7. etapa: Vitoria-Gasteiz-Villanueva de Valdegovia Vítěz: M. Woods (EF) (kon.)
konec
7. etapa: Vitoria-Gasteiz - Villanueva de Valdegovia

Vítěz: M. Woods (EF)

Úterý 27.10.2020, 13:22La Vuelta
     
    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších etap se budu těšit zase někdy na počtenou. (17:35:38)
     
    Průběžné pořadí Vuelty po 7. etapě

    1. R. Carapaz (INE) 28:23:51 hod
    2. H. Carthy (EF) +18 s
    3. D. Martin (ISR) +20
    4. P. Roglič (JUV) +30
    5. E. Mas (MOV) +1:07 min
    6. F. Grossschartner (BOR) +1:30
    7. M. Soler (MOV) +1:42
    8. E. Cháves (MIT) +2:02
    9. A. Valverde (MOV +2:03
    10. G. Bennett (JUV) +2:39
    ...
    66. J. Hirt (CCC) +52:47
    110. Z. Štybar (QUI) +1:19:07 hod
     
    Pořadí 7. etapy:

    1. M. Woods (EF) 3:48:16 hod
    2. O. Fraile (AST) +4 s
    3. A. Valverde (MOV) +4
    4. N. Peters (AG2) +8
    5. G. Martin (COF) +8
    6. R. Costa (UAE) +13
    7. A. Aranburu (AST)
    8. I. Schelling (BOR)
    9. K. Elissonde (BOR)
    10. D. Formolo (UAE)... všichni stejný čas
    ...
    103. Z. Štybar (QUI) +11:16 min
    104. J. Hirt (CCC)... stejný čas
     
    Peloton dojíždí do cíle s minutovou ztrátou.
     
    Čtyřiatřicetiletý Kanaďan Michael Woods je vítězem 7. etapy španělské Vuelty! Omar Fraile zaspal při jeho nástupu a dojel druhý. Třetí místo vybojoval Alejandro Valverde.
     
    800 m
    Michael Woods zabral a utrhl soupeře! Omar Fraile se vydal na stíhací jízdu, zbylí tři závodníci snahu vzdali.
     
    1 km
    Jezdci najeli do posledního kilometru.
     
    1,5km
    Jenže Valverde zabral a vedoucí dvojici dostihl. Martin a Peters se za protivníkem dobře vyvezli. Sledujeme parádní bitvu!
     
    2 km
    Až teď Omar Fraile šlápl do pedálů, zachytil se ho jenom Michael Woods! Zbylá trojice mírně ztrácí.
     
    3 km
    Takticky vyspěle se chová Omar Fraile. Doposud nezaútočil ani jednou, pouze s přehledem všechny útoky eliminoval.
     
    4 km
    Valverde v pravotočivé zatáčce ztratil rychlost, Nans Peters jej okamžitě docvakl. Pětičlenná skupina je znovu kompletní.
     
    6 km
    Z klesání nastoupil Guillame Martin, na něhož navázal Valverde, protivníka dokonce předjel. Člen Movistaru si dokázal vypracovat drobný náskok.
     
    7 km
    Soupeře zkusil vyprovokovat Valverde, ani on neuspěl. O nějaké spolupráci už nemůže být v čelní skupině řeč.
     
    8 km
    Zaútočit zkusil Nans Peters, ale ostatní dokázali Francouzův pokus eliminovat. Mezitím druhá početnější skupina stáhla manko na čtvrt minutu.
     
    9 km
    Jistotou je, že Richard Carapaz nadále zůstane v červeném trikoku. Peloton ztrácí na Valverdeho a spol. 80 vteřin, přičemž Španěl v celkovém pořadí zaostává o tři minuty.
     
    11 km
    Woods přestává spolupracovat, zřejmě toho má plné zuby. A nebo si jen Kanaďan šetří síly do závěrečné fáze etapy.
     
    13 km
    Profil se začíná rovnat. Michael Woods byl dostižen čtveřicí Valverde, Fraile, Peters a Martin. Před pronásledovali mají půlminutový náskok.
     
    16 km
    Vedoucí cyklisté zdolávají přehledné stoupání, zde by snad k žádnému problému dojít nemělo. Navíc panují i příznivé podmínky, na druhé straně kopce totiž vítr tolik nefouká.
     
    19 km
    Michael Woods vystoupal na Puerto de Orduña jako první a do vrchařské soutěže zapisuje 10 bodů. Pro 6 bodů za druhé místo si dojel Guillame Martin, který se pro zítřejší etapu oblékne do modře-puntíkovaného dresu, protože Kuss nebodoval.
     
    19,5km
    Valverde se dobře vyspal. Španělského matadora se dokázali zachytit jen Omar Fraile, Nans Peters a Guillame Martin. Spolu ztrácejí 15 sekund na vedoucího Woodse.
     
    20 km
    Dynamický útok Alejandra Valverdeho chtěl zachytit George Bennett, avšak zkušenějšímu soupeři nestačí! Nereaguje ani Sepp Kuss.
     
    21 km
    Ale Michael Woods nastoupil podruhé a tentokráte, zdá se, úspěšně. Cyklista ze zámoří se vzdaluje ostatním, cesta za vítězstvím je ale ještě dlouhá.
     
    21,5km
    Tři kilometry před koncem zkusil nastoupit ostatním konkurentům Kanaďan Woods. Dvojice Jumbo-Visma Kuss a Bennett okamžitě zareagovali a soka dostihli.
     
    22 km
    Z úniku překvapivě odpadl majitel modře-puntíkovaného trikotu Tim Wellens. Už na prvním stoupání už jej však virtuálně vysvlékl Sepp Kuss, který má skvělou možnost ještě navýšit vedení.
     
    23 km
    Richard Carapaz má u sebe poslední dva domestiky. Jsou jimi Dylan van Baarle a Andrey Amador.
     
    24 km
    Dorian Godon svůj čtvrtminutový náskok ztratil poměrně brzy. Zařadil se do skupiny a je otázkou, jak dlouho dokáže akceptovat její tempo.
     
    25 km
    Do konce stoupání zbýcá ještě šest kilometrů. Cyklistům začíná dělat velké problémy vítr, jenž se do závodníků opírá velkou silou.
     
    26 km
    Peloton přidává na obrátkách, během pár minut stáhl náskok na upchlíky na rozdíl 90 sekund. Ještě tak zdaleka není jisté, jestli dnes zvítězí někdo z úniku.
     
    27 km
    Godon a početná skupina pronásledovatelů ukrajuje první metry dnešního závěrečného stoupání.
     
    28 km
    Avšak klesání zvládá Godon na jedničku, o tom žádná. Čtyřiadvacetiletý závodník má před sebou poslední metry sjezdu, za okamžik začne šlapat do již zmíněného stoupání 1. kategorie na vrchol Puerto de Orduña.
     
    31 km
    Tak přeci jen Dorian Godon ještě zkusil udržet drobný odstup před pronásledovateli, což mu zatím vychází. Francouz ale nepatří k nejlepším vrchařům, proto v kopci můžeme očekávat jeho dostižení.
     
    33 km
    Hodně svižné klesání pod Puerto de Orduña spojilo první a druhou skupinu dohromady. Mezitím náskok na hlavní pole spadl pod dvě minuty.
     
    35 km
    V netradiční pozici můžeme vidět Christophera Frooma. Právě on nyní převzal první příčku v hlavním bolíku, na rovině za sebou veze lídra Carapaze.
     
    38 km
    Valverde se snaží, aby jeho dva protivníci spolupracovali. Na druhou, výrazně početnější skupinu disponují náskokem deseti vteřin, INEOS vedoucí peloton snížil ztrátu na dvě a čtvrt minuty.
     
    41 km
    Ale nevybojoval jej. Jak Godon, tak Dewulf jezdce Movistaru přespurtovali, Valverde tedy získal jediný bod a jednu bonifikační sekundu.
     
    44 km
    Dva kilometry zbývají uprchlíkům do jediné srpinterské prémie dnešního dne. Vítěz kromě bodů získá i tři bonifikační vteřiny k dobru, proto lze očekávat, že Valverde zabojuje o první místo.
     
    47 km
    Bohužel nemáme informace o pozicích Jana Hirta a Zdeňka Štybara. Nezbývá než doufat, že oba zůstávají součástí hlavního balíku.
     
    50 km
    Vedoucí trojice zatím marně bojuje o navýšení náskoku na pronásledovatele. Ten zůstává na čtvrt minutě, zatímco peloton zaostává o 2:45 minuty.
     
    54 km
    Alejandro Valverde dokonce nastoupil! Španělského matadora se dokázalo zachytit pouze duo Dorian Godon a Stan Dewulf.
     
    57 km
    Movistar bere vše do svých rukou. Valverde spolu s Veronou a Rojasem zvýšili frekvenci a ne všichni jsouschopni akceptovat jejich tempo.
     
    61 km
    Velké problémy pro Jaye McCarhyho, který vyletěl mimo silnici a nevypadá to s ním vůbec dobře. Nyní je pod dohledem lékařů.
     
    65 km
    Konečně se Movistaru podařilo dostat vedoucí skupinu pod kontrolu. INEOS sérii menších útoků nevyužil, i nadále ztrácí více jak minutu a půl.
     
    67 km
    Situaci uprchlíkům nezlepšuje ani sílící déšť. Kluzká silnice by mohla způsobit velké problémy hlavně při sjezdech.
     
    70 km
    Sestava Movistaru už se domlouvá se svým doprovodným autem. Řeší nejspíše otázku, jestli má cenu zůstávat v nespolupracujícím úniku.
     
    73 km
    Carapazovi by ovšem mohla nahrávat skutečnost, že v čelní, více jak třicetičlenné skupině, doháczí každou chvíli k dalším a dalším útokům. Jezdci chtějí pole roztrhat.
     
    76 km
    Nahánět početnou skupinu bude pro britskou firmu INEOS komplikované. Ztráta o pár sekund narostla, pomalu se blíží dvěma minutám.
     
    79 km
    Na vedoucích pozicích pelotonu podle očekávání operuje stáj INEOS, jedoucí pro vedoucího muže Richarda Carapaze. Ztráta Valverdeho na tohoto Kolumbijce činila před dnešní etapou rovné tři minuty.
     
    82 km
    Závodníci najíždějí na okruh, za pár minut najedou do cílového místa Villanueva de Valdegovia. Jen pro připomenutí, vrchol Puerto de Orduña dnes budou muset všichni absolvovat ještě jednou.
     
    85 km
    Peloton ale příliš nezaostává. I hlavní balík dokázal vyšlapat na vrchol Puerto de Orduña poměrně rychle, na uprchlíky ztrácí minutu a půl.
     
    88 km
    Ve stoupání se spojili všichni uprchlíci, kterých je momentálně 33. Výborný tah předvedl Movistar, který do čelní skupiny dostal Valverdeho.
     
    92,5km
    Sepp Kuss, jenž byl před dnešní etapou v soutěži vrchařů na 5. místě, potvrdil svoje kvality a získal 10 bodů, díky nimž přebírá virtutální vedení v souboji o modře-puntíkovaný dres. Šest bodů získal Guillame Martin, čtyři Rob Power, dva Nans Peters a jeden Alejandro Valverde.
     
    93,5km
    Poslední kilometr a půl zbývá čelnímu úniku do prvního zdolání stoupání 1. kategorie. Ten, kdo zdolá kopec jako první, získá do vrchařské soutěže 10 bodů.
     
    94 km
    Etapa začíná nabírat na obrátkách. Peloton je zase o něco chudší, protože mu nastoupila další, tentokráte desetičlenná skupina.
     
    97 km
    Únik má následující složení: Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Jannik Steimle (Deceuninck Quick Step), Rui Costa (UAE Team Emirates), Niklas Eg (Trek Segafredo), Michael Storer (Sunweb) Alex Aranburu (Astana Pro Team), Ide Schelling (Bora Hansgrohe), Matthieu Ladagnous (Groupama FDJ), Magnus Cort Nielsen (EF Pro Cycling), Dorian Godon (AG2R La Mondiale), Stan Dewulf (Lotto Soudal), Victor Lafay, Pierre Luc Périchon (Cofidis), Stefan De Bod (NTT), José Joaquin Rojas (Movistar), Niki Terpstra (Total Direct Energie) a Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA).
     
    100 km
    V čelní skupině jede i Sepp Kuss z Jumbo-Visma, jenž do této doby pomáhal Primoži Rogličovi v boji o červený trikot. Dnes nejspíše tento Američan pojede na sebe.
     
    103 km
    Na čele tedy pracuje sedmnáctičlenný únik, který najíždí na peloton další vteřiny k dobru. Za pár vteřin náskok vyšplhá nad dvě minuty.
     
    106 km
    Z pelotonu vystartovalo dalších 16 cyklistů, kteří od sebe rychle odpoutali hlavní balík. Lze očekávat, že Terpstra na pronásledovatele počká.
     
    109 km
    K odvážnému činu se odhodlal Niki Terpstra! Člen týmu Total Direct Energie zkouší samostatný únik, během několika okamžiků si na čele vybudoval půlminutový náskok.
     
    112 km
    Průměrná rychlost etapy je 46,1 km/h.
     
    116 km
    Odvážný pokus končí neúspěchem. Čelo pelotonu předvedlo rychlé reakce, zrychlilo, a jedenáctičlennou skupinu pohltilo.
     
    120 km
    Skupinka hned jedenácti závodníků zkouší své štěstí. Peloton okamžitě reaguje, protože není jisté, zda se nezapojil i některý z jezdců na celkové pořadí.
     
    124 km
    Avšak únik dlouho nevydržel. Hlavní balék přidal do tempa a patnácti sekundovou ztrátu bleskově smazal. Všichni momentálně jedou pospolu.
     
    128 km
    Rémi Cavagna již před dnešní etapou tušil, že by dnes mohla být dobrá přáležitost pro únik. "Dnes je pěkná etapa. Může být trošku těžší, ale to je v podstatě každý den. V průběhu jednoho dne musíme zvládnou vyšlapat dvakrát ten stejný kopec, což bude hrát do karet vrchařům. Uvidíme, jaké týmy budou chtít kontrolovat závod. Když budu moci, určitě zkusím být součástí úniku a budu si plnými doušky užívat této role," řekl Francouz.
     
    131 km
    Avšak náskok vedoucí pětice je minimální. Peloton totiž jede poměrně rychlým tempem a ztrátu již několik minut drží kolem hranice patnácti vteřin.
     
    135 km
    Cavagna se konečně dočkal. Francouze se vydali stíhat Juan Pedro López, Tosh Van der Sande, Jonathan Hivert a Héctor Sáez.
     
    139 km
    Po první dvaceti kilometrech zůstává na čele Cavagna, jehož náskok spadl na dvacet vteřin. Sledujeme velmi opatrný úvod etapy.
     
    142 km
    Rémi Cavagna na čele drží půl minutový náskok. Vypadá to, že Francouz čeká na další protivníky, kteří si troufnou ujet do úniku, samotnému se Francouzovi viditelně šlapat nechce.
     
    145 km
    Třiadvacetiletý Jihoafričan po chvilce snahu o ujetí pelotonu vzdal a poslušně se zařadil do hlavního balíku. Vepředu pokračuje osamocený Cavagna.
     
    149 km
    Cavagnovo tempo zachytil pouze Stefan De Bod. Vepředu tedy sledujeme dovičku, která se snaží ujet zbytku startovního pole.
     
    153 km
    Dopředu vystartoval Rémi Cavagna. Uvidíme, zda se některý z jezdců přidá k francouzskému odvážlivci.
     
    157 km
    První dva kilometry proběhly v klidném duchu. Zatím se žádný ze závodníků nepokusil ujet do úniku.
     
    Sedmá etapa Vuelty odstartovala.
     
    Etapa

    Po dni volna čeká na závodníky 159,7 kilometrů dlouhá kopcovitá etapa, během níž dvakrát vyšlapou na kopec 1. kategorie Puerto de Orduña. Klíčovým faktorem bude, kolik sil zbyde jezdcům při druhém zdolávání tohoto stoupání, které má místy sklon až 14%. Po jeho druhém a posledním překonání bude do cíle zbývat ještě 19 km, tudíž ten, kdo zvládne kopec Puerto de Orduña absolvovat jako první, ještě zdaleka nemá vyhráno.
     
    Průběžné pořadí Vuelty po 6. etapě

    1. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) ECU 24:34:39 hod
    2. Hugh Carthy (EF Pro Cycling) GBR +18 s
    3. Daniel Martin (Israel Start-Up Nation) IRL +20
    4. Primož Roglič (Team Jumbo-Visma) SLO +30
    5. Enric Mas (Movistar Team) ESP +1:07 min
    6. Felix Grossschartner (Bora-Hansgrohe) AUT +1:30
    7. Marc Soler (Movistar Team) ESP +1:42
    8. Esteban Cháves (Mitchelton-Scott) COL +2:02
    9. David De La Cruz (UAE Team Emirates) ESP +2:46
    10. Alejandro Valverde (Movistar Team) ESP +3:00
    ...
    59. Jan Hirt (CCC Team) CZE +42:27
    116. Zdeněk Štybar (Deceuninck-Quick-Step) CZE +1:08:47 hod
     
    Všem fanynkám a fanouškům cyklistiky přeju krásné úterní odpoledne! Vítám vás při sledování 7. etapy španělské Vuelty, která vede z Vitoria-Gasteiz do vesničky Villanueva de Valdegovia.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:22.

    Milan Huppert

    thejrc.org