Dukla Praha – Žižkov 1:2 (kon.) | Třinec – Ústí n. L. 1:0 (kon.) | Varnsdorf – Jihlava 1:1 (kon.)
Blansko – Chrudim 4:1 (kon.) | Líšeň – Táborsko 1:1 (kon.) | Vlašim – Vyšehrad 3:1 (kon.)
konec
FK Třinec
1:0 (1:0)
FK VIAGEM Ústí nad Labem
Středa 05.05.2021, 17:00 • Stadion Rudolfa Labaje, Třinec • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 22. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Hezký fotbalový den z města hokejových mistrů. Zatímco hokejisté trenéra Varadi skončili sezónu na vrcholu, fotbalisté Třince bojují o udržení ve druhé nejvyšší soutěži. Nebudou to mít jednoduché, na třinácté Blansko mají náskok pouhé tři body, prohru v prvním vzájemném utkání a druhý duel před sebou.

    Tým trenéra Františka Straky myslí na tři body. Pod vedením zkušeného kouče bodovali doma kromě prvního zápasu ve všech zbylých duelech. Naposledy si poradili s pražskou dvojicí Vyšehrad (3:0), Žižkov (2:0). Po vítězném domácím dvojutkání to vypadalo na dobrý rozjezd, jenže přišla o víkendu rána v podobě prohry 0:2 na půdě Táborska. Slezané se místo odskoku na rozdíl šesti bodů znovu nedobrovolně přihlásili do boje o záchranu.

    Ústí nad Labem tyto starosti nemá. Po 21 odehraných zápasech má na svém kontě 32 bodů a v tabulce zaujímá čtvrtou pozici se sedmibodovou ztrátou na třetí Prostějov, který má utkání 22. kola za sebou. Na domácím trávníku podlehl vedoucímu Hradci Králové 1:2.

    Severočeši museli v zimní přestávce řešit pozici trenéra. Jiřího Jarošíka zlákala nabídka slovinského mistra z Celje, místo něj přišel na ústeckou lavičku David Jarolím, pro kterého je to profesionální premiéra na pozici hlavního trenéra.

    Jak potvrzují výsledky, volba nebyla špatná. Jarolím tým udržel v horních patrech tabulky, avšak v posledních třech zápasech prohrál. Modrobílý celek nebodoval na půdě Žižkova (0:1), ani ve dvou domácích duelech. S Hradcem Králové prohrál 0:3, s Prostějovem 1:2.
     
    Poslední zápasy

    Táborsko – Třinec 2:0 (1:0)
    Branky: 23. Tolno, 60. Ndiaye. Rozhodčí: Petřík – Váňa, Vodrážka. Žluté karty: Almeida – Adamuška, Bedecs, Celba, Attah.

    Třinec: Adamuška – Vaněk (75. Attah), Bedecs, Foltyn – Omasta, Weber (46. Tijani), Habusta, Hýbl (46. Janoščín) – Celba (46. Bolf), Javůrek (57. Cienciala) – Samiec.

    Asistent trenéra Tomáš Jakus: „Věřili jsme, že zůstaneme na vítězné vlně, ale pocitově nám došly síly. Táborsko bylo lepší, kromě dvou šancí jsme si nic nevytvořili, chyběla tomu šťáva. Odehráli jsme tři zápasy během šesti dnů, na hráčích se projevila únava. Měli jsme se s tím popasovat lépe.“ (zdroj: fotbaltrinec.cz)

    Ústí nad Labem – Prostějov 1:2 (0:2)
    Branky: 50. Prošek – 20. Zlatohlávek, 34. Kopřiva. Rozhodčí: Ulrich – Poživil, Líkař. Žluté karty: Bílek, Miskovič – Píchal, Bala.

    Ústí nad Labem: Tvrdoň – Strada, Glöckner, Brak, Bílek – Miskovič (72. Gollnack), Jiránek (46. Chodora) – Prošek (80. Cantin), Čičovský (46. Kušej), Emmer – Koubek (72. Ikugar).

    Trenér Ústí David Jarolím: „První poločas byl ustrašený, nedostupovali jsme hráče, kteří měli prostor v útočné fázi. Prostějov byl směrem dopředu výborný, měl rychlé přechody, ale góly, které jsme obdrželi, jsme soupeři doslova zbytečně namazali. První gól padl po špatné rozehrávce, před druhou obdrženou brankou máme míč na kopačce, místo odkopu míče k bráně soupeře z toho byl aut pro soupeře. Následně jsme nezachytli protihráče, co nám zaběhl za záda a potrestal nás. O přestávce jsme si důrazněji řekli, že nasazení a pohyb by měl vypadal jinak. Chci hrát útočný fotbal odzadu, ale to neznamená, že budeme hrát naivně a bez určité agresivity. Nestačí hrát pouze jeden poločas a bez důrazu na body pomýšlet nemůžeme.“
     
    Vzájemné zápasy

    První vzájemný zápas letošní sezóny dopadl na severu Čech lépe pro třinecké fotbalisty. Jediný gól Josefa Celby rozhodl o nejtěsnějším vítězství Slezanů 1:0.

    Jarolímův tým nemusí propadat depresi, v předchozích čtyřech zápasech na třinecké půdě Ústečtí třikrát vyhráli a jednou remizovali. Naposledy si schovali tři body do autobusu po trefě Bílka, která byla jedinou v utkání.

    Poslední vzájemný zápas

    Ústí nad Labem – Třinec 0:1 (0:1)
    Branka: 35. Celba. Rozhodčí: Klíma – Kubr, Leška. Žluté karty: Písačka, Hudec, Brak – Vaněk, Celba, Foltyn.

    Ústí nad Labem: Tvrdoň – Strada, Brak, Hudec, Písačka (74. Chodora) – Bílek (57. Čičovský), Peterka – Emmer (57. Kušej) – Bazal, Šilhan (57. Koubek), Cantin (46. Prošek).

    Třinec: Pastornický – Celba, Gáč, Janoščín, Javůrek (17. Bolf) – Vaněk, Habusta – Samiec (83. Foltyn) – Stáňa (76. Weber), Akulinin, Cienciala.
     
    Utkání bude řídit jako hlavní rozhodčí Tomáš Batík. Ten ještě na podzim dělal v profesionálních soutěžích pomezního. Od jarní části působí jako hlavní. Pro něj to bude třetí druholigový zápas v sezóně. V předchozích dvou Blansko remizovalo s Líšní 0:0 a Jihlava vyhrála nad Třincem 1:0.

    Pro pomezního Michala Pfeifera to bude páté utkání v sezóně, stejně jako pro Alexandra Černoeviča. Oba nasbírali tyto starty v jarní části sezóny.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Fotbal Třinec: Adamuška – Celba, R. Vaněk I., Bedecs (C), Foltyn, Janoščín – Puchel, Habusta, Weber, Omasta – Samiec.
    Náhradníci: Pastornický – Hýbl, Bolf, Nieslanik, Javůrek, Cienciala, Gáč.

    FK Ústí nad Labem: Tvrdoň – Strada, Hudec, Brak, Písačka – Miskovič, Kušej, M. Bílek – Prošek, Gollnack, Emmer.
    Náhradníci: D. Němec – Glöckner, Chodora, Jiránek, Koubek, Jakš, Čičovský.

    Rozhodčí: Batík – Pfeifer, Černoevič.
     
    Hráči už se pomalu trousí na hrací plochu. Třinečtí nastoupí v červených dresech a bílých trenýrkách, hosté v tradiční bílo-modré kombinaci.
     
    Ještě než začne zápas, máme tady jedno blahopřání. Včera oslavila narozeniny místní dlouholetá kondiční trenérka Zuzana Kluzová. Paní Zuzaně tímto přeji mnoho zdraví, kupu štěstí a spoustu radostných okamžiků.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Dlouhý nákop Bedecse na rozběhnutého Omastu chytil v pravé části pokutového území brankář Tvrdoň.
     
    4
    Hráči Ústí jasou nastěhování na útočné polovině, ale před Adamuškovou brankou se nedokázali dostat.
     
    4
    Janoščín z pravé srtrany odcentroval do pokutového území, kde se snažil hlavičkovat Samiec, ale míč ideálně netrefil. Balón skončil u hráčů severočeského celku.
     
    5
    Brak tvrdě sestřelil na pravé straně hřiště u středové čáry třineckého Samiece, ten upadl na zem. Rozhodčí Batík pohrozil viníkovi v případě opakování osobním trestem.
     
    5
    Brankář Adamuška musel dlouhý nákop ústeckých hráčů odkopávat z předšestnáctky. To se mu i povedlo.
     
    7
    Foltyn se zhruba z nějakých pětadvaceti metrů pokusil o střelu, ale trefil ústeckého obránce, podobně dopadl i při centru z pravé strany.
     
    8
    Puchel zahrál u postranní čáry rukou, po bouřlivé reakci Severočechů rozhodčí Batík odpískal přímý kop.
     
    8
    Po centru z pravé strany inkasoval ránu v pokutovém území Samiec, rozhodčí faul neviděl.
     
    10
    Žlutou kartu inkasoval zřejmě za protesty ústecký hráč Marek Strada.
     
    11
    Centr Webera z levé strany našel na zadní tyči Omastu, ten však v souboji s obráncem nedokázal přesněji hlavičkovat, domácí zůstávají u balónu.
     
    12
    Po autu Omasty zkoušel prodloužit míč před bránu Samiec, ale našel pouze hráče Ústí.
     
    12
    Úspěšný nebyl ani o pár chvil později centrující Omasta, jeho pokus postrádal výšku.
     
    13
    Ústí zahrávalo rohový kop, Prošek poslal míč do pokutového území, kde si na něj na zadní tyči počíhal Habusta.
     
    14
    V krátkém sledu následoval další roh, ale ani ten nenašel nikoho v modrobílém dresu.
     
    15
    Dlouhý nákop Adamušky na levou stranu zkoušel prodloužit Samiec, ale míč se po jeho hlaviřce v souboji se Stradou odrazil do zámezí.
     
    18
    Prošek hledal dlouhým balónem v pokutovém území Gollnacka, byl úspěšný, ovšem jeho spoluhráč utekl s míčem k pravému kraji, kde se mu navíc balón zakoulel mimo hrací plochu.
     
    20
    Rohový kop z pravé strany pro Ústí nad Labem.
     
    20
    Po centru Miskoviče hlavičkoval Hudec, ale trefil jen hlavu Samiece, od které se míč odrazil nad branku.
     
    20
    I při dalším rohu našel Miskovič Hudce, ale v tomto případě už ústecký obránce neměl tolik štěstí a z pokusu nevybojoval ani roh.
     
    21
    Samiec se odhodlal ke střele ze střední vzdálenosti, opřel se do míče, jenže trefil pouze reklamní panel dva metry od pravé tyče.
     
    22
    Weber našel v pokutovém území Samiece, který ještě přihrál k pravému kraji Omastovi. Na centr třineckého záložníka si naběhl Puchel, ale míč netrefil.
     
    23
    Celba ostře zajel do Strady a vidí z rukou rozhodčího žlutou kartu. Strada to nese těžce, faul cítil jako likvidační.
     
    24
    Janoščín přihrál z levé strany do středu Weberovi, ten zkusil vystřelit, ale jeho pokus tečoval vedle brány Strada.
     
    25
    Rohový kop Webera hráči Ústí odvrátili pouze k Celbovi, který hlavou poslal míč místo do brány do reklamního panelu tři metry od levé tyče.
     
    27
    První velká šance zápasu, Weber se nohou střetnul u středové čáry s Miskovičem, následně Celba vykouzlil přihrávku za obranu na Puchela, který byl sám před gólmanem, ale Tvrdoň včasným vyběhnutím zmenšil třineckému hráči úhel a nechal se nastřelit.
     
    28
    Bílek si u střídaček pomohl v souboji se soupeřem nedovoleně a viděl žlutou kartu z rukou rozhodčího Batíka.
     
    29
    V další dobré šanci byl Weber, který zakončoval z předmalého vápna , míč letící k pravé tyči ještě zasáhl jeden z vracejících se obránců.
     
    29
    Na druhé straně se do brejku dostával Gollnack, ale zkušený Vaněk mu na poslední chvíli ukopl míč od nohy.
     
    30
    Ústečtí měli k dispozici dva rohové kopy, ale ani jeden neproměnili. Třinecká obrana nepustila soupeře do šance.
     
    33
    Habusta přihrál z hranice šestnáctky míč do dobré pozice Samiecovi, jenže třinecký útočník se nedokázal obtočit kolem obránce.
     
    33
    Třinec právě vstřelil branku!
    Po rohovém kopu z levé strany se míč od ústeckých hráčů odrazil do oblasti penaltového puntíku, kde byl pohotový MARTIN FOLTYN, který trochu akrobatickou střelou volejem napálil balón do brány – 1:0!
     
    35
    Dlouhý nákop Foltyna na Pichela postrádal přesnost.
     
    36
    Emmer na pravé straně svedl souboj s Foltynem, jenže při něm udeřil třineckého hráče do hlavy. Rozhodčí odpískal faul a dal míč Třineckým.
     
    37
    Hra se nám trochu kouskuje, emoce panují na trávníku. V souboji osmiček faul Bílek třineckého Janoščína.
     
    38
    Janoščín byl zachycen do ofsajdové pasti. Nákop Bedecse přišel pozdě.
     
    39
    Hra se přesunula na druhou stranu, Ústečtí si pohrávali s míčem u levého praporku, až o něj po razantním odkopu Habusty do soupeře přišli.
     
    39
    Dobrá střela Kušeje, který si zaběhl k pravé tyči a skákavý míč napálil k bližší tyči, kde se výborným zákrokem prezentoval brankář Adamuška.
     
    40
    Po rohovém kopu Ústí z levé strany následuje další, ale z pravé.
     
    40
    Centr mířící do malého vápna rukama vyrazil brankář Adamuška před sebe, následně se Kušej chystal e střele volejem tak dlouho, až trefil třineckého hráče.
     
    42
    Povedená střela kapitána Proška zpoza šestnáctky jen těsně minula levou tyč třinecké brány. Prošek si z levé strany seběhl s míčem do středu a zřejmě překvapil třineckou obranu, která jen koukala.
     
    45
    Emmer utrpěl ránu v souboji s třineckým hráčem a nechal spoluhráče kopnout míč do autu. Po příchodu rozhodčího Batíka vstal.
     
    45
    Bedecs srazil na zem Gollnacha, v závěru první půle budou mít hosté výhodu přímého kopu.
     
    45+1
    Rozhodčí prodlouží první půli o jednu minutu.
     
    45+1
    Přímý kop Miskoviče zamířil do pravé části třineckého území, kde se dral k hlavičce Brak, ale míč pouze usměrnil do reklamních panelů vedle třinecké branky.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První poločas byl hodně emotivní, spousta tvrdých zákroků, ale také jeden gól. O ten se postarali domácí. Po rohovém kopu zůstal sám v oblasti penaltového puntíku Foltyn a nefunkční defenzivní práci soupeře potrestal úvodním gólem. Viděli jsme i další šance, ale gólmani už další míč za svá záda nepustili.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 18:01.
     
    Hráči už jsou na trávníku, za malou chvíli začne druhá půle.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Nákop Puchela z levé strany skončil v rukavicích gólmana Tvrdoně.
     
    49
    Menší závar před třineckou brankou domácí zvládli odvrátit a zamířili s míčem na druhou stranu.
     
    52
    Dlouhý balón od Janoščína spadl před brankáře Tvrdoně, ten byl chvíli překvapen, ale odražený míč chytil do rukou, neboť nikdo poblíž nebyl.
     
    54
    Dnešní utkání sleduje i trenér Karviné Jozef Weber.
     
    55
    Brankář Tvrdoň tvrdě vlétl do souboje s Celbou, který míč odhlavičkoval. Rozhodčí odpískal faul, nabídl domácím zajímavý přímý kop a faul ústeckého brankáře ocenil žlutou kartu.
     
    57
    K přímému kopu se postavili Puchel s Weberem. Prvně jmenovaný se rozběhl a napálil míč do ústecké zdi.
     
    57
    Obránce Janoščín v tísni nakopl míč od levé čáry do prostor, kde byl Brakem faulován Samiec.
     
    58
    Trenér Jarolím provedl dvojité střídání. Hřiště opustil Gollnack a Kušej, na jejich místa přišli Koubek s Čičovským.
     
    61
    Střídání na třinecké straně. Puchela nahradil Cienciala.
     
    63
    Vypadalo to, že Omasta si při cestě před šestnáctku chystá míč ke střele, ale místo toho zvolil přihrávku na čerstvého Ciencialu, který byl v ofsajdu.
     
    65
    Foltyn tělem odstavil od míče Čičovského a nechal balón dokutálet mimo hrací plochu. Od brány bude odkopávat gólman Adamuška.
     
    67
    Samiec se uvolnil po levé straně, trhnul do středu, kde po střetu s Proškem upadl. Rozhodčí ukázal třineckému hráči, ať vstává.
     
    67
    Samiec si vybil zlost na Bílkovi, kterého v hlavičkovém souboji poslal k zemi.
     
    68
    Dlouhý pas Webera na Omastu, ten si na pravé straně vyměnil míč s Celbou, avšak následným centrem nenašel spoluhráče.
     
    69
    Po dalším pokusu je tady rohový kop domácích. K míči se staví Cienciala s Weberem.
     
    69
    Weber zahrál míč před malé vápno, odkud se míč odrazil k Janoščínovi, který si při zpracování pomohl rukou.
     
    70
    Střídání na ústecké straně. Hřiště opustil Bílek a minuty na třineckém trávníku prožije Jakš.
     
    71
    Písačka u pokutového území poslal k zemi Ciencialu, přímý kop pro Třinec.
     
    72
    Weber zahrál balón na přední tyč, odkud míč odhlavičkoval Strada k Foltynovi. Střelec první branky v akrobatické pozici nedokázal poslat balón na branku, ani na volné spoluhráče.
     
    73
    Žluté karty se dočkal i třinecký Samiec, který ostře zastavil soupeře u středového kruhu.
     
    73
    Weber v souboji o míč nakopl Stradu. Ústečtí rychle rozehráli přímý kop z vlastní poloviny.
     
    74
    Celbovi docházejí síly, špičkou kopačky se snažil ještě přihrát míč na rozběhnutého Ciencialu, ale přihrávka byla příliš krátká.
     
    75
    Ostrý faul Webera odnesl žlutou kartou Miskovič. Na hřiště museli zdravotníci, třinecký záložník pokračuje ve hře.
     
    76
    Omasta centrem z pravé strany nastřelil bránícího Braka.
     
    77
    Rohový kop Slezanů hosté odvrátili, závěr zápasu ještě bude zajímavý.
     
    77
    Před levým rohem šestnáctky upadl ústecký Jakš. Rozhodčí odpískal Bedecsovi faul.
     
    78
    K přímému kopu se postavil Strada a zkusil vystřelit, brankáře Adamušku tímto pokusem pod břevno do středu brány nepřekvapil.
     
    80
    Cienciala zatáhl za ruku Písačku a přerušil akci soupeře u postranní čáry.
     
    81
    Další faul, nyní se provinil na Vaňkovi ústecký Miskovič.
     
    82
    Vyhecované utkání pokračuje. Na zemi se po kopnutí Koubka ocitl Habusta.
     
    83
    Janoaščín se pokusil z levé strany o centr, avšak nastřelil jen bránícího Miskoviče. Rohový kop pro domácí celek.
     
    84
    Weber zahrál standardní situaci od rohového praporku přímo do rukavic brankáře Tvrdoně.
     
    84
    Foltyn na levé straně vybojoval autové vhazování u ústecké branky.
     
    85
    Domácí se dlouho u míče nezdrželi.
     
    87
    Jakš odcentroval z pravé strany do pokutového území, odkud míč v kleče odhlavičkoval Vaněk.
     
    87
    Oba trenéři sáhli ke změně. Webera nahradil Nieslanik a Proška Chodora.
     
    88
    Ještě jedno střídání na třinecké straně. Dohrál Celba, na hřiště zamířil Bolf.
     
    90
    Nieslanik si z levé strany zběhl před vápno, odkud zamířil do pravého horního rohu. Třinecký útočník dal míči špatnou faleš a netrefil branku.
     
    90+1
    Druhá půle bude trvat ještě minimálně čtyři minuty.
     
    90+1
    Za zdržování viděl žlutou kartu brankář Adamuška, který otálel z rozehrávkou od vlastní branky.
     
    90+2
    Samiec vložil nohu do kopu Miskoviče. Přímý kop Ústí, do pokutového území Třince míří i brankář Tvrdoň.
     
    90+3
    Strada nejprve zahrál přímý kop na Tvrdoně, v šestnáctce se Třinečtí zmocnili míče a odkopli balón do středu. Tam byl Strada posledním na polovině hřiště, proto jeho nákop na náhodu skončil v rukou brankáře Adamušky.
     
    90+4
    Třinečtí tahají čas na útočné polovině.
     
    90+4
    U rohového praporku byl faulován Nieslanik.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Třinečtí potřetí v řadě doma vítězí. Tentokrát to odneslo Ústí nad Labem, které ve vyrovnaném duelu tahalo za kratší konec. V prvním poločase byly k vidění nějaké šance, druhý už byl pouze o emocích a bojovném výkonu z obou stran.

    Slezany vítězství posunulo v tabulce na desáté místo před Varnsdorf, který dnes remizoval s Jihlavou 1:1. Tři body z dnešního utkání neznamenají záchranářský klid, na sestupovou třináctou pozici mají domácí stále tříbodový náskok, neboť dnes překvapilo výhrou Blansko.

    Ústí se po prohře propadlo na šesté místo za Žižkov a Vlašim. V dalším kole Severočeši hostí doma Blansko, Třinec cestuje do Chrudimi.
     
    Z dnešního přenosu je to vše. Děkuji vám za pozornost a přeji příjemný zbytek dne, třeba u večerního semifinálového duelu Ligy mistrů. Od klávesnice se s vámi loučí Igor Mainka. (18:58:36)

    Igor Mainka

    Branky: 33. Foltyn

    Karty:   23. Celba (TRI), 73. Samiec (TRI), 90+1. Adamuška (TRI) – 10. Strada (UNL), 28. M. Bílek (UNL), 55. Tvrdoň (UNL), 75. Miskovič (UNL)


    FK Třinec: Adamuška – R. Vaněk I., Bedecs (C), Foltyn, Janoščín – Omasta, Weber (87. Nieslanik), Habusta – Puchel (61. Cienciala), Samiec, Celba (88. Bolf).
    Náhradníci: Pastornický – Hýbl, Bolf, Nieslanik, Javůrek, Cienciala, Gáč.

    FK VIAGEM Ústí nad Labem: Tvrdoň – Strada, Hudec, Brak, Písačka – Kušej (58. Čičovský), M. Bílek (70. Jakš), Miskovič – Gollnack (58. Koubek), Emmer, Prošek (87. Chodora).
    Náhradníci: D. Němec – Glöckner, Chodora, Jiránek, Koubek, Jakš, Čičovský.

    Rozhodčí: Batík – Pfeifer, Černoevič.
    thejrc.org