečetěn.
     
    2:14
    Na čele startovního pole je Valtteri Bottas následován Hamiltonem, Verstappen, Leclercem, Strollem a Albonem. Právě Bottas, Verstappen, Leclerc a Albon stále nevyjeli od svých mechaniků.
     
    3:08
    Poslední postupovou pozici drží George Russell, který byl také v hledáčku Racing Pointu při hledání náhrady za Péreze. Russell příjemně překvapil v Maďarsku, kde se dostal do druhé fáze kvalifikace a vyrazil do závodu jako dvanáctý.
     
    4:52
    V tuto chvíli by dál neprošli Magnussen, Räikkönen, Giovinazzi, Latifi a Grosjean. Řekněme, že to jsou staří známí, kteří pravidelně v letošním ročníku končí hned v úvodní části kvalifikace. Hlavně pro Alfu Romeo se jedná o velké zklamání.
     
    5:47
    Z první patnáctky zůstali na trati jen Alexander Albon a Esteban Ocon. Zbytek jezdců zajeli do boxů, aby za malou chvíli vyrazili zpět na trať bojovat o postup do druhé fáze kvalifikace. Dá se čekat, že i Albon a Ocon se staví v garáži.
     
    6:14
    Nico Hülkenberg, který zaskočil za pozitivně testovaného Sergia Péreze, je momentálně dvanáctý. V trénincích se ukázal ve velmi sympatickém světle. Musíme vzít v potaz skutečnost, že Hülkenberg neřídil monopost formule 1 pěkně dlouho.
     
    7:24
    Max Verstappen, Charles Leclerc a Danill Kvjat se v tuto chvíli nachází u svých mechaniků. Sebastian Vettel, který se v této sezoně také trápí, je až jedenáctý. Sám Vettel v jednom rozhovoru dokonce přiznal, že ve Ferrari selhal.
     
    8:35
    Za současné konstelace by do druhé části kvalifikace neprošli Magnussen, Grosjean, Latifi, Giovinazzi a Norris. Poslední postupové místo drží Kimi Räikkönen, jemuž se letos také vůbec nedaří. Iceman je rozhodně zvyklý na jiná umístění.
    Problémy Landa Norrise ve čtvrté zatáčce
     
    9:41
    Na čele se pořadí opět trochu proměnilo. Momentálním vedoucím jezdcem je Valtteri Bottas (1:26.092), druhý Max Verstappen byl pomalejší o 23 tisícin sekundy. Opakované záběry ukázaly, že Albon měl co dělat, aby nepřekročil limity tratě.
     
    10:50
    Na první místo se vyšvihl Lance Stroll, ovšem za ním krouží Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Max Verstappen a Charles Leclerc. Právě Monačan by potřeboval zajet dobrý výsledek, aby trochu zvýšil už tak pošramocené sebevědomí Ferrari.
    Hülkenbergovo první kvalifikační kolo po dlouhém čase
     
    11:24
    Když už je řeč o Racing Pointu, je nutné zmínit, že Sergio Pérez se Velké ceny Velké Británie nezúčastní. Důvodem je pozitivní test na koronavirus. V týmu jej nahradil navrátilec Nico Hülkenberg. Pérez si podle dostupných informací po GP Maďarska odskočil do Mexika a Itálie.
     
    12:04
    Na trať už vyrazili také Lewis Hamilton, Valtteri Bottas a Max Verstappen. Do konečného pořadí ale může promluvit i Racing Point, který se letos prezentuje velmi dobrými výkony. Je to dáno hlavně tím, že se prakticky jedná o loňský mercedes.
     
    13:10
    Dosud jedinými piloty, kteří se zdrželi v garážích, jsou Max Verstappen, Esteban Ocon a Alexander Albon. Na první pozici se dostal Daniil Kvjat, který ale o svoji vedoucí příčku s největší pravděpodobností za chvíli přijde.
     
    14:15
    Závodníci zajíždí první měřené časy a momentálně je na čele Kevin Magnussen (1:27.814). Nutno ale podotknout, že největší favorité Lewis Hamilton, Valtteri Bottas a Max Verstappen se dosud neobjevili na okruhu.
     
    15:25
    Podle zpráv od ředitelství závodu je 60% pravděpodobnost výskytu deště. Vzhledem k tomu, že se nacházíme ve Velké Británii, bude počasí opravdu nepředvídatelné. Své by o tom mohli vyprávět také účastníci předchozích ročníků tenisového Wimbledonu.
     
    16:10
    Další piloti se vydávají postupně na trať. Například Daniil Kvjat, Romain Grosjean nebo Kevin Magnussen. Zbytek startovního pole prozatím zůstává u svých mechaniků.
     
    17:42
    Jako první vyrazili na trať jezdci Alfy Romeo Antonio Giovinazzi a Kimi Räikkönen. Právě tato stáj také doplácí na to, že se Ferrari nedaří, protože Alfa Romeo je odběratelem motorů týmu Ferrari. Stejně tak i Haas, který má také ke spokojenosti hodně daleko.
     
    18:00
    První část kvalifikace právě začala.
     
    ZE ZÁKULISÍ


    Mexičan Sergio Pérez byl pozitivně testován na koronavirus, kvůli čemuž nemůže zasáhnout do Velké ceny Velké Británie. V týmu Racing Point jej nahradí Nico Hülkenberg, který se tak vrací do kolotoče formule 1. Němec byl v prvním tréninku devátý a ve druhém dokonce sedmý.

     
    TRÉNINKY


    První trénink ovládl Max Verstappen z Red Bullu, který zajel čas 1:27.422, přičemž druhého Lewise Hamiltona z Mercedesu nechal za sebou o 474 tisícin sekundy. Třetí Lance Stroll z Racing Pointu ztratil 582 tisícin sekundy. Čtvrtý dojel Alexander Albon z Red Bullu, pátý Charles Leclerc z Ferrari a šestý Valtteri Bottas z Mercedesu. Poslední byl Sebastian Vettel z Ferrari, který zajel ale jen dvě kola.


    Pořadí ve druhém tréninku bylo ještě zajímavější. První totiž skončil Lance Stroll časem 1:27.274. Druhý Alexander Albon byl pomalejší o 90 tisícin sekundy a třetí Valtteri Bottas o 157 tisícin. Na čtvrté pozici se umístil Charles Leclerc a na páté Lewis Hamilton. Sebastian Vettel byl až osmnáctý.


    Třetí trénink byl plně v režii Mercedesu. Z vítězství se radoval Valtteri Bottas, který zaznamenal čas 1:25.873. Druhého Lewise Hamiltona zdolal o 138 tisícin sekundy a třetího Maxe Verstappena o tři desetiny. Opět se nedařilo Ferrari, protože Charles Leclerc dojel šestý a Sebastian Vettel až čtrnáctý.

     
    Příjemné sobotní odpoledne při sledování textového online přenosu z kvalifikace na čtvrtý závod letošní sezony mistrovství světa vozů formule 1, Velkou cenu Velké Británie.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 15:00.

    Michal Šandor

    Předběžné složení startovního roštu pro VC Velké Británie

    1. řada: Lewis Hamilton (GBR/Mercedes), Valtteri Bottas (FIN/Mercedes)
    2. řada: Max Verstappen (NED/Red Bull), Charles Leclerc (MON/Ferrari)
    3. řada: Lando Norris (GBR/McLaren), Lance Stroll (CAN/Racing Point)
    4. řada: Carlos Sainz (ESP/McLaren), Daniel Ricciardo (AUS/Renault)
    5. řada: Esteban Ocon (FRA/Renault), Sebastian Vettel (GER/Ferrari)
    6. řada: Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri), Alexander Albon (THA/Red Bull)
    7. řada: Nico Hülkenberg (GER/Racing Point), George Russell (GBR/Williams)
    8. řada: Kevin Magnussen (DEN/Haas), Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo)
    9. řada: Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo), Romain Grosjean (FRA/Haas)
    10. řada: Daniel Kvyat (RUS/Alpha Tauri), Nicholas Latifi (CAN/Williams)

    *Kvyat penalizován pěti místy na startovním roštu za výměnu převodovky
    Výsledky kvalifikace na VC Velké Británie
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) 1:24.303
    2. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) 1:24.616
    3. Max Verstappen (NED/Red Bull) 1:25.325
    4. Charles Leclerc (MON/Ferrari) 1:25.427
    5. Lando Norris (GBR/McLaren) 1:25.782
    6. Lance Stroll (CAN/Racing Point) 1:25.839
    7. Carlos Sainz (ESP/McLaren) 1:25.965
    8. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) 1:26.009
    9. Esteban Ocon (FRA/Renault) 1:26.209
    10. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) 1:26.339
    -----
    11. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri) 1:26.501
    12. Alexander Albon (THA/Red Bull) 1:26.545
    13. Nico Hülkenberg (GER/Racing Point) 1:26.566
    14. Daniel Kvyat (RUS/Alpha Tauri) 1:26.744
    15. George Russell (GBR/Williams) 1:27.092
    -----
    16. Kevin Magnussen (DEN/Haas) 1:27.158
    17. Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo) 1:27.164
    18. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) 1:27.366
    19. Romain Grosjean (FRA/Haas) 1:27.643
    20. Nicholas Latifi (CAN/Williams) 1:27.705
    Výsledky třetí části kvalifikace
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) 1:24.303
    2. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +0.313
    3. Max Verstappen (NED/Red Bull) +1.022
    4. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +1.124
    5. Lando Norris (GBR/McLaren) +1.479
    6. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +1.536
    7. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +1.662
    8. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +1.706
    9. Esteban Ocon (FRA/Renault) +1.906
    10. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) +2.036

    Vyřazení v druhé části kvalifikace
    Postupový čas: 1:26.501 (Stroll)
    11. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri) +0.000
    12. Alexander Albon (THA/Red Bull) +0.044
    13. Nico Hülkenberg (GER/Racing Point) +0.065
    14. Daniel Kvyat (RUS/Alpha Tauri) +0.243
    15. George Russell (GBR/Williams) +0.591
    Vyřazení v první části kvalifikace
    Postupový čas: 1:26.855 (Norris)
    16. Kevin Magnussen (DEN/Haas) +0.303
    17. Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo) +0.309
    18. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +0.511
    19. Romain Grosjean (FRA/Haas) +0.788
    20. Nicholas Latifi (CAN/Williams) +0.850

    *Časový údaj udává ztrátu na postupový čas
    thejrc.org