Tisková konference k tenisovému Zubr Cupu (kon.) | Tisková konference HC Kometa Brno (kon.)
Tisková konference k zahájení Tipsport extraligy (kon.)
konec
Tisková konference HC Kometa Brno

Středa 16.09.2020, 11:15Tiskové konference
     
    Tisková konference končí. (12:24:45)
     
    MZ o posilách z NHL: Záleží, jak si kluci z NHL zvyknou na TELH a jak dlouho tu vydrží. Každý od nich bude čekat nadstandardní výkony, které třeba ani nemusí přijít. Uvidíme, jak to bude. Věřím, že naše posily ze zámoří nám pomohou rozjet sezónu tak, abychom z výkonů těžili celý rok.
     
    MZ o motivaci: Dáme do toho všechno. Tím, že bude sezóna taková zvláštní, nás to může více donutit k tomu, abychom hráli navrchu, a titul vyhráli.
     
    MZ o náročnosti sezóny: Každý bod bude o to cennější, protože nikdo neví, kdy se sezóna může zastavit, nebo nedohrát. Doufáme, že se v sezóně bude dařit všem lajnám. Naše první formace má důvěru a čas na ledě, který se snažíme splácet, ale snad se bude dařit i ostatním.
     
    MZ o atmosféře na stadionu: Kotel nás tady podporoval i v přípravných zápasech a věřím, že nás dokáže podpořit a skvěle zafandit i čtyři tisíce lidí.
     
    MZ o favoritech této sezóny TELH: První šestka bude furt podobná, asi to bude jako loni. Neznám týmy, jak jsou na tom zdravotně s Covidem, jak posílily atd. Tým může být 14 dní v karanténě bez tréninku a měsíc se z toho může dostávat. My ale chceme hrát nahoře. Myslím si, že letos nebude rozhodovat začátek nebo konec, ale každý zápas. Musíme se na každý zápas připravit tak, jako by byl nejdůležitější. Sezóna bude těžká a specifická, ale nikdo neříká, že nemůžeme vyhrát titul ze třetího a čtvrtého místa.
     
    MZ o atmosféře v šatně během opatření: Už to tak extrémní není, trénujeme pohromadě. Dávám si pozor, dezinfikujeme a hygiena je prostě na prvním místě. Projít si tím musí každý, ale snad nám to vydrží a budeme pohromadě.
     
    MZ o možných rezervách týmu: Jde jen o detaily. Pracujeme na defenzívě, útok bude hodně spoléhat na přesilovkách, ale více důrazu chceme letos věnovat dobré defenzivní činnosti.
     
    MZ o roli po odchodu Erata a Plekance: Asi nedostanu žádné jiné pravomoce (směje se). Přišel Kuba Klepiš, starší a zkušený hráč. Věřím, že navedeme kabinu vítězným směrem a najdeme společně tu pravou cestu.
     
    MZ o dlouhé době bez zápasu v posledních dvou týdnech: Nevnímám to jako problém. Odpočali jsme si hlavou, zatrénovali a v pátek na to vletíme. Všichni mají samozřejmě v hlavě, jestli se opravdu začne, ale v hlavě už jsme na to nachystaní. Na pátek jsme nachystaní a moc se těšíme.
     
    Martin Zaťovič o přípravě: Přípravu vnímám letos specificky, koronavirus nás ovlivnil. Půlka zápasů nám nevyšla, druhá už lépe, tak doufám, že na ni navážeme. V Kometě nejde asi cíle vnímat jinak než tak, že chceme hrát nahoře a prát se špičkou o titul. Ambice se nemění, jdeme vyhrávat!
     
    Nyní Kometa oficiálně představuje nové dresy pro sezónu 2020/2021 – opět v modré a bílé variantě.
     
    Libor Zábranský zakončil tiskovou konferenci, na místo přichází kapitán Martin Zaťovič.
     
    Libor Zábranských o smlouvách hráčů: Hráči, kteří tady už byli, šli ve čtyřech měsících s platem o 50 % dolů. Jednání vedeme denně a budeme jednat i nadále. A rozpočet? Nehrálo se play-off. Nájem za arénu platíme 23 milionů ročně, obrovské peníze nám odpadly i za koncerty, takže jsme ve ztrátě zhruba minus 25 milionů. Pak jsou tu samozřejmě diváci, kteří nemohou navýšit rozpočet. Osekali jsme náklady, jak se dalo. Udělali jsme úsporná opatření, ale nechtěli jsme například v mládeži jít na úkor kvality. Když se podíváte, kolik skvělých mladých hráčů tu prošlo – Nečas, Král (smlouva s Torontemú, Hájek, Zbořil a teď Svozil, i v dorostu a nižších kategoriích máme šikovné kluky.

    Zpět k rozpočtu: Rozpočet býval 120 milionů, z čehož 23 milionů byla mládež, která teď šla o tři miliony dolů. Ve finále jsme v novém rozpočtu na A-tým na 50 milionech + mládež (nově 20 milionů) a hala (cca. 20 milionů). O nájmu haly jednáme s městem ještě o možné úlevě a slevě.
     
    Libor Zábranský o fanoušcích na stadionu: V okamžiku, kdy se prodalo 4 tisíce permanentek, jsem rozhodl, že další se kupovat nebudou. Nakonec se to ukázalo jako dobré rozhodnutí, protože další fanoušky bychom neměli kam pustit. Máme povolenou 50% kapacitu haly a vychází nám to dobře i sektorově. Chtěl bych poprosit všechny, co přijdou, aby dodržovali pravidla, která jsou daná a určená. Budeme muset vymyslet náhrady pro fanoušky, kteří se na stadion nedostanou. Nedokážu si představit, co by se dělo, kdyby na stadion mohlo jen 500 lidí. Do volného prodeje nepůjde nic, povolená kapacita je nyní 4300 diváků. Vyhovíme partnerům a permanentkářům a budeme se modlit, aby se kapacita nesnížila.
     
    Libor Zábranský o novém modelu play-off: Během měsíce se stane tolik věcí, takže se k tomu nechci moc vyjadřovat. Nejvíc bych si přál, aby se letos odehrálo co nejvíce zápasů, hrálo se o titul a aby se určil mistr.
     
    Libor Zábranský o možném odsunu startu TELH: Schválila se nesestupová část sezóny, i když návrhy byly různé a některé kluby hlásily pro sestup dvou týmů nebo velkou baráž. Všichni vidíte, co se děje, takže nesestup je nejlepší řešení. Ostatní země start ligy posunuly, ale u nás se, nevím z jakého důvodu, tlačilo na to, aby se začalo v termínu. Domluvilo se to tak a já to tak beru, ale sami vidíte, že vláda dnes znovu projednává opatření. Já byl pro posun, protože i během podzimu je osm volných termínů, během nichž šlo duely odehrát. Ale je to jen můj názor.
     
    Libor Zábranský o duelu s Třincem: Čekám hezký útočný hokej z obou stran, Třinec hraje atraktivní hru. Ukázal to i poslední přípravný zápas v Brně. Chceme vyhrát a uděláme pro to vše.
     
    Libor Zábranský o možné nerozehranosti: Je důležité, abych byl co nejvíce s týmem a byl s nimi v kontaktu. To jsem v přípravě moc nebyl. Je důležité, aby se hráči dostali do tempa, i když teď dlouho nehráli. Co se týče Jakuba Valského, tak jsme ho podepsali, protože nám typologicky takový hráč chyběl, a byl jsem s ním spokojen. Smlouvy jsou takové, že pokud se bude hrát, hráči jeho typu budou dle smlouvy peníze mít, pokud se hrát nebude, tak je mít nebudou. Tyto smlouvy jsou pro Klepiše a Valského specifické. Dva zápasy by nám mohly chybět, ale po kondiční stránce jsme na tom dobře. Uvidíme, jak to bude vypadat v pátek. Žádný trénink nám určitě zápas nenahradí.
     
    Libor Zábranský o Zbořilovi a Hájkovi: Za Kubu Zbořila jsem dnes zaplatil pojistku, jednání s majitelem a agentem byla rychlá. Je otázkou, kdy se bude v zámoří hlásit zpět, protože nikdo neví, jaká bude situace. U Hájka je to trochu složitější, trénovat by měl začít až začátkem října. U Kuby Zbořila děláme vše pro to, aby hrál už v pátek s Třincem.

    Daniel Kinc

    thejrc.org