Olomouc – Litvínov 4:3 (kon.) | Zlín – Mladá Boleslav 3:2 (kon.) | Vítkovice – Motor ČB 5:3 (kon.)
Třinec – Plzeň 3:2 (kon.) | K. Vary – Kometa Brno 5:4 (2:0 po s.n.) | Liberec – Sparta 2:5 (kon.)
Pardubice – Mountfield HK 4:3 (kon.)
konec
Bílí Tygři Liberec
2:5 (1:0, 0:1, 1:4)
HC Sparta Praha
Středa 17.02.2021, 17:30 • Home Credit Arena, Liberec • Tipsport extraliga • 45. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Přeji pěkný středeční večer a vítám vás u textového přenosu z hokejové extraligy, která pomalu začíná finišovat základní část a boj o důležitá místa v tabulce se začíná stupňovat. Jinak tomu nebude ani ve šlágru 45. kola, o který se postarají Bílí Tygři Liberec a HC Sparta Praha.
     
    Bílí Tygři Liberec

    Svěřenci Patrika Augusty se po pomalejším rozjezdu postupně škrábali tabulkou nahoru, až se dostali na aktuální čtvrté místo. Může za to především úžasná forma po startu kalendářního roku 2021. Od 1. ledna Liberečtí odehráli 16 zápasů a pouze v jednom se stalo, že by nezapsali ani bod. Po remízové základní hrací době navíc v tomto období padli jen dvakrát.

    Severočeši přitom své příznivce často napínají až do samotného konce, jen dva z posledních 12 duelů dopadly rozdílem více než jedné branky! Podobné to bylo i v pondělí na ledě Litvínova. Bílí Tygři hráli bezprostředně po reprezentační pauze aktivně a díky střele Lukáše Dernera vedli 1:0. V závěru po ojedinělém zaváhání inkasovali, ale nemuselo je to mrzet dlouho, v prodloužení jim totiž zisk druhého bodu přisoudil Dávid Gríger.
     
    HC Sparta Praha

    Sparta zatím prožívá výbornou sezónu a na prvním místě tabulky si drží dvoubodový náskok před Třincem. Pražané vynikají i co se momentální formy týče. V pondělí už to vypadalo na desátou výhru v řadě, jenže kvůli nezvládnutému závěru utkání s Karlovými Vary z toho byl pouze bod.

    Sparťané nicméně od 3. ledna ani jednou nepadli v základní hrací době.
    Posledním, kdo je dokázal obrat o kompletní sadu tří bodů, je tak stále Liberec. Ten na začátku ledna v O2 Areně zvítězil 3:1 po gólech Petra Jelínka, Radovana Pavlíka a Radana Lence. Bude zajímavé sledovat, zda se pomyslný kruh uzavře a Tygři svého rivala znovu porazí v řádném hracím čase.
     
    Úvodní sestavy:

    Bílí Tygři Liberec: Kváča (J. Pavelka) – Vitásek, Knot, Rosandić, Kolmann, Derner, T. Hanousek – Birner (A), Bulíř, Lenc – Najman, Gríger, A. Musil – J. Vlach, P. Jelínek (C), Rychlovský – D. Špaček, Šír, Průžek.

    HC Sparta Praha: Salák (Machovský) – Tomáš Dvořák, Jurčina (A), Košťálek, Polášek, Němeček, O. Němec, M. Jandus – Říčka, Pech (A), Forman – Kudrna, Tomášek, Rousek – Sobotka, Horák, Řepík (C) – Dvořáček, Sukeľ, Vitouch.

    Rozhodčí: Pešina, Hejduk – Ondráček, Špůr.
     
    Oba týmy jsou na ledě, po zaznění státní hymny jdeme na to.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:27
    Bílí Tygři vyhráli úvodní vhazování a hned se vydali na steč. Všechny problémy Sparty ale vyřešil Alexander Salák.
     
    01:15
    A první zákrok si připsal i Petr Kváča, který pokryl ránu z pravého kruhu.
     
    02:40
    Vladimír Sobotka ujížděl sám na Petra Kváču, jenže těsně před tím, než stihl zakončit, ho dojel Ondřej Vitásek a povedeným obranným zákrokem zabránil gólové šanci.
     
    04:26
    Uvidíme první přesilovku. David Němeček (SPA) si odsedí menší trest za podrážení.
     
    04:39
    Radan Lenc křížnou přihrávkou na pravý kruh vybídl k zakončení Michala Birnera, který táhlou střelou trefil Salákovu lapačku.
     
    05:00
    O chvíli později se Sparta osvobozuje, oba týmy posílají na led čerstvé síly.
     
    05:55
    Liberečtí předvedli pěknou kombinaci, na jejímž konci stanul Petr Jelínek. Ten měl ideální palebnou pozici mezi kruhy, rána mu však vůbec nesedla. Vzápětí se k dorážce dostal Jaroslav Vlach a tentokrát už musel Alexander Salák zasahovat.
     
    06:14
    A další zákrok pro hostujícího brankáře! Tentokrát si poradil s pokusem Radana Lence.
     
    06:28
    Pražané první oslabení zvládli a jsou v plném počtu.
     
    07:33
    Po delší odmlce, kterou způsobila liberecká přesilovka, se do šance dostali i hosté. V rychlém protiútoku pálil z pravé strany Michal Řepík a jeho projektil jen těsně minul bližší tyč.
     
    09:11
    Z dlouhé tlačenice v rohu kluziště nakonec vyšel vítězné Daniel Špaček, který okamžitě poslal kotouč na modrou čáru. Odtamtud pálil z nápřahu Ronald Knot, jehož dělovku vyrazil Alexander Salák do ochranné sítě.
     
    09:47
    Uvidíme druhou početní výhodu domácích. Tentokrát je za faul kolenem vyloučen Ondřej Němec (SPA).
     
    10:14
    Liberečtí se vlastní nepřesností připravil o útočné pásmo. Píská se ofsajd.
     
    10:50
    Liberec právě vstřelil branku!
    A v této přesilovce už Tygři otevírají skóre! Mislav Rosandič přihrál od levého mantinelu na pravý kruh Jaroslavu Vlachovi, který se napřáhl a vyslal směrem na bránu tvrdou střelu, kterou do sítě úspěšně tečoval DÁVID GRÍGER. Asistence: Jaroslav Vlach, Mislav Rosandič.
    10:50 Dávid GRÍGER - 1:0
     
    11:15
    Hra je nyní plná nepřesností na obou stranách.
     
    12:35
    Aktuálně jsme sice svědky hokeje, který se přelévá ze strany na stranu, nicméně oba týmy mají zadní vrátka dobře zabezpečené a prakticky nedochází k žádným větším šancím.
     
    13:43
    Až nyní se Petr Jelínek pěkně uvolnil za bránou Spartu a poslal puk do brankoviště, kde se jej za brankovou čáru snažil procedit Adam Musil. Alexander Salák byl ovšem připraven.
     
    14:00
    Ondřej Vitásek (LIB) je vyloučen za nedovolené bránění. Přesilovku si vyzkouší i Sparta.
     
    14:15
    Jan Košťálek to zkusil od modré ranou zápěstím, kterou ještě kdosi malinko přizvedl a kotouč se otřel o horní břevno! Petr Kváča měl zakrytý výhled, naštěstí pro něj ho ale branková konstrukce podržela.
     
    15:00
    Šelmy se osvobozují. Sparta musí začít na své polovině.
     
    15:30
    Pražanům se nedaří usadit v útočném pásmu, Liberečtí skvěle brání modrou lajnu.
     
    16:00
    Po břevně z úvodu početní výhody už domácí Spartě nic nedovolili a bez větších potíží přečkali zbytek oslabení. Ondřej Vitásek opouští trestnou lavici.
     
    16:37
    Michal Bulíř zkusil vypálit zpoza obránce a Alexander Salák jeho pokus pouze vyrazil před sebe. Poté však stihl puk ukrýt a Bulířovi dorážku nedovolil.
     
    18:59
    Petr Kváča vyrazil tvrdý projektil Tomáše Dvořáka a puk mu se vzápětí od zadního mantinelu odrazil k druhé tyči. Dezorientovanému gólmanovi ale pomohl obránci, kteří hostům zabránili v dorážení.
     
    19:35
    Sparta má teď mírně navrch a zkouší to z každé možné pozice. Petr Kváča ale šelmy drží.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Máme za sebou první třetinu, která by se dala označit za herně vyrovnanou. Na začátku měl trochu více ze hry Liberec, který si vysloužil i dvě přesilové hry a tu druhou dokonce využil. Početní výhodu si však následně zahrála i Sparta, která trefila břevno a všechny její následné příležitosti zneškodnil Petr Kváča. Do kabin tak odchází mírně spokojenější Tygři, kteří do prostřední dvacetiminutovky půjdou s jednobrankovým vedením.
     
    Střely na bránu v první třetině:

    Bílí Tygři Liberec: 11
    HC Sparta Praha: 6
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:15
    Sparta se provinila icingem, vhazovat se bude před Salákem.
     
    20:33
    A následně se Tomáš Dvořák (SPA) provinil krosčekem. Liberec bude hrát v pěti proti čtyřem.
     
    21:10
    Jaroslav Vlach se napřáhl na pravém kruhu a svou nekompromisní ranou dal Salákovi pořádně zabrat. Sparťanský brankář ale betony sklapl včas.
     
    21:37
    Domácí si po vyhození hostů nepohlídali přechod přes modrou čáru. Vhazovat se bude ve středním pásmu.
     
    22:08
    Povedenou střelu Ronalda Knota od modré čáry i přes špatný výhled Alexander Salák pokryl.
     
    23:23
    Lukáš Derner nahazoval kotouč od modré a někdo z jeho spoluhráčů ještě kotouč mírně tečoval. Alexander Salák i přesto stačil zareagovat.
     
    24:30
    Petr Kolmann tvrdě vypálil od modré a jeho rána se od zadního mantinelu odrazil zpět do brankoviště. Jaroslav Vlach tak mohl dorážet do odkryté klece, jenže Alexander Salák se ještě skluzem stihl přesunout a podržet svůj tým.
     
    25:40
    Tygři chytli slinu a nepouští svého soupeře v podstatě k ničemu. Zato Alexander Salák má v bráně Sparty plné ruce i nohy práce.
     
    27:38
    Kotouč byl tečován do prostoru mezi střídačkami a hra je přerušena. Pražané si mohou na chvíli odpočinout od tlaku domácích a po komerční přestávce potenciálně přijít i s nějakou vlastní útočnou akcí.
     
    27:56
    A to se sparťanům povedlo! Hosté vjeli do útočného pásma a byli v početní nevýhodě, Vladimír Sobotka přesto dokázal poslat puk před bránu, kam si sjel Michal Řepík. Petr Kváča se však roztáhl na brankové čáře a betonem vyrazil Řepíkovo zakončení.
     
    28:50
    Tygři si nerozuměli při rozehrávce a puk doputoval až na zakázané uvolnění. Hra se přesune zpět před Petra Kváču.
     
    29:57
    Liberec si zahraje další přesilovku. Za hákování putuje na trestnou lavici Vladimír Sobotka (SPA).
     
    30:35
    Pražané už podruhé vyhazují, Liberci se nedaří usadit v útočné třetině.
     
    31:09
    Sparta vyrazil při oslabení do útoku a dokonce z něj vytěžila zakončení. Dělovku Jana Košťálka vyrazil Petr Kváča do ochranné sítě.
     
    32:03
    Petr Jelínek přihrál na pravou stranu Jaroslavu Vlachovi, který bez přípravy vypálil ze svého oblíbeného místa. Mířil však pouze do připraveného Saláka, který už za rovnovážného stavu přerušuje hru.
     
    33:19
    Adam Najman neměl při rychlém protiútoku Liberce komu přihrát, a tak zvolil nejjednodušší možné řečení. Trefil ovšem pouze Salákův hrudník.
     
    34:44
    A znovu musí Alexander Salák zasahovat. Tentokrát si poradil se střelou Radana Lence z mezikruží.
     
    34:44
    Jaroslav Vlach (LIB) je potrestán na dvě minuty za hrubost a Sparta si tak zahraje početní výhodu.
     
    34:52
    Tygři vyhráli buly v obranné třetině a vyhazují.
     
    36:19
    Vladimír Sobotka se dostal mezi kruhy k vyraženému puku a ještě přihrál Romanu Horákovi, který měl před sebou zcela odkrytou bránu! Petr Kváča se ale fantasticky přesunul a zachránil svůj tým od pohromy!
     
    36:36
    Sparta právě vstřelila branku!
    Teď už je ale vyrovnáno! David Tomášek přihrál zpoza brány Romanu Horákovi, jehož okamžitá střela byla zblokována. Puk se ovšem odrazil na pravou stranu k VLADIMÍRU SOBOTKOVI, který parádní ranou z otočky vymetl horní roh a srovnal na 1:1! Asistence: Roman Horák, David Tomášek.
    36:36 Vladimír SOBOTKA - 1:1
     
    37:42
    Vedení chtěl Liberci vrátit Michal Bulíř, jeho ránu z levého křídla ale Alexander Salák lapil svou rukavicí.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhé dějství je u konce. Nadále sledujeme vyrovnaný hokej, i když to je spíše zákopová válka. Chvíli tlačí Tygři, chvíli Sparta, nicméně vyložených příležitostí zas tolik k vidění není. I v prostřední třetině jsme se tak dočkali pouze jediné trefy, když i Pražané využili jednu ze svých přesilovek a vyrovnali na 1:1. V závěrečné periodě tak bude vše otevřené!
     
    Střely na bránu ve druhé třetině (celkem):

    Bílí Tygři Liberec: 13 (23)
    HC Verva Litvínov: 9 (15)
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    41:03
    Adam Najman vybojoval puk za bránou a přihrál ho Dávidu Grígerovi, který ještě zadovkou prodloužil na Adama Musila, jenž už zakončil. Alexander Salák si ale i přes vydatný provoz v jeho brankovišti poradil.
     
    42:21
    Jan Košťálek z dálky provětral betony Petra Kváči, který nepředvedl zcela stoprocentní zákrok. Nakonec ovšem situaci zvládl.
     
    43:11
    Michal Řepík se dvakrát dostal k zakončení mezi kruhy a donutil Petra Kváču k těžkým zásahům. Liberecký gólman obě jeho střely dokázal vyrazit.
     
    44:39
    Sparta právě vstřelila branku!
    Sparta otáčí skóre! David Tomášek využil zmatků před Kváčou, zajel za bránu a přihrál JANU KOŠŤÁLKOVI, jenž využil toho, že byl Petr Kváča rozhozený a zamířil přesně do poloprázdné svatyně. Tygři ještě reklamovali postavení hráče v brankovišti, nicméně jejich trenérská výzva nebyla úspěšná. Asistence: David Tomášek.
    44:39 Jan KOŠŤÁLEK - 1:2
     
    46:28
    Daniel Špaček (LIB) fauloval loktem a oslabuje svůj tým v ne moc ideální chvíli.
     
    47:06
    Liberečtí vyhazují a posílají na led čerstvé síly.
     
    47:28
    A počet hráčů na ledě se srovná. David Tomášek (SPA) je vyloučen za hákování. Minutu se bude hrát ve čtyřech a poté začne přesilovka Tygrů.
     
    Liberečtí už hrají v plném počtu a rozestavují přesilovkový vzorec.
     
    49:28
    Liberec právě vstřelil branku!
    Sparta už sice byla v plném počtu, Liberec ale vyrovnává! Michal Birner přihrál na vrchol levého kruhu RADANU LENCOVI, jehož první střela byla zblokována, jenže kotouč se k němu odrazil zpět a tentokrát už reprezentační forvard zamířil přesně pod víko! Asistence: Michal Birner.
    49:28 Radan LENC - 2:2
     
    49:39
    Petr Kváča (LIB) nechtěně při rozehrávce vyhodil puk mimo hrací plochu a posílá Tygry znovu do čtyř.
     
    50:13
    Sparťané pálí opravdu z každé možné pozice, Petr Kváča však odolává.
     
    50:39
    Sparta právě vstřelila branku!
    Sparta využívá přesilovou hru a bere si zpět vedení! Vladimír Sobotka parádním křížným pasem přes celou šíři pásma nabil DAVIDU TOMÁŠKOVI a ten volejem z levého kruhu procedil puk za přesouvajícího se Petra Kváču. Asistence: Vladimír Sobotka.
    50:39 David TOMÁŠEK - 2:3
     
    52:00
    Alexander Salák ukryl do své lapačky střelu Lukáše Dernera a přerušuje hru. Odbydeme si poslední komerční přestávku tohoto střetnutí.
     
    52:21
    Daniel Špaček přihrál na modrou Jaroslavu Vlachovi, po jehož tvrdé ráně Alexander Salák chvíli netušil, kde má puk. Nakonec ho ale našel ve své výstroji.
     
    52:45
    Po chybě Petra Jelínka na útočné modré se Pražané dostali do přečíslení dva na jednoho! Michal Řepík žabičkou přihrál Romanu Horákovi, který z první mířil jen těsně nad!
     
    53:21
    Radan Lenc dostal přihrávku na úroveň brankové čáry, jenže v najetí do ideálnější pozice mu paradoxně překážel jeho spoluhráč. Lenc to tedy aspoň zkusil z ostrého úhlu, což si Alexander Salák bez problému pohlídal.
     
    54:58
    Tygři se snaží se zápasem ještě něco udělat, Sparta je ovšem zatím v bránění svého těsného vedení velmi pozorná.
     
    55:24
    Teď ale Pražané vyhodili na zakázané uvolnění a domácí tak získali vhazování v útočném pásmu.
     
    55:52
    Sparta právě vstřelila branku!
    Tak teď už to budou mít Tygři hodně těžké. Andrej Kudrna skvělým napadáním rozhodil domácí obránce a puk se poté odrazil do brankoviště, odkud jej DAVID TOMÁŠEK dorazil za Petra Kváču. Asistence: Andrej Kudrna, Lukáš Rousek.
    55:52 David TOMÁŠEK - 2:4
     
    58:01
    Probíhají poslední dvě minuty třetí třetiny a Sparta zatím poklidně míří za výhrou.
     
    58:25
    Sparta právě vstřelila branku!
    A navíc si tři body ještě více pojišťuje. Liberečtí znovu zaspali při rozehrávce, čehož využil LUKÁŠ PECH. Ten obral o puk Michala Birnera a nejel si až před Petra Kváču, kterého překonal díky svému důrazu. Bez asistence.
    58:25 Lukáš PECH - 2:5
     
    59:45
    Zápas už se jen dohrává.
     
    Konec zápasu.
     
    Utkání je u konce. Tři body nakonec získala pražská Sparta, která ve třetí třetině prokázala mnohem větší důraz při zakončení, a nakonec vítězí poměrně jasným výsledkem. Tygři sice dlouho hráli s hosty vyrovnanou partii, nicméně v závěru zcela odpadli a kvůli hrubým chybám se nedostali ani k power-play.
     
    Z mé strany je to pro dnešek vše, přeji vám příjemný zbytek večera. (19:49:00)
    Marken.cz

    Jonáš Majtyka

    Branky a nahrávky: 11. Gríger (J. Vlach, Rosandić), 50. Lenc (Birner) – 37. Sobotka (Horák, Tomášek), 45. Košťálek (Tomášek), 51. Tomášek (Sobotka), 56. Tomášek (Kudrna, Rousek), 59. Pech


    Bílí Tygři Liberec: Kváča (J. Pavelka) – Vitásek, Knot, Rosandić, Kolmann, Derner, T. Hanousek – Birner (A), Bulíř, Lenc – Najman, Gríger, A. Musil – J. Vlach, P. Jelínek (C), Rychlovský – D. Špaček, Šír, Průžek.
    HC Sparta Praha: Salák (Machovský) – Tomáš Dvořák, Jurčina (A), Košťálek, Polášek, Němeček, O. Němec, M. Jandus – Říčka, Pech (A), Forman – Kudrna, Tomášek, Rousek – Sobotka, Horák, Řepík (C) – Dvořáček, Sukeľ, Vitouch.

    Rozhodčí: Pešina, Hejduk – Ondráček, Špůr
    thejrc.org