Lehečka – Safiullin 2:1 (kon.) | Vrbenský – Ofner 2:0 (kon.)
konec
Jiří Lehečka
Jiří Lehečka (WC)
2
4 6 7  
Roman Safiullin
Roman Safiullin
1
6 3 64  
Pondělí 03.05.2021, 13:36 • Kurt č. 2, Štvanice, Praha • Challenger Praha (antuka) • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Jiří Lehečka v náročném utkání prvního kola udolal Rusa Safiullina, po setech 4:6, 6:3 a 7:6 postoupil na domácím turnaji do osmifinále.

    O vítězi prvního i druhého setu rozhodl jediný brejk. V tom prvním jej získal ve třetím gemu Roman Safiullin, ve druhém zase v osmé hře Jiří Lehečka. V dramatickém rozhodujícím dějství si český tenista brzy vypracoval výhodu dvou brejků, o kterou ale přišel, za stavu 5:4 nedokázal doservírovat do zdárného konce. V momentě, kdy Lehečka prohrával 5:6, dokonce musel odvracet tři mečboly, ale poradil si a dostal hru do tiebreaku. V něm tahal za delší konec provazu, při skóre 6:4 proměnil druhý mečbol vítězným forhendem po lajně.

    V osmifinále se Jiří Lehečka utká s vítězem německého duelu Peter Gojowczyk – Oscar Otte.

    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (16:09:37)
     
    Konec zápasu
    2:1; 7:6 - Jiří Lehečka
     
    7:6
    Je konec! Jiří Lehečka si druhý mečbol při vlastním podání mezi prsty protéct nenechal. Po dvou razantních forhendech kros změnil rytmus a vypálil úder po lajně, na nějž byl Safiullin krátký.
     
    6-4
    O první mečbol se český hráč připravil dvojchybou.
     
    6-3
    Rus byl v pozici útočícího hráče, kterou ovšem v zisk bodu přetavit nedokázal. Poté, co forhendem minul vymezené prostor, bude čelit třem mečbolům!
     
    5-3
    Domácí tenista je dva body od postupu! Zariskoval a uspěl, forhend dopadl přesně na základní čáru. Safiullin pod tlakem přestřelil forhendem.
     
    4-3
    Devatenáctiletý rodák z Mladé Boleslavi po servisu vystartoval na síť, kde si počínal jako zkušený mazák. Bekhendovým volejem poslal míček nechytatelně těsně za pásku.
     
    3-3
    Ke střídání stran dochází za vyrovnaného stavu. Po vyšším bekhendu protihráče Jiří Lehečka počkal na odskok balónku a z forhendu vypálil křížem mimo jeho dosah.
     
    2-3
    Bekhendový return zastavila páska.
     
    2-2
    Skóre je opět srovnané. Jiří Lehečka bojoval, běhal ze strany na stranu. Nakonec ovšem tlaku soka podlehl, v těžké pozici minul z forhendu.
     
    2-1
    Přímý bod po podání ven z dvorce.
     
    1-1
    Český hráč ztratil minibrejk dvojchybou.
     
    1-0
    Hned na úvod zkrácené hry získal Jiří Lehečka minibrejk. V delší výměně udržel přesnější ruku, ruský protějšek selhal při bekhendu.
    1:1; 6:6 - Jiří Lehečka
     
    6:6
    O vítězi rozhodne zkrácená hra. Roman Safiullin tentokráte nezvládl vrátit hru do shody, bekhendem po lajně poslal balónek o pár čísel do zámezí.
     
    A-40
    Přímý bod po servisu ven z kurtu.
     
    40-40
    Ne. Devatenáctiletý český mladík naběhl k síti, odkud zahrál bekhendový volej do protipohybu soupeře.
     
    40-A
    Tak že by do třetice? Roman Safiullin si znovu vybojoval příležitost k ukončení střetnutí. Lehečka pod tlakem chyboval forhendem.
     
    40-40
    Ruský tenista se z vítězství radoval předčasně! Forhend Lehečky čárový rozhodčí zahlásil jako aut, ale umpirový po kontrole stopy rozhodnutí opravil.
     
    40-A
    Náběh na síť po podání nebyl provedený ideálně. Dlouhý forhendový volej dopadl na základní čáru, následně Safiullin soka prohodil křížem.
     
    40-40
    Tiebreak zatím nepřichází. Jiří Lehečka byl opět tím aktivnějším tenistou, bohužel v klíčový okamžik umístil míček těsně pod síť.
     
    A-40
    Eso na kříž.
     
    40-40
    Výborně. Udržel přesnou ruku a navíc získal tlak, z nějž se Safiullin nedostal, obranným bekhendem hrál do deblového koridoru.
     
    40-A
    Mečbol! Třiadvacetiletý Rus vybojoval třetí bod v řadě a vyvinul na českého mladíka velký tlak. Jak si s ním Lehečka poradí?
     
    40-40
    Tak pozor, je tu shoda! Roman Safiullin je dva fiftýny od vítězství. Byl to on, kdo měl ve výměně navrch, završil ji nechytatelným forhendovým volejem u sítě.
     
    40-30
    První rodák z Mladé Boleslavi nevyužil. Míček z returnu obdržel nepříjemně pod nohy, bekhend hraný v záklonu výrazně postrádal na přesnosti.
     
    40-15
    Úspěšná varianta servis – síť posunula devatenáctiletého mladíka ke dvěma gembolům. Za bekhendovým volejem bežel Safiullin marně.
     
    30-15
    Jiří Lehečka útočil, přesto fiftýn vybojoval protihráč. Závěrečný forhend hraný ve výměně totiž Čech napálil do území pro čtyřhru.
     
    30-0
    Forhendový return doletěl za základní čáru.
     
    15-0
    Přímý bod po servisu na téčko.
     
    5:6
    Konec přestávky, podávat bude Jiří Lehečka.
     
    5:6
    Následuje přestávka a výměna stran.
    1:1; 5:6 - Roman Safiullin
     
    5:6
    Blíže vítězství má rázem Roman Safiullin, jenž byl jednou nohou venku z turnaje. Opět trefil první podání, s nímž si Lehečka neporadil.
     
    40-A
    Bekhendový return dopadl těsně za pásku. Ruský tenista posléze nezazmatkoval a forhendem umístil míček mimo dosah konkurenta.
     
    40-40
    Jiřímu Lehečkovi vyšel risk. Dělový bekhendový return posadil na základní čáru, načež Roman Safiullin trefil balónek nečistým způsobem.
     
    40-A
    Přímý bod po servisu ven z dvorce.
     
    40-40
    Drama pokračuje. Mladoboleslavský rodák si poradil s konkurentem pokračujícím v pohybu na síť, bekhendový prohoz po lajně neměl chybu.
     
    40-A
    Lehečka se dostal do výměny, ale v tom momentě chyboval. Bekhendem hrál brzy pod odskoku , prim hrála páska.
     
    40-40
    Ani Safiullin nevyužil možnost ukončit gem. Servisem dostal protihráče pod tlak, aby vzápětí napálil forhend daleko za základní čáru.
     
    40-A
    Přímý bod po podání na téčko.
     
    40-40
    Jenže Čech brejkbol nevyužil. Vyrovnanou výměnu završil nevynucenou chybou, balónek odpálil do pravého deblového koridoru.
     
    40-30
    Jiří Lehečka má velkou šanci dát alespoň částečně zapomenout na ztrátu servisu, mí totiž příležitost vzít si výhodu brejku zpět. Na forhend po lajně odpověděl Safiullin krátkým bekhendem.
     
    30-30
    Na gembol si ještě bude muset ruský tenista počkat. Útok forhendem po lajně myslel dobře, postavila se mu ovšem do cesty páska.
     
    15-30
    Eso na kříž.
     
    15-15
    Přímý bod po podání ven z kurtu.
     
    15-0
    Útočil Safiullin, bod má Lehečka. Český mladík kontroloval závěrečný bekhend soka, který zamířil o dobrý metr za základní lajnu.
    1:1; 5:5 - Roman Safiullin
     
    5:5
    Zápas pokračuje. Devatenáctiletý rodák z Mladé Boleslavi odmítl na podání zkompletovat obrat a postup, proti brejkbolu poslal forhend pod pásku.
     
    30-40
    Mečbol nepřichází, naopak Rus disponuje brejkbolem! Spíše bránil, což jej ovšem nemusí vůbec mrzet. Lehečka poslal bekhend do sítě.
     
    30-30
    Tohle se Romanu Safiullinovi povedlo. Nenechal se vyvést z míry sokem naběhnuvším k síti, po lajně vyprodukoval parádní forhendový prohoz.
     
    30-15
    Forhendový return vyletěl daleko za základní čáru.
     
    15-15
    Nevynucenou chybou si ruský tenista sám přiblížil vyřazení. Viděl volno po levé straně, pod velkým úhlem ovšem vypálil forhend do sítě.
     
    0-15
    Ke kraťasu doběhl Roman Safiullin včas. Poté jej chtěl Lehečka přelobovat, ale Rus nízký balónek bez problémů zasmečoval.
     
    5:4
    Konec přestávky, podávat bude Jiří Lehečka.
     
    5:4
    Následuje přestávka a výměna stran.
    1:1; 5:4 - Roman Safiullin
     
    5:4
    Čistá hra, Roman Safiullin ještě žije. Po krátké přestávce ale bude muset zabodovat i na příjmu.
     
    0-40
    Se servisem si ještě domácí hráč poradil, s následným bekhendem nikoliv. Klouzal k levé lajně, ale na míček i přesto o kousek nedosáhl.
     
    0-30
    Roman Safiullin hrál po vyšším returnu Lehečky brzy po odskoku. S forhendem si nebral žádné servítky, napálil ho nechytatelně po levé čáře.
     
    0-15
    Český tenista ukázal rychlé nohy, bohužel neudržel až do konce výměnu přesnou ruku. Pod tlakem poslal balónek z bekhendu pod pásku.
    1:1; 5:3 - Jiří Lehečka
     
    5:3
    Druhý gembol Jiří Lehečka přetavil v zisk páté hry ve třetím setu a je tak jediný gem od postupu do další fáze turnaje. U sítě poslal forhendový volej mimo dosah konkurenta.
     
    A-40
    Pro změnu útočil Rus, i on neúspěšně. Bekhendem kros si otevřel většinu kurtu, načež forhendem napálil síť.
     
    40-40
    Shoda. Roman Safiullin znovu bránil, avšak s vítězným koncem. Rodák z Mladé Boleslavi totiž podcenil odskok míčku a v předklonu trefil síť.
     
    40-30
    Přímý bod po podání na kříž.
     
    30-30
    Roman Safiullin přešel v pozici aktivnější hráče na síť, kde se marně natahoval za prohozem po lajně. Měl štěstí, balónek totiž skončil za základní čáru.
     
    30-15
    Forhendový return ruského hráče nabral malou výšku i délku. Lehečka zachoval chladnou hlavu a forhendem poslal míček do odkryté pravé části kurtu.
     
    15-15
    Přímý bod po po servisu ven z kurtu.
     
    0-15
    Proti druhému servisu poslal Roman Safiullin bekhendový return pod nohy soupeře. Lehečka musel zacouvat, ani tak však nezvládl zahrát přesný úder.
     
    4:3
    Konec přestávky, podávat bude Jiří Lehečka.
     
    4:3
    Následuje přestávka a výměna stran.
    1:1; 4:3 - Roman Safiullin
     
    4:3
    Druhý gembol již Roman Safiullin využil a snížil na 3:4. Zase byl on tím útočícím tenistou, tentokráte udržel přesnou ruku až do konce výměny.
     
    15-40
    Čisté hry se rodák z Podolsku nedočkal. Po podání měl odkrytou levou polovinu kurtu, jenže z forhendu poslal míček do území pro čtyřhru.
     
    0-40
    Tři gemboly. Roman Safiullin od podání tahal za delší konec provazu, Lehečka proti bekhendu natahoval ruku bez úspěchu.
     
    0-30
    Eso na kříž.
     
    0-15
    Roman Safiullin si musí udržet tento servis, jinak s ním bude zle. Začíná dobře, u sítě zvládl složitý forhendový volej, míček navíc umístil mimo dosah protihráče.
    1:1; 4:2 - Jiří Lehečka
     
    4:2
    Výborně. Jiří Lehečka nejdelší výměnu střetnutí skvěle oběhal. Ve finále převzal otěže do svých rukou a vypálil vítězný bekhend do levého rohu.
     
    A-40
    Dělové podání na kříž Safiullin tečoval jen rámem rakety.
     
    40-40
    Shoda. Rus v posledních minutách zpřesnil hru, a to se na skóre střetnutí podepisuje. Lehečka se vyhodil bekhendem.
     
    40-30
    Gem ještě nekončí. Roman Safiullin potrestal kratší bekhend protivníka. Úder chvilku podržel, aby posléze napálil míček do protipohybu soka.
     
    40-15
    Přímý bod po servisu ven z kurtu. Dva gemboly.
     
    30-15
    Za dělovým bekhendovým returnem kros sprintoval Jiří Lehečka marně. Třiadvacetiletý rodák z Podolsku potřebuje ještě minimálně tři podobně dobré údery.
     
    30-0
    Roman Safiullin nezvládl úder z forhendové strany. Tak dlouho otálel s úderem, až balónek napálil nečistým způsobem daleko mimo dvorec.
     
    15-0
    Bekhendový return doplachtil za základní čáru.
     
    3:2
    Konec přestávky, podávat bude Jiří Lehečka.
     
    3:2
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    3:2
    Devatenáctiletý český mladík vypálil bekhendový return do sítě. Roman Safiullin potvrdil brejk, stále však je o jeden pozadu.
     
    15-40
    Roman Safiullin doběhl delší zkrácení hry soka. Kontrakraťas provedl o poznání lépe, Lehečka předem vzdal snahu o dostihnutí míčku.
     
    15-30
    Přímý bod po servisu ven z dvorce.
     
    15-15
    Oba tenisté nyní hráli tomu druhému do bekhendu. Fiftýn vybojoval Rus, český soupeř vypálil úder těsně pod pásku.
     
    15-0
    Mladoboleslavský rodák doběhl ke kraťasu konkurenta včas. Reagoval kontrakraťasem, proti kterému hrál Rus na dlouhou ruku do sítě.
    1:1; 3:1 - Roman Safiullin
     
    3:1
    Výhoda jednoho brejku je pryč. Roman Safiullin udržel přesnou ruku a počkal na chybu protivníka, která přišla, a to z bekhendu.
     
    30-40
    Brejkbol i na straně ruského tenisty. Včas zaregistroval soupeře nabíhajícího k síti, bez větších problémů jej forhendem přeloboval.
     
    30-30
    Rodák z Podolsku ještě neskládá zbraně a bojuje o brejkbol. Vypálil povedený křižný bekhend, proti kterému Lehečka vrátil balónek do sítě.
     
    30-15
    Přímý bod po podání ven z kurtu.
     
    15-15
    Nevynucenou chybu zaznamenal i český mladík. Míček hrál brzy po odskoku, výsledkem byl rovněž příliš dlouhý úder, pro změnu z forhendu.
     
    15-0
    Trápení Romana Safiullina pokračuje. Úvod výměny zvládl na jedničku, jenže když ji měl ukončovat ve svůj prospěch, tak přestřelil bekhendem.
     
    3:0
    Konec přestávky, podávat bude Jiří Lehečka.
     
    3:0
    Následuje přestávka a výměna stran.
    1:1; 3:0 - Jiří Lehečka
     
    3:0
    Jiří Lehečka zvládl return proti druhému servisu a mohl začít slavit, protože jeho ruský protějšek vzápětí vyprodukoval forhend pod pásku. Čech tak má k dobru dva brejky.
     
    A-40
    Nevynucené chyba na straně Romana Safiullina narůstají. Tentokráte zariskoval z forhendu, míček umístil o kus za základní čáru.
     
    40-40
    Přímý bod po podání na téčko.
     
    40-30
    Páska dělá Rusovi v posledních vteřinách velké problémy. Trefil ji potřetí v průběhu jediného gemu. Brejkbol!
     
    30-30
    Opět byla k vidění nevynucená chyba podávajícího hráče. pro změnu z bekhendové strany, prim hrála opět páska.
     
    15-30
    Český mladík snižuje. Opět byl v pozici defenzivnějšího hráče, ale Roman Safiullin v tlaku vypálil příliš dlouhý forhend.
     
    0-30
    Varianta servis – síť Rusovi vyšla. Volej poslal pod nohy českého konkurenta, jehož snaha o prohoz přišla vniveč.
     
    0-15
    Do třetího gemu vstoupil lépe servírující Roman Safiullin. Servisem si připravil pozici na útok, proti tvrdému forhendu hrál Lehečka nepřesně.
    1:1; 2:0 - Jiří Lehečka
     
    2:0
    Jiří Lehečka potvrdil brejk ve velkém stylu. Po nepovedeném úvodu zapsal čtyři přímé body v řadě a udělal další krok směrem k postupu do dalšího kola.
     
    40-15
    Třetí přímý bod v řadě posunul domácího tenistu ke dvěma gembolům.
     
    30-15
    Forhendovému returnu se postavila do cesty síť.
     
    15-15
    Přímý bod po podání ven z dvorce.
     
    0-15
    Po slabším druhém podání vypálil Roman Safiullin prudký bekhendový return po lajně, na nějž český protivník nenašel odpověď.
     
    1:0
    Konec přestávky, podávat bude Jiří Lehečka.
     
    1:0
    Následuje přestávka a výměna stran.
    1:1; 1:0 - Jiří Lehečka
     
    1:0
    Skvěle! Devatenáctiletý rodák z Mladé Boleslavi na úvod třetí sady získává brejk. Ve finále výměny měl na mále, ale míček lízl základní čáře, načež Safiullin vypálil z forhendu pod pásku.
     
    40-30
    Brejkbol! Jiří Lehečka opanoval bekhendovou přestřelku, poslední úder ruského hráče z mírného záklonu zastavila páska.
     
    30-30
    Rozhodovaly centimetry. Lehečka pod tlakem zahrál u sítě stojícímu sokovi nepříjemný míček pod nohy, po delším stopvoleji hrál prohoz do zámezí.
     
    30-15
    Pod velkým úhlem vytáhl český tenista parádní forhend po pravé čáře. Safiullin tento prostor nechal odkrytý, nevěřil tomu, že by protivník měl odvahu zkusit tak těžký úder.
     
    15-15
    Roman Safiullin ale soupeři určitě nedá nic zadarmo. Tentokráte sám naběhl na síť, odkud vypálil nekompromisní bekhend po čáře.
     
    15-0
    Rozhodující dějství začal lépe na returnu hrající Jiří Lehečka. Tlaku využil k náběhu na síť, kde nezaváhal při bekhendovém voleji.
     
    0:0
    Začíná třetí set.
    1:1; 6:3 - Jiří Lehečka
     
    6:3
    O vítězi rozhodne až závěrečný třetí set. V delší rozehře udržel přesnější ruky a pevnější nervy Jiří Lehečka, Safiullinovi vůbec nevyšel pokus o zkrácení hry.
     
    40-15
    Bekhendový return doplachtil za základní čáru. Český hráč má výhodu dvou setbolů!
     
    30-15
    Přímý bod po podání ven z kurtu.
     
    15-15
    Roman Safiullin rychle srovnal stav gemu. Returnem si připravil pozici pro náběh na síť, odkud zahrál vítězný bekhendový volej.
     
    15-0
    Mladoboleslavský rodák je v laufu. Zase mu vyšel risk v podobě tvrdých forhendů, za křižnou dělovkou Rus bez úspěchu natahoval raketu.
    0:1; 5:3 - Jiří Lehečka
     
    5:3
    Brejk přichází! Jiří Lehečka se dokázal dostat z obrany, soupeře u sítě výborně přeloboval. Ve výměně od základní čáry posléze uspěl, Rus napálil forhendem síť.
     
    40-15
    To je příležitost! Bekhendový return doletěl pod nohy Safiullina, jenž ve velkém záklonu poslal míček do území pro čtyřhru. Dva brejkboly!
     
    30-15
    Domácí tenista opět těžil z kvalitních tvrdých forhendů. Ten první ještě Rus vrátil, za tím druhým se jen smutně ohlédl.
     
    15-15
    Pod velkým úhlem vytáhl Jiří Lehečka fantastický křižný forhend. Překvapený Roman Safiullin vůbec nereagoval, balónek spadl přesně na lajnu.
     
    0-15
    Přímý bod po podání na kříž.
     
    4:3
    Konec přestávky, podávat bude Roman Safiullin.
     
    4:3
    Následuje přestávka a výměna stran.
    0:1; 4:3 - Jiří Lehečka
     
    4:3
    Devatenáctiletý rodák z Mladé Boleslavi pro sebe urval náročný gem na podání a stále zůstává v boji o vítězství. Podání ven z kurtu soupeř returnoval pod pásku.
     
    A-40
    Proti nepříliš povedenému podání zahrál Roman Safiullin nepochopitelně krátký return. Jiří Lehečka u sítě poslal forhend do protipohybu soka.
     
    40-40
    Opět přichází shoda. Safiullin v krátkém časovém sledu podruhé zkrátil hru, český tenista na dlouhou ruku nepřehodil pásku.
     
    A-40
    Český hráč skvěle provedl variantu servis – síť. Balónek dostal ideálně do rakety, s forhendovým volejem si věděl rady.
     
    40-40
    Lehečka hrozbu ztráty podání úspěšně odvrátil. U kratšího forhendu soka by nejspíše nebyl, ale zachránil ho zásah pásky.
     
    40-A
    Je tu brejkbol! Třiadvacetiletý ruský hráč opět zaútočil a i v tomto případě dokázal udržet přesnou ruku až do konce výměny.
     
    40-40
    Další shoda. Roman Safiullin se nebál zaútočit a z pravé strany vypálil nechytatelný bekhend po lajně. Lehečka natahoval raketu marně.
     
    A-40
    Brejkboly zatím nepřicházejí. Jiří Lehečka se trefil do prvního servisu, jímž získal tlak, druhý úde ve výměně Rus nezvládl a poslal do sítě.
     
    40-40
    Tak pozor, třiadvacetiletý rodák z Podolsku dostal hem do shody. Pomoh si kvalitním forhendovým returnem, po němž Čech napálil forhend za základní čáru.
     
    40-30
    Kraťasů dnes vidění mnoho nebylo, proto zřejmě Lehečka neočekával, že by jeden takový mohl přijít. Za míčkem vystartoval pozdě, už jej nedoběhl.
     
    40-15
    Forhendový return skončil v síti.
     
    30-15
    Rus bleskově snižuje. Returnem si získal pozici aktivnějšího hráče, za forhendem po lajně se domácí hráč jen ohlédl.
     
    30-0
    Přímý bod po podání ven z dvorce.
     
    15-0
    Nepříjemný odskok od antuky nyní výrazně pomohl českému hráči. Roman Safiullin se chystal na bekhend, avšak promáchl naprázdno.
    0:1; 3:3 - Roman Safiullin
     
    3:3
    Tentokráte Lehečka hru na příjmu do shody nedotáhl. Chytrému úmyslu hrát kratší forhend se postavila do cesty síť.
     
    30-40
    Na křižný forhendový return nedokázal Roman Safiullin najít odpověď. Pod velkým úhlem minul z bekhendu kurt o několik metrů.
     
    15-40
    Jiří Lehečka zaútočil z returnu, ke své smůle ale posadil míček těsně za za základní čáru.
     
    15-30
    Nevynucená chyba ruskému hráči drobně komplikuje cestu za vyrovnáním. Míček zavadil o pásku a zůstal na jeho polovině.
     
    0-30
    Bekhendový return zastavila síť.
     
    0-15
    Roman Safiullin si s přehledem došel na síť pro první bod v šestém gemu. Forhendovým stopvolejem umístil balóne těsně za pásku.
     
    3:2
    Konec přestávky, podávat bude Roman Safiullin.
     
    3:2
    Následuje přestávka a výměna stran.
    0:1; 3:2 - Jiří Lehečka
     
    3:2
    Čistou hrou se i do třetice domácí hráč dostal do vedení v průběhu druhého setu. Forhendu pomohla na druhou stranu páska, Rus neměl šanci na smolný moment reagovat.
     
    40-0
    Mladoboleslavský rodák musel zacouvat po povedeném lobu konkurenta. Následně vyprodukoval tvrdý forhend od základní čáry do pravého rohu, na nějž Safiullin nenašel odpověď.
     
    30-0
    Přímý bod po podání ven z dvorce.
     
    15-0
    Lehečka přerušil hru v domnění, že bekhend Rusa dopadl za základní čáru. Umpirový rozhodčí mu dal za pravdu. Fiftýn pro Čecha.
    0:1; 2:2 - Roman Safiullin
     
    2:2
    Vyrovnáno. Roman Safiullin nejprve poslal bekhend do levého rohu, z stejné strany pak napálil míček doprava. Lehečka ve skluzu napálil síť.
     
    40-A
    Přímý bod po podání ven z dvorce.
     
    40-40
    Jiří Lehečka bojuje a posílá hru do shody. S bekhendovým kraťasem uspěl, Roman Safiullin zůstal stát na základní čáře jako přikovaný.
     
    30-40
    Čtvrtý gem druhé sady ještě pokračuje. Rodák z Podolsku chtěl rychle uzavřít výměnu, což se mu podařilo, jenže ne tak, jak chtěl. Bekhend poslal do deblového koridoru.
     
    15-40
    Přímý bod po podání ven z dvorce.
     
    15-30
    Eso na kříž.
     
    15-15
    Tvrdý forhendový return pod nohy konkurenta přinesl kýžené ovoce. Couvající ruský tenista v záklonu odpálil míček daleko za základní lajnu.
     
    0-15
    Po servisu ven z dvorce Roman Safiullin překvapil soka bekhendem hraným do stejného prostoru. Lehečka na dlouhou ruku jen tečoval míček rámem.
     
    2:1
    Konec přestávky, podávat bude Roman Safiullin.
     
    2:1
    Následuje přestávka a výměna stran.
    0:1; 2:1 - Jiří Lehečka
     
    2:1
    Devatenáctiletý rodák z Mladé Boleslavi vede 2:1. V klíčový okamžik vypálil dělový forhend do levého rohu dvorce, Safiullin pod tlakem vrátil balónek pod pásku.
     
    40-30
    Také v tomto případě skóre 0:30 nevedlo ke brejkbolům. Jiří Lehečka obrací vývoj gemu na svou stranu, na forhend po lajně Safiullin nezareagoval.
     
    30-30
    Roman Safiullin returnoval těsně za pásku. Lehečka naběhl k síti, kde už zůstal, smečí vybojoval fiftýn na svou stranu.
     
    15-30
    Eso na téčko.
     
    0-30
    I druhý bod třetího gemu míří na konto returnujícího hráče. Ten měl před malou chvílí problémy na podání, nyní může sám zaútočit na brejk.
     
    0-15
    Jiří Lehečka hrál hodně brzy po odskoku, viděl příležitost k trefení vítězného úderu. Jenže z forhendu hrál jenom do zámezí.
     
    1:1
    Roman Safiullin musel jít přes druhý servis, přesto zapsal přímý bod. Lehečka dostal míček na tělo, z bekhendu nedokázal přehodit síť.
     
    30-40
    Gembol nebo brejkbol? Platí první možnost. Rodák z Podolsku vybojoval třetí fiftýn v řadě a má blízko ke srovnání stavu.
     
    30-30
    Skóre v gemu je srovnané. Dva útočné bekhendy Lehečka tenista na podání vrátil. Následně si Čech oběhl úder na forhend, ten napálil do sítě.
     
    30-15
    Na premiérové bejkboly si ještě Lehečka bude muset počkat. Do třetice totiž Rus útok zvládl, při smeči u sítě snad ani nemohl minout.
     
    30-0
    A další zkažený útok v podání ruského tenisty, jehož servis je v ohrožení. V tomto případě poslal bekhend za základní lajnu.
     
    15-0
    Zvládnout return, to stačilo Lehečkovi k zisku fiftýnu. Roman Safiullin dlouho váhal s útokem, forhend napálil do deblového koridoru.
     
    1:0
    Konec přestávky, podávat bude Roman Safiullin.
     
    1:0
    Následuje přestávka a výměna stran.
    0:1; 1:0 - Jiří Lehečka
     
    1:0
    Dlouhý gem je u konce a vítězně ho zvládl servírující Jiří Lehečka. Při gembolu si pomohl trefeným prvním podáním, na nějž soupeř odpověděl zkaženým returnem.
     
    A-40
    Výhoda opět pro českého tenistu. Opět útočil Rus, ale v tomto případě napálil finální úder z forhendové strany za základní čáru.
     
    40-40
    Také Roman Safiullin umí zaútočit. Okamžitě potrestal kratší bekhend konkurenta, z forhendu trefil volný prostor po pravé lajně.
     
    A-40
    Bekhendový return zastavila páska.
     
    40-40
    Varianta servis – síť byla úspěšná. Roman Safiullin bezmocně sledoval balónek letící po jeho levici mimo dosah rakety.
     
    40-A
    Po gembolu přichází třetí brejkbol v průběhu jednoho gemu. Lehečka znovu tlačil na pilu až příliš, forhend umístil o pár čísel za základní čáru.
     
    40-40
    První gem druhé sady pokračuje. Lehečka útočil, Safiullin bránil. Při posledním dělovém forhendu kontroloval míček letící do autu.
     
    A-40
    Přímý bod po podání na téčko.
     
    40-40
    Ani teď nebyl Roman Safiullin úspěšný. U stopvoleje soka byl sice včas, ale posléze poslal bekhendový prohoz do zámezí.
     
    40-A
    Jenže Rus má druhou příležitost. Returnem si vypracoval útočnou pozici, aby u sítě zabil krátkou výměnu bekhendovým volejem.
     
    40-40
    Jiří Lehečka bez respektu odvrátil hrozbu ztráty servisu. Podání napálil křížem na lajnu, stejně tak následný bekhend na druhou stranu.
     
    30-40
    Třiadvacetiletý rodák z Podolsku disponuje možná klíčovým brejkbolem! V delší výměně udržel přesnější ruku, Lehečka o pořádný kus přepálil forhend.
     
    30-30
    Bekhendový return zastavila páska.
     
    15-30
    Vzápětí rodák z Mladé Boleslavi trefuje svou druhou dvojchybu.
     
    15-15
    Eso po dělovce ven z dvorce.
     
    0-15
    Forhendový return ruského tenisty dopadl přesně na základní čáru. Lehečka musel hrát brzy po odskoku, jeho forhend nebyl přesný.
     
    0:0
    Začíná druhý set.
    0:1; 4:6 - Roman Safiullin
     
    4:6
    Roman Safiullin napálil první servis na téčko, Lehečka bekhendovým returnem trefil pouze pásku. Úvodní dějství patří ruskému tenistovi.
     
    15-40
    Forhendový return vyletěl mimo vymezené území. Dva setboly!
     
    15-30
    Nejdelší výměna střetnutí pro servírujícího tenistu. Ten byl po většinu jejího trvání aktivnějším hráčem, ve finále napálil nechytatelný bekhend po čáře.
     
    15-15
    Vzápětí ovšem rodák z Podolsku chyboval. Z bekhendu útočil z podobné pozice jako před malou chvíli, tentokráte však zasáhl území pro čtyřhru.
     
    0-15
    S kratším returnem si Roman Safiullin věděl rady. Počkal si na odskok míčku a pohyb Čecha, míček pak poslal na opačnou stranu.
     
    4:5
    Konec přestávky, podávat bude Roman Safiullin.
     
    4:5
    Následuje přestávka a výměna stran.
    0:0; 4:5 - Jiří Lehečka
     
    4:5
    Třetí gembol ale Roman Safiullin odvrátit nedokázal. Zariskoval bekhendovým returnem k základní čáře, avšak míček dopadl těsně za ni.
     
    40-30
    Rus bojuje, nechce už jít v první sadě na podání. Míček udržel ve výměně a počkal na chybu konkurenta, ta přišla z bekhendové strany.
     
    40-15
    Čistá hra to nebude. Mladoboleslavský rodák podnikl odvážný útok k síti, bekhendovým volejem ovšem pásku nepřestřelil.
     
    40-0
    Eso na téčko.
     
    30-0
    Po kratším bekhendovém returnu naběhl Lehečka na síť, kde si s míčkem věděl rady, forhend napálil do protipohybu Rusa.
     
    15-0
    Přímý bod po servisu na kříž.
     
    3:5
    Bekhendový return skončil v síti. Roman Safiullin udržel i čtvrtý servis v utkání a je jediný gem od zisku úvodního dějství.
     
    0-40
    Tři gemboly. Rodák z Podolsku využil vysokého a navíc krátkého bekhendu soka, se smečí u sítě neměl žádný problém.
     
    0-30
    A další nevynucená chyba domácího hráče. Tentokráte z bekhendové strany, úder po lajně nabral přílišnou délku.
     
    0-15
    Forhendová přestřelka pro Safiullina. Jiří Lehečka chtěl přejít z obrany do útoku, avšak dobře myšlený úder zastavila síť.
     
    3:4
    Konec přestávky, podávat bude Roman Safiullin.
     
    3:4
    Následuje přestávka a výměna stran.
    0:0; 3:4 - Jiří Lehečka
     
    3:4
    Jiří Lehečka sedmý gem utkání více neprotahoval a udržel se s protivníkem na kontakt. Byl to Safiullin, do útočil, jenže z forhendu poslal míček o deblového koridoru.
     
    A-40
    Forhendový return doplachtil za základní čáru.
     
    40-40
    Shoda. Třiadvacetiletý Rus využil tlaku ve výměně k náběhu na síť, pokus o křižný bekhendový prohoz následně skončil v síti.
     
    40-30
    Přímý bod po podání na téčko.
     
    30-30
    Rodák z Mladé Boleslavi po servisu naběhl k síti. Dvě smeče ruský protějšek vybral, proti třetí už byl ale krátký.
     
    15-30
    Také Lehečka už má na kontě dvojchybu.
     
    15-15
    Forhendový return nadělal domácímu hráči velké problémy. Lehečka musel hodně couvat a dnes podruhé zasáhl míček nečistým způsobem.
     
    15-0
    Po podání ven z kurtu následoval bekhendový úder na opačnou stranu. Safiullin zabojoval, ale v záklonu vracel nepřesně.
     
    2:4
    Roman Safiullin na servisu zatím bezchybný. Forhendový útok po levé lajně mu vyšel na jedničku, obranný úder konkurenta zůstal v síti.
     
    15-40
    Velmi chytře si třiadvacetiletý Rus došel pro dva gemboly. Pod tlakem zvolil kratší bekhend, čímž soka dokonale překvapil, Lehečka ve velkém předklonu nepřehodil míček přes pásku.
     
    15-30
    Roman Safiullin zapisuje první dvojchybu.
     
    0-30
    Českého hráče teď zradil povrch. Po bekhendu soka balónek odskočil od antuky málo, výsledkem byl nečistě trefený úder domácího tenisty.
     
    0-15
    Lehečka srdnatě bojoval a nakonec se dokázal vymanit z hluboké defenzivy. Paradoxně pak udělal chybu v době, kdy začínal přebírat kontrolu na svou stranu, přestřelil forhendem.
     
    2:3
    Následuje přestávka a výměna stran.
    0:0; 2:3 - Jiří Lehečka
     
    2:3
    Jiří Lehečka udržel podání a snížil na 2:3, stále však je o brejk pozadu. Gembol přetavil v gem u sítě, odkud zahrál do volné levé poloviny.
     
    40-30
    Nyní rozhodovaly centimetry. Devatenáctiletý český hráč zariskoval a křižným forhendem zaútočil k lajně. Měl štěstí, míček ji lízl jen těsně.
     
    30-30
    Jenže kromě vítězných úderů často přichází i zbytečné chyby. Jiří Lehečka měl opět dobře rozehranou výměnu, ale tentokráte zaútočil do zámezí.
     
    30-15
    Takhle by to šlo. Kratšího returnu využil rodák z Mladé Boleslavi na jedničku, dělovým forhendem zabil krátkou výměnu.
     
    15-15
    Nevynucenou chybu vyrobil i český tenista. Lehečka příliš dlouho otálel s forhendovým úderem, až nakonec v předklonu trefil síť.
     
    15-0
    Servis a úder z forhendy, to stačilo Lehečkovi k získanému fiftýnu. Safiullin totiž uspěchal bekhendový útok a zahrál za základní lajnu.
    0:0; 1:3 - Roman Safiullin
     
    1:3
    Roman Safiullin potvrzuje brejk a ujímá se vedení 3:1. Po podání ven z kurtu poslal forhend na opačnou stranu, Čech ve skluzu hrál do sítě.
     
    30-40
    Čtvrtá hra utkání ještě nekončí. Jiří Lehečka umístil forhend těsně před základní čáru, jeho ruský konkurenta ze stejné strany hrál pod pásku.
     
    15-40
    Přímý bod po podání na kříž.
     
    15-30
    O krok napřed je Rus. Opět zvolil defenzivnější roli ve výměně, která mu přinesla kýžený bod, Lehečka zaútočil forhendem do těsného autu.
     
    15-15
    Přichází rychlé srovnání skóre. Rodák z Podolsku nastartoval na síť, kde vyprodukoval nechytatelný stopvolej těsně za pásku.
     
    15-0
    Safiullin ztratil první fiftýn při svém servisu. Pod tlakem byl hned po returnu soka, v záklonu odstřelil forhend za základní lajnu.
     
    1:2
    Konec přestávky, podávat bude Roman Safiullin.
     
    1:2
    Následuje přestávka a výměna stran.
    0:0; 1:2 - Roman Safiullin
     
    1:2
    Jediný brejkbol ve třetím gemu Roman Safiullin přetavil brejk a má tak dobře nakročeno k zisku první sady. Lehečka po podání ven z dvorce útočil forhendem na opačnou stranu, jenže přestřelil.
     
    30-40
    Varianta servis – síť nevyšla. Lehečka obdržel z returnu těžký balónek na tělo, bekhendovým volejem nepřehodil pásku.
     
    30-30
    Jiří Lehečka vytrvale střílel údery do bekhendu protivníka. Třikrát se Safiullin ubránil, počtvrté zasáhl pásku.
     
    15-30
    Další útok již rodákovi z Podolsku vyšel o poznání lépe. Údery sázel ze strany na stranu, soka nakonec donutil kapitulovat.
     
    15-15
    Nevynucená chyba i na druhé straně. Lehečka hrál na střed a čekal co protivník vymyslí. Safiullin při snaze zaútočit trefil prostor vymezený pro čtyřhru.
     
    0-15
    Bekhendová přestřelka pro Rusa. Lehečka hrál poslední úder moc brzy po odskoku, balónek cestou zavadil o síť.
     
    1:1
    Jedno eso, tří přímé body v podání. Není co řešit, Roman Safiullin čistou hrou srovnává na 1:1.
     
    0-40
    Premiérovým esem si třiadvacetiletý Rus vybojoval výhodu tří gembolů.
     
    0-30
    Tentokráte Lehečka minul vymezený prostor returnem z bekhendu.
     
    0-15
    Forhendový return zastavila páska.
     
    1:0
    Konec přestávky, podávat bude Roman Safiullin.
     
    1:0
    Následuje přestávka a výměna stran.
    0:0; 1:0 - Jiří Lehečka
     
    1:0
    Jiří Lehečka se trefil do prvního podání a pak jen sledoval, jak dlouhý return Safiullina dopadá za základní čáru. Těžký první gem na servisu tak zvládl.
     
    A-40
    Poprvé má možnost uzavřít úvodní gem český hráč. Lehečka zaútočil tvrdým forhendem k základní čáře, Rus vrátil nepřesný bekhend.
     
    40-40
    Přímý bod po servisu ven z dvorce.
     
    40-A
    Lehečka si skvěle připravil útok na síť, jenže poprvé v tomto prostoru selhal, nalitý forhend umístil do deblového koridoru.
     
    40-40
    Ani druhý brejkbol Rus nevyužil. Útočil, jenže ve finále přitlačil na pilu příliš, forhend poslal daleko za základní čáru.
     
    30-40
    Mladoboleslavský rodák šel na síť, kde byl úspěšný. Dostal těžký míček pod nohy, ale stopvolej zvládl parádně.
     
    15-40
    Už v prvním gemu si třiadvacetiletý rodák z Podolsku vybojoval dva brejkboly. Trpělivě vracel údery na stranu soupeře a dočkal se příliš dlouhého forhendu z jeho strany.
     
    15-30
    Velké štěstí nyní stálo na straně ruského tenisty. Jeho křižný bekhend se odrazil od pásky a šťastně balónek dopadl na polovinu konkurenta.
     
    15-15
    Roman Safiullin využil slabšího druhého servisu soka k nepříjemnému returnu pod nohy Čecha. Ten v záklonu napálil míček pod pásku.
     
    15-0
    Hned na úvod jsme měli možnost vidět dlouhou výměnu. Tu zakončil vítězně Jiří Lehečka, jenž u sítě zahrál nechytatelný forhend do levého rohu.
     
    0:0
    Utkání právě začalo.
     
    Na kurtu probíhá tradiční předzápasové rozpinkávání. Na podání začne Jiří Lehečka.
     
    Vzájemné zápasy

    Tenisté se proti sobě postaví poprvé.
     
    Roman Safiullin je oproti soupeři žebříčkově lépe postaveným hráčem, okupuje 179. příčku. Letos hrál turnaje výhradně na tvrdém povrchu, na antuku přešel až minulý týden v Ostravě. Zde skončil už v prvním kole, když vypadl i s pozdějším přemožitelem Lehečky, Francouzem Bonzim. Počátkem dubna si dokonce zkusil kvalifikaci o postup na turnaj kategorie ATP 250, ale v prvním kole nestačil na Švýcara Laaksonena. V Praze se třiadvacetiletý rodák z Podolsku pokusí přerušit sérii tří porážek v řadě.
     
    Jiří Lehečka je členem třetí světové stovky, konkrétně se nachází na 294. místě. Devatenáctiletý mladík v letošní sezóně objížděl výhradně turnaje kategorie ITF, ale dostal příležitost i na pár challengerech. Dvakrát si zahrál v Petrohradu, kde nejprve neprošel kvalifikací, ale další týden se mu zadařilo výrazně lépe, z kvalifikace došel až do semifinále, kde nestačil na Poláka Zuka. Další challenger odehrál minulý týden na domácí půdě v Ostravě, po vítězství nad Lestiennem nestačil ve dvou setech na Francouze Bonziho. V Praze startuje na divokou kartu.
     
    Všem fanynkám a fanouškům tenisu přeju krásné pondělní odpoledne! Vítám vás při sledování challengerového turnaje v Praze, u zápasu 1. kola mezi Jiřím Lehečkou a Romanem Safiullinem.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:30.

    Milan Huppert

    Čas utkání: 2:17

    3. set: 1:02

    Lehečka Safiullin
    3. set Utkání 3. set
    Získané body celkem
    51 116 116 51
    Nejdelší série získaných bodů
    4 5 6 5
    Setboly
    2 3 4 3
    Mečboly
    2 2 3 3
    Vítězné údery *
    0 0
    Nevynucené chyby *
    0 0
    Úspěšnost na síti *
    0 %
    0 %
    Statistiky na podání
    Čas her při vlastním podání
    0:24 1:02 0:45 0:21
    Esa **
    1 4 4 2
    Dvojchyby **
    2 4 1 0
    Udržená podání
    4 / 6
    67 %
    13 / 16
    81 %
    12 / 15
    80 %
    4 / 6
    67 %
    Odvrácené brejkboly
    3 / 5
    60 %
    10 / 13
    77 %
    2 / 5
    40 %
    2 / 4
    50 %
    Body při vlastním podání
    31 / 55
    56 %
    81 / 136
    60 %
    61 / 96
    64 %
    27 / 47
    57 %
    Body po 1. podání *
    56 / 80
    70 %
    40 / 57
    70 %
    Body po 2. podání *
    25 / 56
    45 %
    21 / 39
    54 %
    Úspěšnost 1. podání *
    59 %
    59 %
    Úspěšnost 2. podání *
    0 %
    0 %
    Průměrná rychlost 1. podání *
    Průměrná rychlost 2. podání *
    Nejrychlejší podání *
    Statistiky na příjmu
    Proměněné brejkboly
    2 / 4
    50 %
    3 / 5
    60 %
    3 / 13
    23 %
    2 / 5
    40 %
    Body při soupeřově podání
    20 / 47
    43 %
    35 / 96
    36 %
    55 / 136
    40 %
    24 / 55
    44 %
    Body po příjmu 1. podání *
    17 / 57
    30 %
    24 / 80
    30 %
    Body po příjmu 2. podání *
    17 / 39
    44 %
    27 / 56
    48 %
    Informace ke statistikám

    Aktuálnost statistik označených *: po 3. setu

    Ostatní statistiky jsou počítány průběžně automaticky.

    ** Počty es a dvojchyb v průběhu setu jsou neoficiální.

    Jiří Lehečka
    Stát: Česká rep.
    Datum narození: 08.11.2001
    Věk: 22 let
    Držení: pravák
    Výška: 185 cm
    Váha: 81 kg
    Nasazení: WC

    Roman Safiullin
    Stát: ATP
    Datum narození: 07.08.1997
    Věk: 26 let
    Držení: pravák
    Výška: 185 cm
    Váha: 75 kg
    thejrc.org