Ottawa – Calgary 2:1 (kon.) | Philadelphia – NY Islanders 1:2 (po pr.) | Columbus – Carolina 0:3 (kon.)
NY Rangers – Buffalo 5:3 (kon.) | Minnesota – Anaheim 2:1 (kon.) | Vegas – St. Louis 5:1 (kon.)
Arizona – Colorado 1:5 (kon.) | Vancouver – Winnipeg 0:4 (kon.) | San Jose – Los Angeles 2:1 (kon.)
konec
Mountfield HK
1:3 (1:0, 0:0, 0:3) Stav série: 0:4
Bílí Tygři Liberec
Úterý 23.03.2021, 19:00 • ČPP Aréna, Hradec Králové • Generali play off Tipsport extraligy • Čtvrtfinále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Krásný jarní den přeji všem příznivcům ledního hokeje z Hradce Králové! Čtvrtfinálová série mezi Mountfieldem HK a Bílými Tygry Liberec může už v tomto čtvrtém zápase napsat svou poslední kapitolu, Tygři totiž vedou na utkání již 3:0. Potvrdí pod Bílou věží poslední postupový bod, nebo se Lvi ještě vzepřou osudu? Duel odstartuje v 19:00!
     
    MOUNTFIELD HK

    Hradec zakončil základní část s 89 body na 6. místě, oproti loňské sezóně si tedy o dvě příčky polepšil. Start extraligy zahájili Lvi pěti výhrami v řadě, od té doby ovšem tak dlouhou šňůru už zopakovat nedokázali. Jejich výkony byly často jako na houpačce, k závěru základní části to ale vypadalo, že Východočeši ladí formu, když sbírali častěji vítězství než porážky. V posledních čtyřech mačích ovšem třikrát prohráli a do vyřazovacích bojů tak nešli na vítězné vlně.

    To je ovšem v předkolové sérii s Litvínovem nemuselo mrzet. Přestože Verva vůbec nehrála špatně, ba Hradecké kolikrát přehrávala, Mountfield těžil z výborné efektivity a svědomitého plnění taktiky. Litvínovské porazil 3:0 na zápasy (2:0, 3:1 a 1:5) a pokračoval do čtvrtfinále. V něm ovšem narazil na soupeře z vyšších pater tabulky a výsledkově zatím tápe – po prohrách 4:3p, 3:0 a 0:3 je nyní na pokraji vyřazení.
     
    BÍLÍ TYGŘI LIBEREC

    Liberečtí nakonec v dramatickém závěru základní části obsadili s 93 body 4. příčku, což jim zajistilo vyhnutí se předkolu a přímý postup do čtvrtfinále. Zpočátku ročníku to ale pod Ještědem tak růžově nevypadalo, z prvních 18 kol totiž Tygři hned desetkrát prohráli. Jenže nenechali na sebe dopadnout ani tíhu pěti proher v řadě a po začátku prosince zabrali. Ve zbývajících 34 duelech základní části zapsali 24 vítězství, čímž si zajistili přímý postup.

    Díky němu měli Severočeši po 52. kole delší pauzu bez zápasu, což se možná projevilo v první polovině úvodního čtvrtfinálového klání, od té doby ale Bílí Tygři na ledě dominují. V součtu s koncem základní části už mají na kontě pět výher v řadě, k postupu do semifinále jim chybí jediný triumf a již 168 herních minut v kuse neinkasovali!
     
    VZÁJEMNÉ ZÁPASY ZÁKLADNÍ ČÁSTI

    Letošní střetnutí šelem mají dost podobný obrázek, jako má doposud jejich čtvrtfinálová série. Ze čtyř duelů totiž třikrát slavili Liberečtí, Hradec dokázal vyhrát pouze na konci září v rámci 4. kola. Pokud tedy sečteme základní část s aktuálním play off, Severočeši už nad Východočechy vyhráli šestkrát v řadě!

    4. kolo, 27.9.2020 MHK vs. LIB 4:3sn
    17. kolo, 13.11.2020 LIB vs. MHK 4:1
    30. kolo, 28.12.2020 MHK vs. LIB 2:3sn
    43. kolo, 4.2.2021 LIB vs. MHK 3:1
     
    Vzájemné duely Lvů s Tygry bývají vždy plné emocí, speciálně pro čtveřici hráčů ale mají tato klání ještě větší náboj. V kádru Tygrů figuruje jméno beka Mislava Rosandiče, jenž strávil pod Bílou věží tři roky, ještě větší vazbu má na město pod Bílou věží hradecký odchovanec a současná brankářská dvojka Liberce Jaroslav Pavelka.

    Zajímavé jsou také příběhy Marka Zachara a Radovana Pavlíka. Ten první se narodil v Liberci a nepočítáme-li krátká hostování a dvě sezóny za mořem, až do letošního ročníku hrál pouze za rodné město. Také druhý jmenovaný se víceméně nehnul z rodného města – Hradce Králové – až do letoška. Mountfield a Bílí Tygři se totiž v sezóně domluvili, že pro zvednutí výkonů obou rychlonohých hráčů si je do konce ledna vymění na hostování, které nakonec protáhli až do konce letošního ročníku. A tak oba hokejisté, kteří se mimo jiné potkali v minulosti v reprezentačním týmu na MS U18 2016 a MS U20 2018, nastupují v této sérii nejen proti sobě navzájem, ale také proti svým mateřským klubům a klubům, které vlastní jejich hráčská práva.
     
    HRÁČSKÉ STATISTIKY PO ZÁKLADNÍ ČÁSTI

    Nejproduktivnější hráči MHK:
    1. Radek Smoleňák (Ú) – 35 bodů (10+15)
    2. Vladimír Růžička ml. (Ú) – 27 bodů (12+15)
    3. Jakub Lev (Ú) – 27 bodů (11+16)
    4. Jakub Orsava (Ú) – 25 bodů (11+14)
    5. Kevin Klíma (Ú) – 24 bodů (10+14)

    Brankáři MHK:
    Marek Mazanec – úspěšnost 91,63 %, 2,31 B/Z
    Štěpán Lukeš – úspěšnost 91,62 %, 2,36 B/Z

    Nejproduktivnější hráči LIB:
    1. Michal Birner (Ú) – 45 bodů (14+31)
    2. Radan Lenc (Ú) – 41 bodů (19+22)
    3. Jaroslav Vlach (Ú) – 36 bodů (16+20)
    4. Dávid Gríger (Ú) – 30 bodů (18+12)
    5. Michal Bulíř (Ú) – 29 bodů (14+15)

    Brankáři LIB:
    Petr Kváča – úspěšnost 92,46 %, 2,07 B/Z (v obou ohledech nejlepší gólman extraligy)
    Jaroslav Pavelka – úspěšnost 91,08 %, 2,15 B/Z
     
    1. ČF, 18. března – LIB vs. MHK 4:3p

    Branky a nahrávky: 33:10 Gríger (Knot, Birner), 53:51 Lenc (A. Musil, Birner), 58:48 A. Musil (Lenc, Knot), 76:10 Birner – 16:29 Kelly Klíma (Nedomlel), 24:04 V. Růžička, 28:01 Orsava (F. Pavlík).

    Do utkání vlétli o poznání aktivněji Hradečtí, kteří si také ještě před polovinou základní hrací doby vypracovali pohodlný náskok 3:0. Jenže pak Tygři jako by se probudili. Začali pálit na východočeskou bránu jeden puk za druhým, Lvi nevyužívali své úniky a jen přihlíželi tomu, jak Liberec v 59. minutě dotáhl skóre na vyrovnaný stav 3:3. V prodloužení mohl Mountfield několikrát zvrátit mač znovu na svou stranu, proti ale bylo štěstí i Petr Kváča, a tak úvodní bod po skvělém obratu brali domácí Bílí Tygři.
     
    2. ČF, 19. března – LIB vs. MHK 3:0

    Branky a nahrávky: 21:11 Bulíř (Najman), 35:40 Vlach (Rosandič, Najman), 46:45 Vlach (Najman).

    A Tygři zůstali dobře naladěni i následující den. Tentokrát to už od začátku byli oni, kdo diktoval tempo hry, ve druhé třetině dokonce soupeři povolili pouhé tři střely! Zatímco Hradec své spíše ojedinělé šance využít nedokázal, Severočeši se trefili postupně třikrát a závěr zápasu si zkušeně pohlídali bez inkasování.
     
    3. ČF, 22. března – MHK vs. LIB 0:3

    Branky a nahrávky: 6:34 P. Jelínek (Vitásek, Knot), 18:59 Bulíř (Birner, Gríger), 23:47 Bulíř.

    Série se následně přesunula pod Bílou věž a Východočeši doufali, že právě domácí prostředí jim pomůže získat první bod v sérii. Jenže opak byl pravdou. Třetí měření sil se podobalo tomu druhému, i když je pravda, že Liberec tentokrát neměl tak markantní střeleckou převahu. Tygři otevřeli skóre v 7. minutě, druhou branku přidali ještě před první sirénou a několik minut po startu druhé periody zaznamenali třetí zásah. V závěrečné třetině pak výsledek spíš bránili, což dalo Lvům šanci na zajímavé střely, ty ale zůstaly nevyužity.

    Liberec tak znovu vyhrál 3:0, Petr Kváča si připsal druhé čisté konto v řadě, už 168 minut neinkasoval a v úterý mají Tygři jediný úkol – urvat v Hradci Králové i čtvrtý postupový bod.
     
    Hlavní koučové po 3. čtvrtfinále:

    Vladimír Růžička st. (MHK):
    „V první třetině nás Liberec předčil v bruslení a zaskočil nás. Dal dva góly a potom pro nás bylo hrozně těžké vrátit se do zápasu, oni si to víceméně hlídali. Chtěli jsme hrát trochu jinou hru, aktivní, ale Liberec nás k tomu moc nepustil. Je hodně silný na kotouči a my nemáme tak přesné přihrávky, připadá mi, že nám puky hodně odskakují. Soupeř toho pak využívá, že si to dá a dostává se do šancí.“

    Patrik Augusta (LIB):
    „Odehráli jsme velice dobré utkání od první do poslední minuty. Budu se opakovat s tím, co jsem řekl po druhém utkání po nás doma: Gratulace do kabiny, od prvního do posledního hráče jsme předvedli velice kvalitní výkon a ten nás dovedl ke třetí výhře v sérii. Ještě ale není konec. Jsme jeden krok od postupu, a ten bývá vždycky nejtěžší, což není jenom klišé. Hradec má totiž velice kvalitní mužstvo. Nikdo z našich hráčů určitě nelétá v oblacích.“
     
    Úvodní sestavy:

    Mountfield HK: Mazanec (Š. Lukeš) – Blain, Nedomlel (A), F. Pavlík (A), Šalda, Graňák, Jank, R. Pilař – Orsava, Cingel, Perret – Jergl, V. Růžička, J. Sklenář – M. Zachar, Lev, Kevin Klíma – J. Veselý, Koukal (C), Kelly Klíma.

    Bílí Tygři Liberec: Kváča (J. Pavelka) – Knot, Vitásek, Kolmann, Rosandić, T. Hanousek, Derner, Havlín – Lenc, A. Musil, Birner (A) – Bulíř, Gríger, Najman – D. Špaček, P. Jelínek (C), J. Vlach – R. Pavlík, Šír, Rychlovský.

    Rozhodčí: Pešina, Kika – Gerát, Hynek.
     
    Liberečtí nemají na vítězné sestavě co měnit, a tak do čtvrtého čtvrtfinále půjde stejná sestava jako minulý mač. Naopak Hradečtí změny udělali. Do třetí obrany se z marodky vrací po bok Dominika Graňáka Bohumil Jank, Radim Šalda se posunul do druhé obranné dvojice a Radek Pilař bude připraven coby sedmý bek.

    Jediná útočná formace Mountfieldu nezůstala pohromadě a vepředu se udála také jedna výrazná personální výměna. Mimo hru dnes zůstává z neznámých důvodu východočeský kapitán Radek Smoleňák, jehož místo v útoku zaujme Jan Veselý a céčko na dres připne Petr Koukal.
     
    Hokejisté obou mužstev jsou už nastoupeni na modrých lajnách a přichází čas na vyslechnutí české státní hymny, po níž bude vzápětí zahájen čtvrtý mač této série!
     
    Ještě je na řadě tradiční pozdrav s gólmany a poté již zahajovací lajny nastoupí na středový kruh.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:15
    Jakub Orsava nahodil po přejetí modré lajny na bránu a kotouč se od zadního mantinelu odrazil tak, že jej Kváča raději podržel.
     
    00:27
    Po vhazování se ke kotouči dostali hosté, kteří odpálili touš na opačnou stranu kluziště a po icingu se buly před jejich gólmanem se bude opakovat.
     
    00:50
    Východočeši pouze odevzdali ve středním pásmu puk soupeři a odešli střídat.
     
    01:08
    Marek Zachar nabízel zprava Jakubu Lvovi k levé tyči, kotouč byl ale cestou tečován, a tak na Lvovu hůl nedosedl.
     
    01:29
    Proti Blainově ráně neměl Kváča problém zakročit, ovšem poté vypluly na povrch emoce – před libereckou svatyní se strhla už ve druhé minutě hry potyčka a klec byla vychýlena ze své pozice.
     
    01:45
    Kelly Klíma riskantně rozehrával od vlastní brankové lajny a málem namazal mezi kruhy Jakubu Rychlovského, naštěstí pro domácí ale jeho hokejku kotouč přeskočil.
     
    02:07
    Tygři se dostali ke střele z pravého kruhu, Marek Mazanec se pro touš natáhl se svou lapačkou.
     
    02:39
    Oba týmy teď ztroskotaly na přechodu modré lajny, liberecká i hradecká obrana totiž připravily neprostupnou zeď.
     
    03:16
    Liberecké nahození se odrazilo za modrou čarou jenom na hradecké hole, které kotouč podržely a hokejisté odešli na střídačku.
     
    03:48
    Hradečtí se teď trochu zlobí, protože Marek Zachar už byl za libereckou brankou téměř u puku, sudí však, trochu se zpožděním, zapískali zakázané uvolnění.
     
    04:11
    Od ledu zní z úst domácího celku pokyn "čas", při němž Východočeši vyčkávají za svou bránou a hledají cestu na druhou stranu.
     
    04:36
    Akci jim nakonec přerušil ofsajd, vhazovat se bude ve střední třetině.
     
    04:52
    Adam Musil se snažil protáhnout podél levého mantinelu, mezírku mezi hrazením a zbytkem kluziště ale hradecký bek utěsnil dobře.
     
    05:27
    Pozorujeme hru, která se přelévá z jedné strany na druhou, chybí jí ovšem větší střelba, oba gólmani už si nějaký čas pořádně nesáhli na puk.
     
    06:19
    Liberečtí, stejně jako včera, vysouvají svůj forčekink velmi výrazně, což činí Lvům problémy v rozehrávce, nedaří se jim najít cestu skrz kluziště.
     
    07:02
    Ani Liberečtí na tom ovšem v tuhle chvíli nejsou o moc lépe, také Mountfield totiž soustředěně brání střední pásmo.
     
    07:42
    Lukáš Cingel napřáhl nad vrcholem pravého kruhu, trefil však pouze chrániče bránícího hokejisty.
     
    08:09
    Jeremie Blain vypálil z pravé strany a Kváča neudržel puk, volný touš však do brány nedokázal dopravit Jakub Orsava, který byl v souboji s hostujícím bekem. To byla zatím největší šance zápasu!
     
    08:34
    Z další akce vzešel pouze hradecký ofsajd a na řadu přichází komerční přestávka.
     
    08:48
    Jakub Orsava se snažil jednoruč protáhnout kolem obránce a dostat se do palebné pozice, při kličce ale kotouč neudržel v moci.
     
    09:37
    Na druhé straně ale jednoruč při kroužení za bránou uspěl Michal Bulíř a nahodil poté puk do brankoviště, kde se musel mít Marek Mazanec na pozoru před dvojicí Tygrů, která se hnala za dorážkou.
     
    10:03
    Hradec právě vstřelil branku!
    Hradečtí po 178 minutách bez vstřelené branky překonávají kouzlo Petra Kváči a otevírají stav dnešního klání! Jan Veselý si s kotoučem dobruslil na levou stranu a vypálil, liberecký gólman vyrazil střelu před sebe. A tam se rychle zorientoval PETR KOUKAL, jenž bekhendem uklidil puk do sítě – 1:0. Asistence: Jan Veselý, Kelly Klíma.
    10:03 Petr KOUKAL - 1:0
     
    11:39
    A druhý gól domácích mohl rychle přidat Marek Zachar, který se tlačil do zakončení za jediného obránce, jenž mu stál v cestě, jeho pokus nahoru však Kváča vytáhl ramenem!
     
    12:30
    Richard Nedomlel zaváhal u své brány a puk získal do moci Dávid Gríger, hradecká obránce ale svou chybku rychle napravil a sebral si touš zpět.
     
    12:47
    Po komerční přestávce budou mít Bílí Tygři skvělou příležitost ke srovnání, Jan Veselý totiž fauloval sekáním a Liberec si zahraje početní výhodu.
     
    12:54
    Tygři vyhráli buly a vypadalo to, že se usadí v pásmu, nakonec však Hradečtí za bránou získali puk a povedlo se jim vyhodit.
     
    13:38
    Dávid Gríger měl po nahrávce Michala Birnera prostor u pravé tyče, jeho vybruslení a bekhendový pokus pokryl Mazanec.
     
    14:00
    Chvíli nato Východočeši vyhodili a oba celky odešly střídat.
     
    14:21
    Jaroslav Vlach pálil křížem z pravého kruhu, našel svou ranou Mazancovu lapačku.
     
    14:47
    Jan Veselý je na ledě a Hradec je v plném počtu, a to v okamžiku, kdy se Lvům povedlo znovu osvobodit.
     
    14:58
    V plném počtu se domácí chtěli podívat dopředu, zastavilo je ovšem postavení mimo hru.
     
    15:29
    Tohle mohl být kuriózní moment. Hradecké nahození ze středního pásma se totiž odrazilo od rozhodčího a puk poskočil před Kváčou tak, že byl rád, že neskončil v síti.
     
    16:29
    Kevin Klíma trefil svým pokusem z mezikruží jednoho z protihráčů a kotouč se odrazil do vzduchu tak, že jej chvíli všichni zmateně hledali. Nakonec se ho ujali hosté a odvezli ho pryč.
     
    17:22
    V minulých dvou utkáních tohle nebývalo zvykem, Hradec má ale teď v aktivitě i střelbě navrch. Nahození Dominika Graňáka nedokázal nikdo před bránou tečovat, další pokus od modré pokryl Kváča.
     
    17:44
    Filip Pavlík napřáhl uprostřed modré čáry ke své bombě, Petr Kváča zasáhl.
     
    18:12
    Závar pře libereckou brankou! Nahození od modré se vehementně snažil dostrkat za brankovou lajnu Aleš Jergl, což se mu nepovedlo, Lukáš Derner ale usoudil, že dorážel moc tvrdě, a poslal ho na led. Následně se na ledě utvořily asi tři dvojičky, které se po sobě natahovaly, rozhodčí budou vylučovat.
     
    18:12
    Vyloučení v týmu Mountfield HK (Jeremie Blain – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu Bílí Tygři Liberec (Tomáš Hanousek – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu Bílí Tygři Liberec (Lukáš Derner – 2 min., hrubost).
     
    18:20
    Hradec tedy hraje početní výhodu čtyři proti třem, zatím se mu ale nepovedlo usadit v pásmu.
     
    19:49
    Severočeši jsou v oslabení, teď ale hned dvakrát mohli skórovat! Marek Mazanec musel nejprve zastavit ránu Radovana Pavlíka a poté ještě další střelu zblízka, tentokrát z hole Adama Musila.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Střely na branku v 1. třetině:

    Hradec – 12
    Liberec – 6
     
    Po dvou zápasech, kdy se Východočechům nevedlo v útoku téměř nic a nemohli vstřelit gól, byla z jejich pohledu dnešní první dvacetiminutovka výborná. Zpočátku sice oba celky hrály opatrně a brankáři příliš práce neměli, na startu 11. minuty se však domácím povedlo prolomit nepřekonatelnost Petra Kváči, která se tak zastavila na 178 minutách. Zasloužil se o to Petr Koukal, který dorazil do sítě odražený puk. Východočeši nasbírali oproti soupeři dvojnásobný počet střel, přesto ale nechybělo mnoho k tomu, aby byl stav vyrovnaný – v oslabení totiž měli v poslední minutě velké šance hosté a jen díky Mazancovi Lvi stále drží náskok 1:0.
     
    Ten si ponesou i do prostřední třetiny, která začne přibližně v 19:48, a Východočeši v ní budou mít k dispozici ještě 11 vteřin přesilovky.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:11
    Lukáš Cingel nahodil na bránu z velké dálky a Petr Kváča raději přikryl puk před dojíždějícími hradeckými hráči.
     
    20:22
    Liberec je v plném počtu.
     
    20:44
    Vladimír Růžička mířil z pravého kruhu na protější horní růžek, netrefil ale prostor mezi třemi tyčemi.
     
    21:20
    Hradečtí napadají libereckou rozehrávku, to samé dělají také Tygři s tou východočeskou.
     
    21:39
    Severočeši se ale přeci jen dostali do pásma a Petr Kolmann vypálil z vrcholu levého kruhu. Mazanec měl dobrý výhled a ránu pokryl.
     
    22:24
    Dlouho se puk motal v libereckém pásmu kolem mantinelů, nakonec ho do své moci dostali Hradečtí. A Jakub Orsava se opřel do střely skoro od modré, ta ovšem přeletěla bránu.
     
    23:19
    Východočeši drží puk v souboji u mantinelu libereckého pásma prostřídávají hráče, aby měli na ledě čerstvé síly.
     
    23:47
    Liberec se ale vymanil a má nyní ponechanou výhodu, Petr Kváča vystartoval na střídačku.
     
    23:56
    Za podrážení si dvě minuty odpyká Jeremie Blain, Severočeši tak mají k dispozici druhou přesilovku v zápase.
     
    24:04
    Rána z pravého kruhu v podání Michala Birnera zamířila pouze na zadní hrazení a Hradec se osvobodil.
     
    24:36
    Znovu se Lvi dostali z pásma a snaží se ušetřit vteřiny.
     
    24:59
    Dobrou práci teď odvedl vepředu Filip Pavlík, který dlouho držel puk u Kváči, aby mohli spoluhráči vystřídat.
     
    25:18
    Adamu Najmanovi se povedlo vystřelit do protipohybu brankáře a Mazanec se betonem natahoval po puku, jenž šel nakonec těsně vedle tyče.
     
    25:43
    Východočeská čtveřice se teď usadila na chvíli v pásmu a Petr Kváča musel i v početní výhodě řešit dvě nepříjemné situace. V jedné mu puk poskakoval brankovištěm, ve druhé zastavil střelu od modré.
     
    25:57
    Jeremie Blain je zpátky na ledové ploše a Mountfield hraje v plném počtu.
     
    26:22
    A teď si početní výhodu zahrají pro změnu domácí, který ji zahájí po komerční přestávce. Potrestaným libereckým hráčem je Ondřej Vitásek, který nedovoleně bránil.
     
    26:30
    Blain nedokázal udržet útočné pásmo, udržel ale puk a Hradec se tak bude snažit o další průnik.
     
    26:59
    Tygři i v oslabení rychle a aktivně přistupují k hráčům, což dělá Lvům problémy, zatím se nedokázali usadit v útoku.
     
    27:29
    Teď ale budou mít Východočeši 53 vteřin dvojnásobnou přesilovku, Jaroslav Vlach je totiž vyloučen za hákování Marka Zachara!
     
    27:29
    Hned po vhazování skončil na ledě Jakub Lev se zamotanou holí mezi nohama, vypadá to, že mu pomohl lehkým podražením Petr Jelínek.
     
    27:48
    Hradec se usadil v pásmu a kombinuje přes libereckou trojici.
     
    28:09
    Vladimír růžička nastřelil bránícího hráče a hokejistům chvíli trvalo, než objevili puk, nakonec ho ale ve své moci udrželi Lvi.
     
    28:16
    Filip Pavlík se dostal ke střele od modré, tu Kváča dobře viděl.
     
    28:26
    Kelly Klíma a Aleš Jergl se ocitli v situaci dva na jednoho, kterou první jmenovaný zakončoval a druhý jmenovaný pak netrefil před odkrytou brankou dorážku!
     
    29:08
    Lukáš Cingel napálil chrániče prvního bránícího hráče, chvíli nato se hosté osvobodili.
     
    29:30
    Liberec zvládl dvojnásobné i klasické oslabení a už bruslí v plném počtu.
     
    30:01
    Dominik Graňák chtěl nahodit kotouč tak, aby mohli jít domácí střídat, pobyt na ledě si ale kvůli icingu budou muset prodloužit.
     
    30:12
    Teď už domácí úspěšně nahodili, jenže si nepohlídali střídání a regulérně hrají v šesti!
     
    30:21
    A rozhodčí už přerušili hru a vylučují, Hradec dostává dvě minuty za příliš mnoho hráčů na ledě. Početní výhoda je tedy nyní na straně Liberce.
     
    30:30
    Liberec se hned ujal střelby, Lencovu ránu se do brány pokusil dorazit Gríger, ale Mazanec odolal.
     
    30:56
    Radan Lenc mířil šikovně z vrcholu levého kruhu na delší tyč, tam stihl domácí brankář strčit vyrážečku.
     
    31:26
    Nastřelení Michala Bulíře nic nepřineslo, Liberec je ale stále v pásmu.
     
    31:47
    Jaroslav Vlach pálil zprava mezi betony a Liberečtí se už skoro radovali, Mazanec ale stihl kotouč vyrazit do bezpečí!
     
    32:26
    Hradec oslabení ustál a je kompletní, vyhodil však na zakázané uvolnění.
     
    32:36
    Kelly Klíma vedl na levém křídle útočnou akci, zakončení ale narval do couvajícího obránce.
     
    32:48
    A nyní si hokejisté trochu oddechnou, Petr Kváča svým zákrokem odstartoval komerční přestávku.
     
    33:02
    Najíždějícího Orsavy si všiml ve středním pásmu spoluhráč a poslal mu bekhendovou žabku na opačnou stranu hřiště, akci jeden na jednoho ale Orsava ke střele nedotáhl.
     
    33:56
    Vladimír Růžička pálil z pravého kruhu švihem, kotouč však odrazila hůl Petra Kolmanna do ochranné sítě.
     
    34:39
    Kevin Klíma pěkně postrčil puk na ránu z první Jakubu Lvovi, který se za modrou čáru přiřítil ze středního pásma, jeho rána ale jednom zaduněla o zadní mantinel.
     
    35:02
    Tenhle zákrok nebyl pro Mazance díky dobrému výhledu příliš těžký, ránu Ondřeje Vitáska od modré tak schoval do lapačky.
     
    35:16
    Jordann Perret se snažil pálit zleva, pokus mu ale zablokovala hostující hůl.
     
    35:39
    Obrovská šance Richarda Nedomlela! Hradecký bek se ocitl u pravé tyče v roli útočníka a jeho křižná rána na rozhozeného brankáře zazvonila o delší tyč!
     
    36:27
    Teď se v útoku pro změnu drží hosté, nedaří se jim ale dostat kotouč od mantinelu.
     
    36:59
    Východočeši nakonec soupeře obrali o herní předmět a oba týmy následně upalovaly na střídačku.
     
    37:23
    Radan Lenc pálil krátce po vhazování, kotouč jenom proletěl kolem brankové konstrukce.
     
    37:32
    Mountfield nyní vyhodil na zakázané uvolnění, buly před Mazancem se tak bude opakovat.
     
    37:50
    Střelu Michala Birnera odklonil Marek Mazanec bez větších problémů do rohu kluziště.
     
    38:36
    Aleš Jergl si dobře sklepl rukavicí ze vzduchu v útočném pásmu puk, chvíli nato o něj ale stejně přišel.
     
    39:10
    Východočeši si nepohlídali znovu střídání a chvíli hráli v šesti, což se nelíbí hostující střídačce, rozhodčí si ale okamžiku nevšimli, a tak se pokračuje bez vylučování.
     
    39:25
    Marek Mazanec zakročil u své pravé tyče proti nebezpečné šanci z úhlu v podání Lukáše Dernera. Emoce poté vyplynuly v menší strkanici, kterou sudí rychle rozpustili.
     
    39:45
    Liberec se v posledních vteřinách druhé části ještě snaží srovnat, velkou šanci měl Adam Musil!
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Střely na branku ve 2. třetině (celkem):

    Hradec – 8 (20)
    Liberec – 14 (20)
     
    Na rozdíl od té první, prostřední třetina branku nepřinesla. Ne že by ale šance nebyly, jen oba gólmani předvedli zákroky, kterými změnu stavu nepřipustili. A když už byl ten liberecký překonán, pomohla mu v zákroku tyč. Viděli jsme také poměrně dost přesilovek, přičemž Hradec si dokonce vyzkoušel dvojnásobnou, ani ta však branku nepřinesla. A tak do poslední části půjde Mountfield s těsným vedením 1:0, které mu dává naději na prodloužení série! Naopak Tygři se budou snažit dvěma góly otočit stav na svou stranu, aby domů jeli s postupem v kapse.
     
    Třetí třetina začne přibližně ve 20:40.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:11
    Liberec se dostal do pásma a snažil se vykombinovat střelu, Hradečtí mu ale dřív kotouč sebrali.
     
    40:39
    Hrací předmět nyní zůstal úplně opuštěn ve středním pásmu a obě pětice se kompletně vrhly na střídačku.
     
    41:08
    Dávid Gríger pálil z pravé strany, Marek Mazanec byl proti letícímu kotouči připraven.
     
    41:56
    Boj o puk vyhráli u mantinelu domácí, nahozením ale nezískali postavení v útoku, nýbrž jenom odevzdali touš soupeři.
     
    42:30
    Hře zatím chybí výraznější střela, hra se spíš jen přelévá ze strany na stranu.
     
    42:54
    A sotva jsem to dopsala, pálil z vrcholu mezikruží nebezpečně Jeremie Blain, který Kváčově zákroku jen zůstal v nevěřícném předklonu.
     
    43:21
    Podruhé už Liberečtí vyhodili na zakázané uvolnění a jejich pětice začíná být na ledě unavená.
     
    43:29
    Vhazování ale Tygři vyhráli, dostali kotouč do střední třetiny a tentokrát už stihli vystřídat.
     
    44:15
    Dvě přečíslení Hradce teď zůstala nevyužita! V obou se krátce po sobě ocitl jako nahrávající hráč Marek Zachar, v obou případech ale trefil jenom hostující hokejku!
     
    45:25
    Na ledě zůstal ležet u vlastní střídačky Jakub Orsava, který byl Vitáskem vystřeleným pukem nechtěně trefen do oblasti krku. Po chvíli se Orsava ale zvedl a už si na lavici leduje nastřelené místo.
     
    46:05
    Mislav Rosandić mířil z pravého kruhu mezi Mazancovy betony, ty domácí brankář sklapl včas.
     
    46:10
    Radovan Pavlík si při dorážení počínal příliš tvrdě, za což vyfasoval od rozhodčího dvě minuty od Richarda Nedomlela složení na led. Pavlík (LIB) je potrestán za sekání, Nedomlel (MHK) za hrubost, pokračovat se bude ve čtyřech na obou stranách.
     
    46:38
    Dávid Gríger hledal v přečíslení hokejku Mislava Rosandiče, tomu ale puk přeskočil čepel a nemohl tak zleva zakončit.
     
    47:04
    Více prostoru na ledě zatím sedí líp Tygrům, kteří se delší dobu drží v útoku a snaží se vystřelit.
     
    47:41
    Dobrou příležitost měl ovšem teď na druhé straně Radek Pilař, v situaci jeden na jednoho ale ztratil puk.
     
    48:15
    Oba celky jsou na ledě v plném počtu, hra ve čtyřech tedy trefu nakonec nepřinesla.
     
    48:46
    Aleš Jergl šikovně obešel protihráče, obkroužil bránu a snažil se zasunout k tyči, Kváče se stihl přesunout.
     
    49:02
    A znovu Jergl v akci, tentokrát se neprosadil střelou z pravého kruhu.
     
    49:50
    Ronald Knot vyslal na Mazance spíš propagační přízemní střelu, na níž hradecký strážce svatyně dobře viděl a ukryl ji v lapačce.
     
    50:12
    Tahle rána Ronalda Knota už byla nebezpečnější, rychlý projektil od modré ale nakonec skončil ztečován v ochranné síti.
     
    50:20
    Jakub Sklenář nedokázal dobruslit puk jako první, a tak se bude po zakázaném uvolnění Hradce vhazovat před Mazancem.
     
    50:25
    Liberec právě vstřelil branku!
    Jako rána z čistého nebe přišla liberecká branka, která srovnává stav zápasu na 1:1! Vyhrané buly putovalo k modré na Mislava Rosandiče, který záhy vypálil a do jeho rány stihl vložit hůl DÁVID GRÍGER, který změnil let puku pod horní tyč! Asistence: Mislav Rosandič, Michal Bulíř.
    50:25 Dávid GRÍGER - 1:1
    Zdroj: Hokejka TV
     
    50:46
    Liberec právě vstřelil branku!
    21 vteřin a Bílí Tygři už dokonce vedou! Jeden z domácích hokejistů si nepohlídal rozehrávku ze svého obranného pásma a puk se od Jaroslava Vlacha odrazil k PETRU JELÍNKOVI, který si zkušeně položil Mazance a zasunul touš za jeho levý beton – 1:2. Asistence: Jaroslav Vlach.
    50:46 Petr JELÍNEK - 1:2
    Zdroj: Hokejka TV
     
    51:31
    To jsou věci, Liberec tedy i podruhé, kdy v sérii prohrával, dokázal skóre otočit. Udrží jej do závěrečné sirény, nebo se ještě domácí vzepřou" Vhazovat se teď bude před Kváčou, Liberec vyhodil na icing.
     
    52:31
    Aleš Jergl si zpracovával puk před brankovištěm do palebné pozice, byl ale jedním ze soupeřů poslán na led. Rozhodčí zůstali v klidu.
     
    53:23
    Hradec se snaží hnát každý puk dopředu, Liberec mu však nic nedává zadarmo. A navíc je znát nad ledem napětí, vůbec bychom se nedivili, kdyby došlo ještě před sirénou k pěstnímu souboji.
     
    53:58
    Petr Kváča shrábl puk z větší dálky a na řadě poslední komerčka zápasu.
     
    54:23
    Druhé zakázané uvolnění Tygrů v krátkém časovém sledu, vhazovat se bude znovu po Kváčově pravici.
     
    54:41
    Dominik Graňák důrazně nastavil tělo kličkujícímu Dávidu Grígerovi, který se tak místo střelby zblízka podíval na led.
     
    55:03
    Marek Zachar překročil modrou čáru a prudce vypálil, trefil však jenom zadní hrazení.
     
    55:41
    Střela Michala Birnera byla ztečována bránící hokejkou do rohu kluziště, z následného boje o puk vyšli vítězně domácí.
     
    56:12
    Bohumil Jank nahodil kotouč do útočné třetiny, Východočeši jej ovšem nestihli dojet. Čas je nyní jednoznačně na straně Libereckých.
     
    57:07
    Lvi se ale stále nevzdávají a bojují o každý kotouč, pořád však ne a ne usadit se v útoku.
     
    57:35
    Radim Šalda nahazoval po ledu od modré, jeho nabídka zůstala nevyužita.
     
    58:02
    Poslední dvě minuty třetí části jsou tu, Marek Mazanec je pořád v kleci!
     
    58:17
    Tygři dostali puk vedle hradecké brány, kde se ho snaží držet co nejdelší dobu.
     
    58:44
    Marek Mazanec je na střídačce a Hradec to ještě zkouší v power-play!
     
    59:04
    Východočeši jsou však v obranném pásmu.
     
    59:12
    Aleš Jergl měl dnes již několikátou ohromnou gólovou šanci, jenže u pravé tyče nedokázal blafákem oblafnout Kváču!
     
    59:21
    Po zakázaném uvolnění Liberce se bude vhazovat po Kváčově pravici.
     
    59:29
    Střelu od modré odrazil Petr Kváča do bezpečí, Hradec ale zůstává v pásmu.
     
    59:45
    Liberec právě vstřelil branku!
    Teď už se ale zdá, že je definitivně rozhodnuto, 15 vteřin před sirénou se totiž Severočechům povedlo trefit prázdnou bránu! MICHAL BULÍŘ si vyvezl kotouč po pravé straně a neomylně našel odkrytou klec – 1:3. Liberecká střídačka jásá a vypadá to, že už je po všem! Asistence: Jaroslav Vlach, Ondřej Vitásek.
    59:45 Michal BULÍŘ - 1:3
    Zdroj: Hokejka TV
     
    Konec zápasu.
     
    Je to tak, šedesát minut uplynulo a známe druhého semifinalistu letošního ročníku Tipsport extraligy – k Mladé Boleslavi, která porazila 4:0 na zápasy Pardubice, se přidává Liberec, jenž stejným poměrem vyřadil Hradec Králové!
     
    Střely na branku ve 3. třetině (celkem):

    Hradec – 6 (25)
    Liberec – 9 (30)
     
    Přestože Hradečtí dnes předvedli ve čtvrtfinále svůj zřejmě nejlepší zápas, vezmeme-li v úvahu hru po celých šedesát minut, odchází znovu jako poražený celek. V první třetině se sice Východočeši ujali vedení, které proti Libereckým pokusům dlouho drželi a mohli jej několikrát i navýšit, ve třetí části však o osudu mače rozhodlo 21 vteřin. Během nich totiž Bílí Tygři v 51. minutě otočili dvěma trefami vývoj a závěrečná trefa do prázdné klece byla spíš formalita – Liberec zvítězil 3:1 a postupuje do dalšího kola, naopak pro Hradecké letošní cesta skrz play off končí.
     
    Leckdo čekal od série Hradce s Libercem napínavý průběh a rozhodnutí třeba až v šestém mači, vždyť duely těchto soupeřů téměř vždy přinášejí emotivní a dobrý hokej. A v prvním měření sil to také tak vypadalo, po senzačním obratu zvítězil Liberec 4:3 v prodloužení a fanoušci se těšili na další bitvy. Jenže v následujících dvou zápasech se Mountfield spíše hledal a Tygři dokázali celkem pohodlně přidat dvě výhry 3:0. Dnes už Lvi hráli o všechno a vrátili se zpět na dobrý výkon, ani ten ale nestačil a Liberci znovu podlehli, tentokrát 1:3. Nezbývá jim tedy než sportovně pogratulovat soupeři.
     
    Liberecké oslavy doléhají z kabiny až k nám na novinářskou tribunu, Tygři si tedy postup náramně užívají a není se čemu divit. S tímto konstatováním se s vámi dnes loučím, z ČPP Arény vám přeji hezký zbytek dne a v nové sezóně se tu budu těšit na počtenou!

    Zároveň vás také zvu ke sledování textových on-line přenosů z extraligového semifinále a finále, rozhodně bude o co stát! (21:30:56)

    Klára Petrásková

    Branky a nahrávky: 11. Koukal (J. Veselý, Kelly Klíma) – 51. Gríger (Rosandić, Bulíř), 51. P. Jelínek (J. Vlach), 60. Bulíř (J. Vlach, Vitásek)


    Mountfield HK: Mazanec (Š. Lukeš) – Blain, Nedomlel (A), F. Pavlík (A), Šalda, Graňák, Jank, R. Pilař – Orsava, Cingel, Perret – Jergl, V. Růžička, J. Sklenář – M. Zachar, Lev, Kevin Klíma – J. Veselý, Koukal (C), Kelly Klíma.
    Bílí Tygři Liberec: Kváča (J. Pavelka) – Knot, Vitásek, Kolmann, Rosandić, T. Hanousek, Derner, Havlín – Lenc, A. Musil, Birner (A) – Bulíř, Gríger, Najman – D. Špaček, P. Jelínek (C), J. Vlach – R. Pavlík, Šír, Rychlovský.

    Rozhodčí: Pešina, Kika – Gerát, Hynek
    Mountfield HK 0 4 Liberec
    #1 Čtvrtek 18.03.2021 • 19:00
    Liberec - Mountfield HK 4:3 po prodl.
    #2 Pátek 19.03.2021 • 17:00
    Liberec - Mountfield HK 3:0
    #3 Pondělí 22.03.2021 • 17:00
    Mountfield HK - Liberec 0:3
    #4 Úterý 23.03.2021 • 19:00
    Mountfield HK - Liberec 1:3
    thejrc.org