Fiorentina – Inter 1:2 (po pr.) | Neapol – Empoli 3:2 (kon.) | Juventus – Janov 3:2 (po pr.)
konec
SSC Neapol
3:2 (2:1)
Empoli FC
Středa 13.01.2021, 17:45 • Stadio Diego Armando Maradona, Neapol • Italský pohár • Osmifinále
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:45.
     
    Na stadionu Diega Maradony se ve středu odehraje osmifinálový duel italského poháru mezi Neapolí a Empoli. Papírovým favoritem bude domácí tým.
     
    SSC Neapol

    Neapol pasuje do role favorita už jen její prvoligová příslušnost. Dále pak pozice v popředí tabulky, pravidelná účast v evropských pohárech nebo lepší vzájemná bilance v posledních pěti letech. Důležitým faktem je také nasazení tohoto celku z Kampánie přímo do osmifinálového kola. Někdo by mohl namítat, že je to z důvodu možné nerozehranosti hráčů určitá nevýhoda, jenže Serie A jede na plné obrátky a fotbalisté tak mají v nohách zápasů víc než dost. Hlavně těch vítězných, které se po nedělním triumfu 2:1 v Udine zaokrouhlily na deset.
     
    Empoli FC

    Vyhrávat je zvyklé také Empoli. Lídr Serie B je na nejlepší cestě k návratu mezi elitu. Dobře mu to zatím šlape i v pohárové soutěži, kde odklidil z cesty už tři soupeře. Prvním z nich byl třetiligista z Renate (2:1), který se v závěru zmohl jen na snížení. Následovalo Benevento, na jehož hřišti Empoli vyhrálo 4:2. A doposud poslední snadno zdolanou překážkou toskánského klubu byla Brescia, která z důvodu nemoci části svých hráčů koronavirem odmítla zápas 4. kola odehrát (kontumace 3:0).
     
    Gennaro Gattuso (Neapol) i Alessio Dionisi (Empoli) už mají jasno. Koho tito trenéři na zápas povolali?
     
    Úvodní sestavy:

    SSC Neapol: Meret – Di Lorenzo, Koulibaly, Rrahmani, Ghoulam – Demme, Lobotka – Politano, Elmas, Lozano – Petagna.
    Náhradníci: Ospina, Contini – Hysaj, Maksimović, Bakayoko, Fabian Ruiz, Zieliński, Insigne, Mertens, Llorente, Cioffi.

    Empoli FC: Furlan – Cambiaso, Casale, Pirrello, Terzić – S. Ricci, Damiani, Zurkowski – Bajrami – Olivieri, Matos.
    Náhradníci: Brignoli, Pratelli – Fiamozzi, Romagnoli, Nikolaou, Parisi, La Mantia, Štulac, Moreo, Asllani, Cambiaso, Baldanzi.

    Rozhodčí: Giua – Scatragli, Zingarelli.
     
    Fotbalisté právě dokončili rozcvičku a zamířili do šaten, kde si vyslechnou poslední pokyny před oficiálním nástupem na hrací plochu.
     
    Hráči jsou na hřišti. Osmifinále italského poháru zvaného Coppa Italia mezi Neapolí a Empoli bude na stadionu Diega Armanda Maradony už za chvíli zahájeno!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Rozehrávku provedla v azurové barvě hrající Neapol. Hosté z Empoli hrají v tmavých dresech.
     
    2
    A právě oni jako první odcentrovali. Jmenovitě Aleksa Terzič (Empoli), jenž z levé strany kopl balon přímo do náruče pozorného Alexe Mereta.
     
    3
    Po výkopu domácího gólmana se hrálo uprostřed hřiště, kde fauloval Stanislav Lobotka (Neapol).
     
    4
    Neapol pak získala míč čistým způsobem, díky čemuž mohl Giovanni Di Lorenzo vyslat průnikovku. Ta přes pozornou defenzivu Empoli nepronikla.
     
    5
    Oťukávaná se vrátila do středu hřiště.
     
    6
    Matos svedl u rohového praporku souboj s obráncem a vytěžil z něj pro Empoli první roh.
     
    7
    Rozehrávka na kratší vzdálenost se nepovedla. Domácí své soupeře zvládli rychle dostoupit a nakonec i vytlačit až za půlící čáru.
     
    8
    První varování pro defenzivu Empoli přišlo v osmé minutě! Dobrá přihrávka uvolnila na pravé straně vápna Hirvinga Lozana, který mířil pod břevno. Furlan míč s vypětím všech sil vyškrábl nad konstrukci své branky.
    8. Lozano (NEA)
     
    9
    Z následného rohu už Neapol nezahrozila.
     
    11
    Podobná přihrávka jako při vážné šanci teď nevyšla. Matteo Politano (Neapol) neměl dostatečnou rychlost, a míč za obranou tak nezpracoval.
     
    12
    Hosté nakopli míč na Alekse Terziće, ale situace dopadla na chlup stejně jako ta předchozí.
     
    14
    Další útok od Empoli už byl lepší. Na dlouhý centr si ve vápně naběhl Marco Olivieri a v těžké pozici mezi dvěma obránci vystřelil z voleje.Naštěstí pro Neapol šel balon do míst, v nichž se vyskytoval gólman Meret.
     
    15
    Statistika držení míče: 50% : 50%.
     
    16
    Ve vlastním území kombinující Neapol trpělivě hledá cestu vedoucí hlouběji do pole.
     
    17
    A našla ji na pravé straně. Odtamtud přihrával před branku Matteo Politano (Neapol), jenže na malém vápně nikoho v azurovém dresu nenašel.
     
    18
    Neapol právě vstřelila branku!
    V Neapoli otevírá skóre favorit! Hirving Lozano na levé straně přesprintoval svého strážce a následnou šajtlí posadil míč na hlavu GIOVANNIHO DI LORENZO, který překonal brankáře střelou umístěnou k levé tyči.
    18. DI LORENZO - 1:0
     
    20
    Nepříznivým stavem možná frustrovaný Samuele Ricci (Empoli) spáchal na své polovině faul.
     
    21
    Centr, který před bránu přilétl po standardce z levé strany, hosté spolehlivě odvrátili.
     
    22
    V pokračující akci před vápnem napřáhl Stanislav Lobotka (Neapol). Míč nabral směr brána a trefil její střed, kde stál připravený Jacopo Furlan.
     
    24
    Na opačné straně to centrem zkoušel Aleksa Terzić. Bohužel pro Empoli byl tento vzdušňák přetažený.
     
    25
    Neapol zakládá od své branky další akci.
     
    26
    Jenže v přechodu do útoku to tentokrát vázlo. Po zisku míče rychle centroval Nicolas Haas (Empoli), nicméně ani jeho pokus nebyl přesný.
     
    28
    Brazilec Matos zkusil zakončit tak, jak je to v jeho zemi zvykem. A nebylo to vůbec špatné rozhodnutí, když po centru zprava střihl nůžkama do horní části břevna! Tady může Neapol hovořit o velké dávce štěstí.
    28. Matos (EMP)
     
    30
    Statistika držení míče: 55% : 45%.
     
    32
    Neapol teď měla dobrou pasáž. Nejprve Elif Elmas vyděsil brankáře přízemní střelou k tyči a poté někdo z jeho spoluhráčů přehlavičkoval břevno.
     
    33
    Empoli právě vstřelilo branku!
    Podceňovaný druholigista srovnává krok! NEDIM BAJRAMI zavezl balon na levou stranu vápna, odkud přes bránícího Di Lorenza překvapivě vypálil na zadní tyč. Za takzvaným angličákem se gólman Meret jenom ohlédl.
    33. Nedim BAJRAMI - 1:1
     
    35
    Po sražené střele Petagny měla Neapol k dispozici roh. Proměnit ho v nebezpečí ale nedokázala.
     
    38
    Neapol právě vstřelila branku!
    Ztracené vedení si Neapol bere po pěti minutách zpět! Zappellovy chyby při zpracování soupeřova centru využil k zisku míče HIRVING LOZANO. Na rychlou a hlavně dobře umístěnou ránu před šestnáctkou Jacopo Furlan nedosáhl.
    38. Hirving LOZANO - 2:1
     
    40
    Faouzi Ghoulam (Neapol) hledal dlouhým míčem Petagnu, toho ale balon přeletěl.
     
    42
    Faouzi Ghoulam (Neapol) znovu na Petagnu. Tentokrát ze strany na přední tyč, kde příjemci nevyšlo sklepnutí. Následovat bude tedy odkop.
     
    44
    Andrea Petagna (Neapol) dotřetice. Tentokrát nedokázal přesprintovat Terziće. V závěru úvodního poločasu se hraje jen na jednu branku.
     
    45
    Domácí aktivita přinutila soupeře hrát tvrdě. Na to teď doplatil Marco Olivieri (Empoli), jenž si za nevybíravý faul prohlédl žlutou kartu.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Držení míče: 60% : 40%.
    Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 3:1.
    Rohy: 3:1. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 1:5.
     
    První poločas proběhl podle očekávaného scénáře. I když ne tak doslova. Favorizovaná Neapol se zásluhou Di Lorenziho v 18. minutě ujala vedení a po uklidňující trefě vše nasvědčovalo hladkému průběhu hry. Jenže to byla mýlka. Hubený náskok domácím vydržel jen čtvrt hodiny, než srovnal krok Bajrami. Naštěstí pro SSC rychle odpověděl Lozano, jehož gól po chybě obrany určil poločasové skóre 2:1.
     
    Neapol tak sice splnila očekávání, ale zároveň bude mít ještě plné ruce práce. Hosté z Empoli totiž dokázali nepříjemně kousat a určitě nedají svou kůži lacino.
     
    Rozhodčí svolává hráče zpátky na hřiště.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Do druhé půle vstupujeme v sestavách beze změn.
     
    47
    Po změně stran se jako první projevila Neapol. Faouzi Ghoulam vysílal za defenzivu Hirvinga Lozana, ale ten už rychlý míč na hrací ploše nezastihl.
     
    48
    Další útok celku z Kampánie vypadal velmi podobně. Akorát s tím rozdílem, že hráčem se špatnou přihrávkou byl Kalidou Koulibaly (Neapol).
     
    50
    Hosté se osmělili teprve teď. Aleksa Terzić si zleva vedl míč podél šestnáctky na střed, odkud z hlubokého záklonu vypálil vysoko nad břevno.
     
    51
    Domácí kontrovali výpadem po pravém křídle. Až ke koncové čáře byl s míčem u nohy zahrán Elif Elmas, který z ostrého úhlu rozvlnil jen boční síť.
     
    53
    Andrea Petagna teď posílal Elmasovi zpětnou přihrávku. Defenziva Empoli ale byla ve střehu a míč na makedonského záložníka nepustila.
     
    54
    Neapol je na koni. Dobrou střelu neváhal vyslat Matteo Politano, jeden ze stoperů ji přizvedl a míč pak obloučkem dopadl na horní část sítě – roh.
     
    55
    Na ten si u přední tyče naskočil Amir Rrahmani (Neapol), ale v klinči hlavou přestřelil.
     
    57
    Jacopo Furlan musel zasahovat o chvíli později. Ze střední distance na něj pálil Petagna, ale gólman Empoli měl na brankové čáře správnou pozici.
     
    58
    Petagna (Neapol) v nepřehledné situaci před bránou obranný val nepřetlačil. Stejně jako Politano, jehož bombu odrazil odrazil do bezpečí Pirrello.
     
    60
    Statistika držení míče: 60% : 40%.
     
    60
    Chystá se několikanásobné střídání.
     
    61
    Střídání v týmu SSC Neapol: ze hřiště odchází Matteo Politano, přichází Lorenzo Insigne.
     
    62
    Střídání v týmu Empoli FC: ze hřiště odchází Nicolas Haas, přichází Andrea Cambiaso.
     
    62
    Střídání v týmu Empoli FC: ze hřiště odchází Matos, přichází Stefano Moreo.
     
    63
    O vyrovnání usilující Stefano Moreo (Empoli) dostal nabito na hranici vápna. Jeho extrémně slabý pokus se nemohl k bráně v žádném případě dokutálet.
     
    65
    Územní převahou disponující Neapol se snaží něco vymyslet na polovině Empoli.
     
    66
    Kombinace zatím vázne. Empoli totiž dobře zahušťuje prostor kolem míče a jeho držitele rychle dostupuje.
     
    68
    Empoli právě vstřelilo branku!
    NEDIM BAJRAMI zaskočil Neapol i podruhé! Terzić mu přihrál před hranici vápna, Bajrami si míč zpracoval a pak střelou o pravou tyč, při níž balon ještě poskočil o zem, vyrovnal na 2:2.
    68. Nedim BAJRAMI - 2:2
     
    70
    Naštvaný Gennaro Gattuso (Neapol) reaguje střídáním.
     
    70
    Střídání v týmu SSC Neapol: ze hřiště odchází Elif Elmas, přichází Fabian Ruiz.
     
    70
    Střídání v týmu SSC Neapol: ze hřiště odchází Stanislav Lobotka, přichází Piotr Zieliński.
     
    71
    Lorenzo Insigne v ideální pozici trestuhodně přestřelil branku! Tohle může Neapol hodně mrzet...
     
    72
    Střídání v týmu Empoli FC: ze hřiště odchází Marco Olivieri, přichází Andrea La Mantia.
     
    74
    Domácí jsou při chuti! Velice blízko k návratu do vedení byl Hirving Lozano, jenž křižnou střelou z pravé strany jen těsně minul tyč!
     
    75
    Statistika držení míče: 60% : 40%.
     
    77
    Neapol právě vstřelila branku!
    Zvýšená aktivita se neapolským hráčům vyplatila! Po rohovém kopu Rrahmani hlavou prodloužil míč za sebe, na brankové čáře sice dokázal zasáhnout obránce, ale zblízka dorážející ANDREA PETAGNA už uklidil balon tam, kam patří.
    77. Andrea PETAGNA - 3:2
     
    79
    Nakopávající Mattia Viti na spoluhráče nepřesně. Empoli ztrácí míč, zatímco Neapol se chystá vhazovat.
     
    81
    Jenže domácí tým o míč přišel a z rychlého brejku se po odvráceném centru zrodila střela od Samuela Damiana. Tu naštěstí pro Neapol zblokoval obránce.
     
    82
    Po ubráněném rohu spěchala Neapol do protiakce. Tu zakončil Lorenzo Insigne vedle pravé tyče, ale i kdyby mířil přesněji, gól by zneplatnil ofsajd.
     
    84
    Neapol se snaží přidat uklidňující gól. Ke střele proto napřáhl Fabian Ruiz a nezamířil vůbec špatně. Jeho ránu totiž zastavila tyč!
     
    85
    Střídání v týmu Empoli FC: ze hřiště odchází Nedim Bajrami, přichází Tommaso Baldanzi.
     
    85
    Střídání v týmu Empoli FC: ze hřiště odchází Aleksa Terzić, přichází Kristjan Asllani.
     
    86
    Domácí se ještě musejí obávat o výsledek. Vyrovnat měl zrovna v úmyslu Stefano Moreo a tomu nechybělo moc, aby zavěsil míč pod břevno.
     
    88
    Střídání v týmu SSC Neapol: ze hřiště odchází Diego Demme, přichází Tiemoue Bakayoko.
     
    88
    Střídání v týmu SSC Neapol: ze hřiště odchází Andrea Petagna, přichází Fernando Llorente.
     
    89
    Po Moreovi chtěl zápas do prodloužení dovést i Samuele Ricci. Hráč Empoli se uvnitř vápna dostal k odraženému míči, který napálil do prvního obránce.
     
    90
    Ještě 3 minuty mají fotbalisté Empoli na vyrovnání.
     
    90+2
    Neapol nechce hrát za žádnou cenu zanďoura. Naopak se snaží držet míč co nejdále od své branky. Za okamžik poznáme, zda tato taktika bude úspěšná.
     
    90+3
    Zatím tomu tak je. Andrea La Mantia se při napadání neapolské rozehrávky dopustil útočného faulu a domácí tím ušetřili další cenné vteřiny.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Fotbalisté Neapole to nakonec zvládli. Na vlastním stadionu pojmenovaném po Diegu Maradonovi přetlačili 3:2 Empoli a postoupili do čtvrtfinále italského poháru!

    Zvítězit však pro ně dnes nebylo vůbec jednoduché. Svěřenci Gennara Gatusa hned dvakrát ztratili vypracovaný náskok a o postup se museli strachovat až do úplného konce.

    Hosté z druholigového Empoli odcházeli ze hřiště viditelně zklamaní, ale s hlavou vztyčenou. V Neapoli předvedli sympatický výkon podpořený dvěma brankami.
     
    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 12:6. Střely mimo: 6:4.
    Rohy: 5:2. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 2:8. (19:49:16)

    Lukáš Jasoněk

    Branky: 18. Di Lorenzo, 38. Lozano, 77. Petagna – 33. Bajrami, 68. Bajrami

    Karty:   45. Olivieri (EMP)


    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 12:6. Střely mimo: 6:4. Rohy: 5:2. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 2:8.
    SSC Neapol: Meret – Di Lorenzo, Koulibaly, Rrahmani, Ghoulam – Demme (88. Bakayoko), Lobotka (70. Zieliński) – Politano (61. Insigne), Elmas (70. Ruiz), Lozano – Petagna (88. Llorente).
    Náhradníci: Ospina, Contini – Hysaj, Maksimović, Bakayoko, Fabian Ruiz, Zieliński, Insigne, Mertens, Llorente, Cioffi.

    Empoli FC: Furlan – Cambiaso, Casale, Pirrello, Terzić (85. Asllani) – S. Ricci, Damiani, Haas (62. Cambiaso) – Bajrami (85. Baldanzi) – Olivieri (72. La Mantia), Matos (62. Moreo).
    Náhradníci: Brignoli, Pratelli – Fiamozzi, Romagnoli, Nikolaou, Parisi, La Mantia, Štulac, Moreo, Asllani, Cambiaso, Baldanzi.

    Rozhodčí: Giua – Scatragli, Zingarelli
    thejrc.org