Příbram – Zlín 1:0 (kon.) | Opava – Mladá Boleslav 2:2 (kon.) | Č. Budějovice – Karviná 1:1 (kon.)
Teplice – Olomouc 1:1 (kon.) | Pardubice – Brno 2:1 (kon.) | Jablonec – Plzeň 3:2 (kon.)
konec
FK Jablonec
3:2 (0:2)
FC Viktoria Plzeň
Sobota 12.12.2020, 18:30 • Stadion Střelnice, Jablonec nad Nisou • FORTUNA:LIGA • 11. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Zdravím všechny fanoušky českého fotbalu! FORTUNA:LIGA pokračuje svým 11. kolem a my se společně zaměříme na jeden z jeho nepochybných taháků. FK Jablonec doma změří síly s výběrem FC Viktoria Plzeň.
     
    FK JABLONEC

    Severočeši si zatím vedou možná až nad očekávání dobře, v tabulce se totiž nacházejí na třetím místě! Odvážně tak nakročili k vytyčenému cíli v podobě účasti v evropských pohárech. Svěřenci Petra Rady se po překvapivé domácí porážce s Brnem naladili na vítěznou vlnu a vyhráli tři zápasy v kuse.

    Soupeře přitom Jablonec neměl jednoduché, postupně ale zdolal v derby Liberec, Zlín i pražské Bohemians. Síla svěřenců Petra Rady zatím tkví především ve hře do defenzivy, o čemž vypovídá pouhých devět inkasovaných branek v deseti utkáních. Pouze Slavia je na tom po obranné stránce lépe. Zaútočí Jablonečtí na čtvrté vítězství za sebou?
     
    FC VIKTORIA PLZEŇ

    Viktoriáni se nacházejí v herní i výsledkové krizi a za poslední dva měsíce se radovali pouze z jediného vítězství, na které dosáhli paradoxně v souboji proti Spartě. Trefa Lukáše Hejdy do sparťanské sítě ze 45. minuty je zároveň posledním gólem, který Plzeň vstřelila! Od té doby se jí nedaří prosazovat.

    Celek ze západočeské metropole podlehl 0:1 Zlínu, poté bez branek remizoval s Českými Budějovicemi a následně doma překvapivě nechal všechny body Karviné, opět 0:1. Je tedy jasné, že aby se Viktorii nevzdálily týmy nad ní, včetně Jablonce, potřebuje dnes bodovat. Posune se z páté pozice výše?
     
    Úvodní sestavy:

    FK Jablonec: Hanuš – Libor Holík, Martinec, Zelený, Podaný – Považanec (C) – Pleštil, R. Hrubý, V. Kubista, Pilař – Schranz.
    Náhradníci: V. Hrubý – Haitl, Hübschman, Ladra, Jovović, Čvančara, Doležal.

    FC Viktoria Plzeň: A. Hruška – M. Havel, Hejda, Brabec (C), Limberský – Bucha, Kalvach, Al. Čermák – Kayamba, Beauguel, Ba Loua.
    Náhradníci: Staněk – Pernica, J. Kovařík, Alvir, Káčer, Hořava, Ondrášek.

    Rozhodčí: Hrubeš – Hock, Vodrážka.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Hráči obou týmů už vstupují na hřiště. Teplota v Jablonci padá stále hlouběji pod nulu, tak doufejme, že nás fotbal zahřeje.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Jean-David Beauguel prodloužil nakopnutý míč k pokutovému území Jablonce. Tam se ho zmocnil Libor Holík a napálil jej do bezpečí na tribunu.
     
    2
    Plzeň hned od úvodních desítek sekund hýří aktivitou. Centr Beauguela ale domácí odvrátili, načež se Západočeši provinili útočným faulem.
     
    3
    Holík vybojoval rohový kop, kterého se zhostil Robert Hrubý. Po jeho centru to z těžké pozice zkusil Václav Pilař, který v pádu vysoko přestřelil branku Viktorie.
     
    4
    David Limberský podrazil Pleštila, domácí tak mohou rozehrávat. Jablonečtí fotbalisté mají podporu i přes prázdné hlediště, skupinka fanoušků totiž fandí za branami stadionu.
     
    5
    Bochánek Joela Kayamby v pohodě schoval Jan Hanuš.
     
    6
    Plzeňští kombinovali na útočné polovině, myšlenka Pavla Buchy, který se snažil vyzvat Ba Louu, ale zůstala nepochopena. Jan Hanuš tedy bude vykopávat.
     
    7
    Jean-David Beauguel se po levé postranní lajně prodral hned přes dva soupeře. Zastavil ho až dobře načasovaný skluz Jaroslava Zeleného.
     
    8
    Dominik Pleštil si skvěle píchl balon okolo Kalvacha a nechal se faulovat. Jablonečtí zatím útočí výhradně po Pleštilově pravé straně.
     
    9
    První rohový kop měla k dispozici také Plzeň. Buchův prudký centr ale Lukáš Hejda u přední tyče nedokázal dále prodloužit.
     
    10
    Ivan Schranz teď ve středu pole parádně zamotal nohy Jakubu Brabci. Velká škoda pro Severočechy, že si v nadějném brejku nakonec ukopl míč a Lukáš Hejda přesným skluzem zhatil další postup.
     
    11
    Viktoriáni kombinují na vlastní obranné půlce a nikam nechvátají.
     
    12
    Plzeň právě vstřelila branku!
    Hosté se ujímají vedení a skórují po více než měsíci! Po přízemním centru z pravého okraje pokutového území se Beauguelovi v souboji zakončit nepodařilo, jenže míč se odrazil příhodně k PAVLU BUCHOVI, který už to měl jednoduché.
    12. Pavel BUCHA - 0:1
     
    14
    Plzeň se znovu usadila na útočné polovině. Prudký centr Lukáše Kalvacha domácí odvrátili za vápno, Pavel Bucha pak z dálky napálil jen v ofsajdu se pohybujícího Beauguela.
     
    15
    Po faulu na Kalvacha bude mít Viktorka k dispozici přímý kop z nějakých pětatřiceti metrů.
     
    16
    Hráči ze západočeské metropole rozehráli standardní situaci na Limberského, jehož pověstná šajtle tentokrát až do šestnáctky nedoputovala.
     
    17
    Ivan Schranz zajímavě vystřelil z poměrně velké dálky a byl to dobrý pokus! Aleš Hruška se musel proletět vzduchem, aby dělovku vyrazil.
    17. Schranz vyzkoušel Hruškovu pozornost ze střední vzdálenosti
     
    18
    Po následném rohu to rovněž zpoza pokutového území zkusil Zelený. Rána mu nicméně nesedla podle představ a točila se směrem od brány.
    18. Zeleného rána zpoza vápna mířila vedle brány
     
    19
    Oba trenéři jsou za postranní čarou velice hlasití. V přítomném tichu vyniká každý jejich pokyn. O něco více je slyšet přece jenom Petr Rada, který by si přál pozornější přístup k protihráčům.
    20. Beauguelova rána mezi Zeleného nohama Hanuše nezaskočila
     
    21
    Jakub Považanec si za vápnem dobře navedl míč na pravačku. Skákavá střela Hruškovi vypadla a brankář hostů musel rychle zareagovat, aby k dorážce nepustil Pleštila.
     
    22
    Jablonečtí v posledních minutách trošku přebírají iniciativu, na větší šanci zatím každopádně čekají.
     
    23
    Ivan Schranz (JAB) je prvním karetně trestaným hráčem dnešního utkání, za šlapák na polovině hřiště vidí žlutou.
     
    24
    Václav Pilař skvěle roztáhl hru doprava. Dominik Pleštil přenechal centr Liboru Holíkovi, jehož míč nicméně letěl právě na Pilaře, který ve vzdušném souboji s Hejdou prakticky neměl šanci.
     
    26
    Plzeň po ztrátě domácích vyrazila do zprvu rychlého brejku. Joel Ngandu Kayamba jej ale možná trošku zbytečně přibrzdil a Ba Loua už centroval pouze do rukou brankáře.
     
    27
    David Limberský zakopl míč na tribunu, Jablonec vhazuje u rohového praporku.
     
    28
    Jean-David Beauguel v brejku nahrál doleva Adrielu Ba Louovi. Ten přetáhl centr až na zadní tyč, kam si naběhl Pavel Bucha, který si posadil Podaného a po zemi vystřelil. Janu Hanušovi pomohl blokující Zelený!
    28. Bucha si hledal prostor pro střelu, ale ránu srazil Zelený
     
    29
    A slibná příležitost také na druhé straně! Dominik Pleštil pláchl po pravém křídle a zakroutil svůj centr na nohu skluzujícího Ivana Schranze, jehož teč proskákala jen těsně mimo tři tyče.
    29. Schranz se tlačil ke střele, ale netrefil se ideálně
     
    29
    Žlutou kartu dostává Jakub Martinec (FK Jablonec).
     
    31
    Plzeň dělily centimetry od druhého gólu! Aktivní Pavel Bucha si navedl míč na pravačku a parádně vypálil z hranice pokutového území. Jan Hanuš se natahoval marně, zachránila ho tyčka!
     
    32
    Vojtěch Kubista teď pořádně rozezlel Petra Radu, když přímo před jeho zraky trošku zbrklou přihrávkou odevzdal balon soupeři.
     
    33
    Ivan Schranz fauloval na útočné polovině, rozehrává Plzeň.
     
    34
    Adriel D´Avila Ba Loua se protáhl okolo Holíka a po zemi hledal spoluhráče u penaltového puníku. Centr byl ale včas zblokován.
     
    35
    Viktoria se sama připravila o velice nadějnou příležitost. Aleš Čermák v dobré střelecké pozici ještě přihrál Beauguelovi, který byl zády k bráně. Lukáš Kalvach už pak nic velkého nevymyslel.
     
    36
    Plzeň se radovala z druhého gólu, jenže VAR ho překontroloval a branka nakonec neplatí. Buchovu ránu tečoval Jean-David Beauguel přesně do protipohybu Jana Hanuše, nacházel se však v ofsajdu.
     
    38
    A opět byl hostující celek velice blízko. Aleš Čermák rozehrál standardní situaci na Jeana-Davida Beauguela, který vyplaval sám před malým vápnem. Placírkou ze vzduchu ovšem zakončil přímo do rukavic Hanuše!
    38. Beauguelova rána po standardce mířila doprostřed
     
    39
    Po kolmici Pavla Buchy ve skluzu centroval Milan Havel. Jablonecká obrana měla znovu co dělat.
     
    40
    Jan Hanuš lapil dalekonosnou střelu a vykopává balon vpřed.
    40. Kalvachovu tvrdou ránu si sebral Hanuš
     
    41
    Po delší době se k ohrožení branky dostali také zelenobílí, hlavička Schranze z velké dálky ale pro Aleše Hrušku byla lahůdkou.
    41. Schranz hlavičkoval po Podaného centru
     
    42
    Plzeňští už jsou znovu nastěhováni na útočné polovině.
     
    43
    Vojtěch Kubista neudržel míč na hrací ploše, Viktoria bude vhazovat.
     
    44
    Přihrávka Roberta Hrubého byla pro Václava Pilaře příliš dlouhá. U balonu jsou hosté, kteří už by rádi dovedli první poločas do vítězného konce.
     
    45
    Ale Plzeň si ještě mohla kopnout roh! Lukáš Hejda svedl u bližší tyče souboj s Jakubem Považancem. Po několika neúspěšných pokusech Jablonce o odehrání míče tu ještě budeme mít roh z druhé strany.
     
    45+1
    Plzeň právě vstřelila branku!
    Viktoria dává ukázkový gól do šatny a přece jenom zdvojnásobuje svůj náskok! Na nadýchaný centr Pavla Buchy od rohového praporku si naskočil JEAN-DAVID BEAUGUEL, který nekompromisní hlavičkou nedal Hanušovi šanci.
    45+1. Jean-David BEAUGUEL - 0:2
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    V první polovině utkání měla navrch Plzeň, která v důležitém souboji dvou celků z vrchních příček tabulky vede 2:0! Zatím nejlepším hráčem je určitě Pavel Bucha. Nejprve zblízka vstřelil první branku, následně trefil tyč a ještě byl namočený v gólové situaci, kterou nakonec odvolal VAR. Bucha si v samotném závěru prvního poločasu navíc připsal ke gólu také asistenci, když si na jeho roh naskočil Jean-David Beauguel.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 19:31.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FK Jablonec: ze hřiště odchází Robert Hrubý, přichází Martin Doležal.
    Střídání v týmu FK Jablonec: ze hřiště odchází Václav Pilař, přichází Vladimir Jovović.
    Střídání v týmu FK Jablonec: ze hřiště odchází Dominik Pleštil, přichází Tomáš Ladra.
     
    47
    Jablonec do druhé půle vstoupil hned se třemi změnami v sestavě. Uvidíme, jestli budou na dění na hřišti mít z jabloneckého pohledu pozitivní vliv.
     
    48
    Hlavní sudí Hrubeš opravil rozhodnutí pomezního, který původně signalizoval, že na své útočné polovině budou vhazovat domácí. Nakonec je to naopak.
     
    49
    Jakub Brabec odvrátil centr Jakuba Podaného na rohový kop. Zahrával ho právě Podaný, jenž centrem našel Ivana Schranze, nicméně ten ze záklonu hlavičkoval výrazně nad.
     
    50
    Vladimir Jovović rozkmital své rychlé nohy a nastartoval útok Jablonce. Ivan Schranz se snažil průnikovou přihrávkou vysunout Doležala, chyběla ale přesnost.
     
    51
    Jan Hanuš otálením s rozehrávkou vystavil do nezáviděníhodné pozice Jaroslava Zeleného, který raději nechal přihrávku dojet do autu.
     
    52
    Jakub Podaný měl nějaké lehčí zdravotní potíže, s jejich nápravou mu sympaticky pomohl rozhodčí Hrubeš.
     
    53
    To je škoda pro domácí! Ivan Schranz to měl z nulového úhlu proti vyběhnuvšímu Hruškovi těžké, avšak míč se ještě dostal k Liboru Holíkovi. Ten přesným centrem našel Kubistu, jehož hlavička zamířila nad.
    53. Schranzův náběh si Hruška pohlídal, Kubista hlavičkoval nad bránu
     
    55
    Viktoria se po malinko vlažnějším návratu z kabiny drží na míči a kombinuje okolo středového kruhu.
     
    56
    Plzeň se nastěhovala na útočnou polovinu a získává ve svůj prospěch opakovaná vhazování.
     
    56
    Aleš Čermák (PLZ) po odehrání míče pořádně naložil Jakubu Považanci, daleko za hranicí povolených metod. Rozhodčí vytahuje žlutou kartu.
     
    58
    Jablonec právě vstřelil branku!
    Severočeši snižují a zápletka je na světě! Jakub Podaný z levé strany zakroutil do šestnáctky parádní centr, který si našel MARTIN DOLEŽAL a dobře umístěnou hlavičkou rozvlnil síť. Doležal protrhl střelecké trápení, trefil se bez jednoho dne přesně po roce a dává svému týmu naději na zvrat!
    58. Martin DOLEŽAL - 1:2
     
    59
    Zdá se, že gól domácí pořádně nabudil. Pokračují totiž v obléhání branky Plzně.
     
    60
    Jakub Považanec od půlicí čáry postupoval sám až před vápno. Pak ale nestihl odehrát balon a pouze naběhl do Lukáše Hejdy, který byl pevný jako skála.
     
    62
    Aleš Čermák byl teď na půlce hřiště úplně volný. Poté, co dostal přihrávku, předal míč Ba Louovi. Ten byl ale nachytán v postavení mimo hru.
     
    63
    Vojtěch Kubista zatáhl za dres Buchu, hosté budou rozehrávat z vlastní obranné poloviny.
     
    64
    Střídání v týmu FC Viktoria Plzeň: ze hřiště odchází Joel Ngandu Kayamba, přichází Marko Alvir.
     
    64
    Ivan Schranz se z hrotu ukázkově vrátil prakticky až na pozici stopera a v souboji dvou útočníků uhlídal Beauguela.
     
    65
    Pavel Bucha se za pokutovým územím zle ukopl. Severočeši tedy mohli vyrazit do protiakce a Lukáš Kalvach uklidil balon před Jovovićem na roh.
     
    66
    Jablonec právě vstřelil branku!
    To jsou věci, je vyrovnáno! Po rohovém kopu se příliš nepovedla rána Liboru Holíkovi, který nastřelil pouze Doležala. Ten ale připravil střeleckou pozici JAROSLAVU ZELENÉMU, který se po zemi zpoza vápna trefil placírkou k tyči! Hrajeme tak znovu od začátku.
    66. Jaroslav ZELENÝ - 2:2
     
    69
    Marko Alvir si zabíhal na přetažený centr. Dobrý obranný zákrok předvedl Jakub Považanec, který odehrál balon na roh. Z něj už Plzeň nic nezískala.
     
    70
    Vojtěch Kubista svým typickým zarputilým způsobem odzbrojil Ba Louu a dočkal se potlesku od kouče Rady.
     
    71
    Žlutou kartu dostává Milan Havel (FC Viktoria Plzeň).
     
    72
    Jakub Podaný rozehrál standardní situaci přesným centrem na Martince. Ten se zřejmě snažil míč ještě prodlužovat na Doležala, s úspěchem se nicméně nesetkal.
     
    73
    Střídání v týmu FC Viktoria Plzeň: ze hřiště odchází Aleš Čermák, přichází Zdeněk Ondrášek.
     
    73
    Ivan Schranz dostal přihrávku proti noze. Zkusil zpoza vápna ohrozit Hrušku bez přípravy, jenže nakonec ohrozil pouze zvířátka v lese za stadionem.
     
    74
    Už se zdálo, že si Plzeň vezme zpátky vedení. Marko Alvir skvělou přihrávkou pod sebe vyzval Zdeňka Ondráška, který po zemi prostřelil Hanuše. Na brankové čáře ovšem zasáhl stoper Jakub Martinec!
     
    76
    Marko Alvir ubránil Podaného tak šikovně, že mohli vhazovat hosté. Daleko se ale nedostali a už se musejí bránit.
     
    77
    Jablonec právě vstřelil branku!
    Tak to je senzace, Jablonečtí dokonale otáčejí skóre! Vojtěch Kubista po centru z pravého křídla hlavou sklepl míč na TOMÁŠE LADRU, který nasadil protihráči ukázkové housle a zamířil po zemi na vzdálenější tyč.
    77. Tomáš LADRA - 3:2
     
    79
    Vojtěch Kubista (JAB) sice hrál míč, ostrým skluzem nicméně zasáhl také protihráče, což rozhodčí oceňuje žlutou kartou.
     
    80
    Martin Doležal prodloužil odkop za sebe, nikdo ho ale nepodpořil. Zdá se, že se Plzeň nadechuje k závěrečnému tlaku. Kdo by po prvním poločase řekl, že bude v takové pozici?
     
    81
    Zdeněk Ondrášek je po svém příchodu na hřišti cítit. Nyní hlavou lízl přesný centr a Jan Hanuš musel předvést kvalitní reflexivní zákrok, aby svůj celek udržel ve vedení!
     
    82
    Jan Hanuš si ve svém pokutovém území sjednal respekt a lapil centrovaný balon do svých rukavic.
     
    83
    Jablonečtí po nepovedeném rohu Viktorie vyrazili do protiútoku, ambiciózní přenesení hry v podání Vladimira Jovoviće však nemělo přesnost.
     
    84
    Střídání v týmu FC Viktoria Plzeň: ze hřiště odchází David Limberský, přichází Jan Kovařík.
    Střídání v týmu FC Viktoria Plzeň: ze hřiště odchází Adriel D´Avila Ba Loua, přichází Miroslav Káčer.
     
    85
    Jeanu-Davidu Beauguelovi se pokus o ránu zpoza vápna vůbec nepovedl. Jan Hanuš bude vykopávat od své svatyně, i s nastavením by už do konce mělo zbývat nanejvýš deset minut.
     
    86
    Tomáš Ladra byl faulován těsně za pokutovým územím. Na střelu to není, ale jedná se o lukrativní pozici pro centr.
     
    86
    Jakub Podaný to nakonec z úhlu zkusil přímo na branku, Aleš Hruška měl ale bližší tyč dobře pokrytou.
    86. Podaného standardku vyrážel Hruška jen před sebe
     
    87
    Střídání v týmu FK Jablonec: ze hřiště odchází Ivan Schranz, přichází Tomáš Hübschman.
     
    88
    Jean-David Beauguel na útočné polovině zbytečně fauloval Martince. Jablonec tedy bude rozehrávat, zatímco se hosté sami okrádají o cenný čas.
     
    89
    Jakub Martinec svým odkopem na stadionu pořádně přisvítil. Balon se snesl za domácí branku a Plzeň rozehrávala roh. Od hlavy Beauguela ale míč putoval do zámezí, vše dobře pohlídal Jakub Považanec.
     
    90
    Nastavovat se budou tři minuty!
     
    90+1
    Vladimir Jovović se výborně vrátil a před Alvirem posunul míč na brankáře Hanuše, který ho razantně odkopl do bezpečí.
     
    90+2
    Zdeněk Ondrášek měl na hlavě vyrovnání! Zarputile se protlačil k míči snášejícímu se do oblasti penaltového puntíku, jenže zakončil přímo do středu brány, kde stál Jan Hanuš.
    90+2. Ondráškova hlavička mířila jen do Hanušových rukavic
     
    90+3
    Miroslav Káčer (PLZ) fauloval unikajícího Doležala, je z toho žlutá karta. Petr Rada už má skoro vykřičené hlasivky, teď to okomentoval slovy "Já už nemůžu."
     
    90+4
    Střídání v týmu FK Jablonec: ze hřiště odchází Jakub Považanec, přichází Tomáš Čvančara.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Pověstná Csaplárova past si vybrala další oběť! Plzeň na severu Čech po prvním poločase vedla 2:0, jenže Jablonečtí předvedli dokonalou otočku skóre. Martin Doležal prolomil své střelecké trápení a vrátil domácí do hry, Jaroslav Zelený technickou střelou zpoza šestnáctky vyrovnal a Tomáš Ladra po hezké kličce uzavřel dnešní gólový účet!

    Sledovali jsme fantastický zápas. Úvodní půle patřila hostům, druhá zas Jablonci. Právě ten nakonec v důležitém souboji urval plný počet bodů a poskočil před Spartu na druhé místo tabulky! Letenští každopádně mají k dobru zítřejší duel na Slovácku.
     
    Ode mne je to pro dnešek vše, přeji hezký večer. (20:30:23)

    Ondřej Belák


    Hledáme zpravodaje pro tým FK Jablonec. Více informací zde.

    Branky: 58. Doležal (Podaný), 66. Zelený (Doležal), 77. Ladra (V. Kubista) – 12. Bucha, 45+1. Beauguel (Bucha)

    Karty:   23. Schranz (JAB), 29. Martinec (JAB), 79. V. Kubista (JAB) – 56. Al. Čermák (PLZ), 71. M. Havel (PLZ), 90+3. Káčer (PLZ)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 8:9. Střely mimo: 6:3. Rohy: 5:7. Ofsajdy: 0:5. Fauly: 13:12.
    FK Jablonec: Hanuš – Libor Holík, Martinec, Zelený, Podaný – Považanec (C) (90+4. Čvančara) – Pleštil (46. Ladra), R. Hrubý (46. Doležal), V. Kubista, Pilař (46. Jovović) – Schranz (87. Hübschman).
    Náhradníci: V. Hrubý – Haitl, Hübschman, Ladra, Jovović, Čvančara, Doležal.

    FC Viktoria Plzeň: A. Hruška – M. Havel, Hejda, Brabec (C), Limberský (84. J. Kovařík) – Bucha, Kalvach, Al. Čermák (73. Ondrášek) – Kayamba (64. Alvir), Beauguel, Ba Loua (84. Káčer).
    Náhradníci: Staněk – Pernica, J. Kovařík, Alvir, Káčer, Hořava, Ondrášek.

    Rozhodčí: Hrubeš – Hock, Vodrážka
    ocianews.com