Green Bay Packers - Tampa Bay Buccaneers 26:31 (kon.) | Kansas City Chiefs - Buffalo Bills 38:24 (kon.)
konec
Kansas City Chiefs - Buffalo Bills

38:24

(0:9, 21:3, 10:3, 7:9)

Pondělí 25.01.2021, 00:40 • Arrowhead Stadium • Americký fotbal • Finále konference AFC
Předzápasové kurzy
     
    Z finálových zápasů jednotlivých konferencí je to vše, děkuji za pozornost. (04:29:40)
     
    Super Bowl LV se hraje v noci z neděle na pondělí 8. 2., výkop je 40 minut o půlnoci našeho času. Na Raymond James Stadium v Tampě se utkají Tampa Bay Buccaneers, kteří nejen, že budou jako první v historii hrát Super Bowl doma, ale dkonce budou i formálně vedeni jako domácí, a Kansas City Chiefs, obhájci titulu.
     
    To vše sledovalo přímo na stadionu 16 993 diváků.
     
    Hráči Kansasu City ve druhém poločase nenechali nikoho na pochybách, že by snad mohli 12bodový náskok z prvního poločasu ztratit. Jednu chvíli to dokonce vypadalo na slušný výprask, v závěru však Buffalo dokázalo aspoň kosmeticky zkorigovat skóre na přijatelný rozdíl. Chiefs byli lepší ve všech směrech a vyhráli zcela zaslouženě. Hlavně jejich svatá útočná trojice M-K-H řádila jako utržená z řetězu. Patrick Mahomes naházel 325 yardů a 3 touchdowny, Travis Kelce zachytil 118 yardů a 2 touchdowny a Tyreek Hill nachytal 172 yardů z pouhých 9 catchů. Obrana pak zařídila 4 sacky, 7 ubráněných přihrávek a 1 interception, hlavně však nedopřávala Joshi Allenovi chvíli klidu.
    O změny skóre se ve druhém poločase postarali postupně kicker Chiefs Harrison Butker 45yardovým kopem, odpovídal kicker Bills Tyler Bass 27yardovým kopem a rozhodující úder hostům zasadily dva touchdowny tight enda Travise Kelceho po 1yardovém, resp. 5yardovém catchi. Mezi nimi pak Josh Allen kvůli nešikovným rukám Johna Browna hodil interception. V samotném závěru se pak o korekci skóre postarali za hosty receiver Isaiah McKenzie 6yardovým catchem a kicker Tyler Bass 51yardovým field goalem.
     
    Kansas City Chiefs podruhé za sebou vítězí v konferenčním finále a postupují do Super Bowlu, kde budou moct jako první tým po 16 letech obhájit titul!
     
    Konec utkání.
     
    2:00
    KC, 1&10, BUF 13
    Je to tak, vítězná formace, Mahomes postupně 3x zaklekl a čas vypršel!
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:51
    KC, 3&11, BUF 26
    Williams pronikl levou polovinou hřiště pro 13 yardů a zamával divákům, protože definitivně utnul odpor soupeře. Teď už se bude jenom klekat.
     
    2:55
    KC, 2&8, BUF 23
    Williams byl ihned složen Addisonem, kterého O-line vůbec nezastavila. Ztráta 3 yardů.
     
    3:01
    KC, 1&10, BUF 25
    Williams středem nabírá 2 yardy a Bills berou poslední timeout.
     
    3:07
    KC, 2&8, BUF 45
    Williams tentokrát kolem pravého guarda získal 5 yardů a hráči Buffala nezvládají udržet nervy na uzdě. Hrubost Jeffersona přidává dalších 15 yardů. A další timeout Bills.
     
    3:09
    KC, 1&10, BUF 47
    Knzervativní hra. Williams levou částí lajny pro 2 yardy a první timeout Bills.
    Neúspěšný onside kick.
     
    3:14
    Podruhé už to Buffalu nevyšlo! Hráči Kansasu si situaci pohlídali mnohem lépe a poskakující míč po onside kicku zalehl Kemp!
    FIELD GOAL BILLS - Tyler Bass
     
    3:19
    BUF, 4&28, KC 33 – FIELD GOAL BILLS
    TYLER BASS proměnil další dlouhý 51yardový field goal, snižuje na 24:38 a jde se na další onside kick!
     
    3:32
    Výsledkem je pouze sack Kpassagnona se ztrátou 18 yardů, protože osobní fauly pro celkem 4 hráče se vzájemně vyruší.
    Sack Joshe Allena a následné nesportovní fauly.
     
    3:32
    BUF, 3&10, KC 15
    Obrovská chyba Allena, který držel míč příliš dlouho a nedokázal se ho zbavit! A nejen, že je sackován s výraznou ztrátou, dokonce se po napadajícím hráči ohnal, hodil mu snad i kus trávy do obličeje! K sacku bude připočten i 15yardový trest za hrubost! Následně ještě došlo k rozmíšce mezi dalšími hráči a rozhodčí řeší, co s tím vším.

    Libor Štěpán

    Bill Vinovich
    16 993
    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad KC, 3&5, BUF 42 – U míče je Kansas City, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině Buffala.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenzíva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne do hloubi útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před end zónou a v případě úspěchu získat dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, nebo pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    thejrc.org