Tisková konference SFC Opava (kon.) | Tlačová konferencia MFK L. Mikuláš (kon.)
Tlačová konferencia AS Trenčín (kon.) | Tlačová konferencia ViOn Zlaté Moravce (kon.)
Tlačová konferencie MFK Michalovce (kon.) | Tisková konference Ligové fotbalové asociace (kon.)
Tlačová konferencia ŠKF Sereď (kon.) | Tisková konference MFK Karviná (kon.)
Tlačová konferencia FK Pohronie (kon.) | Tlačová konferencia FK Senica (kon.)
konec
Tisková konference Ligové fotbalové asociace

Čtvrtek 22.07.2021, 10:00Tiskové konference
     
    Tisková konference před fotbalovou sezónou 2021/22 byla ukončena. (10:53:20)
     
    „Nevýhodou osmnáctičlenné ligy je v závěru sezóny množství takzvaně mrtvých zápasů, kdy jednomu nebo oběma soupeřům o nic nejde a to nahrává různým spekulacím,“ dodal Dušan Svoboda.
     
    „Jsou tři cesty, jak se dobrat většího počtu zápasů. Buď se zúží a bude se hrát vícekolově, nebo naopak 18 mužstev dvoukolově, nebo bude nějaká forma nadstavby. Když se teď všichni zamyslíme, vymyslíme tady 150 různých systémů nadstavby, nakonec jsme po důkladném zvážení zvolili současný model,“ vysvětluje Dušan Svoboda.
    „Pokud rozšíříme první ligu, je otázka, co s druhou ligou. Se 14 kluby ji hrát dlouhodobě nejde. A rozšiřovat na 16 nebo také na 18? Pak je otázka, jaká tam bude kvalita, protože moc klubů v ČFL a MSFL s dostatečnou infrastrukturou, ambicemi a rozpočtem není. Potom budou hrát o postup už dopředu jen třeba dva kluby,“ vysvětluje dále Dušan Svoboda.
     
    „Že by se na jaře nesestupovalo a liga zůstala v osmnácti, to možné nebylo, přestože mi kolem toho neustále někdo volal. To vše byly jen spekulace. Jiná věc je, zda se k 18 účastníkům nejvyšší soutěže po dvou letech vrátíme, ale na tento a následující ročník jsou pravidla jasně dána“, uvedl Dušan Svoboda. „Vracet se do systému s pouze 30 koly nechceme, o tom se debata vůbec nevedla.“
     
    „Formát s nadstavbou z předloňského ročníku zůstane. Vítěz prostřední skupiny již nebude hrát baráž o Evropu, ale zvýhodněn bude nasazením o kolo dále do národního poháru“, doplnil Tomáš Bárta.
     
    Výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta je i členem komise rozhodčích: „Nechtěl bych hodnotit minulou komisi, hlavní rozdíl je v tom, že v ní teď mluvíme jen česky. Změnily se listiny rozhodčích i delegátů, jsou skupiny pro první a druhou ligu, ale už Radek Příhoda avizoval, že to nemusí být konečný stav. Nechtěl bych teď předjímat, uvidíme po víkendu.“
     
    „Výjimky z termínovky možné jsou, vystoupení českých klubů v Evropě je pro nás výkladní skříň a největší priorita. V případě venkovních zápasů se složitým cestováním budeme vstřícní k žádostem klubů o případné páteční či pondělní termíny, tak jako hned ve druhém kole bude předehrávat Slavia“, doplnil Dušan Svoboda.
     
    „Očkovaní hráči nebudou muset v případě výskytu koronaviru v mužstvu do karantény. Možnost odkládat utkání je pouze do 26. kola, v posledních čtyřech kolech budou utkání kontumována, pokud z důvodu karantény nebude některý z klubů schopen nastoupit. Věřím tedy, že k tomu hráči přistoupí zodpovědně a nechají se očkovat, přestože to není přímá povinnost“, řekl Dušan Svoboda.
     
    Daniel Hajný představuje nadační fond LFA „Zelený život“, který podporuje malé fotbalisty z chudších rodin příspěvkem ve výši až 10 tisíc korun. Patrony bohulibého projektu jsou David Lafata a Antonín Fantiš.
    Společnost Louda Auto věnuje fondu výtěžek z aukce vrácených vozů fotbalovými kluby.
     
    Od 1.1. letošního roku se stala partnerem fotbalové ligy společnost Louda Auto. „Český fotbal v posledních měsících zase na Euru ukázal svou sílu. Když jsme před půl rokem vstupovali do spolupráce s LFA, byla to pro nás logická volba. Z malého dealerství v Poděbradech jsme za 30 let vybudovali společnost působící v 11 městech a mezi našimi zaměstnanci a zákazníky máme fanouška snad každého klubu, které LFA sdružuje a jsme hrdí, že můžeme být členy fotbalové rodiny,“ řekl Pavel Louda. „Celkově dodáváme k užívání do jednotlivých klubů 244 vozů. Podporu jsme po oboustranné spokojenosti rozšířili i na druhou ligu“.
     
    „Divák dostane kontinuální vysílání v sobotu i v neděli od 15:30 až do 21:30, kdy se vždy odehrají dva zápasy a divák si přijde na své. Páteční přenos nahrazujeme odborným pořadem Fortuna:Liga preview, který bude zvát na víkendové zápasy. Uvádět ho bude nová tvář, 24letá bývalá fotbalistka Eliška Machová,“ sdělil Marek Kindernay.
    „Posílili jsme ženský prvek redakce i o Kláru Janáčkovou a Terezu Kubíčkovou. Skupinu fotbalových expertů jsme rozšířili o Luboše Kozla, Jana Rezka a Jakuba Podaného“.
     
    Jak bylo dříve oznámeno, bude první liga vysílána pouze na stanici O2 TV Sport. Ke slovu se dostal její ředitel Marek Kindernay: „Stejně jako Fortuna vstupujeme s fotbalovou ligou do čtvrté sezóny, ale poprvé ji budeme vysílat výhradně. Smlouvu jsme navíc prodloužili na další čtyři roky, i proto jsme zainvestovali do nového studia, které bude Fortuna:Ligu provázet. Zakoupili jsme i další přenosový vůz, abychom zajistili čtyři přenosy z kola“.
     
    „Protože jsme sázková kancelář, zmíním i zajímavosti pro sázkaře. Bookmakeři letos věří Slavii nejvíce za všechny roky a vidí to zcela jasně. Ze sázkařů naopak 60% věří v zisku titulu Slavii, loni to bylo 85%, naopak na Spartu stoupl počet sázek z 10% na 30%. Podle kurzů je jasné, že by se boj o titul měl zúžit na dva kluby, Plzeň z něj trošičku vypadla“, podělil se David Vaněk.
     
    „Rozdáváme stovky dresů a permanentek napříč všemi 32 profesionálními oddíly a podnikáme další aktivity pro fanoušky, rádi bychom pokračovali v projektu Fotbalová střelnice“, dodává šéf Fortuny David Vaněk.
     
    Jako další si vzal mikrofon David Vaněk:
    Fortuna vstupuje do šesté sezóny jako partner českého fotbalu a do čtvrté jako titulární partner ligy. Za tu dobu jsme dali přes půl miliardy korun do podpory profesionálních klubů, amatérských soutěží nebo třeba akcí pro diváky.
    Chci poděkovat LFA i klubům za to, jak situaci ohledně covidu zvládli. Loni v srpnu jsme nevěděli, do čeho jdeme, nakonec se jen s krátkou přestávkou povedlo přes všechny těžkosti soutěž úplně dohrát. Letos doufáme, že se dočkáme postupného návratu k normálu, především co se týče návratu fanoušků na stadióny.
     
    „Prosíme fotbalovou veřejnost, aby určité nutné restrikce chápala a tolerovala. Nejsou to žádné naše výmysly, kterými bychom chtěli znepříjemnit fotbalový zážitek, ale právě naopak je děláme proto, aby vůbec diváci nějaké zážitky z fotbalu měli,“ zdůrazňuje předseda LFA.
     
    „Po roce se vracíme ke standardnímu počtu 16 mužstev v první i druhé lize a poučeni předchozími zkušenostmi jsme nastavili pravidla, aby byly soutěže za každých okolností kompletně odehrány, aby se co nejméně zápasů muselo odkládat a abychom se nedostali do situace, kdy by se musely používat nějaké koeficienty,“ pokračuje Dušan Svoboda.
     
    Jako první si vzal slovo Dušan Svoboda :
    „Začíná další ligový ročník, který se pořád bude lišit od těch běžných, které jsme zažívali desítky let. Opatření, která jsou nastavena, ale umožní fanouškům alespoň na částečně zaplněných stadiónech užívat si fotbal a doufáme, že k tomu zodpovědně přistoupí i diváci.“
     
    Tisková konference byla zahájena.
     
    Tisková konference před začátkem nové fotbalové sezóny se koná v prostorech autosalónu Auto Louda na pražském Hloubětíně. Zúčastní se za LFA předseda Dušan Svoboda, výkonný ředitel Tomáš Bárta a marketingový ředitel Daniel Hajný, dále ředitel Fortuny David Vaněk, předseda představenstva hlavního sponzora Pavel Louda a ředitel televizního kanálu O2 TV Sport Marek Kindernay.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 10:00.

    Karel Jedlička

    thejrc.org