Tisková konference k J&T Banka Ostrava Open 2020 (kon.) | Tisková konference Mezinárodní tenisové federace (kon.)
Tisková konference - sledge hokej Zlín (kon.)
konec
Tisková konference Mezinárodní tenisové federace

Čtvrtek 17.09.2020, 14:00Tiskové konference
     
    Z tohoto přenosu je to vše, díky za pozornost a přeji hezký zbytek dne. (14:52:41)
     
    Tisková konference ITF byla ukončena. Fed Cup by BNP se tedy od 17. září 2020 mění na Billie Jean King Cup by BNP. Členové ITF dali důrazně najevo, že jejich hlavním cílem je nadále rozšiřovat ženský tenis ve světě a bojovat za rovnost mužů a žen, a to i s přihlédnutím k výši prize money.
     
    „Myslím, že to oznámení, které děláme, ukazuje, jak silný je ženský tenis,“ uvedl Haggerty. „Každý rok chceme přidávat do soutěže nové týmy a zvyšovat prize money.“
     
    Z reakcí hráček, které členové ITF mají, se přejmenování na Billie Jean King Cup jedná o historický moment, jak podotýká Barkerová a její slova následně potvrdila i viceprezidentka Adamsová.
     
    Účastníci tiskové konference také obhajují zavedení finálového turnaje po vzoru Davis Cupu. Podle Adamsové se jedná o příležitost pro hráčky a fanoušky, aby se spolu sešli na jednom místě při mistrovství světa žen v tenise.
     
    Hlavní vizí turnaje je podle Billie Jean Kingové rozšíření soutěže do dalších zemí a rozšíření počtu 116 federací, které v současnosti Fed Cup, respektive Billie Jean King Cup, hrají.
     
    Microsoft, nový partner ženské týmové soutěže, se podle Haggertyho postará o rozšířené živé statistiky na finálovém turnaji v Budapešti. Ty budou moci využívat i hráčky se svými kapitány přímo na kurtu.
     
    Haggerty znovu připomněl, že ročník 2020 bude odehrán v příští sezoně. To znamená, že kvalifikované týmy pro finálový turnaj se již měnit nebudou a v Budapešti se bude hrát podle plánu, který měl proběhnout letos.
     
    „Fed Cup, stejně jako Davis Cup, se musel vyvíjet. Nejde jen o změnu názvu, ale také o masivní zvyšování prize money, což pomáhá k rovnosti mužské a ženské soutěže,“ podotkla moderátorka tiskové konference Sue Barkerová.

    „Rovnost je důležitá. Jen před několika lety jsme měly méně než 100 týmů, nyní je to 116 a to stále není dost. Musíme přimět všechny národy, aby soutěžily a to uděláme,“ přidal se Haggerty.
     
    Billie Jean King Cup má také nové barvy a nový slogan, který zní: „Be bold. Make History.“ Barvám dominuje zelená, fialová a žlutá.
     
    Bylo puštěno také video, ve kterém se ke změně vyjadřují hráčky z celého světa, včetně Petry Kvitové, šestinásobné vítězky Fed Cupu, nyní již Billie Jean King Cupu.
     
    Kingová se pozastavila také nad svou účastí ve Fed Cupu. Sedmkrát slavila triumf jako hráčka a čtyřikrát jako kapitánka.

    „Billie Jean King Cup bude postaven na základních principech rovnosti, začlenění a svobody. A to ne jen v 16 zemích, ale ve všech 116 federacích po celém světě,“ uvedla.
     
    „Chci ocenit našeho partnera BNP Paribas i naše nové partnery Microsoft a Magellan Corporation. Děkuji, že investujete,“ poděkovala Kingová, která dále poděkovala všem členům ITF a zmínila také svou rodinu, která ji po celý její život podporovala v honbě za úspěchy i v boji za rovnost mužů a žen ve sportu.
     
    „Je to velmi emocionální. Chci poděkovat Daveovi a Katrině,“ zahájila svou řeč Billie Jean Kingová. „Doufám, že všichni tam venku jsou zdraví a v bezpečí.“

    „Billie Jean King Cup je každoroční mistrovství žen v tenise a jsem tak poctěna, že mohu být s vámi u toho, abychom zahájili novou kapitolu v bohaté historii ženského profesionálního tenisu.“
     
    „Jsme nadšení z éry, která pro tuto soutěž přijde,“ podotkla Adamsová a uvedla video příspěvek o změně Fed Cupu na Billie Jean King Cup.
     
    „Hlavní soutěže jsou převážně pojmenovány po mužích. A je správné, že ženské mistrovství světa v tenise má nyní šanci být pojmenováno po ženě,“ uvedla Adamsová. „Ztělesněním Billie Jean Kingové je boj za rovnost mužů a žen, a my máme nyní příležitost uctít ikonu této průkopnice. Je to nejúspěšnější hráčka v historii Fed Cupu jako hráčka i jako kapitánka.“
     
    „Můžeme vidět, jak je to důležité, a že to znamená stabilitu. Naše nedávné reformy učinily konkurenci větší a lepší než kdy jindy. Vítají to jak hráči, tak diváci, umožňuje to více týmům hrát o pohár a větší prize money,“ pokračuje Adamsová.
     
    „Správný čas na změnu je právě dnes,“ uvedla viceprezidentka ITF Katrina Adamsová.
     
    Haggerty připomíná, že premiérový ročník finálového turnaje se bude konat příští rok v maďarské Budapešti. Zde se mělo hrát už letos, ale kvůli pandemii koronaviru musel být turnaj odložen na příští sezonu. Nyní již tedy pod novým názvem Billie Jean King Cup by BNP.
     
    „jsem potěšen, že naši klíčoví partneři také sdílejí naši vizi. Ať už je to BNP Paribas, kteří zůstávají generálním partnerem Billie Jean Cupu. Zůstáváme jim vděční za jejich podporu a investice do ženského tenisu. Novými partnery jsou Microsoft a Magellan Corporation.“

    Jan Vojkůvka

    ocianews.com