Česko – Švýcarsko 1:1 (kon.)
konec
Česko
1:1 (0:0)
Švýcarsko
Pátek 09.04.2021, 16:00 • Stadion na Zadních Vinohradech, Chomutov • Kvalifikace mistrovství Evropy - ženy • Baráž
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Krásné páteční odpoledne všem příznivcům ženského fotbalu! Česká reprezentace je papírově postupu na vysněné Euro nejblíže za poslední dobu. Po zvládnutém boji o druhé místo v kvalifikační skupině se musí na šampionát dostat přes baráž. A v ní dostaly holky nejtěžšího možného soupeře, kterého mohly dostat.

    Švýcarsko je v roli favorita a velmi rádo by se podívalo po čtyřech letech na Euro opět. Zatímco před čtyřmi lety se kvalifikovalo přímo, tentokrát musí jít přes baráž, která již mnohokrát v minulosti ukázala, jak může být zrádná. Nastavení v hlavě však mají naše reprezentantky jediné: postup vůbec poprvé v historii ženského fotbalu. První zápas odehrají od pátečních 16:00 tradičně v Chomutově, odveta je v plánu 13. dubna od 20:00 v Thunu. Příjemnou zábavu!
     
    ŠVÝCARSKO
    skupina H: 2. místo, 19 bodů, skóre 20:6, bilance 6-1-1

    Vzhledem k rozlosování skupiny H, ve které Švýcarsko hrálo, bylo jasné, že to bude především boj s Belgií o přímý postup. A to se také víceméně dělo, Švýcarky to měly dokonce v závěru ve svých rukách, když nečekanou ztrátu s Chorvatskem kompenzovaly výhrou nad Belgií a byly v čele.

    Poslední kolo navíc svedlo Belgii se Švýcarskem proti sobě a bylo jasné, že pokud Švýcarky uhrají v zemi vaflí alespoň remízu, přímý postup bude jejich. Jenže se to nepovedlo, vaz jim zlomilo téměř osmiminutové nastavení, na jejímž konci dala belgická útočnice Tine De Caignyová svoji druhou branku v zápase a Belgie kontrolovala zápas bezpečně, až k vysoké výhře 4:0 a Švýcarsku zbyly oči pro pláč. A to doslova, neboť se kvůli horšímu skóre nevměstnalo ani mezi tři nejlepší týmy z druhého místa, které postupují přímo.

    Do nového roku vstoupily ale Švýcarky s odhodláním postoupit na Euro i tak, čímž by zapsaly druhou účast v řadě a v rámci přípravy si vybraly účast na tradičním turnaji ve Francii, který se ale kvůli restrikcím rozpadl. Proto nastala alternativa v podobě dvou přáteláků s domácím týmem, ten vyhrál shodně oba souboje 2:0 a ukázal tak určitý rozdíl, který je v ženském fotbale stále znatelný.
     
    ČESKÁ REPUBLIKA
    skupina D: 2. místo, 16 bodů, skóre 24:9, bilance 5-1-2

    Ve skupině D to naopak bylo o něco složitější, neboť do hry promlouvalo i Polsko, které si taktéž dělalo zálusk na postup do baráže. O Španělsku nemusíme hovořit, i přes zaváhání v podobě remízy s Polkami si od prvního zápasu šlo za postupem a bez problémů jej dokázalo kontrolovat. Bylo tak jasné, že se rozhodne mezi námi Slovany a byl to opravdu boj.

    Na domácím hřišti z toho byla remíza 0:0, která v konečném účtování mohla pomoct hlavně českým fotbalistkám, neboť stačilo uhrát venku remízu s minimálně jedním gólem a na vzájemné zápasy by se dostaly před Polsko. Ale k tomu nedošlo, neboť lvice setly polské orlice poměrem 2:0 v jejich hnízdu a pak už to bylo jenom o tom nezaváhat a doufat v pomoc Španělska. Ta přišla a o dva body tak dostaly naše hráčky vstupenku do baráže.

    V ní nedostaly rozhodně lehkého soupeře, ale odhodlání je velké. I přesto však musí repre počítat ztráty, obnovené zdravotní problémy u kapitánky Lucie Voňkové nepustí hráčku Ajaxu do hry, což platí i o sparťance Ireně Martínkové. Navíc by rády reprezentantky prolomily prokletí baráží, neboť ve stejné situaci byly jejich kolegyně v roce 2005 a 2009, ani jednou však přes Itálii neprošly. Říká se klasicky: „do třetice všeho dobrého,“ vyjde to tak tentokrát?
     
    Řekli/y před zápasem se Švýcarskem:

    Karel Rada, trenér: „V roli favorita je Švýcarsko a my se musíme připravit tak, abychom dokázali uspět. Chceme postoupit a víme, že v kvalifikaci s nimi například Chorvatsko dokázalo remizovat. Byly tam výsledky takové, že není soupeř, který by se nedal porazit.“

    Tereza Krejčiříková, záložnice: „Šance je vždy, uděláme vše pro to, abychom postoupily a skoro každý se dá porazit. Jsou rychlé v přechodu, dokáží dobře držet míč, takže možná budou chvilkami dominovat a jsou nebezpečné ve vápně. Už se dvakrát hrála baráž, nyní je to potřetí a bylo by fajn, aby se to konečně povedlo.“
     
    -26
    Úvodní sestavy:

    Česko: Votíková – Sonntágová, Bertholdová (C), Petříková, Bartoňová – Martínková, Cahynová, Svitková, K. Dubcová, Szewieczková – Stašková
    Náhradníci: Růžičková, Sloupová – Dlasková, Šlajsová, Mrázová, Krejčiříková, Pochmanová, Bužková, Ringelová, Necidová, M. Dubcová, Černá

    Švýcarsko: Thalmannová – Maritzová, Bühlerová, Stierliová, Algbogunová – Wältiová (C) – Gutová, Sowová, Maendlyová – Crnogorevićová, Bachmannová
    Náhradníci: Herzogová, Friedliová – Martiová, Rinastová, Mauronová, Pandová, Hurniová, Fölmliová, Xhemailiová, Hummová, Bernauerová, Lehmannová

    Rozhodčí: Fosterová – Williamsová (obě WAL), Kourompyliaová (GRE).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    První zápas baráže začíná, výkop mají domácí hráčky, které hned zvolily variantu nákopu na pravou stranu. Tam však nikdo nebyl a Švýcarky mají po pár sekundách hry vhazování.
     
    1
    Kombinace podél lajny hostujícím hráčkám nevyšla, proto musely hru vytáhnout až k vlastnímu vápnu. Tam napadala Cahynová a faulovala rozehrávající.
     
    2
    Takového křiku... Maritzová po faulu od Bartoňové na středové lajně šla okamžitě na trávník a rozhodčÍ Fosterová ihned přerušuje hru.
     
    3
    Do českého vápna přilétl první centr, Votíková šla proti míči a vyboxovala jej, i za cenu toho, že to odnesla Bertholdová, kterou Votíková taktéž zbourala.
     
    4
    Szewieczková dobře napadala švýcarskou rozehrávku a vytlačila Maritzovou z pozice, hostující hráčky však stále drží míč a vhazují.
     
    5
    Gutová si připsala první střelu, když měla prostor přímo na ose hřiště a ze střední vzdálenosti pálila, ještě tečovaná střela donutila Votíkovou jít na zem a vyrazit na rohový kop.
     
    6
    A roh to byl pořádně nebezpečný! Nejprve si hlavou srazila skoro míč do vlastní branky Bertholdová a Češky v tomhle případě zachránilo břevno! Balon se ale odrazil k Crnogorevićové, která zblízka mohla dorazit do branky, ale vysoko přestřelila!
    6. Velká šance Švýcarska po rohu
     
    7
    Lucie Martínková výborně napadala rozehrávku Švýcarska a přistrčila pro Staškovou, které se otevřel prostor, byla ale stínována a vytlačena mimo střelecký úhel. I tak je to ale pro domácí hráčky rohový kop!
     
    7
    Svitková zahrávala roh na vzdálenější tyč, kde šla do hlavičky jedna z českých reprezentantek, ale bylo to již v záklonu a pro švýcarskou obranu to nepředstavovalo žádné nebezpečí.
     
    8
    Po divočejších minutách se hra uklidnila a české hráčky kombinovaly u vlastní branky, načež zkusily centrem přenést hru na útočnou polovinu. Martínková se ale do hry zapojila z ofsajdu.
     
    10
    Bachmannová patičkou za sebe pustila míč na Wältiovou, která se odhodlala ke střele z dálky, byl to však spíše oblouček letící vysoko nad břevnem branky Votíkové.
     
    11
    Dlouhý balon na Svitkovou, která dobře míč zalepila a na pravém křídle vymyslela narážečku s Kamilou Dubcovou, což ale přečetla Aigbogunová a odrazil se od ní míč do zámezí.
     
    12
    Chvíli to vypadalo, že by po průniku Svitkové a zablokované přihrávce do brankoviště kopaly Češky roh, rozhodčí však přisuzuje míč soupeři a Thalmannovou čeká odkop od vlastní branky.
     
    13
    Kamila Dubcová zkoušela dopředu lobem nahrát na Martínkovou, která ale nedoběhla prudký míč a Thalmannová s přehledem bere do rukavic a bude rozehrávat.
     
    14
    Stašková hrábla dopředu, stihla míč na hřišti a vrátila jej pro Petříkovou, která na nic nečekala a hned adresovala do brankoviště, kde se nikdo nenabídl.
     
    15
    Szewieczková se dopustila v souboji u postranní lajny faulu a pro lehce zaskočené Švýcarsko přichází uklidnění. Je pravdou, že oproti sestavě v útoku nemá Schweiz tak propracovanou obranu, na což evidentně naše hráčky spoléhají.
     
    16
    Svitková poslala vysoký centr do vápna, kde se nabízely hned dvě hráčky Česka. Míč propadl až na Szewieczkovou, jenže ta v nejlepší moment nezahrála skoro vůbec a švýcarská obrana si může oddechnout!
     
    17
    Bartoňová to zkusila podobně jako Svitková v předešlém útoku a zleva našla hlavu Staškové, která šla do hlavičky, v těžké pozici však míč zamířil vedle levé tyče!
     
    18
    Bachmannová si na levé straně s klidem prošla přes dvě hráčky až do vápna, odkud přišla technická střela na zadní tyč. Votíková musela jít do vzduchu a střelu srazit na roh!
    18. Bachmannová se dostala k nebezpečné střele
     
    19
    Rohový kop zahrály hostující hráčky na zadní tyč, kde se nabízela Sowová, možná však nečekala, že by k ní balon propadl a nedostala se tak ani ke střele. Pokud ano, pak by to byla stoprocentní gólovka.
     
    20
    Jsme však zpět tam, kde se to musí fanouškům líbit. A to před brankou Švýcarska, Martínková vybojovala roh, který bude zahrávat Svitková.
     
    20
    K přímé střele ale nedošlo, dva pokusy zablokovaly obránkyně Švýcarska a odkoply alespoň na půlku. Tlak Česka v této situaci ale pokračuje.
     
    21
    Maendlyová vysouvala na levém křídle Bachmannovou, která však rychlou přihrávku nedoběhla a domácí budou vhazovat téměř u vlastního rohového praporku.
     
    22
    Wältiová nesmyslně riskovala při rozehrávce, když se pokoušela přesunout hru na pravé křídlo, jenže přihrávkou vzduchem trefila jenom hlavu napadající Staškové. Naštěstí pro Švýcarky se míč odrazil zpátky k jejich kapitánce a mohou tak pokračovat v kombinaci.
     
    23
    Stašková sice ztratila míč na startu brejku, jenže výborný presink po ztrátě značí, že míč je zpět na našich kopačkách. 23 minut hry za námi a české reprezentantky předvádí velmi dobrý výkon.
     
    24
    Stašková ustála souboj s Bühlerovou, otočila se směrem k brance a střílela zpoza šestnáctky na branku, pokus po zemi však skončil v náručí Thalmannové.
     
    25
    Další obehrávání švýcarské obrany šlo přes pravou stranu, která je hodně vytížená, zatímco Szewieczková na té levé není do hry příliš zapojována. Tentokrát ale došlo k nedorozumění a Svitková zapsala ztrátu.
     
    26
    Stierliová šla na středové čáře před hostující střídačkou do souboje se Svitkovou, který odnesla nucením ošetřením. O faul se ale nejednalo a Česko může pokračovat v útočení.
     
    27
    Po delší době se Švýcarsko dostává pořádně přes půlku, a to navíc ještě vhazováním, které přišlo po další chybné rozehrávce na levé straně.
     
    28
    Sowová se natlačila v souboji před Martínkovou a došla si tak pro faul. Hostující hráčky tak mohou pokračovat nadále na míči a zaútočit.
     
    29
    Bachmannová zvládla na levém křídle míč odcentrovat a poslat jej před branku, kde se nabízela Maendlyová, obránkyně Česka to ale zvládly zachránit na rohový kop.
     
    30
    Po půlhodině hry mělo Švýcarsko určitě největší příležitost na vedení! Centr byl z rohu prodloužen až na zadní tyč, kde zůstala naprosto volná Bühlerová a vytáhla si míč do lepší střelecké pozice. To už se ale mezitím stihla Votíková vrátit do postavení a pokus utlumit těsně před brankovou čárou!
    30. Bühlerové pokus lapila Votíková
     
    32
    Dohraný souboj před střídačkami, po kterém zůstává ležet na trávníku Bartoňová, značí pro domácí hráčky i možnost se uklidnit a vyslechnout si poznatky trenéra Rady, neboť je nutno ošetření Bartoňové.
     
    33
    Martínková se tělem dostala před Aigbogunovou, která jí ve snaze míč sebrat musela faulovat. Navíc na útočné půlce hostí, tohle přijde vhod.
     
    35
    Cahynová nedostoupila Bachmannovou a musela faulovat. Přichází tak přímák pro Švýcarsko a je to vzdálenost, ze které lze ohrozit branku.
     
    36
    Bachmannová centrovala na nabíhající Crnogorevićovou, která ale výskok do vzduchu nenačasovala a přímák tak propadl až do autu. Votíková bude mít odkop od domácí branky.
     
    38
    Szewieczková měla volný střed pole a vypadalo to, že nahraje do běhu Staškové, místo toho ale dávala míč Svitkové na pravém křídle. Sice se ke střele nedostala, bude z toho ale roh pro domácí barvy.
     
    38
    Svitková zakroutila míč přímo na branku a Bertholdová hlavičkovala do odkryté kasy, Maendlyová ale zakročila, a to hned dvakrát! Následnou nepřehlednou situaci hráčky ze země helvétského kříže zvládly a odkopávají až na vlastní útočnou polovinu.
    38. Bertholdová nadvakrát nedostala míč do branky
     
    39
    První žlutá karta v zápase. Stašková faulovala Wältiovou zezadu skluzem a dostává napomenutí z ruky waleské rozhodčí, Švýcarsko pak má další přímák.
     
    41
    Bachmannová opět zahrávala standardku na pravou stranu, ani v tento moment ale nedošlo k zásahu jakékoliv hostující hráčky do hry a Votíková nemusela nijak zasahovat.
     
    42
    Bertholdová vyhrála vzdušný souboj s Bachmannovou, i přesto, že se střetla s hostující útočnicí ve vzduchu hlavou. Proto přichází přerušení hry a zjišťování zdravotního stavu u obou hráček.
     
    43
    Cahynová šlápla při zpracování přihrávky na balon a hasit to musela Martínková, která zašlápla běžící Gutové nohu a je to tak další faul z české strany.
     
    45
    Na startu poslední minuty leží na zemi opět Bachmannová, kterou zastavila na středovém kruhu vracející se Bertholdová. Ta z pozice kapitánky vzadu pořádně tvrdí muziku, jak se říká.
     
    45
    K 45 minutám naskočí ještě jedna nastavená minuta a Švýcarsko končí první poločas v tlaku.
     
    45+1
    Szewieczková vyloženě nakopla míč dopředu a vydala se za ním Svitková, proti rovnou třem vracejícím se soupeřkám to ale měla těžké a nedokázala je přesprintovat.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Nepříliš záživný první poločas nenabídl ani jednu branku, blíže k ní ale určitě byl švýcarský tým, který hrozil především z rohových kopů. Neujmul se však ani jeden, dobře se ukázala i Votíková, která ve 30. minutě zvládla lapit těsně před brankovou čárou zakončení Bühlerové na zadní tyči. Směrem dopředu měly naše reprezentantky určité záblesky a herně v pasáži hry okolo 20. minuty dokázaly Švýcarsko přehrávat, leč vyloženou šanci to nepřineslo. Výsledek 0:0 však značí, že to je zcela otevřené a druhý poločas v tomhle ohledu slibuje zajímavou podívanou.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Druhý poločas začíná bez střídání, rozehrávku mají Švýcarky, které volí kombinaci na vlastní obranné polovině.
     
    46
    Jenže přišla brzo ztráta a Szewieczková na levém křídle dokázala odcentrovat do švýcarské šestnáctky, avšak jenom na bližší tyč, kde byla připravena Thalmannová.
     
    47
    Crnogrevićová se stáhla na levé straně do pole, aby získala balon, jenže centr byl sražen za lajnu a Švýcarsko má tak jenom vhazování.
     
    48
    Bachmannová se chtěla dostat k odraženému míči ve vápně, jenže rychlejší byla Votíková, která skákavý hrací předmět utlumila v rukavicích.
     
    48
    Penalta pro Česko! Staškovou v šestnáctce po zpracování centru podkopla Stierliová a můžeme tak jít do vedení!
    48. Penaltový zákrok Stierliové
     
    49
    Česko právě vstřelilo branku!
    KATEŘINA SVITKOVÁ šla na penaltu už předem, míč si vzala ještě dávno předtím, než se začala procedura chystat. Desítku kopla s přehledem doprostřed branky a pro české barvy je to důležité vedení – 1:0!
    49. SVITKOVÁ - 1:0
     
    51
    Stierliová sice dokázala rozehrát z těžké pozice do pole, jenže přímo na kopačky Cahynové, která hned tlačila hru zpátky před švýcarskou branku.
     
    52
    Švýcarsko ale naopak po inkasované brance zvýšilo aktivitu. Tentokrát si došlo pro rohový kop, který rozehraje Maendlyová.
     
    53
    Votíková musela jít z branky a i přesto, že se s míčem minula, tak nakonec žádná z protihráček nedokázala reagovat, tudíž nebezpečí v brankovišti pominulo.
     
    54
    Stašková zakombinovala na pravé straně s Dubcovou a dostala se tak až do šestnáctky, kde ze záklonu poslala prakticky nic neřešící centr na branku. Již předtím byl však signalizován ofsajd.
     
    55
    Po faulu Bartoňové přímo na středové čáře na nic Švýcarky nečekají a ihned hrají směrem dopředu. Bachmannová našla na hranici šestnáctky Crnogorevićovou, která se už chystala na střelu, parádně jí však dostoupila Szewieczková a odkopla za půlku.
     
    56
    Na švýcarské straně se chystá hned trojí střídání, zatímco svěřenkyně trenéra Nielsena jsou v tlaku a české hráčky se nemohou dostat za půlku s míčem.
     
    57
    Stašková zůstala po souboji ležet na trávníku jako napadající hráčka na hrotu a Češky musely hrát chvíli v deseti, než přišlo přerušení hry. V současnosti probíhá ošetřování a těžko řict, jak moc bude Stašková schopna v zápase pokračovat.
     
    59
    Stašková odchází po svých na zbylé ošetření, v zápase ale bude schopna pokračovat, což je pro trenéra Karla Radu to nejhlavnější. Mezitím hostující tým už finišuje se střídáním, k hlavnímu kroku se ale stále neodhodlal.
     
    60
    Bachmannová se vymanila po přihrávce hned ze sevření dvou obránkyň našeho výběru a z otočky střílela na zadní tyč, pokus jí však vůbec nesedl a Votíková jenom kontrolovala.
     
    61
    Szewieczková po přihrávce od Svitkové do vápna udržela obránkyni na zádech a z otočky střílela, jenže pokus byl ihned zablokován první stoperkou v dráze střely.
     
    62
    Lucie Martínková vybojovala rohový kop, což domácím hráčkám přijde vhod. Na švýcarské straně stále neproběhlo očekávané střídání.
     
    63
    Roh však hostující hráčky ubránily a Bühlerová už prošla přes tři hráčky, na středovém kruhu ale přes vracející se Petříkovou neprošla.
     
    64
    Crnogorevićová byla zastavena až druhou hráčkou v pořadí, Sonntágová dala hostující útočné hvězdě jakousi stoličku a Švýcarky mají další přímák. Sonntágová pak za tento zákrok zpětně dostává žlutou kartu.
     
    65
    Střídání v týmu Švýcarsko: ze hřiště odchází Sowová, přichází Fölmliová.
    Střídání v týmu Švýcarsko: ze hřiště odchází Maendlyová, přichází Xhemailiová.
    Střídání v týmu Švýcarsko: ze hřiště odchází Aigbogunová, přichází Martiová.
     
    66
    Z přímáku se ale hostující hráčky neprosadily a naopak ještě Bachmannová si při zpracování míče pomohla rukou, tudíž přichází uklidnění pro domácí barvy.
     
    66
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Martínková, přichází Pochmanová.
     
    68
    Pochmanová do zápasu vlétla a hned se dopustila faulu na Wältiovou, tudíž Švýcarsko může pokračovat v dalším náporu.
     
    68
    Crnogorevićová sprintovala za přihrávkou do prostoru, proti ní ale letěla Petříková a nedělala si vůbec žádné problémy. Z jedničky napálila odkopem míč až kamsi pod střechu hlavní chomutovské tribuny.
     
    69
    Szewieczková dostává žlutou kartu za nesportovní chování, šlo zřejmě o zakopnutí míče poté, co se od ní odrazil do zámezí.
     
    70
    Švýcarky reklamovaly ruku ve vápně ze strany domácích, jenže hra pokračovala dále, což ve finále hostům pomohlo a byl to neskutečný tlak ve vápně. Ani jedna střela ale nešla vyloženě na Votíkovou a Wältiová chtěla zatáhnout celou akci střelou zpoza šestnáctky, míč však napálila až na sídliště!
     
    72
    Švýcarsko svůj tlak jednoznačně stupňuje a tlačí na obranu našich reprezentantek. Češky ale zatím drží stav 1:0, čeká je však ale příliš náročných zhruba 20 minut.
     
    73
    Wältiová se vůbec nepohodla s hráčkou na levém křídle a poslala tam přihrávku, zatímco její spoluhráčka se nepohla ani o krok. Proto mají Češky možnost situaci uklidnit.
     
    74
    Další cenné minuty uhrály české fotbalistky vepředu, Švýcarsko zkusilo projít na útočnou půlku jenom za cenu dlouhých nakopávaných míčů. Pepík Hnátek by měl sice radost, ale tudy cesta pro hosty nevede.
     
    75
    Bachmannová nedostává ani metr prostoru navíc a je vidět na ní již velká frustrace. Za protesty vůči čárové rozhodčí dostává žlutou kartu a hostující hráčky začínají lehce ztrácet hlavu.
     
    76
    Stále se však nehraje. Hlavní rozhodčí společně s tou čtvrtou debatuje o žlutých kartách, zřejmě se řeší, zda nebyla karta připsána někomu jinému.
     
    77
    Bachmannová se žlutou na kontě stále zůstává a pokračujeme v zápase dále. Paradoxně tahle prodleva českým hráčkám maximálně vyhovuje.
     
    78
    Máme tu další obléhání českého pokutového území. Crnogorevićová našla za vápnem Gutovou, ta se ke střele ale nedostala. Odražený míč však mají hostující hráčky a stále kontrolují hru.
     
    80
    Gutová kolmicí na levém křídle vyzvala Crnogorevićovou, která centrovala do vápna, jenže napálila jenom blokující Petříkovou do obličeje. Švýcarsko má roh a Petříková bude muset být ošetřena.
     
    82
    Až skoro po dvou minutách byla připravena Petříková na hru, následný roh skončil útočným faulem na švýcarské straně. Proto Votíková chystá odkop od vlastní branky.
     
    82
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Stašková, přichází Mrázová.
     
    83
    Mrázová nahradila Staškovou a ihned se vysunula jako napadající hráčka na hrotu. Stále však zbývá odehrát zhruba 10 minut hry.
     
    84
    Obraz hry se v posledních minutách příliš nemění. Obětavá obrana ale toho mnoho Švýcarkám nedovoluje a odráží míče mimo hrací plochu. Tentokrát je to další rohový kop.
     
    84
    Znovu to bylo přetažené a následovat bude další roh, neboť Pochmanová byla ve vzduchu nad Wältiovou.
     
    85
    I tuhle situaci však zvládly lvice ubránit, hru ale nedostaly dále než 25 metrů od vlastní šestnáctky. Jenže Švýcarky to uspěchaly a velmi nepřesný nákop sbírá Votíková.
     
    86
    Maritzová poslala další centr do šestnáctky, který odvrátila Petříková. Jsme pod ohromným tlakem a Švýcarky mají místy až drtivý tlak.
     
    87
    Střídání v týmu Švýcarsko: ze hřiště odchází Gutová, přichází Pandoová.
     
    88
    Bachmannová se postavila k přímáku po faulu Sonntágové a Švýcarsko mezitím poslalo třetího útočníka od hry. Hlavička Svitkové ale dává hostům jenom další roh.
     
    88
    Svitková získává po rohu míč a odkopává ho co nejdále od vlastní branky. Jestli se povede dnes vyhrát, bude to pro reprezentaci ohromný úspěch.
     
    89
    Minutu a půl před koncem základní hrací doby přichází penalta! Pandoová vybojovala penaltu po souboji se Svitkovou, která soupeřku nakopla místo míče.
    89. Penaltový zákrok Svitkové
     
    90
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    ANA-MARIA CRNOGOREVIĆOVÁ kopla penaltu hodně na jistotu k tyči. Přestože Votíková stranu tipla, na přesně umístěný pokus již nedosáhla – 1:1!
    90. CRNOGOREVIĆOVÁ - 1:1
     
    90+1
    Nastavovat se budou čtyři minuty.
     
    90+1
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Szewieczková, přichází Černá.
     
    90+2
    Švýcarky nechtějí v žádném případě hrát na remízu, i za stavu 1:1 tlačí hru dopředu a mají i nadále velký nápor.
     
    90+3
    Votíková stáhla balon po centru Bühlerové a uklidňuje tým do posledních minut. Jenže vepředu dlouho Češky nevydržely a hra se otáčí zase zpátky.
     
    90+4
    Příliš dlouhá přihrávka na levém křídle dává Češkám vhazování. Do konce nastavení zbývá zhruba 45 sekund.
     
    90+4
    Češky se spoléhají pouze na bránění a snaží se udržet alespoň remízový stav, času Švýcarsku už moc nezbývá.
     
    90+5
    Ještě jedno vhazování, které přineslo pouze překopnutí celého hřiště až k brance Thalmannové. Stále však nemáme konec a pokračujeme dále.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Celých 90 minut nepovolily české hráčky útočným švýcarským esům skórovat a vypadalo to tak, že z toho bude hubená výhra Česka 1:0. Vše ale změnila situace z 89. minuty, kdy se Svitková ve vápně dopustila faulu a Ana-Maria Crnogorevićová penaltu proměnila.

    Právě Kateřina Svitková tak byla nechtěně u všeho podstatného. Nejprve ve 49. minutě proměnila zkušeně penaltu po faulu na Staškovou a pro Češky to vypadalo dobře. Jenže zhruba od 60. minuty začaly docházet síly, jak přiznal po zápase trenér Rada, a Švýcarsko pomalu získávalo herní převahu, která nakonec skončila totálním tlakem a náporem na českou obranu. Ta vše zvládala, odvracela centry, bránila rohové kopy, v závěru to však do vítězného konce nedotáhla. Výsledek 1:1 tak sice nahrává spíše Švýcarkám, ale stále je dvojzápas otevřený.
     
    Držení míče: 36 % : 64 %.
    Střely na branku: 3:5. Střely mimo: 1:4. Rohy: 4:9. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 17:4.
     
    S konstatováním, že odveta je na programu 13. dubna na umělé trávě v Thunu, se s vámi loučím a přeji vám pokud možno pohodový víkend. Někdy příště se budu u fotbalu těšit opět napočtenou! (18:06:33)

    Tomáš Kalas

    Branky: 49. Svitková (pen.) – 90. Crnogorevićová (pen.)

    Karty:   39. Stašková (CZE), 64. Sonntágová (CZE), 69. Szewieczková (CZE) – 75. Bachmannová (SUI)


    Držení míče: 36 % : 64 %.
    Střely na branku: 3:5. Střely mimo: 1:4. Rohy: 4:9. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 17:4.
    Česko: Votíková – Sonntágová, Bertholdová (C), Petříková, Bartoňová – Martínková (66. Pochmanová), Cahynová, Svitková, K. Dubcová, Szewieczková (90+1 Černá) – Stašková (82. Mrázová)
    Náhradníci: Růžičková, Sloupová – Dlasková, Šlajsová, Mrázová, Krejčiříková, Pochmanová, Bužková, Ringelová, Necidová, M. Dubcová, Černá

    Švýcarsko: Thalmannová – Maritzová, Bühlerová, Stierliová, Aigbogunová (65. Martiová) – Wältiová (C) – Gutová (87. Pandoová), Sowová (65. Fölmliová), Maendlyová (65. Xhemailiová) – Crnogorevićová, Bachmannová
    Náhradníci: Herzogová, Friedliová – Martiová, Rinastová, Mauronová, Pandová, Hurniová, Fölmliová, Xhemailiová, Hummová, Bernauerová, Lehmannová

    Rozhodčí: Fosterová – Williamsová (obě WAL), Kourompyliaová (GRE)
    Úterý 13.04.2021
    Švýcarsko - Česko 1:1

    Branky: 59. Sowová – 51. Svitková

    Karty:   68. Sowová (SUI) – 40. Martínková (CZE), 66. Szewieczková (CZE), 90+2. Cahynová (CZE)


    Penaltový rozstřel:

    1. série:
    0:0   Gutová (SUI)
    0:0   Bartoňová (CZE)
    2. série:
    0:0   Sowová (SUI)
    0:1   Krejčiříková (CZE)
    3. série:
    1:1   Lehmannová (SUI)
    1:2   Bertholdová (CZE)
    4. série:
    2:2   Waltiová (SUI)
    2:2   Martínková (CZE)
    5. série:
    3:2   Crnogorevićová (SUI)
    3:2   Svitková (CZE)

    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 7:6. Střely mimo: 3:4. Rohy: 5:3. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 10:23.
    thejrc.org