Žižkov – Vyšehrad 3:0 (kon.) | Varnsdorf – Třinec 1:0 (kon.) | Vlašim – Ústí n. L. 5:2 (kon.)
Jihlava – Hr. Králové 3:4 (kon.)
konec
FK Viktoria Žižkov
3:0 (1:0)
FC Slavoj Vyšehrad
Neděle 30.08.2020, 10:00 • SK Prosek • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 2. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 10:00.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům fotbalu! FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA má na programu zápasy druhého kola, my budeme společně sledovat souboj mezi FK Viktoria Žižkov a FC Slavoj Vyšehrad.
     
    FK Viktoria Žižkov

    Fotbalisté Žižkova budou patři k nejvážnějším aspirantům na postup do české nejvyšší soutěže. Viktoria se v minulém ročníku smířit s pátou pozicí, která pochopitelně na postup nestačila. Žižkov se na postupující celky díval s velkým bodovým mankem, letos se zcela jistě pokusí o nápravu. Také domácí celek tohoto zápasu má úvodní kolo nové sezony již za sebou, a to úspěšně. Žižkov totiž zajížděl na půdu nevyzpytatelného Táborska, kde se mu povedlo zvítězit pohodlně 3:1. Žižkov sice po necelé čtvrt hodině prohrával o jednu branku, avšak ještě před odchodem do šatny dokázal výsledek otočit. Navíc ve druhém dějství přišlo k navýšení vedení na konečných 3:1.
     
    FC Slavoj Vyšehrad

    Na opačné straně stojí další pražský celek, kterým je Vyšehrad. Ten se v uplynulém ročníku umístil na dvanácté pozici, což pohodlně stačilo na záchranu. Slavoj dohromady získal třiatřicet bodů, přičemž na sestupové pásmo měl hned osmibodový náskok. Vyšehrad se v koncovce sezony výsledkově zhoršil, po sérii nepovedených výkonů a výsledků přišla devátá ligová výhra až v posledním kole, kdy se Vyšehradu povedlo na domácím stadionu porazit Prostějov výsledkem 3:1. Slavoj však do letošího ročníku nevstoupil tou správnou nohou, v domácím utkání proti Dukle nevstřelil ani branku a zapsal první porážku poměrem 0:3.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Viktoria Žižkov: Švenger (C) – Urbanec, Březina, Pudil, Muleme – Skopec, Súkenník – Jaroslav Diviš, D. Richter, Sixta – Batioja.
    Náhradníci: Žežulka, Tusjak, Pázler, Bazal, Nabijev, Auer.

    FC Slavoj Vyšehrad: Otáhal – Šandera, Nitrianský, Alexandr, Laňka – M. Černý (C), T. Jablonský – Vandas, Kříž, Pouček – Vejvar.
    Náhradníci: Babka – Burda, Drobílek, Vaněk, Kokorović, Čejka.

    Rozhodčí: Musil – Kubr, Vaňkát.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hlavní sudí tohoto zápasu poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si vzali na starost domácí, kteří budou hrát zleva doprava.
     
    3
    Poprvé se k míči dostal domácí brankář Švenger, po jehož odkopu se k pokutovému území dostával Urbanec. Jeho kroky vpřed nakonec nepřinesly nic nebezpečného.
     
    4
    U postranní lajny se Laňkovi povedlo v tísni nahrát zpět na kopačku Alexandra, který do kombinace zapojil také Otáhala. Slavoj se vypořádal s napadáním.
     
    5
    Na levém křídle si o nahrávku řekl právě Laňka, který ihned zkoušel nahrát pod sebe na Černého. Druhý jmenovaný nejprve přišel o míč a poté sám fauloval.
     
    6
    Na pořadu dne byla standardní situace pro Žižkov. Míč se snášel do malého vápna, konkrétněji přímo do náruče Otáhala. Ten nezkoušel rychlou rozehrávku.
     
    7
    O autové vhazování se z pravé strany postaral Urbanec, který si pro kombinaci vybral Diviše. Do kombinace se zapojil také Sixta, jenž nenahrál přesně.
     
    8
    To znamenalo odkop od hostující branky, který si vzal na starost Otáhal. Jeho vysoká nabídka směřovala na hlavu Kříže, avšak nejvýše se dostal Březina.
     
    9
    Viktoria si vyzkoušela další standardku, kterou i tentokráte obstaral Březina. Jeho centr nepřinesl nic nebezpečného, avšak poté nebezpečně zakončoval Richter, jehož rána mířila doprostřed.
     
    10
    Otáhal měl další práci, tentokráte si musel dávat pozor na centr z levé strany z kopačky Mulemeho. Vyšehrad se začíná dostávat pod tlak, navíc fauloval Pouček.
     
    10
    Žižkov právě vstřelil branku!
    Snaha domácích o vedoucí branku nakonec skutečně končí v síti! DAVID BŘEZINA se i tentokráte postavil k exekuci standardní situace, kterou k překvapení všech rozehrál přímo na branku. Jeho rána směřovala přímo do míst, kde se nacházel Otáhal, avšak hostující brankář se nechal zaskočit. Otáhal tak nemá čisté svědomí, Žižkov se dostává do kýženého vedení.
     
    12
    Vyšehrad se po rozehrávce pustil na druhou stranu hrací plochy, kde se nedovoleným zákrokem prezentoval právě Březina. Následovat bude standardní situace.
     
    13
    Nitrianský zkoušel centrovat do pokutového území na Laňku, který si dle sudího pomohl útočným faulem. Švenger tak zasahovat nemusel, naopak bude vykopávat.
     
    14
    Vejvar se pokoušel prodrat po levém křídle, avšak tam narazil na aktivně hrajícího Březinu. Druhý jmenovaný odklidil balón do autu, vhazovat tak bude Laňka.
     
    15
    Vyšehrad se kombinací stáhl až k vlastnímu pokutovému území, kde se do menších problémů dostal obránce Nitrianský. Jeho rozehrávku nakonec zachytil Sixta.
     
    16
    Do akce se dostal také hlavní sudí, který razantní domluvou cosi řekl rozčílenému Březinovi. Viktoria však má k dispozici volný kop kousek od středového kruhu.
     
    17
    V hlavičkovém souboji dokázal uspět velezkušený Pudil, který odvrátil míč na druhou stranu. Tam měl celkem dost prostoru Černý, jenž nahrával do strany.
     
    18
    Domácí se po vstřelené brance nikam bezhlavě neženou, ba naopak si dávají pozor na případné chyby v rozehrávce. Vyšehrad se pokouší aktivně napadat.
     
    19
    Súkenník se snažil propasírovat míč mezi hostující obránce, kam se do případné šance dostával Batioja. Na poslední chvíli ale vytasil čistý zákrok obránce Laňka.
     
    20
    První zakončení hostujícího celku měl na svědomí křídelník Pouček. Ten se po chybné rozehrávce Viktorie dostal do šestnáctky, odkud zakončil pouze do boční sítě.
     
    21
    Urbanec se velice chytře natlačil tělem před protihráče, načež ulehl na zelený pažit. Podle sudího se o faul nejednalo, domácí každopádně zůstávají u míče.
     
    22
    Po delší době se k míči dostal brankář Švenger, který rozehrál po zemi směrem na Březinu. Ten se rychlostně dostal kolem Poučka, načež rozehrál zpět.
     
    23
    Prudký odkop v podání Šandery nakonec se štěstím směřoval na Vandase, který si s těžkou nahrávkou neporadil. K centru se tak dostal Muleme, avšak v pokutovém území fauloval Urbanec.
     
    24
    Zpětná nahrávka směřovala proti noze Richterovi, kterého to celkem zaskočilo. Jeho zakončení levou kopačkou nebylo dobré, Otáhal byl bez větší práce.
     
    25
    Šandera dlouho nevěděl, co s míčem, nakonec přihrál přímo na nohu Pudila. Jeho kolega Vejvar se i přesto nacházel v ofsajdu, což uviděl také pomezní sudí.
     
    29
    Březinovi se velice přesnou nahrávkou povedlo na levém křídle najít Mulemeho, který ihned přenášel hru na Diviše. Posledně jmenovaného zastavil Laňka.
     
    30
    Domácí měli k dispozici úvodní rohový kop, který se snášel směrem od branky. Do hlavičky se pokoušel natlačit Batioja, avšak před ním včas zakročil Černý.
     
    31
    Je za námi třetina hry, která nám zatím nabídla jedinou branku. Domácí jsou i po vstřelené brance výrazně aktivnější, nyní se ale nepovedlo odcentrovat Urbancovi.
     
    32
    Od vlastního pokutového území vyvážel hrací předmět Urbanec, který se pohodlně dostal až do volného prostoru, odkud volil nahrávku na kolegu Súkenníka.
     
    33
    Hodně nepovedeným zakončením se na druhé straně prezentoval Vandas, jehož rána putovala výrazně vedle branky. Brankář Švenger se za míčem pouze ohlédl.
     
    34
    Otáhal se vysokým odkopem pokusil najít Vandase, což se mu povedlo. Hostující křídelník prodlužoval za sebe, kde se Vejvarovi povedlo vybojovat autové vhazování.
     
    35
    Útočným faulem si v osobním souboji pomohl Laňka, který místo míče zasáhl pouze nohu Březiny. Sudí byl i tentokráte pozorný, rozehrávat bude brankář Švenger.
     
    36
    Do akce se znovu dostal pomezní sudí, který si všiml ofsajdového postavení domácího celku. V něm se nacházel Diviš, útočný výpad domácích tak byl u konce.
     
    37
    Na hranici pokutového území se do padajícího míče opřel křídelník Diviš, který ovšem trefil prvního protihráče před sebou. Tím byl pozorně hrající zadák Alexandr.
     
    38
    Sledovali jsme odkop od hostující branky, přičemž Otáhal zkoušel znovu oslovit Vandase. Tentokráte se vzduchu prosadil obránce Březina, jenž nahrál na kolegu Pudila.
     
    39
    Na dlouhou nohu to před malým momentem měl hostující Kříž, kterému se nepovedlo udržet míč na hrací ploše. Ten skončil v zámezí, vhazovat bude Muleme.
     
    40
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo kolem pěti minut. Uvidíme, zda se bude něco málo nastavovat.
     
    41
    Málem bylo vyrovnáno! Do pokutového území přiletěl nadýchaný centr, na který si naskočil Pouček. Jeho hlavička směřoval k zadní tyč, kde se musel činit Švenger.
     
    41
    Žlutou kartu dostává Dominik Kříž (FC Slavoj Vyšehrad).
     
    42
    Po osobním souboji zůstala na zemi hned dvojice hráčů. Z domácího celku se jedná o Batioju, mnohem hůře to ale odnesl Kříž. Na hrací plochu míří také lékaři.
     
    44
    Aby toho nebylo málo, tak na zemi zůstal ležet další hostující hráč, jedná se o Poučka. Ten byl nepříjemně dohrán po odehrání míče, opět se nebude chvíli hrát.
     
    45
    První poločas bude nastaven o jednu minutu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Máme za sebou první poločas, který nebyl z hlediska atraktivity zrovna záživný. Každopádně lepší vstup do zápasu měl domácí celek, který se po deseti minutách hry ujal kýženého vedení, neboť se z přímého kopu prosadil obránce Březina. Vyšehrad se směrem dopředu hledal celkem dlouhou dobu, nakonec si připsal několik slibných šancí, avšak ani jedna z nich neskončila za brankářem Švengerem.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Odstartoval nám druhý poločas, jehož úvodní rozehrávku si tentokráte vzali na starost hostující hráči, kteří budou pro změnu hrát zleva doprava.
     
    48
    Hned v úvodu druhého poločasu jsme sledovali velice zajímavou standardní situaci Viktorie. Pochopitelně se k rozehrávce postavil Březina, který trefil pouze zeď.
     
    49
    Slavoj se osvobodil razantním odkopem k levé autové lajně, kde se v hlavičkovém souboji dokázal prosadit Urbanec. Žižkov vstoupil do druhého poločasu aktivně.
     
    50
    Alexandr pořádně zahnal obranného kolegu Laňku, který pro změnu nahrával do přehuštěného prostoru. Tam se prosadil Pouček, jenž unikl po levém křídle.
     
    51
    Domácí raději zakopli míč do zámezí, na zeleném pažitu totiž zůstal ležet Muleme. Ten byl nechtěným způsobem zasažen do obličeje, o což se zapříčinil Vandas.
     
    52
    Nahrávka napříč pokutovým územím nakonec našla Urbance, který si přehodil míč na levou nohu. Následným zakončením ale trefil pouze spoluhráče Richtera.
     
    52
    Žižkov právě vstřelil branku!
    Zničehonic se domácí celek dostává do dvoubrankového vedení! Fantastickou kolmici mezi hostující obránce vyprodukoval středopolař Súkenník, kterému se povedlo nastartovat JAROSLAVA DIVIŠE. Ten se s míčem natlačil až před brankáře Otáhala, kterého přehodil jednoduchým lobem, jenž zapadl přesně ke vzdálenější konstrukci.
     
    54
    U postranní lajny se do menších problémů dostal obránce Šandera, který se musel vypořádat s napadajícím Mulemem, což se mu povedlo. Slavoj je stále pod tlakem.
     
    55
    Hosté nakonec nedošli ani na útočnou polovinu, protihráče totiž dokázal předskočit pozorně hrající Richter. Ten raději nahrál zpět na kopačku brankáře Švengera.
     
    56
    Další zakončení v podání Viktorie, o které se postaral Diviš. Tentokráte se jeho rána snesla výrazně vedle branky, Otáhal nemusel v tomto případě zasahovat.
     
    57
    Po pravém křídle pronikl obránce Urbanec, kterému zdárně sekundoval hostující kapitán Černý, jenž zakročil špičkou kopačky. Žižkov si vybojoval rohový kop.
     
    58
    Po rohovém kopu se míč snesl až ke vzdálenější tyči, kde byl trestuhodně nekrytý Skopec. Balón mu ale před nohou skočil, rána tak putovala výrazně vedle.
     
    59
    Náramně čistý zákrok předvedl Súkenník, který jednoho z protihráčů zastavil ukázkovým skluzem. Jako první byl zasažen balón, sudí nechal pokračovat ve hře.
     
    60
    Do další útočné akce domácích se zapojil také pomezní sudí, který si všiml celkem evidentního ofsajdového postavení. Brankář Otáhal ihned rozehrál od branky.
     
    61
    Je za námi zhruba hodina hry, Žižkov se před malým momentem dostal do pohodlného dvoubrankového vedení. I v tuto chvíli sledujeme aktivitu domácího celku.
     
    61
    Střídání v týmu FC Slavoj Vyšehrad: ze hřiště odchází Lukáš Pouček, přichází Filip Drobílek.
     
    62
    Sledovali jsme autové vhazování z pravé strany, které si na starost vzal Urbanec. Po krátké kombinaci fauloval střídající hráč, tedy hostující Filip Drobílek.
     
    62
    Žižkov právě vstřelil branku!
    Domácí jsou v tomto duelu nesmírně efektivní! Pro Březinu se tak naskytla další příležitost k rozehrávce standardní situace, tentokráte od pravé autové lajny. Na jeho centr si dokázal seběhnout Richter, jehož krkolomné zakončení dokázal Otáhal vyrazit pouze před sebe, kde do odkryté branky zakončoval JAROSLAV DIVIŠ.
     
    63
    Vyšehrad má najednou obrovský problém, po necelé hodině hry prohrává už o tři branky. Do konce zápasu zbývá hodně času, domácí jsou ale i nadále aktivnější.
     
    64
    Do útočného výpadu se zapojil také defenzivně laděný Pudil, který chtěl spolupracovat s vedle stojícím Mulemem. Ten si ovšem netroufl na zpětnou nahrávku.
     
    65
    Nyní jsme sledovali celkem pomalou kombinaci na polovině domácích. Nakonec došlo k přenesení hry na levé křídlo, kde Batioja spolupracoval s Mulemem.
     
    66
    Střídání v týmu FC Slavoj Vyšehrad: ze hřiště odchází Jan Vejvar, přichází Ed Kevin Kokorović.
     
    67
    Dnes nevýrazně hrající Batioja se prodral až do pokutového území, kde se pokoušel své spoluhráče oslovit přízemní nabídkou. Tu ovšem přečetl pozorný Nitrianský.
     
    68
    Švengerovi se rozehrávka od své branky zrovna dvakrát nepovedla, Vyšehrad se tak po dlouhé době dostal k pokutovému území, kde se mu akce nepovedla.
     
    69
    Kříž obětavým způsobem dokázal vybojovat míč zpět, načež si díky svému mrštnému pohybu vybojoval standardní situaci. Povede se Vyšehradu snížit manko?
     
    70
    Avšak ani z tohoto mráčku nezapršelo, nejvýše do vzduchu se totiž dokázal vyškrábat Březina. Vyšehrad ovšem pokračuje v kombinaci, Švenger musí být pozorný.
     
    71
    Na scénu se vrací lékařský personál, který si vzal do péče zkušeného Jablonského. Ten zřejmě nešťastně dopadl zpět na zem. Doufejme, že se nejedná o nic vážného.
     
    72
    Hlavní sudí nakonec zavolal také nosítka, Jablonský zřejmě nebude moci pokračovat ve hře. Pro Vyšehrad se jedná o další velký problém, avšak ještě nepředbíhejme.
     
    72
    Střídání v týmu FC Slavoj Vyšehrad: ze hřiště odchází Tomáš Jablonský, přichází Michal Vaněk.
     
    73
    Tak nakonec se skutečně muselo střídat, Jablonský byl na nosítkách odnesen z hrací plochy. Vyšehrad tak vystřídal již třikrát, pomůže to ke korekci skóre?
     
    74
    Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov: ze hřiště odchází David Sixta, přichází Farid Nabijev.
    Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov: ze hřiště odchází Augusto Batioja, přichází Jan Pázler.
     
    75
    Súkenník se pokoušel proniknout po pravém křídle, jenomže nahrávku nedokázal poslat přesně do běhu na Diviše. O pár vteřinek později vypomohl s rozehrávkou Švenger.
     
    76
    Hodně prostoru měl u středového kruhu Černý, který nakonec roztáhl hru do strany na Laňku. Ani tentokráte to Slavoji nevyšlo, domácí se prezentovali stejně.
     
    77
    Zhruba z pětadvaceti metrů od branky zakončoval hostující Kříž, který to nemyslel vůbec špatně. Míč nakonec vystoupal nad branku, Švenger nezasahoval.
     
    79
    Na levém křídle to kvalitním způsobem provedl Muleme, který se nejprve zbavil svého strážce a poté si ustlal na zemi. Žižkov následnou standardku nevyužil.
     
    80
    Brankář Otáhal si v krátkém časovém sledu opět vyzkoušel práci s míčem, tentokráte rozehrával po zemi na Alexandra. Viktoria se pokouší aktivně napadat.
     
    81
    Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov: ze hřiště odchází Jaroslav Diviš, přichází Jonas Auer.
     
    82
    Po osobním souboji skončil na zemi Březina, který neustál souboj s dotírajícím Vandasem. Druhý jmenovaný nakonec fauloval, domácí jsou zpět na míči.
     
    83
    Do konce tohoto zápasu zbývá něco málo kolem deseti minut, Žižkov kráčí za druhým vítězstvím v řadě. Slavoj Vyšehrad je ve druhém dějství naprosto neškodný.
     
    84
    Trochu kostrbatá rozehrávka hostujícího celku nakonec končí ztrátou míče. K němu se u postranní lajny dostal zpět Muleme, který se ale nedostal přes Šanderu.
     
    85
    Těžká malá domů pro brankáře Švengera, který si počínal naprosto zkušeně. Poskakující míč si zpracoval hrudí a poté ho odpálil na druhou stranu hrací plochy.
     
    86
    Nitrianský si gestem ruky řekl o výraznější podporu spoluhráčů při rozehrávce, která se nakonec dostavila. Jeho celek se přesto neprokousal středem hřiště.
     
    87
    Muleme si vyzkoušel provedení autového vhazování, přičemž spolupracoval s vedle stojícím Pudilem. Ten do rozehrávky zapojil také brankáře Švengera.
     
    88
    Súkenník servíroval finální nahrávku do malého vápna, kam jako první přispěchal vracející se Kokorović, jehož odklizení míče putovalo kousek vedle vlastní branky.
     
    90
    Drobílkovi se povedlo kvalitně vypálit, přičemž tato střela nadělala domácímu brankáři nečekané problémy. Švenger však i na zemi znemožnil případnou dorážku.
     
    90
    Druhý poločas bude nastaven o dvě minuty.
     
    90+1
    Již nám běží první minuta nastaveného času. Do tandemu spěchal také střídající Vaněk, avšak nahrávka na jeho osobu skončila pouze v zámezí. Následovat bude odkop.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 8:4. Rohy: 3:1.
     
    Je konec! Dnešní utkání nakonec končí očekávaným vítězstvím Viktorie Žižkov, které se povedlo vyhrát výsledkem 3:0. Žižkov vstoupil do druhého poločasu tím nejlepším možným způsobem, neboť se mu povedlo odskočit na rozdíl dvou branek. Sotva se Vyšehrad otřepal ze druhé inkasované branky, ihned přišla třetí, která byla finální. Koncovka zápasu nám již nenabídla nic moc zajímavého, Vyšehrad byl ve druhém dějství téměř neškodný, což na zisk bodů pochopitelně stačit nemohlo. (11:53:31)

    David Suchý

    Branky: 10. Březina, 52. Jaroslav Diviš, 62. Jaroslav Diviš

    Karty:   41. Kříž (VYS)


    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 8:4. Rohy: 3:1.
    FK Viktoria Žižkov: Švenger (C) – Urbanec, Březina, Pudil, Muleme – Skopec, Súkenník – Jaroslav Diviš (81. Auer), D. Richter, Sixta (74. Nabijev) – Batioja (74. Pázler).
    Náhradníci: P. Soukup – Žežulka, Tusjak, Pázler, Bazal, Nabijev, Auer.

    FC Slavoj Vyšehrad: Otáhal – Šandera, Nitrianský, Alexandr, Laňka – M. Černý (C), T. Jablonský (72. Vaněk) – Vandas, Kříž, Pouček (61. Drobílek) – Vejvar (66. Kokorović).
    Náhradníci: Babka – Burda, Drobílek, Vaněk, Kokorović, Čejka.

    Rozhodčí: Musil – Kubr, Vaňkát

    Diváci: 500
    thejrc.org