konec
VC Velké Británie

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

Neděle 02.08.2020, 15:10 • Trať: Silverstone, Velká Británie • Formule 1
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 15:10.
     
    Příjemné nedělní odpoledne při sledování textového online přenosu ze čtvrtého závodu letošní sezony mistrovství světa vozů formule 1, Velké ceny Velké Británie.
     
    PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ MS JEZDCŮ PO GP MAĎARSKA:


    Na čele průběžného pořadí šampionátu jezdců je Lewis Hamilton z Mercedesu, který dosud nasbíral 63 bodů. Druhý je jeho týmový kolega Valtteri Bottas, který ztrácí pouhých pět bodů. Třetí místo patří Maxi Verstappenovi z Red Bullu s 33 body.


    PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ POHÁRU KONSTRUKTÉRŮ PO GP MAĎARSKA:


    Mezi týmy dominuje stáj Mercedes, která má na svém kontě 121 bodů. Na druhé pozici se nachází Red Bull se ziskem 55 bodů a na třetí příčce je McLaren s 41 body.

     
    TRÉNINKY


    První trénink ovládl Max Verstappen z Red Bullu, který zajel čas 1:27.422, přičemž druhého Lewise Hamiltona z Mercedesu nechal za sebou o 474 tisícin sekundy. Třetí Lance Stroll z Racing Pointu ztratil 582 tisícin sekundy. Čtvrtý dojel Alexander Albon z Red Bullu, pátý Charles Leclerc z Ferrari a šestý Valtteri Bottas z Mercedesu. Poslední byl Sebastian Vettel z Ferrari, který zajel ale jen dvě kola.


    Pořadí ve druhém tréninku bylo ještě zajímavější. První totiž skončil Lance Stroll časem 1:27.274. Druhý Alexander Albon byl pomalejší o 90 tisícin sekundy a třetí Valtteri Bottas o 157 tisícin. Na čtvrté pozici se umístil Charles Leclerc a na páté Lewis Hamilton. Sebastian Vettel byl až osmnáctý.


    Třetí trénink byl plně v režii Mercedesu. Z vítězství se radoval Valtteri Bottas, který zaznamenal čas 1:25.873. Druhého Lewise Hamiltona zdolal o 138 tisícin sekundy a třetího Maxe Verstappena o tři desetiny. Opět se nedařilo Ferrari, protože Charles Leclerc dojel šestý a Sebastian Vettel až čtrnáctý.

     
    KVALIFIKACE


    Z první části kvalifikace neprošli Magnussen (Haas), Giovinazzi (Alfa Romeo), Räikkönen (Alfa Romeo), Grosjean (Haas) a Latifi (Williams). Tady nedošlo k žádnému překvapení, ale přesto Kimi Räikkönen zůstává daleko za svým očekáváním.


    Druhá fáze kvalifikace se stala konečnou pro Gaslyho (AlphaTauri), Albona (Red Bull), Hülkenberga (Racing Point), Kvjata (AlphaTauri) a Russella (Williams). Hlavně Albon na silném voze měl postoupit mezi desítku nejrychlejších. Hamilton dostal během svých pokusů smyk a prostřední segment musel být na chvíli přerušen z důvodu úklidu karbonových úlomků z trati.


    Pole position získal na Silverstonu šestinásobný mistr světa Lewis Hamilton, který porazil týmového parťáka Valtteriho Bottase o 313 tisícin sekundy. Do druhé řady se postaví Max Verstappen a Charles Leclerc. Sebastian Vettel dojel až desátý.


    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Velké Británie: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Norris (McLaren), 6. Stroll (Racing Point), 7. Sainz (McLaren), 8. Ricciardo (Renault), 9. Ocon (Renault), 10. Vettel (Ferrari), 11. Gasly (AlphaTauri), 12. Albon (Red Bull), 13. Hülkenberg (Racing Point), 14. Kvjat (AlphaTauri), 15. Russell (Williams), 16. Magnussen (Haas), 17. Giovinazzi (Alfa Romeo), 18. Räikkönen (Alfa Romeo), 19. Grosjean (Haas), 20. Latifi (Williams).

     
    TRAŤ


    Okruh Silverstone měří 5 891 metrů a závod je vypsán na 52 kol. Traťový rekord ze závodu zde drží Lewis Hamilton, který v roce 2019 zajel čas 1:27.369. Loňské prvenství bude obhajovat právě Lewis Hamilton.


    Dráha, na které jezdci ujedou celkem 306,198 km, čítá osmnáct zatáček, z nichž je osm levých a deset pravých. Mezi nejznámější pasáže trati patří Abbey, Arena, Brooklands, Woodcote, Copse, Maggotts, Becketts, rovinka Hangar Straight, dále zatáčky Stowe či Club.


    Zajímavostí je, že okruh vznikl po druhé světové válce na místě bývalého vojenského letiště. Právě tady se 13. května 1950 jel první závod pod hlavičkou mistrovství světa.

     
    ZE ZÁKULISÍ


    Mexičan Sergio Pérez byl pozitivně testován na koronavirus, kvůli čemuž nemůže zasáhnout do Velké ceny Velké Británie. V týmu Racing Point jej nahradí Nico Hülkenberg, který se tak vrací do kolotoče formule 1.

     
    Startovní rošt Velké ceny Velké Británie: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Norris (McLaren), 6. Stroll (Racing Point), 7. Sainz (McLaren), 8. Ricciardo (Renault), 9. Ocon (Renault), 10. Vettel (Ferrari), 11. Gasly (AlphaTauri), 12. Albon (Red Bull), 13. Hülkenberg (Racing Point), 14. Magnussen (Haas), 15. Giovinazzi (Alfa Romeo), 16. Räikkönen (Alfa Romeo), 17. Grosjean (Haas), 18. Latifi (Williams), 19. Kvjat (AlphaTauri), 20. Russell (Williams).


    Penalizace: Daniil Kvjat ztratil pět míst za předčasnou výměnu převodovky. George Russell také přišel o pět pozic za to, že během kvalifikace ignoroval dvojité žluté vlajky.

     
    Jezdci právě vyrazili do zaváděcího kola.
     
    Piloti se pomalu seřazují na startovním roštu, ale není mezi nimi Nico Hülkenberg! Těsně před otevřením pit lane našli mechanici Racing Pointu na jeho voze nějaký problém a Hülkenberg do závodu vůbec neodstartuje! Tak to je neuvěřitelné! Právě Hülkenberg měl nahradit Sergia Péreze, který byl pozitivně testován na koronavirus.
     
    Velká cena Velké Británie na Silverstonu, kde to všechno 13. května 1950 začalo, za malou chvíli začne.
     
    Závod právě odstartoval.
    Start dnešní VC Velké Británie


     
    1
    Lewis Hamilton dobře odstartoval a podržel si první místo. Druhý zůstává Valtteri Bottas, ale třetí Max Verstappen se musí mít na pozoru před Charlesem Leclercem. Vypadalo to, že Verstappen na startu trochu zaváhal. Holanďan už ale svému soupeři poodjel.
     
    2
    Kevin Magnussen se na začátku cílové rovinky střetl s Alexanderem Albonem a přišlo ho to hodně draho. Dán ve službách Haasu skončil mimo trať s poškozeným zavěšením levého předního kola. K tomu všemu mu poškozenou i pravou pneumatiku. Magnussen tak v tomto závodě končí a na dráhu vyjel safety car!
    Magnussen po kolizi s Albonem končí
     
    3
    Závod ještě pořádně ani nezačal a už dva piloti jsou mimo hru. Z vyjetí safety caru pochopitelně nemá radost Lewis Hamilton, který opět začal na čele poodjíždět svým soupeřům, ale nyní se celé startovní pole zase smrskne.
     
    4
    Safety car stále krouží na trati, ale snad co nejdříve zajede zpět do boxů. Zdá se, že na dráze už není žádná překážka, a tak bychom mohli za chvíli zase závodit. Prapor stáje Haas tak drží už jen Romain Grosjean, od kterého se ale nedají čekat závratné výsledky.
     
    5
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Sainz (McLaren), 6. Ricciardo (Renault), 7. Norris (McLaren), 8. Stroll (Racing Point), 9. Ocon (Renault), 10. Vettel (Ferrari).
     
    6
    Bezpečnostní vůz je pryč a smečka jezdců je znovu puštěna z řetězu. Nejrychlejší kolo závodu zatím drží druhý Valtteri Bottas. V šestém kole je Velká cena Velké Británie restartována! Můžeme opět naplno závodit!
    Restart závodu
     
    7
    Lance Stroll hned využil možnosti předjíždění a prohnal se kolem Esetabana Ocona. Stroll je aktuálně osmý a Ocon devátý. Bodované pozice uzavírá Sebastian Vettel, kterému se v letošní sezoně zatím vůbec nedaří. Sám Vettel v jednom rozhovoru prozradil, že ve Ferrari selhal. V boxech mezitím Albon.
     
    8
    Incident mezi Albonem a Magnussenem, po němž dánský pilot skončil v tomto závodě, vyšetřují sportovní komisaři. Podle opakovaných záběrů to ale vypadá na závodní incident. Počkejme si ale na oficiální vyjádření komisařů. Ředitelství závodu povolilo využívání systému DRS.
     
    9
    Nejrychlejší kolo závodu na chvíli držel Nicholas Latifi, ale momentálně je jeho autorem Lewis Hamilton. Ten má na druhého Valtteriho Bottase náskok 1,5 sekundy. Zdá se, že Brit na domácí trati začíná svým pronásledovatelům opět ujíždět.
     
    10
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Sainz (McLaren), 6. Ricciardo (Renault), 7. Norris (McLaren), 8. Stroll (Racing Point), 9. Ocon (Renault), 10.Vettel (Ferrari).
     
    11
    V předchozích dnech byly definitivně zrušeny závody v Kanadě, USA, Mexiku a Brazílii. Formule 1 se tak na americký kontinent letos nepodívá. Informace ze zákulisí hovoří o tom, že už příští týden bychom mohli znát kompletní kalendář letošní sezony. Ve hře je ještě závod ve Vietnamu. Pokud se tam pojede, pak by následoval Bahrajn a končilo by se v Abú Dhabí. Pakliže se ve Vietnamu nepojede, uskuteční se dva závody v Bahrajnu a konec bude v Abú Dhabí.
     
    12
    Nejrychlejší kolo teď zaznamenal Valtteri Bottas, jenomže jeho ztráta na lídra závodu Lewise Hamiltona stále činí více než jednu vteřinu. Za současné konstelace by Bottas nemohl použít ani systém DRS. Ale kdo ví, třeba budeme ještě svědky zajímavého souboje o první místo.
     
    13
    Daniil Kvjat měl velkou nehodu! Ruský pilot AlphaTauri ztratil kontrolu nad svým vozem, který ještě rozbil o bariéru. Jeho monopost je vzadu zničený, ale Kvjat opustil kokpit po svých, a to je důležité! Na trať znovu míří safety car! Mnoho pilotů využívá situace k zastávkám v boxech.
    Kvjat skončil v bariéře, jezdci toho využívají a míří do boxů


     
    14
    U svých mechaniků byli Hamilton, Bottas, Verstappen, Ricciardo, Norris, Vettel, Ocon, Giovinazzi, Gasly, Albon, Russell, Räikkönen a Latifi. Špatnou náladu ruského závodníka odnesl kameraman, jemuž Kvjat v návalu vzteku odstrčil kameru. Něco podobného viděli fotbaloví fanoušci v Teplicích, kde se v nechvalném světle představil řízený bek Tomáš Řepka.
     
    15
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Grosjean (Haas), 6. Sainz (McLaren), 7. Ricciardo (Renault), 8. Norris (McLaren), 9. Stroll (Racing Point), 10. Vettel (Ferrari).
     
    16
    Hodně vysoko se v tuto chvíli nachází Romain Grosjean z Haasu, ale nutno podotknout, že Francouz ještě nestavěl. Proto je nutné brát jeho pozici trochu s rezervou. Safety car stále krouží po trati. Ale i v tomto případě to vypadá, že budeme za chvíli zase závodit.
     
    17
    V minulých dnech byl současný kalendář závodů rozšířen o další tři podniky. Pojede se Velká cena Eifelu na Nürburgringu, Velká cena Portugalska v Portimau a Velká cena Emilia Romagna na Imole. Právě tam se bude jednat o velký návrat do královny motorsportu.
     
    18
    Bezpečností vůz je stále na trati, protože ještě probíhají úklidové práce po nehodě Daniila Kvjata. Sebastian Vettel si dokonce do týmového rádia postěžoval, že safety car je příliš pomalý. Zda se jednalo o vtip, nebo to myslel Vettel vážně, není možné v tuto chvíli rozklíčovat.
     
    19
    Můžeme si připomenout, že v závodě už nepokračují Nico Hülkenberg (Racing Point), Kevin Magnussen (Haas) a Daniil Kvjat (AlphaTauri). Uvidíme, zda se někdo bude zabývat incidentem Daniila Kvjata, kterak odstrčil kameru. Safety car zajel do boxů a Velká cena Velké Británie je podruhé restartována.
     
    19
    Esteban Ocon se dostal před Sebastiana Vettela na desáté místo. Daniel Ricciardo přišel v krátké době o dvě pozice, neboť se kolem něj prohnali Carlos Sainz a Lando Norris. Alexander Albon dostal za způsobení kolize s Kevinem Magnussenem penalizaci pěti sekund. No, rozhodnutí sportovních komisařů je opět poněkud zvláštní.
     
    20
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Grosjean (Haas), 6. Sainz (McLaren), 7. Norris (McLaren), 8. Ricciardo (Renault), 9. Stroll (Racing Point), 10. Ocon (Renault).
     
    21
    Lewis Hamilton na čele opět peláší pryč od zbytku startovního pole. Na druhého Valtteriho Bottase má náskok 1,246 sekundy. Je vidět, že si Hamilton znovu jede svůj vlastní závod. Pravděpodobně ještě letos překoná rekord Michaela Schumachera v počtu vítězství. Legendární Němec jich má na svém kontě 91.
     
    22
    Stáj Renault podala protest proti Racing Pointu kvůli brzdovým trychtýřům. Původně měl definitivní verdikt ohledně (ne)porušení pravidel padnout před Grand Prix Velké Británie, ale žádná oficiální zpráva vydána nebyla.
     
    23
    Valtteri Bottas sice zajel nejrychlejší kolo závodu, jenomže pořád jeho manko na Lewise Hamiltona činí více než jednu sekundu. Celé startovní pole uzavírá celkem podle očekávání Nicholas Latifi z Williamsu. Carlos Sainz se mezitím dostal před Grosjeana na páté místo.
    Souboje Grosjean vs. Sainz
     
    24
    Alexander Albon je aktuálně až čtrnáctý. Může za to neplánovaná zastávka v boxech, kterou absolvoval po ťukesu s Kevinem Magnussenem. Thajskému pilotovi navíc nepřidá ani již avizovaná pětisekundová penalizace.
     
    25
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Sainz (McLaren), 6. Norris (McLaren), 7. Grosjean (Haas), 8. Ricciardo (Renault), 9. Stroll (Racing Point), 10. Ocon (Renault).
    Grosjean vs. Norris
     
    26
    Zajímavostí je, že všichni piloti kromě Romaina Grosjeana mají nazutou nejtvrdší sadu pneumatik. Francouz má střední směs, která by měla být o téměř jednu sekundu na kolo pomalejší než nejměkčí sada. Grosjean dostal napomenutí od sportovních komisařů.
     
    27
    Esteban Ocon zaútočil na Lance Strolla, kterého na malou chvíli i předjel, ale Stroll si vzápětí vzal ztracenou pozici zpět. Kanaďan tak zůstává devátý a Francouz desátý. Prvním pilotem, který by za současné konstelace nebodoval, je jedenáctý Sebastian Vettel.
    Ocon vs. Stroll
     
    28
    Kimi Räikkönen, který by měl v tomto ročníku vytvořit nový rekord v počtu účastí ve Velkých cenách, jede na předposlední pozici. Iceman je zcela jistě zvyklý na mnohem lepší umístění, ale s vozem Alfa Romeo, která využívá motory letos se trápícího Ferrari, asi není možné očekávat kdovíco.
     
    29
    Formule 1 právě letos slaví své 70. narozeniny. Světový šampionát byl odstartován 13. května 1950 právě tady na Silverstonu. Za těch sedmdesát let se královna motorsportu hodně proměnila. Od aut až po samotné tratě.
     
    30
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Sainz (McLaren), 6. Norris (McLaren), 7. Grosjean (Haas), 8. Ricciardo (Renault), 9. Stroll (Racing Point), 10. Ocon (Renault).
     
    31
    Majitelem nejrychlejšího kola závodu je momentálně Valtteri Bottas, ale jeho ztráta na lídra závodu Lewise Hamiltona je stále 1,5 sekundy. Bottas se může klidně i rozkrájet, ale za současných podmínek na Hamiltona zřejmě nemá. Albon podruhé v boxech. Gasly mezitím předjel Giovinazziho.
     
    32
    Je velká škoda, že se na Silverstonu jezdí bez diváků. Právě zde dokáží fanoušci vytvořit naprosto neuvěřitelnou atmosféru. Za aktuálních podmínek je ale lepší závod bez diváků než vůbec žádný. Sportovní komisaři vyšetřují Antonia Giovinazziho za to, že údajně porušil pravidla za safety carem.
     
    33
    Nejlepším jezdcem ze zbytku světa je Max Verstappen, kterému patří třetí místo. Red Bull se navíc potýkal s problémy s aerodynamikou, na základě čehož došlo ke schůzce vedení stáje s managementem Hondy, která přiznala, že může být také na vině.
     
    34
    Romain Grosjean se už dlouho drží mezi desítkou nejrychlejších. V tuto chvíli je sedmý a k bodům tak má relativně blízko. Pokud by takto dojel do cíle, byl by to pro Haas velký úspěch. Notabene poté, co předčasně odstoupil Kevin Magnussen.
     
    35
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Sainz (McLaren), 6. Norris (McLaren), 7. Grosjean (Haas), 8. Ricciardo (Renault), 9. Stroll (Racing Point), 10. Ocon (Renault).
     
    36
    Sportovní komisaři udělili další pětisekundovou penalizaci, tentokrát Antoniu Giovinazzimu za to, že porušil regule při jízdě za safety carem. Daniel Ricciardo si vyšlápl na Grosjeana, kterého šmiknul a uzmul pro sebe sedmou pozici.
     
    37
    Romain Grosjean ztrácí během krátkého časového úseku další příčku. Tentokrát se před něj dostal Lance Stroll. U Haasu se ale chystá zastávka v boxech právě pro Grosjeana, který se u mechaniků zdržel déle, než by bylo zdrávo.
    Grosjean ztratil v krátké době dvě místa
     
    38
    Opakované záběry se ještě vrátily k incidentu mezi Albonem a Magnussenem z úvodu závodu. Dosud mi není jasné, za co Albon dostal penalizaci pět sekund. Jsem zvědav na ohlasy obou závodníků, jak viděli tento moment.
     
    39
    Sportovní komisaři se budou zabývat incidentem mezi Grosjeanem a Ricciardem. Australan svého soka předjel, ale Francouz se nezachoval úplně sportovně. Pokud by někde měla padnout penalizace, mělo by to být tady. Tohle byl mnohem vážnější incident než ten mezi Albonem a Magnussenem.
    Vettel vs. Gasly
     
    40
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Sainz (McLaren), 6. Norris (McLaren), 7. Ricciardo (Renault), 8. Stroll (Racing Point), 9. Ocon (Renault), 10. Gasly (AlphaTauri).
     
    41
    Lewise Hamiltona by o vítězství ve Velké ceně Velké Británie mohla připravit jen nějaká technická záležitost. Jednak je autorem nejrychlejšího kola závodu, druhak má náskok na Bottase už přes 2,5 sekundy.
     
    42
    Můžeme si připomenout, že v závodě už nepokračují Nico Hülkenberg (Racing Point), Kevin Magnussen (Haas) a Daniil Kvjat (AlphaTauri). Na poslední místo po povinném pit stopu spadl Romain Grosjean, který se tak může s body rozloučit.
     
    43
    Ferrari se v této sezoně opravdu trápí. Charles Leclerc sice drží čtvrté místo, ovšem Sebastian Vettel je až jedenáctý. Stáj, která byla zvyklá jenom na nejvyšší mety, zažívá opravdové zklamání. V týmu z Maranella by ale mělo vzniknout nové oddělení, které se bude snažit přijít mimo jiné na to, kde je zakopán pes.
     
    44
    Jedním z důvodů, proč Valtteri Bottas stále ztrácí hodně času na Lewise Hamiltona, mohou být ojeté pneumatiky. Fin na nich krouží už asi třicet kol, což musí být znát. Jeho manko teď činí přes tři sekundy. To je na současných gumách prakticky neřešitelný stav.
     
    45
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Sainz (McLaren), 6. Norris (McLaren), 7. Ricciardo (Renault), 8. Stroll (Racing Point), 9. Ocon (Renault), 10. Gasly (AlphaTauri).
     
    46
    Počasí na Silverstonu po celý víkend přálo. Před sobotní kvalifikací byl predikován déšť s šedesátiprocentní pravděpodobností. Nakonec ale matka příroda do průběhu tréninků, kvalifikace ani závodu nepromluvila. Vzhledem k tomu, že jsme v Anglii, je to docela překvapení, protože tady je počasí opravdu nevyzpytatelné. Takoví účastníci tenisového Wimbledonu by mohli vyprávět.
     
    47
    Esteban Ocon dlouho dorážel na Lance Strolla a až teď se kolem Strolla prohnal na osmou příčku. Francouz zvolil vnější stopu a jeho ataku nemohl Kanaďan odolat. Stroll je navíc sportovními komisaři napomínán stejně jako Grosjean.
    Stroll vs. Ocon
     
    48
    Na poslední místo spadnul Kimi Räikkönen. Je evidentní, že Fin nemá konkurenceschopné auto. Uvidíme, zda se Iceman rozhodne pro pokračování kariéry po skončení této sezony. Zákulisní informace hovoří o tom, že spíš skončí.
    Räikkönen v problémech
     
    49
    Nejrychlejší kolo zajel Alexander Albon, který je ale až dvanáctý. Opakované záběry ukázaly, proč Räikkönen zpomalil a propadl se na samotný chvost startovního pole. Fin totiž ztratil přední přítlačné křídlo. Na konci cílové rovinky si Gasly vyšlápl na Strolla, kterého nechal za sebou a posunul se na devátou pozici.
     
    50
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Bottas (Mercedes), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Sainz (McLaren), 6. Ricciardo (Renault), 7. Norris (McLaren), 8. Ocon (Renault), 9. Gasly (AlphaTauri), 10. Stroll (Racing Point).
     
    50
    Valtterimu Bottasovi selhala pneumatika, čehož vzápětí využil Max Verstappen, který se zadarmo dostal na druhé místo. Bottas bude muset do boxů a bude rád, pokud zůstane na stupních vítězů! To je neuvěřitelné!
    Bottasovi selhala pneumatika
     
    51
    Max Verstappen má velký náskok na svého nejbližšího soupeře, a proto zajel do boxů pro novou sadu pneumatik, na kterých se pokusí zajet nejrychlejší kolo a uzmout bod navíc. Bottas byl v boxech a na trať se vrátil až na dvanáctém místě! To je velká škoda!
     
    52
    Jezdci najeli do posledního kola a Lewis Hamilton si jede pro vítězství ve Velké ceně Velké Británie! Ovšem Carlosi Sainzovi selhala pneumatika a také on musí v posledních fázích závodu do boxů. Ale pozor! Ani Hamilton nemá vítězství jisté! Rovněž jemu selhala levá přední pneumatika a Verstappen stahuje svou ztrátu! Dokáže Hamilton dojet do cíle? Pokud ano, bude to asi těsné!
    Také Sainzovi selhala pneumatika
     
    52
    LEWIS HAMILTON jako první proťal cílovou pásku a vítězí ve Velké ceně Velké Británie. Nakonec to šestinásobný mistr světa zvládl a s poškozenou pneumatikou dojel do cíle jako první. Druhý skončil Max Verstappen a třetí Charles Leclerc. Kdyby se jelo ještě jedno kolo, tak by to Hamilton pravděpodobně nedal.
    Neuvěřitelný závěr dnešní VC
     
    Konec závodu.
     
    Konečné pořadí Velké ceny Velké Británie: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Ricciardo (Renault), 5. Norris (McLaren), 6. Ocon (Renault), 7. Gasly (AlphaTauri), 8. Albon (Red Bull), 9. Stroll (Racing Point), 10. Vettel (Ferrari). Závod nedokončili Hülkenberg (Racing Point), Magnussen (Haas) a Kvjat (AlphaTauri).
     
    Všichni tři jezdci už jsou na stupních vítězů a my si poslechneme hymny vítěze a vítězné stáje. Následovat bude předání cen a tradiční šampaňské.
     
    PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ MS JEZDCŮ PO GP VELKÉ BRITÁNIE:


    1. Lewis Hamilton (Mercedes) 88 bodů


    2. Valtteri Bottas (Mercedes) 58 bodů


    3. Max Verstappen (Red Bull) 52 bodů


    4. Lando Norris (McLaren) 36 bodů


    5. Charles Leclerc (Ferrari) 33 bodů


    6. Alexander Albon (Red Bull) 26 bodů


    7. Sergio Pérez (Racing Point) 22 bodů


    8. Lance Stroll (Racing Point) 20 bodů


    9. Daniel Ricciardo (Renault) 20 bodů


    10. Carlos Sainz (McLaren) 15 bodů


    11. Esteban Ocon (Renault) 12 bodů


    12. Pierre Gasly (AlphaTauri) 12 bodů


    13. Sebastian Vettel (Ferrari) 10 bodů


    14. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) 2 body


    15. Daniil Kvjat (AlphaTauri) 1 bod


    16. Kevin Magnussen (Haas) 1 bod


    17. Nicholas Latifi (Williams) 0 bodů


    18. Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) 0 bodů


    19. George Russell (Williams) 0 bodů


    20. Romain Grosjean (Haas) 0 bodů

     
    PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ POHÁRU KONSTRUKTÉRŮ PO GP VELKÉ BRITÁNIE


    1. Mercedes 146 bodů


    2. Red Bull 78 bodů


    3. McLaren 51 bodů


    4. Ferrari 43 bodů


    5. Racing Point 42 bodů


    6. Renault 32 bodů


    7. AlphaTauri 13 bodů


    8. Alfa Romeo 2 body


    9. Haas 1 bod


    10. Williams 0 bodů

     
    Máme za sebou nakonec zajímavou Velkou cenu Velké Británie, kterou stylem start-cíl vyhrál Lewis Hamilton, který se však v samotném závěru hodně zapotil. V posledním kole mu totiž odešla pneumatika a zvítězil jen díky velkému náskoku. Max Verstappen se sice snažil své manko stáhnout, ale bral druhé místo. Stupně vítězů pak uzavřel Charles Leclerc.


    Pneumatika selhala rovněž Valtterimu Bottasovi, který měl na dosah druhou pozici, ale bohužel pro něho zůstal bez bodu. Guma praskla také Carlosi Sainzovi.


    Na trať musel hned dvakrát safety car. Poprvé to bylo po karambolu Albona s Magnussenem, po němž dánský pilot odstoupil. Komisaři velmi přísně potrestali Albona pětisekundovou penalizací.

     
    Další Velká cena je na programu 9. srpna, kdy se na Silverstonu pojede Grand Prix k 70. výročí F1. Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a přeji hezký zbytek víkendu. (17:28:15)

    Michal Šandor

    Pohár konstruktérů po VC Velké Británie (4. závod)
    1. Mercedes - 146b
    2. Red Bull - 78b
    3. McLaren - 51b
    4. Ferrari - 43b
    5. Racing Point - 42b
    6. Renault - 32b
    7. Alpha Tauri - 13b
    8. Alfa Romeo - 2b
    9. Haas - 1b
    Tabulka jezdců po VC Velké Británie (4. závod)
    1. Lewis Hamilton - 88b
    2. Valtteri Bottas - 58b
    3. Max Verstappen - 52b
    4. Lando Norris - 36b
    5. Charles Leclerc - 33b
    6. Alexander Albon - 26b
    7. Sergio Pérez - 22b
    8. Lance Stroll - 20b
    8. Daniel Ricciardo - 20b
    10. Carlos Sainz - 15b
    11. Pierre Gasly - 12b
    11. Esteban Ocon - 12b
    13. Sebastian Vettel - 10b
    14. Antonio Giovanazzi - 2b
    15. Kevin Magnussen - 1b
    15. Daniel Kvyat - 1b

    Konečné pořadí VC Velké Británie
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +5.856
    3. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +18.474
    4. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +19.650
    5. Lando Norris (GBR/McLaren) +22.277
    6. Esteban Ocon (FRA/Renault) +26.937
    7. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri) +31.188
    8. Alexander Albon (THA/Red Bull) +32.670
    9. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +37.311
    10. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) +41.857
    11. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +42.167
    12. George Russell (GBR/Williams) +52.004
    13. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +53.370
    14. Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo) +54.205
    15. Nicholas Latifi (CAN/Williams) +54.549
    16. Romain Grosjean (FRA/Haas) +55.050
    17. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +1 kolo

    Neklasifikovali se:
    Nico Hülkenberg (GER/Racing Point), Kevin Magnussen (DEN/Haas), Daniel Kvyat (RUS/Alpha Tauri)

    Nejrychlejší kolo:
    Max Verstappen (NED/Red Bull) 1:27.097
    Pořadí po 50. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +14.827
    3. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +34.730
    4. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +43.856
    5. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +47.910
    6. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +49.206
    7. Lando Norris (GBR/McLaren) +50.428
    8. Esteban Ocon (FRA/Renault) +57.020
    9. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri) +1:00.431
    10. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +1:02.384
    Pořadí po 45. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +3.904
    3. Max Verstappen (NED/Red Bull) +13.834
    4. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +41.133
    5. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +45.721
    6. Lando Norris (GBR/McLaren) +46.974
    7. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +48.241
    8. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +54.169
    9. Esteban Ocon (FRA/Renault) +54.844
    10. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri) +56.639
    Pořadí po 40. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +2.745
    3. Max Verstappen (NED/Red Bull) +13.050
    4. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +36.285
    5. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +40.729
    6. Lando Norris (GBR/McLaren) +42.542
    7. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +43.811
    8. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +47.415
    9. Esteban Ocon (FRA/Renault) +48.058
    10. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri) +51.373
    Pořadí po 35. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +1.738
    3. Max Verstappen (NED/Red Bull) +10.797
    4. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +30.194
    5. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +34.996
    6. Lando Norris (GBR/McLaren) +37.535
    7. Romain Grosjean (FRA/Haas) +38.644
    8. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +39.185
    9. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +39.830
    10. Esteban Ocon (FRA/Renault) +41.376
    Pořadí po 30. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +1.757
    3. Max Verstappen (NED/Red Bull) +8.961
    4. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +21.592
    5. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +26.738
    6. Lando Norris (GBR/McLaren) +29.175
    7. Romain Grosjean (FRA/Haas) +30.051
    8. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +30.732
    9. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +31.537
    10. Esteban Ocon (FRA/Renault) +32.554
    Pořadí po 25. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +2.121
    3. Max Verstappen (NED/Red Bull) +7.128
    4. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +15.258
    5. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +19.504
    6. Lando Norris (GBR/McLaren) +21.411
    7. Romain Grosjean (FRA/Haas) +22.303
    8. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +22.799
    9. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +23.417
    10. Esteban Ocon (FRA/Renault) +24.166
    Pořadí po 20. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +1.224
    3. Max Verstappen (NED/Red Bull) +4.016
    4. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +7.141
    5. Romain Grosjean (FRA/Haas) +7.849
    6. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +8.682
    7. Lando Norris (GBR/McLaren) +10.028
    8. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +10.642
    9. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +11.116
    10. Esteban Ocon (FRA/Renault) +11.844
    Pořadí po 15. kole (Safety car na trati)
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +2.263
    3. Max Verstappen (NED/Red Bull) +2.386
    4. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +3.749
    5. Romain Grosjean (FRA/Haas) +5.576
    6. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +7.533
    7. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +8.312
    8. Lando Norris (GBR/McLaren) +9.489
    9. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +10.443
    10. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) +11.907
    Pořadí po 10. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +1.575
    3. Max Verstappen (NED/Red Bull) +5.249
    4. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +11.834
    5. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +14.406
    6. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +16.241
    7. Lando Norris (GBR/McLaren) +17.627
    8. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +18.227
    9. Esteban Ocon (FRA/Renault) +19.665
    10. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) +20.592
    Pořadí po 5. kole (restart po SC)
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +0.709
    3. Max Verstappen (NED/Red Bull) +1.732
    4. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +2.432
    5. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +2.637
    6. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +2.974
    7. Lando Norris (GBR/McLaren) +3.235
    8. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +3.712
    9. Esteban Ocon (FRA/Renault) +3.923
    10. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) +3.433
    Pořadí po 1. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +1.354
    3. Max Verstappen (NED/Red Bull) +2.903
    4. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +3.890
    5. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +4.616
    6. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +5.208
    7. Lando Norris (GBR/McLaren) +5.888
    8. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +5.562
    9. Esteban Ocon (FRA/Renault) +5.835
    10. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) +6.496
    Startovní rošt VC Velké Británie

    1. řada: Lewis Hamilton (GBR/Mercedes), Valtteri Bottas (FIN/Mercedes)
    2. řada: Max Verstappen (NED/Red Bull), Charles Leclerc (MON/Ferrari)
    3. řada: Lando Norris (GBR/McLaren), Lance Stroll (CAN/Racing Point)
    4. řada: Carlos Sainz (ESP/McLaren), Daniel Ricciardo (AUS/Renault)
    5. řada: Esteban Ocon (FRA/Renault), Sebastian Vettel (GER/Ferrari)
    6. řada: Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri), Alexander Albon (THA/Red Bull)
    7. řada: Kevin Magnussen (DEN/Haas)
    8. řada: Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo), Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo)
    9. řada: Romain Grosjean (FRA/Haas), Nicholas Latifi (CAN/Williams)
    10. řada: Daniel Kvyat (RUS/Alpha Tauri), George Russell (GBR/Williams)

    *Kvyat penalizován pěti místy na startovním roštu za výměnu převodovky, Russel stejným množstvím míst za ignorování žlutých vlajek. Hülkenberg (původně 13.) vinou chyby na voze objevené na poslední chvíli nakonec do závodu vůbec neodstartuje.
    Trať
    Počet kol: 52
    Délka okruhu: 5,891 km
    thejrc.org