K. Vary – Mountfield HK 1:6 (kon.) | Kometa Brno – Pardubice 2:5 (kon.) | Plzeň – Olomouc 9:1 (kon.)
Zlín – Litvínov 3:0 (kon.) | Sparta – Mladá Boleslav 2:3 (kon.) | Motor ČB – Třinec 0:4 (kon.)
Vítkovice – Liberec 1:4 (kon.)
konec
HC Kometa Brno
2:5 (1:1, 1:3, 0:1)
HC Dynamo Pardubice
Neděle 07.03.2021, 17:20 • DRFG arena • Tipsport extraliga • 52. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:20.
     
    HC Dynamo Pardubice:

    Dynamo nezačalo sezonu ideálně, postupně se však dokázalo otřepat a dokráčelo až do první desítky. Nakonec je z toho 7. místo a po třech letech obnovená účast ve vyřazovacích bojích. Východočeši už na svém postavení nic nezmění, budou tak vyčkávat, který ze soupeřů na ně pro předkolo play-off vyjde. Může to být i brněnská Kometa nebo také Vítkovice, Litvínov či Karlovy Vary.

    Forma Dynama v závěru základní části není úplně dobrá. Východočeši z posledních pěti utkání zvítězili pouze dvakrát, navíc to bylo proti posledním Českým Budějovicím 5:1 a v pátečním kole proti oslabeným Karlovým Varům uspěli až v prodloužení 3:2. Mezitím Pardubice padly ve Vítkovicích 3:5, Mladé Boleslavi 2:5 a nestačily ani v derby s Hradcem 1:2.

    Produktivitu Pardubic má na povel Anthony Camara, rodák z Toronta zaznamenal 21 branek a 14 asistencí. Velkou nadějí pro budoucnost nejen Pardubic je Matěj Blümel, jeho služby si v Dynamu pojistily i na další sezony a mladík vrací důvěru kanadskými body v bilanci 16+15. Trojici nejproduktivnějších útočníků uzavírá Matěj Paulovič (10+21).

    Defenzíva Dynama stojí na zkušených borcích, Juraj Mikuš se s Dynamem dohodl také na další spolupráci, v klubu si určitě váží jeho přínosu pro útočnou hru (8+19). Velkou osobností v pardubickém týmu je reprezentační zadák Jakub Nakládal (4+19), patří také mezi 5 nejvíc vytěžovaných hráčů extraligy. Zmínit musíme také Jana Koláře. Je však otázkou, zda Pardubice nebudou v posledním kole své opory šetřit pro důležitější boje v předkole. Brankoviště Pardubic po návratu Daniela Vladaře do zámoří doplnil zkušený ruský brankář Konstantin Barulin, zatím však očekávání příliš nenaplňuje, průměr inkasovaných branek 3,26 a úspěšnost zákroků pod 90 procent jsou jasnými důkazy, že Rus se v Pardubicích zatím hledá. Dynamo může nasadit i Pavla Kantora nebo Milana Kloučka.
     
    HC Kometa Brno:

    Kometa bude proti Pardubicím bojovat o možnost umístit se na konečném 8. místě, které by ji zaručilo start v předkole play-off v domácím prostředí. Tato výhoda se možná při absenci diváků v letošní sezoně vytrácí, ale sám kapitán Martin Zaťovič po domácím utkání s Olomoucí konstatoval, že by raději začínal tuto sérii v domácí areně. Nejen to však bude motivací Komety pro nedělní duel s Dynamem.

    Peter Mueller už získal extraligový rekord, když překonal hranici 61 kanadských bodů a stal se nejproduktivnějším cizincem v historii české nejvyšší soutěže. Nyní může brněnský útočník pomýšlet i na triumf v celkové produktivitě extraligových hráčů, aktuálně se drží s bilancí 29+34 bod před třineckým Martinem Růžičkou. Pokud se zaměříme na tabulku vstřelených branek, je Mueller s 29 trefami pouze o tři zářezy za dalším třineckým útočníkem Matějem Stránským. Pokud by se brněnské první formaci v čele s Muellerem nedělní večer vydařil, může ještě slezského útočníka dorovnat nebo i překonat.

    Kometa v pátečním kole přišla o sérii osmi zápasů, ve kterých dokázala bodovat. Rázně toto počínání Brňanů přerušila pražská Sparta, která Kometě uštědřila debakl 0:5.
     
    Vzájemné utkání v sezoně 2020/2021:

    17.11.2020, 13. kolo: Pardubice – Brno 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)

    10.12.2020 26. kolo: Brno – Pardubice 0:3 (0:0, 0:2, 2:1)

    24.1.2021 39. kolo: Brno – Pardubice 3:2 (0:1, 2:1, 0:1)

    Letošní vzájemné bitvy přinesly vcelku vyrovnané zápasy. Pardubice se nejprve radovaly v domácím prostředí po těsném výsledku 2:1. Prosincová odveta v Brně sice Kometě nevyšla, ale v novém roce už Pardubice o tři body připravila. Podaří se Brňanům vyrovnat vzájemnou bilanci letošní sezony a pojistit si domácí start předkola? Kometa má vše ve svých rukou.
     
    BRNO vs. PARDUBICE

    Hezkou neděli z jižní Moravy. Základní část Tipsport extraligy dnes napíše poslední díl své dlouhé pouti, která čítala 52. hracích kol. Pardubice přijíždí do Brna s jistotou 7. místa v tabulce, předkolo tak zahájí na domácí půdě. Kometa by také chtěla začínat doma, k tomu však bude muset dnes zaznamenat vítězství a spoléhat se na zaváhání Vítkovic.
     
    Úvodní sestavy:

    HC Kometa Brno: Klimeš (Schnattinger) – F. Král, Zámorský, Kučeřík, Holland, Gulaši, Svozil, Bartejs – Zaťovič (C), P. Holík, Mueller (A) – Plášek ml., Klepiš (A), Schneider – Valský, Rákos, Vincour – Bondra, Kusko, Šoustal.

    HC Dynamo Pardubice: Barulin (Borovička) – J. Kolář (C), Hrádek, Ďaloga (A), Bučko, Vála, T. Jelínek, Chabada – Paulovič, Rohlík, Blümel – L. Horký, O. Roman (A), Kusý – Pochobradský, M. Kratochvil, A. Kosticyn – Koffer, Zeman, Formánek.

    Rozhodčí: Kika, Lacina – Frodl, Zíka.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:01
    Utkání začalo, na úvodním buly úspěšný domácí Holík, Kometa zahajuje první útočnou akci.
     
    00:24
    Klimeš si připisuje první zákrok, když od modré čáry zlikvidoval střelu Chabady.
     
    01:12
    Pardubicím se nyní podařilo na chvíli proniknout do útočného pásma a domácí tým zatím nepouštějí do protiútoků.
     
    02:06
    Ani tentokrát se Brňanům nepodařilo usadit před Barulinem, hostující defenzíva zatím pracuje dobře.
     
    02:48
    Střelecký pokus v podání domácího Bartejse skončil mimo, Kometa nadále bojuje o kotouč v obranném pásmu Dynama.
     
    03:23
    Hrádek na modré čáře předal puk Blümelovi, ten zamířil a vypálil, Klimeš zlikvidoval střelu lapačkou.
     
    03:48
    Přihrávka v podání Muellera na Zaťoviče postrádala přesnost, píská se zakázané uvolnění Komety.
     
    04:13
    Tentokrát Blümel připravil střeleckou pozici pro Hrádka a Klimeš musel znovu vytáhnout pohotový zákrok.
     
    04:30
    Pardubice mají v úvodu utkání více ze hry, Kometa se teď nemůže dostat z vlastní třetiny.
     
    04:39
    Vyloučení v týmu HC Kometa Brno (Petr Zámorský – 2 min., podrážení).
     
    05:08
    Po přihrávce Kosticyna pálil prudce Horký, Klimeš svého bývalého spoluhráče vychytal pohotovým semaforem.
     
    05:18
    Kometa se osvobozuje zásluhou Valského.
     
    05:41
    Marek Ďaloga pálil od modré čáry na branku Brna, kde byla skrumáž clonících hráčů, i přesto dokázal Klimeš zasáhnout a hru přerušil.
     
    06:26
    Kometa se osvobodila.
     
    06:39
    Domácí hrají v plném počtu.
     
    07:14
    Kometa právě vstřelila branku!
    Domácí otevírají skóre! Chyba pardubické obrany využil Mueller, když z rohu pásma našel na pravém kruhu PETRA HOLÍKA, brněnský šikula se neukvapil, naznačil střelu a poté povedenou kličkou zasunul puk za Barulina. Asistence: Peter Mueller.
    07:14 Petr HOLÍK - 1:0
     
    07:49
    Pochobradský vyslal prudkou střelu z mezikruží a halou bylo slyšet cinknutí konstrukce brněnské branky.
     
    08:39
    Kometa se snaží napadat rozehrávku Pardubic, hosté se však zatím s aktivitou domácích hráčů vypořádávají dobře.
     
    09:37
    První formaci Komety se nyní nepodařilo usadit před Barulinem, defenzíva Dynama si klíčové hráče Komety dobře rozebrala.
     
    10:24
    Individuální akcí se nyní prezentoval pardubický útočník Pochobradský a přinutil Klimeše k zákroku špičkou betonu.
     
    11:31
    Pardubice jsou neúnavné při útočné snaze, nyní svádějí hostující hráči tuhé souboje v rohu útočného pásma.
     
    12:28
    Kučeříkovo nahození nasměroval na Barulina Kusko, pardubický brankář byl na změnu dráhy puku připraven a včas zasáhl. Následuje komerční pauza.
     
    12:36
    Zámorský vypálil od modré čáry, Barulin vyrazil, Kometa je nadále na puku.
     
    13:25
    Plášek přenechal puk na modré čáře Gulašimu, ten se do puku opřel vší silou, ovšem trefil pouze připraveného Barulina.
     
    14:00
    Vyloučení v týmu HC Dynamo Pardubice (Ondřej Vála – 2 min., faul loktem).
     
    14:08
    Mueller připravil ideální pozici Schneiderovi na hranici brankoviště, tomu stačilo jen uklidit puk do odkryté branky, ale trestuhodně minul!
     
    15:04
    Pardubice se osvobozují.
     
    15:54
    Dynamo se znovu dokázalo osvobodit.
     
    16:00
    Pardubice jsou v plném počtu.
     
    16:16
    Do samostatného úniku se nyní vydal Blümel, Klimeš skvěle zasáhl betonem, když ucpal prostor u bližší tyče, kde pardubický mladík zakončoval svou kličku.
     
    16:33
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Nyní už se MATĚJ BLÜMEL raduje! Po přihrávce Rohlíka se rozjel po levém křídle a přesnou střelou na vzdálenější tyč srovnal stav utkání. Asistence: Ondřej Rohlík, Jan Kolář.
    16:33 Matěj BLÜMEL - 1:1
     
    17:17
    Holík nyní nabil Muellerovi, jeho střela z pravého kruhu měla potřebnou razanci, avšak postrádala přesnost.
     
    17:45
    Klepiš nyní poslal z pravého křídla puk mezi bránící hráče Pardubic, kde se kdo slibného zakončení dostal Schneider, nenašel však skulinku mezi Barulinovými betony.
     
    18:05
    Další slibná šance Komety! Tentokrát si do volného prostoru najel Plášek, ale ani jemu se nepodařilo zavěsit puk do branky.
     
    19:28
    Pardubice už se snaží dohrát třetinu mimo své obranné pásmo, což se jim zatím daří.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Úvodní dvacetiminutovka je za námi. Pardubice zahájily zápas v Brně aktivně a vynutili si i přesilovou hru, v té se však prosadit nedokázali. Brno se do vedení dostalo z první vážnější akce v zápase, když chyby hostující defenzívy využil Mueller a připravil úvodní branku pro Petra Holíka. Dynamo ovšem hrálo trpělivě a také se dočkalo vyrovnávací branky. Matěj Blümel sice nejprve v samostatném úniku na Klimeše nevyzrál, ale zanedlouho se prosadil přesnou střelou z vrcholku levého kruhu. Po prvních dvaceti minutách je tedy stav v Brně vyrovnaný, prostřední dějství odstartuje v 18:06.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:31
    Pardubice se usadily v útočném pásmu, kde se tvoří kombinace hostů.
     
    21:02
    Od modré čáry vypálil Bučko, Klimeš vytáhl proti němu svou lapačku, vhazuje se po levici brněnského brankáře.
     
    21:39
    Hra je nyní hodně neurovnaná, oba celky se dopouštějí nepřesností.
     
    22:07
    Pochobradského akci zakončoval prudkou střelou z mezikruží Vála, branku Brna však minul.
     
    22:36
    Pardubice jsou na startu prostředního dějství aktivnějším týmem, Kometa se zatím nedostala na dostřel Barulinovy brány.
     
    23:00
    Nepřesná rozehrávka Dynama tentokrát končí zakázaným uvolněním.
     
    23:25
    Vyloučení v týmu HC Kometa Brno (Petr Zámorský – 2 min., vysoká hůl).
     
    23:55
    Paulovič pálil z voleje na levém kruhu, Klimeš vyrazil a následně se Kometa osvobodila.
     
    24:49
    Paulovič nabízel na hranici brankoviště Rohlíkovi, tomu se nepodařilo puk ideálně trefit. Následně se Paulovič dostal k další střele, kterou však pozorný Klimeš zneškodnil.
     
    25:01
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Pardubice využívají přesilovou hru a otáčejí skóre ve svůj prospěch. Po vhazování si na levém křídle najel do střelecké pozic MAREK ĎALOGA a pohlednou střelou překonal brankáře Klimeš. Asistence: Denis Kusý.
    25:01 Marek ĎALOGA - 1:2
     
    25:40
    Vyloučení v týmu HC Kometa Brno (Peter Mueller – 2 min., podrážení).
     
    26:02
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Pardubice znovu využívají přesilovou hru! Paulovič poslal povedenou přihrávku ONDŘEJI ROMANOVI, ten skvělou nabídku svého spoluhráče využil, když zavěsil puk pod horní tyč Klimešovy brány. Asistence: Matěj Paulovič.
    26:02 Ondřej ROMAN - 1:3
     
    26:39
    Vincour to zkusil z ostrého úhlu, ale trefil pouze boční síť pardubické branky.
     
    28:12
    Kometa se snaží probudit a poprvé ve druhé třetině se více snaží prosadit v obranném pásmu Pardubic.
     
    29:06
    První formace Brna na chvíli sevřela hosty v obranném pásmu, ti však dokázali kombinaci zhatit a posílají puk do středního pásma.
     
    30:01
    Utkání má nyní svižné tempo z obou stran, Pardubice odmítají nápor domácího celku a aktivně vyrážejí do protiútoků.
     
    31:05
    Zakázané uvolnění Brna.
     
    31:52
    Dynamo má velmi dobře pokryté střední pásmo, brněnští útočníci se jen s těží dostávají přes toto území.
     
    32:26
    Rohlík nyní vracel puk před branku Blümelovi, jenž už měl slibnou pozici a mohl zakončit do odkryté branky, výborný obranný zákrok však předvedl obránce Bartejs, když položil své tělo do dráhy puku a následně Klimeš hru přerušil.
     
    33:01
    Horký se nyní na levém kruhu zbavil bránícího hráče a snažil se Klimeše překonat střelou nad lapačku, ale právě touhle části výstroje brněnský brankář zasáhl. Následuje komerční přestávka.
     
    34:36
    Pardubice opravdu Brňany do ničeho nepouštějí, nyní byl v útočném pásmu odzbrojen Rákos.
     
    35:14
    Vyloučení v týmu HC Dynamo Pardubice (Marek Ďaloga – 2 min., vysoká hůl).
     
    35:28
    Rohlík osvobozuje Dynamo.
     
    35:56
    Kolář obral o puk Holíka a hosté znovu vyhazují.
     
    36:42
    Střela Krále skončila na zadním plexiskle, Kometa se nadále snaží kombinovat.
     
    37:09
    Kometa právě vstřelila branku!
    Kometa snižuje v přesilové hře! Nahození Krále tečoval na hranici brankoviště TOMÁŠ ŠOUSTAL a puk propadl Barulinovi mezi betony. Asistence: Filip Král, Tomáš Vincour.
    37:09 Tomáš ŠOUSTAL - 2:3
     
    37:51
    Vyloučení v týmu HC Kometa Brno (Dávid Bondra – 2 min., vysoká hůl).
     
    38:05
    Gulaši vyhazuje puk z brněnského pásma.
     
    38:50
    Paulovič dostal nabito na levý kruh, odkud pálil z voleje, branku však těsně minul.
     
    39:13
    Kometa se nyní osvobozuje zásluhou Pláška.
     
    39:32
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Třetí přesilovou hru využívají Pardubice ve druhé třetině a berou si zpět dvoubrankový náskok! Po přihrávce Kusého se z levé strany rozjel LUBOŠ HORKÝ a tentokrát už Klimeše střelou nad lapačku překonal. Asistence: Denis Kusý,Marek Ďaloga.
    39:32 Luboš HORKÝ - 2:4
     
    39:32
    Vyloučení v týmu HC Kometa Brno (Radek Kučeřík – 2 min., hákování).
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina byla pod taktovkou hostů z Pardubice. Svou aktivitou si Východočeši vynutili na startu prostředního dějství hned dvě přesilové hry a v obou případech byli úspěšní, když nejprve trestal Kometu Marek Ďaloga a po něm v další početní výhodě i Ondřej Roman. Kometa se do útočného pásma dostával jen sporadicky, nakonec se dostala do kontaktu díky využité přesilové hře zásluhou Tomáš Šoustala. Třetinu přesilových her však zakončily znovu přesně Pardubice, konkrétně Luboš Horký. Hosté, ač přijeli pod Špilberk se značně omlazenou sestavou, tak mají nakročeno ke tříbodovému zisku, naopak v kabině Komety nejspíš bude bouře, pokud tedy chtějí Jihomoravané ještě pomýšlet na zvrat a také start předkola play-off v domácím prostředí. Třetí třetina odstartuje v 18:55.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:17
    Pardubice už jsou usazeny v útočném pásmu a pokračují v přesilové hře.
     
    41:00
    Kometa se osvobodila.
     
    41:21
    Kometa je kompletní.
     
    42:26
    Pardubice jsou při chuti i při hře 5 na 5, Vála nyní vyslal prudkou střelu od modré čáry, Klimeš byl připraven zasahovat a bude se vhazovat před jeho brankou.
     
    43:01
    Jelínek se snažil vylepšit pozici pro Horkého, ten byl tentokrát už v příliš ostrém úhlu a puk nezavěsil.
     
    44:00
    Zatím to však nevypadá, že by se Kometa snažila s nepříznivým stavem něco udělat, Pardubičtí jsou nadále všude dřív a kontrolují své vedení.
     
    44:57
    Vincour si stáhl puk zpoza branky a snažil se okamžitě zakončit, Barulin si prostor u bližší tyče pohlídal.
     
    45:41
    Kusko vybojoval puk pro Bondru, ten však z levého kruhu trefil pouze připraveného brankáře Dynama.
     
    46:25
    Vyloučení v týmu HC Kometa Brno (Silvester Kusko – 2 min., podrážení).
     
    46:58
    Kometa zatím nepovolila Dynamu usazení se v útočném pásmu.
     
    48:00
    Kosticynovu dělovku zablokoval Holland, rozhodčí následně píská sevření kotouče rukou, díky čemuž se bude vhazovat mimo brněnskou třetinu.
     
    48:03
    Vyloučení v týmu HC Dynamo Pardubice (Andrej Kosticyn – 2 min., zdržování hry / vystřelení nebo vyhození puku mimo).
     
    48:25
    Kometa je v plném počtu a startuje její početní výhoda.
     
    48:59
    Holík poslal puk na brankoviště, kde zakončoval osamocený Zaťovič, Barulina však nepřekonal!
     
    49:26
    Pardubice vyhazují.
     
    49:48
    Pardubičtí si nyní pohráli s pukem a ušetřili cenné vteřinky.
     
    50:04
    V závěru brněnské přesilovky se do největší příležitosti dostal Horký, jeho samostatný únik mu však dle představ nevyšel, když branku Komety přestřelil.
     
    51:13
    Michal Pochobradský ujížděl po levé straně, Klimeš jeho střelu vytěsnil betonem.
     
    51:34
    Další útočný nájezd Pardubic vedl Andrej Kosticyn, Klimeš si připisuje další úspěšný zákrok a ještě drží naděje Brna nad vodou.
     
    52:56
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Tak tohle byla parádní individuální akce v podání šestnáctiletého útočníka FRANTIŠKA FORMÁNKA, když si obešel bránícího Svozila a parádní kličkou doslova vykoupal brankáře Klimeše. Pro mladičkého útočníka je to perfektní premiéra v Tipsport extralize. Bez asistence.
    52:56 František FORMÁNEK - 2:5
     
    54:44
    Kometa se stále nemůže dostat do tempa, pardubický tým předvádí velmi dobrý výkon v rámci celého dnešního utkání.
     
    55:31
    Matěj Blümel se nyní dostal za obranné linie Brna a snažil se Klimeše překonat koncovkou mezi betony, brněnský brankář však tentokrát stačil včas zasáhnout.
     
    55:49
    Pardubice nadále neúnavně útočí a jsou při chuti.
     
    56:09
    Kusý zakončoval z voleje po přihrávce Rohlíka, trefil pouze bránící skrumáž hráčů před Klimešem.
     
    56:36
    Schneider po delší době vyvezl puk z obranného pásma Brna a zakončoval střelou skrz bránícího hráče, Barulin bez problémů puk zkrotil.
     
    57:07
    Zakázané uvolnění Brna, Kometě se opravdu nic nedaří.
     
    57:26
    Vincour se nyní snažil něco změnit, naladil si puk na bekhend, ale obrana Pardubic celou situaci kontrolovala.
     
    58:00
    Ohlášeny poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    58:29
    Kratochvíl nyní málem poslal do dalšího úniku Formánka, přihrávka však nebyla úplně přesná a pardubický dorostenec se marně natahoval.
     
    59:23
    Zámorský nyní napřáhl na modré čáře, Barulin kontroloval vyrážečkou.
     
    59:46
    Další střelu Zámorského Barulin tentokrát ukryl ve své výstroji, ještě se bude vhazovat po jeho levici.
     
    Konec zápasu.
     
    Třetí siréna zazněla a základní část je minulostí. Pardubické Dynamo dnes zaslouženě odváží z Brna všechny body. Hosté využili v utkání hned tři přesilové hry, pod Špilberk přivezli sestavu plnou mladíků a ten nejmladší oslavil premiéru v nejvyšší soutěži vstřelenou brankou, jedná se o Františka Formánka. Kometa bude mít do středy o čem přemýšlet, její víkendové výkony nekorespondovaly s předešlými výsledky. Pardubice v předkole play-off vyzvou Karlovy Vary. Kometa ve středu bude k prvnímu utkání cestovat na led Vítkovic. Děkuji vám za pozornost při dnešním přenosu, z Brna přeji příjemný zbytek večera i víkendu. (19:28:53)
    Marken.cz

    Jan Tajzler

    Branky a nahrávky: 8. P. Holík (Mueller), 38. Šoustal (F. Král, Vincour) – 17. Blümel (Rohlík, J. Kolář), 26. Ďaloga (Kusý), 27. O. Roman (Paulovič), 40. L. Horký (Kusý, Ďaloga), 53. Formánek


    HC Kometa Brno: Klimeš (Schnattinger) – F. Král, Zámorský, Kučeřík, Holland, Gulaši, Svozil, Bartejs – Zaťovič (C), P. Holík, Mueller (A) – Plášek ml., Klepiš (A), Schneider – Valský, Rákos, Vincour – Bondra, Kusko, Šoustal.
    HC Dynamo Pardubice: Barulin (Borovička) – J. Kolář (C), Hrádek, Ďaloga (A), Bučko, Vála, T. Jelínek, Chabada – Paulovič, Rohlík, Blümel – L. Horký, O. Roman (A), Kusý – Pochobradský, M. Kratochvil, A. Kosticyn – Koffer, Zeman, Formánek.

    Rozhodčí: Kika, Lacina – Frodl, Zíka
    thejrc.org