Alavés – Real Betis 0:1 (kon.) | Real Madrid – Getafe 0:0 (odl.) | Valladolid – Real Sociedad 1:1 (kon.)
Barcelona – Elche 0:0 (odl.) | Villarreal – Huesca 1:1 (kon.) | Valencia – Levante 4:2 (kon.)
odloženo
FC Barcelona
0:0 (-:-)
Elche CF
Neděle 13.09.2020, 17:00 • Camp Nou (Barcelona) • Španělská LaLiga • 1. kolo
Předzápasové kurzy
Videopřenos
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00. (11:54:21)
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Krásný středeční večer, vítám všechny příznivce fotbalu. Nejvyšší španělská soutěž La Liga má na svém programu dohrávku prvního kola mezi Barcelonou a Elche.
     
    Elche CF

    Elche hrálo v předcházející sezoně pouze druhou nejvyšší španělskou soutěž. Tak tak se na poslední chvíli kvalifikovalo na šestou pozici zaručující postupové play off. V něm ale Elche vyřadilo Zaragozu i Gironu a mohlo se radovat z postupu mezi elitu.

    Udržení v La Lize bude pro Elche velký problém. Z dvaadvaceti utkání se radovalo z vítězství pouze čtyřikrát a s jednadvaceti body se drží na osmnáctém místě. Na týmy na okolních příčkách má však hned dva zápasy k dobru a může se postupně posunout výše. O víkendu Elche odehrálo veledůležitý zápas s Eibarem a díky trefě Calva se radovalo ze třech bodů.
     
    FC Barcelona

    Katalánci v loňském ročníku La Ligy marně naháněli Real Madrid. Parta kolem Lionela Messiho se musela spokojit jen se stříbrem s pětibodovou ztrátou. V Lize mistrů Barcelona dokráčela až do čtvrtfinále, kde ale schytala ostudný debakl 2:8 s pozdějším vítězem Bayernem Mnichov.

    Ani letos to nevypadá na španělský titul. Po třiadvaceti odehraných zápasech ztrácí Barcelona ze čtvrtého místa tabulky již osm bodů na vedoucí Atlético. Navíc nemá ani ideální formu, když ve víkendovém zápase ztratila nadějné rozehraný zápas s nováčkem ligy Cádizem a nakonec uhrála jen remízu 1:1. Lionel Messi se však proměněnou penaltou vyhoupl na dělené první místo v tabulce střelců. Na bývalého dlouholetého spoluhráče Luise Suáreze má k dobru jedinou asistenci.

    V Lize mistrů je Barcelona jednou nohou vyřazena. V domácím prostředí Camp Nou totiž v úvodním duelu osmifinále vyfasovala od PSG čtyři branky a za Katalánce se prosadil pouze jedinkrát Messi.
     
    Posledních pět vzájemných zápasů

    24.01. 2021 Elche – Barcelona 0:2
    19.09. 2020 Barcelona – Elche 1:0
    24.01. 2015 Elche – Barcelona 0:6
    15.01. 2015 Elche – Barcelona 0:4
    08.01. 2015 Barcelona – Elche 5:0
     
    Úvodní sestavy:

    FC Barcelona: ter Stegen – Mingueza, Piqué, Umtiti, Alba – F. de Jong, Pjanić, Pedri – Trincão, Messi (C), Braithwaite.
    Náhradníci: Neto, Peña – O. Dembèlé, Lenglet, S. Busquets, Fernandes, de la Fuente, Griezmann, Firpo, Dest, Puig.

    Elche CF: Badía – Barragán, Verdú (C), Josema – Cifuentes, Mfulu, Guti, Mojica – Rigoni, Boyé, Milla.
    Náhradníci: Gazzaniga, Andreu – Nino, Fidel, Calvo, Donald, Carrillo, Barri, Morente, Palacios, Luismi, Álamo.

    Rozhodčí: De Mera – Becerril, Escuela.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Hlavní rozhodčí De Mera již přivádí obě úvodní jedenáctky na hrací plochu. Dohrávka prvního kola nejvyšší španělské soutěže La Ligy mezi Barcelonou a Elche může za několik málo okamžiků začít.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Do prvního poločasu vstoupili rozehrávkou ze středového kruhu fotbalisté hostujícího Elche. Raúl Guti zkoušel dlouhým nákopem najít Millu, ale balon sebral pro Barcelonu Pjanić.
     
    3
    Právě Pjanić s Trincaem si několikrát vyměnili míč ve středu pole. Nakonec to byl Piqué, který dlouhou nahrávkou našel Trincaa. Pedri po přihrávce do vápna pálil jen do gólmana a Braithwaite dorážel jen mimo tři tyče.
     
    4
    Také Elche se poprvé v zápase dostalo s míčem na útočnou polovinu. Důraznou stopku ale dal akci hostující celku Samuel Umtiti, který čistě obral o balon Cifuentese.
     
    5
    Barcelona to zkoušela podél pravé postranní lajny. Piqué prostrčil míč na De Jonga, následně byl ve hře i Trincao, ale obrana Elche tentokrát obstála.
     
    6
    Elche mohlo jít do vedení! Mojica proskočil z levé strany do vápna, poté nahrávkou na střed šestnáctky našel osamoceného Boyého, který ale nezamířil na branku.
     
    7
    Ani jeden z týmů v úvodu zápasu nespěchá do útoku. Barcelona obehrává obranný val soupeře a čeká na vhodný moment.
     
    8
    Jordi Alba vhazoval zpoza postranní lajny. Následně se u balonu objevil také Messi, ale na argentinského kouzelníka si zatím dává obrana soupeře velký pozor.
     
    9
    Po Pjanićově průnikové přihrávce spěchal za míčem Alba. Před zkušeným bekem byl u balonu o něco dříve bránící Antonio Barragán.
     
    10
    Úvodní desetiminutovka příliš fotbalové krásy nenabídla. Ve středovém kruhu nyní navíc tvrdým faulem složil na zem Gutiho Braithwaite.
     
    11
    Trincao skončil v pokutovém území na zemi po kontaktu s Barragánem. Hlavní rozhodčí ale penaltu neodpískal a video tentokrát nezasáhlo.
     
    12
    Barcelona musela začít znovu od obránců. Piqué si vzal rozehrávku na starost, rozpohyboval přihrávkou De Jonga, ale defenziva Elche je zatažena hluboko na své polovině.
     
    14
    Na pravém kraji byl s balonem u kopačky Miguel Cifuentes. Po přenesení hry získal pro hosty rohový kop Mojica.
     
    15
    Po centru do pokutového území se vyšplhal nejvýše Samuel Umtiti a hlavou odvrátil nebezpečí z vlastní šestnáctky.
     
    16
    Pjanićova nahrávka měla najít v plném pohybu Trincaa. Na poslední chvíli ale zasáhl míč špičkou kopačky Gonzalo Verdú.
     
    17
    Kombinace Barcelony pokračuje. Od Umtitiho putoval balon do středu k Pjanićovi. Bosenský záložník poté oslovil De Jonga, kterému ale utekl míč až k Badíovi.
     
    18
    Při snaze získal míč na útočné polovině fauloval Frenkie De Jong. Elche si tak může po několika minutách v defenzivě oddechnout rozehrávkou z klidové pozice.
     
    20
    Ani dvacet minut dnešního utkání gól nepřineslo. Barcelona má sice podle očekávání velkou územní převahu, ale ještě ani jednou se nedostala do gólové příležitosti.
     
    21
    Cifuentes se na pravé straně pokoušel přelstít Albu, ale na beka Barcelon si nepřišel.
     
    22
    Edgar Badía drží parádním zákrokem čisté konto! Z levého kraje si to namířil do vápna Trincao, parádní se uvolnil a už byl sám proti brankáři, kterého ale z blízkosti napálil do těla.
     
    23
    Elche se o velké šanci Barcelony snaží uklidnit hru ve středu pole. Pomalou kombinaci vedl s Gutim také Omenuke Mfulu.
     
    25
    Katalánci pokračovalo rozehrávkou od rohového praporku, ale znovu byla úspěšnější ve svém vápně obrana Elche.
     
    26
    Ani další dlouhé přenesení hry nebylo z pohledu hostů úspěšné. Přetažený přihrávka skončila vysoko nad Cufuentesem za postranní čárou.
     
    27
    Gerard Piqué zkoušel pasem přes třicet metrů najít De Jonga. Balon se ale sklouzl po nakropeném trávníku a skončil až u gólmana Elche.
     
    29
    Mingueza sice zůstal po kontaktu s Josemou na trávníku, ale hlavní rozhodčí nechal hru pokračovat. Nakonec se přece jen po zakopnutí balon píská.
     
    30
    Ani půlhodina hry gól nepřinesla. Barcelona je sice o poznání aktivnějším týmem, ale Trincao v největší šanci zápasu napálil jen Badíu.
     
    31
    Na levé straně spolupracoval Pedri s Braithwaitem, poté byl ve hře i Jordi Alba, ale přes zhuštěný prostor se ani jeden nedostal.
     
    32
    Badía znovu podržel Elche. Messi dloubáčkem do vápna našel De Jonga, který ale z blízkosti hlavičkoval jen do gólmana hostujícího celku.
     
    33
    Mladý Oscar Mingueza měl sice na pravé straně prostor k postupu do vápna, ale pozdržená přihrávka skončila u Braithwaita v ofsajdu.
     
    34
    Od rohového praporku centroval do vápna také Miguel Cifuentes. Přetažený pas skončil u Gutiho, který z druhého doteku pálil vysoko na tribunu.
     
    36
    Mingueza byl v nadějném náběhu vytlačen s balonem až za koncovou čáru. Rozehrávat od své branky bude moci Edgar Badía.
     
    37
    Mojica schytal od Trincaa tvrdý úder rukou do obličeje. Hlavní rozhodčí sice okamžitě odpískal faul, ale karty zatím nechává v kapse.
     
    39
    Johan Mojica opouští hrací plochu s lékaři, ale zdá se, že bude moci pokračovat v zápase bez většího omezení.
     
    40
    První poločas pomalu míří ke svému závěru. Útočným faulem se proti Umtitimu provinil také Emiliano Rigoni.
     
    41
    A další faul předvedl na vlastní polovině Mfulu. K balonu na místě přestupku se postavil Messi, ale nyní spoluhráče ve vápně neoslovil.
     
    42
    Na levé straně posouval míč k Pedrimu Jordi Alba. Ani nyní se ale domácí neprosadili do vápna, navíc po ztrátě musel rychle do defenzivy Mingueza.
     
    44
    Minutu před pauzou se u balonu objevil Pere Milla. Další nahrávka směrem k Boyému už ale skončila za postranní lajnu mimo hrací plochu.
     
    45
    Piqué musel být před svým vápnem v pozoru. Millovi se postavil za záda a dokonale mu vypíchl balon od kopaček. Barcelona může držet míč v závěru prvního poločasu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Šedesát nastavených sekund je minulostí a první poločas končí. Fotbalisté obou týmů odcházejí do šaten za bezbrankového stavu.

    Již v šesté minutě mohl hosty dostat do vedení Lucas Boyé, ale nabídnutou šanci ve středu vápna zahodil střelou nad. Po dvaceti minut individuálně proskočil do vápna z pravé strany Trincao, zbavil se obránců, ale sám proti Badíovi neuspěl. Z volného přímého kopu Messi načechral míč do vápna, kde hlavičkoval Frenkie De Jong, ale ani on na gólmana Elche nevyzrál.
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 20:02.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Miralem Pjanić, přichází Ousmane Dembèlé.
     
    47
    Do druhého poločasu vstoupili rozehrávkou ze středového kruhu domácí fotbalisté. Ani po změně stran se však Barcelona nikam nežene.
     
    48
    Barcelona právě vstřelila branku!
    Barcelona se záhy po startu druhého poločasu dostává do vedení! Kdo jiný, než LIONEL MESSI by mohl pozvednout ofenzivu katalánského mužstva. Právě Argentinec zavezl míč do vápna, kde ještě Braithwaite patou posunul přihrávku Messimu a ten prostřelil padajícího Badíu.
     
    50
    Elche se snaží okamžitě po rozehrávce odpovědět. Cifuentes si říkal o nahrávku na pravou stranu, ale Mfulu přetáhl balon až za postranní lajnu.
     
    51
    Barcelona je po vstřeleném gólu v laufu a snaží se ještě jednou prosadit. Dembélé však v souhře s De Jongem nebyl ani zdaleka přesný.
     
    52
    Po přistrčení De Jonga pálil bez větší přípravy znovu Messi. Nyní ale trefil Verdúa, který zasáhl až ve skluzu.
     
    53
    Pedri byl jednoduše obrán o balon, ale ani hosté po zisku příliš daleko nedošlo. Skvěle se v obraně prezentoval Umtiti.
     
    54
    Střídající Ousmane Dembèlé zkoušel opět najít kapitána Messiho, ale obrana si na argentinského útočníka dává větší pozor než v úvodu poločasu.
     
    56
    Alba pod tlakem Milly hrál raději jen k Ter Stegenovi. Německý gólman si nedělal hlavu a balon okamžitě odpálil na útočnou polovinu.
     
    57
    Opět přišla na řadu souhra Messiho s Braithwaitem. Právě druhý jmenovaný po přihrávce Messiho získal pro domácí rohový kop.
     
    58
    Messi rozehrával roh s Dembélém nakrátko. Nakonec přece jen doskákal do pokutového území, kde se ale dva hráči Barcelony při zakončení srazili.
     
    59
    Po dalším ubráněném rohovém kopu se Elche hnalo do brejku. Než se ale Rigoni rozmyslel, co bude s míčem vlastně dělat, tak u něj byl Jordi Alba.
     
    60
    Po hodině hry vede Barcelona nad Elche díky brance z úvodu druhého poločasu 1:0. I v posledních minutách je ale outsider zápasu pod tlakem.
     
    61
    Domácí si posouvali míč kolem pokutového území Elche. Dembélé zkoušel přechytračit Barragána, ale uspěl o poznání zkušenější obránce hostů.
     
    62
    Střídání v týmu Elche CF: ze hřiště odchází Miguel Cifuentes, přichází Fidel.
     
    62
    Střídání v týmu Elche CF: ze hřiště odchází Emiliano Rigoni, přichází Tete Morente.
     
    63
    Ještě na konci přestávky se do dresu převlékat Antoine Griezmann, ale jeho čas pro vstup na hrací plochu ještě nepřišel.
     
    65
    Elche je ve druhém poločase zcela zatlačeno na vlastní polovině. Pedriho nahrávka do vápna měla najít Dembélého, ale jako první byl u balonu Verdú.
     
    66
    Po Messiho přihrávce vznikl prostor Minguezovi. Teprve jednadvacetiletý bek poté centroval do vápna, kde se ale míče ujal Barragán.
     
    67
    Až příliš agresivně chtěl při napadání získat míč Trinaco. Útočník Barcelony udeřil loktem do obličeje Josemu.
     
    68
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Trincão, přichází Sergio Busquets.
     
    69
    Alba vhodil míč do hry na levé straně trávníku. Barcelona byla sice vytlačena až k Ter Stegenovi, ale míč neztratila z držení.
     
    70
    Barcelona právě vstřelila branku!
    Barcelona už vede 2:0! LIONEL MESSI navíc odskakuje v tabulce střelců Suárezovi. De Jong proskočil do vápna, poté předal míč svému kapitánovi, ten si ještě pohrál s obranou a nakonec přehodil Badíu.
     
    72
    Na branku Elche se nyní žene jeden útok za druhým. Nyní to vzal na sebe Ousmane Dembèlé, ale Badía byl včas z brankové čáry a sebral míč ze země.
     
    73
    Střídání v týmu Elche CF: ze hřiště odchází Lucas Boyé, přichází Guido Carrillo.
     
    74
    Střídání v týmu Elche CF: ze hřiště odchází Pere Milla, přichází Nino.
     
    74
    Barcelona právě vstřelila branku!
    Defenziva Elche je v posledních minutách v obrovských problémech. Souvislým tlakem se Katalánci prokombinovali do blízkosti pokutového území. De Jong přenesl hru do vápna na Braithwaita, ten hlavou sklepl míč na zcela volného JORDIHO ALBU, který už měl před brankou snadnou úlohu.
     
    76
    Ani čtveřice střídání Elche nepomohla. Útočné trio Morente, Carrillo, Nino musí spíše vypomáhat vlastním obráncům.
     
    77
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Martin Braithwaite, přichází Antoine Griezmann.
     
    78
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Jordi Alba, přichází Sergiño Dest.
     
    78
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Gerard Piqué, přichází Clément Lenglet.
     
    79
    Od Ter Stegena putoval míč k De Jongovi. Následně se nizozemský záložník snažil zapojit střídajícího Griezmanna, ale k němu již míč nedoputoval.
     
    80
    Po odpískaném ofsajdu mohli hosté rozehrávat z klidové pozice. S Barragánem spolupracoval Fidel, následně se ale už balonu zmocnil Pedri.
     
    81
    Střídání v týmu Elche CF: ze hřiště odchází Omenuke Mfulu, přichází Luismi.
     
    82
    Zhruba posledních deset minut i s nastavením zbývá do konce druhého poločasu. Barcelona i nadále drží jisté vedení o tři zásahy.
     
    83
    Po několika soubojích ve středu pole získal míč pro Barcelonu Frenkie De Jong. Neměl komu balon předat a tak zvolil jistotu, zpětnou nahrávku na Ter Stegena.
     
    84
    Antoine Griezmann nebyl daleko od vstřeleného gólu! Dest hledal v pokutovém území francouzského útočníka, dal mu ale míč o něco za sebe a Griezmann napálil jen břevno.
     
    86
    A znovu byl v akci Griezmann. Po parádní prostrčení od Messiho byl Griezmann sám před Badíou, dokonce se kličkou uvolnil, ale z úhlu už poslal míč jen do boční sítě.
     
    87
    Umititi byl nalepen na zádech Carrilla. Ve snaze ubránit soupeře si ale pomohl přidržením a to neuniklo ani hlavnímu rozhodčímu.
     
    88
    Sám Samuel Umtiti se ale při zákroku zranil a potřebuje ošetření na hrací ploše. Vypadá to na problém s tříslem.
     
    89
    Zatímco je Umtiti za postranní čárou ošetřován, tak Elche může využít oslabení soupeře. V obraně ale zaskočil Frenkie De Jong.
     
    90
    Už to vypadá, že se zápas dohraje bez jediné udělené karty. Ani jeden z týmů se v posledních minutách nemůže dostat do souvislejšího tlaku.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje ve druhém poločase ještě tři minuty.
     
    90+2
    Po vhazování Barragána se ujal míče Raúl Guti. Hosté se ještě snaží zahrozit, ale přes staženu obranu Barcelony se jim to nedaří.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Tři nastavené minuty uplynuly a zápas končí. Barcelona na domácím Camp Nou přehrála trápící se Elche 3:0.

    Již v šesté minutě mohl hosty dostat do vedení Lucas Boyé, ale nabídnutou šanci ve středu vápna zahodil střelou nad. Po dvaceti minut individuálně proskočil do vápna z pravé strany Trincao, zbavil se obránců, ale sám proti Badíovi neuspěl. Z volného přímého kopu Messi načechral míč do vápna, kde hlavičkoval Frenkie De Jong, ale ani on na gólmana Elche nevyzrál.

    Záhy po startu druhé půle se Barcelona poprvé radovala. Na hranici vápna vyšla narážečka Braithwaita s Messi a právě argentinský fotbalista překonal Badíu. V 70. minutě poté De Jong prolétl do vápna, kde našel znovu Lionela Messiho, ten si ještě pohrál s obranou a poté přehodil brankáře Elche. Závěrečné slovo měl Jordi Alba, který využil sklepnutí Braithwaita a tvrdou ránou poslal míč do sítě.
     
    Držení míče: 65 % : 35 %.
    Střely na branku: 5:1. Střely mimo: 1:5. Rohy: 6:3. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 8:8.
     
    To už je z dohrávky prvního kola La Ligy mezi Barcelonou a Elche vše. Já se s vámi loučím a přeji příjemný zbytek večera. (20:53:54)

    Vít Schück

    Branky:


    FC Barcelona:
    Elche CF:
    thejrc.org