Šumperk – Prostějov 5:2 (kon.)
konec
DRACI PARS ŠUMPERK
5:2 (1:1, 3:1, 1:0)
LHK Jestřábi Prostějov
Pondělí 07.09.2020, 18:00 • Škoda aréna • Přípravné zápasy
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    DRACI PARS ŠUMPERK

    Tým ze severu Moravy je nováčkem Chance ligy. Ve druhé nejvyšší české hokejové lize ale už působil. Naposledy tomu bylo v sezóně 2015/16, poté Šumperští hráli třetí nejvyšší soutěž.

    Draky čeká poslední přípravné utkání, které odehrají na domácím ledě proti prostějovským Jestřábům. Draci v přípravě odehráli zatím 7 utkání. V jejím úvodu podlehli 4:3 AZ Havířov, poté zažili kolaps před domácímu fanoušky, když obdrželi 7 branek od HC Vrchlabí, kterému podlehli i v odvetě, 4:0, na východě Čech. Chuť si spravili s týmy s druhé ligy, porazili totiž na domácím ledě 5:2 HC Slezan Opava a 4:1 SKLH Žďár nad Sázavou.
    Draci se v přípravě docela hledali, na zkoušku do podhůří Jeseníků přišlo mnoho hráčů. V posledních dvou zápasech, ale lodivod Draků, Martin Sobotka výrazně upravil sestavu, která se blíží té definitivní. Šumperané po velkých změnách v kádru podlehli těsně extraligovým Vítkovicím 2:4 a následně porazili na venkovním ledě, velkým rozdíle 6:2, přerovské Zubry.

    Nejvýraznější postavou přípravných utkání je bezpochyby šumperský odchovanec Petr Gewiese 7 (2+5). Těsně za ním se s prozatímní bilancí 6 (4+2)Jan Milfait, který v loňské sezóně nasbíral 70 (31+39 kanadských bodů. Novou tváří pro Draky je Jiří Uhlík, který v loňské sezóně oblékal dres Baníku Sokolov. Výraznými posilami jsou pro Severomoravany také kmenoví hráči HC Vítkovice Ridera, mladíci: Dominik Věntus, Jozef Baláž a Jan Bernovský.V bráně mohou Draci počítat s velkou oporou Markem Peksou.
     
    LHK Jestřábi Prostějov

    Není tajemstvím, že se prostějovské letce v loňské sezóně vůbec nedařilo, proto si chtějí v té letošní napravit reputaci. V týmu Jestřábů došlo k razantním změnám, které by měly zajistit, že se Jestřábi letos dostanou minimálně do vytouženého play-off.

    Prostějovští mají odehráno v přípravě o jedno utkání méně, než jejich dnešní soupeř. Hanákům se povedlo zvítězit pouze dvakrát. Na domácím ledě porazili tým z 1. polské hokejové ligy: GSK Tychy 4:1 a následně vyhráli nad VHK ROBE Vsetín 4:2. Naopak v prvním zápase přípravy podlehli po samostatných nájezdech 4:5 Třebíči, dále schytali sedmi gólový debakl od Přerova, prohráli 3:1 s Porubou a v odvetě nestačili na Valašský hokejový klub, který je porazil 4:3.

    Tým po loňské sezóně opustily velké opory Hanáků, které v posledních letech tvořily základní stavební kameny týmu, jde zejména oTomáše Nouzu, který letos nastupuje za Vrchlabí a loňského asistenta Tomáše Divíška, který ukončil hráčskou kariéru.

    Naopak posilou pro prostějovskou letku je určitě brankář Ondřej Bláha, který v loňské sezóně hájil barvy VHK ROBE Vsetín. Pro ofenzivní řady Jestřábů jsou výrazné, svou produktivitou, dvě nové tváře Petr Mrázek a David Bartoš, které na Hanou zamířily ze Znojma. Do obrany získali Jestřábi Aleše Sovu který v minulé sezóně rovněž nastupoval za znojemské Orli. V přípravě se také blýskla stálice Hanáků Lukáš Žálčík.

    Za jestřábi dnes také nastoupí dva bývalí hráči draků Jde o útočníka Daniela Vachutku a obránce Tomáše Drtila
     
    Dnešní utkání je pro oba celky posledním přípravným utkáním před ostrým startem nového ročníku CHANCE ligy. Uhájí Draci domácí půdu a navážou na kvalitní výkon z předchozích dvou zápasů, nebo budou chtít po třech prohrách o to více zvítězit Jestřábi? Úvodní buly bude v šumperské Škoda aréně vhozeno v 18:00 hodin.
     
    Úvodní sestavy:

    DRACI PARS ŠUMPERK: Peksa (Altrichter) – Gewiese (C), Kabelka, Weintritt, Řezáč, Věntus, Dosek – Jaroš (A), Milfait (A), Baláž – Bernovský, Hroch, Kratochvíl – Uhlík, Scheuter, Krejčiřík – Kučera, Horký

    LHK Jestřábi Prostějov: Bláha (Křupka) – Sova, Drtil, Piegl, Hefka, Staněk, Matyáš – Mrázek, Bartoš, Gago – Žálčík, Kaut T., Vachutka (C) – Hrníčko, Chlán, Novák – Jandus, Pšeníčka, Motloch – Janeček, Ouřada.
     
    Před utkáním budou návštěvníci a hráči držet minutu ticha za nedávno zesnulého trenéra Miloše Říhu.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    01:03
    Prostějov je první, kdo se odvážil vystřelit, střelu likviduje Peksa. Ve velké šanci byla také hostující Žalčík, kterému ale kotouč před brankářem ujel.
     
    01:37
    Zakázané uvolnění Draků.
     
    02:21
    Nyní se ke střele dostali i domácí, tu ale mezi svými betony drží Bláha.
     
    02:47
    Vyloučení v týmu DRACI PARS ŠUMPERK (Gewiese – 2 min., podrážení).
     
    03:32
    Jestřábi právě vstřelili branku!
    Draci v oslabení inkasují. Přestože Severomoravané oslabení rozehráli dobře. Domácí Baláž vyrazil v početní nevýhodě dokonce do útočné třetiny. Poté se ale vrátila hra do rukou Prostějova. Přihrávku Sovy využil Mrázek, který pálil na Peksu, ten střelu zachytil, ale vypadla mu z výstroje, skákající kotouč za jeho záda umístil TOMÁŠ KAUT. Asistence: Petr Mrázek, Aleš Sova
    03:32 KAUT - 0:1
     
    06:03
    Hru přerušuje odpískaný ofsajd.
     
    06:53
    Ani jednomu z týmu se pořádně nedaří zkrotit kotouč na hokejce a vyrazit na soupeřovu bránu.
     
    08:04
    Dopředu vyrazili domácí, je pískán ofsajd.
     
    09:03
    Hra se neubírá směrem ani k jedné bráně, oba týmy zakládají akce, ale po kotouč přichází většinou už ve středním pásmu.
     
    09:31
    Ve své útočné třetině se usadili Hanáci, kteří ostřelují šumperskou svatyni. Nejnebezpečnější střelou byla rána prostějovského kapitána z levého kruhu, kterou Peksa kryje lapačkou.
     
    10:20
    Mrzákovu tvrdou střelu od modré Peksa zneškodnil vyrážečkou.
     
    10:53
    Vyloučení v týmu LHK Jestřábi Prostějov (Sova – 2 min., podrážení).
     
    11:16
    Gewiese se pokusil vystřelit, ale trefuje pouze jednoho z hostujících hráčů.
     
    12:06
    Baláž vystřelil zápěstím směrem na bránu, ale jeho střelu také zachytily nohy jednoho z Jestřábů.
     
    12:53
    U kotouče byli v početní nevýhodě i hosté. Jandus zachytil špatnou přihrávku domácích a vyrazil do útočné třetiny, kde kotouč dlouho kryl tělem a poté vystřelil na Peksu.
     
    13:10
    Zakázané uvolnění Jestřábů.
     
    14:41
    Prostějovští se drželi asi minutu v pásmu, kde dobře kombinovali a vysílaly nespočetně střel, které ale byly buď nepřesné, nebo je kryl domácí brankář.
     
    15:13
    Teď to zavánělo druhou prostějovskou brankou. Chlán před bránou viděl volného Hrníčka. Peksa ale kotouč zachytil u tyče pár milimetru před brankovou čárou.
     
    16:36
    Ve své útočné třetině jsou nyní Draci, kteří ale narážejí na dobře blokující Hanáky.
     
    17:22
    Vyloučení v týmu LHK Jestřábi Prostějov (Jandus – 2 min., sekání).
     
    17:54
    Draci právě vstřelili branku!
    Svou početní výhodu využívají i domácí Kabelka vyslal tvrdou střelu od modré, kterou před bránou dobře tečoval clonící VOJTĚCH KREJČIŘÍK, který svou brankou srovnává stav utkání, Asistence: Daniel Kabelka, Petr Kratochvíl
    17:54 KREJČIŘÍK - 1:1
     
    18:36
    Domácím gól pomohl, jsou teď aktivnějším celkem, Bláha se musí v bráně činit, aby chránil svůj tým před druhou brankou.
     
    19:06
    Nepřesné nahození Hanáků, píská se icing.
     
    19:26
    Pěknou přihrávku do bezprostřední blízkosti od brány dostal domácí Dosek, ale jeho hokejku zablokovali hosté.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Po první třetině je stav utkání vyrovnaný. Ze začátku šlo o poněkud rozpačitý hokej. Ani jeden celek se nedržel příliš na kotouči, všechny akce končily ve středním pásmu. Ke slovu se první dostali hosté, kteří využili početní výhody. Poskakující puk za záda Peksy dostal Tomáš Kaut. Poté byli hosté sebevědomějším a aktivnějším týmem. Zakládaly akce v útočné třetině a ostřelovali Peksu. Ke konci periody domácí srovnali, když také v přesilovce tvrdě vystřelil Kabelka, jehož střelu tečoval Vojtěch Krejčiřík. který srovnal na 1:1. Gól nakopl i Draky, kteří ke konci třetiny usilovali o vedení, ale kotouč za Bláhova záda nedostali. Do kabin se tedy odchází s nerozhodným výsledkem.
    Střely na bránu po první třetině 7:11

    Další třetina začne přibližně v 18:50.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:48
    Do první šance druhé třetiny se dostali domácí, kouč se odrazil od Bláhy na hůl Baláže, ten střílel, ale trefil pouze prostějovského brankáře.
     
    22:07
    Vyloučení v týmu LHK Jestřábi Prostějov (Drtil – 2 min., faul kolenem).
     
    22:36
    Hosté se na začátku početní nevýhody osvobozují.
     
    23:04
    Draci kombinují, střílí, ale jejich střely nejsou pro hostujícího branáře oříškem, vše kryje.
     
    23:43
    Draci právě vstřelili branku!
    Draci využívají další přesilovku. Tempo hry zvýšil domácí Petr Kratochvíl, který rychle nabruslil s pukem do útočného pásma. Poté přihrál na Hrocha, který se pokusil vystřelit, ale puk zblokoval hostující obránce, který puk odrazil na JIŘÍHO UHLÍKA, který Draky posílá do jednobrankového vedení. Bez asistence.
    23:43 UHLÍK - 2:1
     
    25:11
    Současné vyloučení:
    Vyloučení v týmu LHK Jestřábi Prostějov (Hefka – 2 min., držení).
    Vyloučení v týmu DRACI PARS ŠUMPERK (Jaroš – 2 min., držení).
     
    26:06
    Hra ve čtyřech a větší prostor na ledě zatím více svědčí domácím, rychle přecházejí do útočné třetiny a snaží se najít dobrou pozici na střelu.
     
    26:48
    Domácí brankář se nyní vyznamenal. když zlikvidoval samostatný nájezd Žálčíka.
     
    27:11
    Hosté v plném počtu.
     
    27:11
    Domácí v plném počtu.
     
    28:15
    Pěknou střelu od kruhů vyslal na Bláhu Milfait, ten ji chytil lapačkou.
     
    29:05
    Vyloučení v týmu LHK Jestřábi Prostějov (Žálčík – 2 min., držení).
     
    29:48
    Draci právě vstřelili branku!
    Další využitá přesilovka Draků. Kapitán Draků se nejdříve pokoušel překonat hostujícího brankáře sám a vyslal na něj z pravého klubu střelu zápěstím. Tu ale hostující gólman zlikvidoval. Střelu však vyrazil pouze na JANA BERNOVSKÉHO, který byl před prostějovskou svatyní sám a její strážce se k levé tyči, ke které byl puk vyslán, nedokázal přesunout. Asistence: Petr Gewiese
    29:48 BERNOVSKÝ - 3:1
     
    32:22
    Vyloučení v týmu LHK Jestřábi Prostějov (Janeček – 2 min., příliš mnoho hráčů).
     
    33:37
    Draci právě vstřelili branku!
    V tomto utkání opravdu dominuj přesilovky. Nádhernou akci ještě s hezčím zakončením předvedla dnes už produktivní Dračí pětka. Na jejím konci stáli Jiří Uhlík a Daniel Kabelka, první jmenovaný přihrál kotouč na modrou čáru, kde výborně zacílil DANIEL KABELKA. Hostující brankář přes clonu domácích nic neviděl. Asistence: Jiří Uhlík, Daniel Hroch.
    33:37 KABELKA - 4:1
     
    35:02
    Jestřábi právě vstřelili branku!
    V utkání padla první branka, která není v početní výhodě. Hostující DOMINIK HRNÍČKO snižuje na 2:4. Jestřáb se po přihrávce Ouřady dostal do velké blízkosti od domácího brankáře, kterého tvrdou střelou překonal. Asistence: Kryštof Ouřada.
    35:02 HRNÍČKO - 4:2
     
    35:24
    Vyloučení v týmu DRACI PARS ŠUMPERK (Gewiese – 2 min., nedovolené bránění).
     
    37:24
    Domácí v plném počtu.
     
    39:06
    Hosté by rádi přidali další branku a snížili nepříznivý stav, ale jejich pokusy nejsou úspěšné.
     
    39:45
    Ofsajd Jestřábů.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Je za námi druhá dvacetiminutovka, která byla jasně v roli Dračího hokeje. Domácím se podařilo třikrát skórovat, a to ve třech početních výhodách. Nejprve se prosadil Jiří Uhlík, následně zacílil mladík Jan Bernovský, poslední přesilovkový gólový přírůstek přidal Daniel Kabelka. Hosté se v druhé periodě prosadili pouze jednou, když domácího brankáře překonal Dominik Hrníčko. Skóre se zastavilo na 4:2.
    Střely po dvou třetinách 25:19
    Další třetina začne přibližně v 19:44.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:37
    První útočnou akci zahájili hosté. Na domácího brankáře se řítil samostatně Petr Mrázek, který Peksu zasáhl do masky. Domácí gólman chvíli ležel na zemi, ale nyní je vše v pořádku.
     
    41:57
    Vyloučení v týmu LHK Jestřábi Prostějov (Piegl – 2 min., hrubost).
     
    42:10
    Draci právě vstřelili branku!
    To je neuvěřitelné. Draci vstřelili další branku v přesilovce. JOZEF BALÁŽ je dnes velmi aktivní a konečně se mu podařilo vsítit branku. Akci zahájil, jak již dnes jednou šumperský kapitán Gewiese. Jeho střelu tečoval stínící Baláž. Asistence: Petr Gewiese.
     
    44:33
    Pěknou střelu z mezikruží vyslal autor druhé branky prostějovských Hrníčko, Peksa kryje pod svými betony.
     
    45:06
    Na Peksu se kolem pravého mantinelu vyřítil Tomáš Jandus, který vystřelil zápěstím, střela končí v lapačce.
     
    46:00
    Jestřábi v ofsajdu.
     
    46:53
    Zakázané uvolnění Draků.
     
    47:36
    Vyloučení v týmu LHK Jestřábi Prostějov (Kaut – 2 min.).
     
    48:32
    Draci se v přesilovce ženou dopředu, Gewiese pálil od modré, Bláha vyráží betony.
     
    49:36
    Hosté v plném počtu.
     
    51:15
    Dvojice hostů Bartoš a Mrázek pěkně kombinovali před Peksou. Druhý jmenovaný se pokoušel tečovat, domácí gólman nebezpečí zlikvidoval hokejkou.
     
    52:01
    Vyloučení v týmu DRACI PARS ŠUMPERK (Jaroš – 2 min., držení hole).
     
    52:18
    Vyloučení v týmu LHK Jestřábi Prostějov (Novák – 2 min., sekání).
     
    52:20
    Síly na ledě jsou nyní vyrovnané, ke střele s první dostali hosté, Peksa puk vyrazil, ten skočil mimo ledovou plochu.
     
    53:01
    Teď měl domácí brankář štěstí. První lajna Jestřábů mu hodně zatopila. Bartošovu střelu se štěstím vyrazil a ztratil z dohledu. Ke kotouči se ale první dostali Šumperané.
     
    54:01
    Domácí v plném počtu.
     
    54:18
    Hosté v plném počtu.
     
    56:31
    Icing Draků.
     
    57:20
    Hostén se rozhodně nevzdávají, hra je teď v jejich režii.
     
    58:40
    Domácí Věntus výborně zblokoval tvrdou střelu jednoho z Prostějovských.
     
    59:13
    Ofsajd Draků.
     
    59:20
    Nyní se Jestřábi zakázaně uvolňují.
     
    59:27
    Znovu icing hostí.
     
    Konec zápasu.
     
    Ve třetí třetině přidali ještě jeden gól opět z přesilovky domácí, vsítil jej Jozef Baláž. Domácí byli o poznání aktivnějším celkem, hosté se sice snažili o snížení stavu, avšak marně. Výsledný stav utkání: 5:2

    Po konci utkání následovalo 5 minutové prodloužení a samostatné nájezdy. Prodloužení ovládli hosté gólem Dominika Hrníčka. V nájezdech také zvítězili hosté. (20:25:08)

    Alena Ryšavá

    Branky a nahrávky: 18. Krejčiřík (Kabelka, Kratochvíl), 24. Uhlík, 30. Bernovský (Gewiese), 34. Kabelka (Uhlík, Hroch), 43. Baláž (Gewiese) – 4. Kaut (Mrázek, Sova), 36. Hrníčko (Ouřada)


    DRACI PARS ŠUMPERK: Peksa (Altrichter) – Gewiese (C), Kabelka, Weintritt, Řezáč, Věntus, Dosek – Jaroš (A), Milfait (A), Baláž – Bernovský, Hroch, Kratochvíl – Uhlík, Scheuter, Krejčiřík – Kučera, Horký
    LHK Jestřábi Prostějov: Bláha (Křupka) – Sova, Drtil, Piegl, Hefka, Staněk, Matyáš – Mrázek, Bartoš, Gago – Žálčík, Kaut T., Vachutka (C) – Hrníčko, Chlán, Novák – Jandus, Pšeníčka, Motloch – Janeček, Ouřada

    Rozhodčí: Kašík, Markovský – Bezděk, Novotný
    thejrc.org