Ukrajina – S. Makedonie 2:1 (kon.) | Dánsko – Belgie 1:2 (kon.) | Nizozemsko – Rakousko 2:0 (kon.)
konec
Dánsko
1:2 (1:0)
Belgie
Čtvrtek 17.06.2021, 18:00 • Parken Stadium (Kodaň) • Mistrovství Evropy • Skupina B
Předzápasové kurzy
     
    Děkujeme za pozornost, hezký zbytek dne. (20:15:18)
     
    Dány ještě čeká v pondělí od 21:00 Rusko, Belgičané se ve svém posledním vystoupení v základní skupině představí v souběžně hraném střetnutí proti Finsku.
     
    Za zmínku také stojí skutečnost, že v desáté minutě byla hra přerušena a celý stadion posílal energii potleskem směrem k Christianu Eriksenovi, který leží v nemocnici zhruba kilometr od dějiště zápasu.
     
    Toto utkání sledovalo 23 395 diváků.
     
    Dánové hráli opravdu skvěle, měli více příležitostí a minimálně bod si z dnešního duelu zasloužili. Takhle se už nejsou jejich šance na postup příliš velké, ačkoliv postupují i čtyři nejlepší týmy ze třetích míst. Nicméně proti Dánsku hovoří negativní skóre. Na druhou stranu – nejpodstatnější je, že Christian Eriksen žije a postup Dánska ze základní skupiny je vedlejší záležitostí.
     
    Dánové v prvním poločase dominovali, disponovali mnohem větším nasazením a Belgičané mohli být rádi, že prohrávali jen 0:1, když se prosadil Poulsen již ve druhé minutě po fatální chybě Belgie v rozehrávce. Dánsko v úvodních pětačtyřiceti minutách skvěle bránilo Lukakua a až na jednu příležitost Mertense si v útočné fázi nevytvořil bronzový celek z posledního MS vůbec nic.

    O poločase sáhl trenér Martínez k zásadní změně a poslal na plac Kevina De Bruyneho, s jehož nástupem šla hra Belgie nahoru. Belgičané se dočkali srovnání v 54. minutě, když Lukaku přešel přes dva hráče a akci sehranou až do kuchyně zakončil Thorgan Hazard. Ten posléze v 70. minutě přichystal loženku pro De Bruyneho do druhé vlny a hvězda Manchesteru City skórovala po zemi ke kratší tyči.

    Dánsko se následně oklepalo a vrhlo se za srovnáním. Při závěrečném tlaku měl na hlavě dělbu bodů Martin Braithwaite, ale hráč, který loni posílil Barcelonu, orazítkoval spoj bližší tyče a šibenice. Belgie na konci hlavně tahala čas, za což byl brankář Cortouis hned dvakrát oceněn tím, že na něj diváci hodili kelímek s pivem.
     
    Zákroky brankářů
    Kasper Schmeichel (Dánsko) – dva zákroky
    Thibaut Courtois (Belgie) – pět zákroků
     
    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 6:4. Střely mimo: 7:1. Rohy: 2:3. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 8:14.
     
    Romelu Lukaku objal po zápase Kaspera Schmeichela a s velkou pravděpodobností mu děkoval za to, jak se podílel na záchraně života jeho spoluhráče z Interu Milán Christiana Eriksena.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    90+6
    Pierre-Emile Höjbjerg se chopil balónu na polovině hřiště a založil poslední akci. Našel Martina Braithwaitea, ten vypálil pravačkou do Tobyho Alderweirelda.
     
    90+6
    Belgie drží balón na útočné polovině.
     
    90+5
    Romelu Lukaku odehrál centr hlavou před Schmeichelem. Belgie zaútočila a Meunier posílal oblouček z dálky do prázdné brány, ale Jensen ještě dokázal srazit hrací předmět na roh.
     
    90+4
    Kasper Schmeichel jde do vápna při standardní situaci z pravé strany.
     
    90+4
    Střídání v týmu Belgie: ze hřiště odchází Thorgan Hazard, přichází Thomas Vermaelen.
     
    90+4
    Thorgan Hazard trefil nohou z levé strany Jensena a dostává žlutou kartu.
     
    90+3
    Belgie nechala dopadnout nepřesnou nahrávku soupeře z pravé strany za branku a na rozehrávajícího Courtoise (zase) letěl kelímek s pivem.
     
    90+3
    Kevin De Bruyne a Thomas Meunier si narazili na pravé straně. Pas záložníka Manchesteru City na Lukakua posléze směřoval do ofsajdu.
    Internetový obchod Marken.cz vám přináší legendární sortiment Fanklubu defenzivního fotbalu! Pořiďte si originální šálu nebo triko a zařaďte se do skupiny fanoušků, která ví, že nejdůležitější jsou body.

    Vít Muzikář

    Branky: 2. Y. Poulsen (P.-E. Höjbjerg) – 54. T. Hazard (De Bruyne), 70. De Bruyne (E. Hazard)

    Karty:   59. Wass (DEN), 69. Damsgaard (DEN), 82. M. Jensen (DEN) – 90+4. T. Hazard (BEL)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 6:4. Střely mimo: 7:1. Rohy: 2:4. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 8:14.
    Dánsko: Schmeichel – Christensen, Kjaer (C), Vestergaard (84. Skov Olsen), Maehle – Wass (62. Stryger Larsen), P.-E. Höjbjerg, Delaney (72. M. Jensen) – Y. Poulsen (62. Nörgaard), Damsgaard (72. Cornelius), Braithwaite.
    Náhradníci: Lössl, Rönnow – J. Andersen, Skov, Skov Olsen, Dolberg, M. Jörgensen, Nörgaard, Stryger Larsen, Wind, Cornelius, M. Jensen.

    Belgie: Courtois – Alderweireld, Denayer, Vertonghen (C) – Meunier, Tielemans, Dendoncker (59. Witsel), T. Hazard (90+4. Vermaelen) – D. Mertens (46. De Bruyne), R. Lukaku, Carrasco (59. E. Hazard).
    Náhradníci: Mignolet, Sels – Vermaelen, Boyata, Witsel, De Bruyne, E. Hazard, Ch. Benteke, Batshuayi, Trossard, Doku, Praet.

    Rozhodčí: Kuipers (NED) – van Roekel (NED), Zeinstra (NED)

    Diváci: 23 395
    thejrc.org