Rozšiřovací draft 2021 - Seattle Kraken (kon.)
konec
Rozšiřovací draft 2021 - Seattle Kraken

Čtvrtek 22.07.2021, 02:10 • Gas Works Park, Seattle • Hokej
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 02:00.
     
    Stanley Cup za sezónu 2020/2021 je již předaný, když jej po druhé za sebou získali hokejisté z Tampy Bay Lightning, a tak se oči celého zámořského hokeje mohou upírat k rozjedu té další.

    V následném ročníku by se NHL měla vrátit do svého klasického modelu, kdy všechny mužstva opět sehrají 82 utkání a především se střetnou se všemi týmy a né pouze v rámci divizí, jako tomu bylo ve předešlé zkrácené sezóně.
     
    Nicméně další sezóna nezačne klasickým draftem, jenž proběhne o následném víkendu. Velká událost se totiž odehraje v Seattlu, kde nás v noci čeká rozšiřovací draft 32. týmu NHL, když nový tým bude vybírat své první hráče.
     
    Seattle Kraken

    Dalo se očekávat, že lichý počet týmů v NHL příliš dlouho nevydrží a i přes velkou fanouškovskou snahu o to, aby se do nejlepší hokejové ligy světa vrátil Quebec, tak nakonec 32. tým doslova zakotví v přístavním městě na druhé straně Severní Ameriky, protože od ročníku 2021/2022 bude v NHL působit tým Seattle Kraken.

    V Seattlu se NHL ještě nikdy nehrála, avšak ještě před založením National Hockey League v tomto přístavním městě působil celek Seattle Metropolitans, který hrál v letech 1915-1924 PCHA (Pacific Coast Hockey Association), která byla ve své době považována za nejlepší hokejovou ligu na světě. Dle předešlých dohod se poté mužstva z PCHA mohli utkat o Stanley Cup z celky z NHA (předchůdce NHL). Metropolitans se poté stáli vůbec prvním americkým celkem, kterému se podařilo Stanley Cup vyhrát, když tuto trofej získali v roce 1917.

    Bohužel však v roce 1924 Seattle Metropolitans zkrachovali a na další hokejové mužstvo se zde čekalo až do roku 1977, kdy se do Seattlu přestěhoval tým z WHL Kamloop Chiefs a vznikli nejdříve Seattle Breakers, kteří se poté v roce 1985 přejmenovali na Seattle Thunderbirds.

    Thunderbirds však přímo v Seattlu nepůsobí, když své zápasy hrají ve ShoWare Center, která je ve městě Kent. Pro samotný Seattle to tedy bude velká premiéra a na Krakeny bude upřena velká pozornost. Pro tuto příležitost vyrostla i nová aréna, která ponese název Climate Pledge Arena.

    Nicméně právě rozšiřovací draft se v této aréně ještě neuskuteční, protože není plně hotová a její otevření se očekává až těsně před startem základní části.
    Jakými jmény se vyplní políčka u jednotlivých týmů?
     
    Samotný draft proběhne v místním Gas Works Parku, ve kterém vznikne velké pódium a činovníci klubu slibují obrovskou show, kterou budou chtít překonat předchozí rozšiřovací draft, jenž proběhl před čtyřmi roky v Las Vegas.

    Draftu by se měla zúčastnit i pětice již vybraných hokejistů, kteří se na pódiu objeví v novém dresu a o jmenování vůbec prvního jména by se měl postarat spolumajitel klubu známý producent Jerry Bruckenheimer. Nicméně ohlašování nových Krakenů neproběhne pouze a jen na pódiu, ale i po celém okolí, když nás kamery zavedou například za město k aktivní sopce Mt. Rainier nebo naopak do místní nákupní čtvrti či dokonce akvária.

    O jmenování se poté mají postarat celebrity z řad sportovců, kteří reprezentují Seattle v dalších nejlepších amerických soutěžích.
     
    Jak vůbec rozšiřovací draft proběhne?

    Seattle bude mít zcela stejná pravidla, jako před čtyřmi lety Vegas, když si z každého týmu vybere po jednom hráči, a zaplní tak svou soupisku 30 jmény. Jen právě z týmu Golden Knights si Kraken nemůže vybrat, protože tým z Nevady je ještě v pětiletém ochranném pásmu.

    GM Ron Francis si tak musí minimálně vybrat 14 útočníků, 9 obránců a 3 brankáře. U zbývajících čtyř hráčů již na postu nezáleží. Z toho 20 hráčů musí mít ještě platný kontrakt pro příští sezónu a především se poté platy všech hráčů musejí vejít do 60-100% celkového platového stropu (81,5 milionu dolarů). Krakeni ani následně během své první sezóny nemohou vyplatit žádného ze svých hráčů.

    Samotné týmy NHL si poté mohou ze své sestavy chránit sedm útočníků, tři obránce a jednoho brankáře nebo osm bruslařů a jednoho brankáře.

    Seattle si nemůže vybírat ani žádného z mladých hráčů, kteří mezi profesionály působí teprve rok či dva a ani žádného z hráčů, jenž jsou draftování daným celkem a nemají ještě s týmem podepsanou smlouvu.
     
    Rona Francise rozhodně nečeká jednoduchá úloha. Poskládat z volných hráčů konkurence schopný tým a vlézt se především do platového stropu bude hodně obtížné. Seattle nebude chtít určitě skončit, jako jiné "nové" týmy, které byly ve svých první sezónách spíš jen za otloukánky. Naopak Krakeni budou chtít zopakovat něco podobného, jako Vegas, které od svého vstupu do NHL ani jednou nechybělo v play off a hned ve své premiérové sezóně vyletěli až do samotného finále, kde podlehli Washingtonu.

    Které velké ryby by tedy nakonec mohly skončit v bájných chapadlech Krakena?
     
    Češi a Slováci rozšiřovacím draftu

    Zde je seznam českých a slovenských hráčů, které si může Seattle vybrat.

    Josef Kořenář (ARI), Peter Cehlárik (BOS), Ondřej Kaše (BOS), David Krejčí (BOS), Jakub Zbořil (BOS), Jaroslav Halák (BOS), Petr Mrázek (CAR), Andrej Sekera (DAL), Radko Gudas (FLA), Martin Frk (LAK), Michael Frolík (MTL), Tomáš Tatar (MTL), Jakub Voráček (PHI), Radim Šimek (SJS), Christián Jaroš (SJS), Ondřej Palát (TBL), Jan Rutta (TBL), Dominik Mašín (TBL), David Rittich (TOR), Martin Marinčin (TOR), Michal Kempný (WSH), Vítek Vaněček (WSH).
     
    Brankáři

    Spolehlivý stráže svatyně je pro každý úspěšný tým základním stavebním kamenem a jinak tomu nebude ani v případě Seattlu. U Vegas tento úkol splnil na výbornou Marc-André Fleury, jehož Pittsburgh "odepsal" a on následně na nové adrese ukázal, jak hrubě se u Penguins mýlili.

    Kdo však tuhle úlohu zaujme u Krakenů?

    Hodně velký poprask způsobilo oznámení Montrealu, který ponechal volnou svou dlouholetou jedničku a velkého strůjce letošního postupu do finále bojů o Stanley Cup Careyho Price. GM Bergevin však doufá, že Krakeny odláká jeho velký plat, který by hodně ukrojil z volného místa. Dalším velkým jménem je poté brankář Dallasu Ben Bishop, jenže i zde celek z Texasu doufá, že si Seattle tohoto brankáře nevybere, protože jej v poslední době trápí početná série zranění.

    Nicméně ani další jména nejsou zrovna žádné ořezávátka. Na volném seznamu najdeme další velezkušené brankáře, jako jsou Braden Holtby, Matt Murray, Jonathan Quick či Martin Jones.

    Hokejoví experti však ve velkém tipují, že Ron Francis ukáže na floridského brankáře Chrise Driedgera, jenž v letošní sezóně předváděl skvělé výkony a i na finského brankáře ve službách Minnesoty Kaapa Kahkonena.
     
    Obrana

    I v obraně si může Seattle vybírat ze škály velezkušených borců. S velkou pravděpodobností by se mohlo jednat například o zadáka Calgary Marka Giordana, jenž by do nového týmu přinesl spousty zkušeností a i ve svých 37 letech by stále určitě byl členem první obranné dvojice týmu.

    Dále se v kuloárech hodně mluví o mladém obránci Caroliny Jake Beanovi, který by naopak mohl být velkým příslibem do budoucnosti co se týče obranných řad Krakenů. V minulé sezóně nasbíral ve 42 zápasech 12 bodů za jednu branku a 11 asistencí, a to i přesto, že jej Brind´Amour spíš využíval až ve třetím obranném páru.

    Další velkou posilou by poté mohl být i obránce St. Louis Vince Dunn, jenž je již nyní jedním ze základních pilířů obrany Blues a jeho případná ztráta by nedávné vítěze Stanley Cupu mohla hodně mrzet.

    Nicméně Seattle si může vybrat i z dalších známých stálic obranných řad, jako jsou P.K. Subban, Kevin Shattenkirk,Nikita Zadorova Shayne Gostisbehere.
     
    Útok

    Ani výběr do útočných řad nebude vůbec jednoduchý. Hodně žhavým adeptem a jasným výběrem snad skoro všech predikcí je dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Tampou Bay Yanni Gourde, který se svými výkony výraznou mírou podepsal pod zisk dvou trofejí pro Bolts a ikdyž je k mání i český útočník Ondřej Palát nebo Tyler Johnson, tak Gourde je z týmu šampionů jasnou volbou č. 1.

    Hodně velkou rybu by poté Seattle mohl ulovit v St. Louis, kde je k mání hvězdný ruský útočník Vladimir Tarasenko, jenž se s klubem trochu nepohodl a požádal o výměnu, a tak jej Blues umístili na listinu volných hráčů pro výběr a naopak si pokryli Ivana Barbaševa.

    Z Montrealu by poté mohl být velkou posilou Jonathan Drouin. Úprk z Nashvillu by možná uvítal některý z dvojice Ryan Johansen a Matt Duchene, kterým se zde v poslední době příliš nedaří. V neposlední řadě by se poté nemělo zapomenou i na českého útočníka Jakuba Voráčka, jehož nakonec Flyers nechali napospas rozšiřovacímu draftu.
    Kdo si tedy, jako první obleče tento dres?
     
    Jedno je tedy jisté. V noci ze středy na čtvrtek se v NHL odehraje velká událost, která nám přinese soupisku pro 32. tým, jenž bude působit v Západní konferenci, kde bude zařazen do Pacifické divize, ze které naopak putuje do Centrální divize Arizona Coyotes.

    Zda bude výběr v rozšiřovacím draftu Seattlu Kraken správný se však dozvíme až za několik měsíců, kdy se odehrají první zápasy tohoto mužstva a případné hodnocení samozřejmě proběhne po celé sezóně.

    Ani samotný draft některého z hráčů nemusí zaručovat místo v koncové sestavě, protože i v případě Vegas tomu nebylo jinak.

    Rozšiřovací draft začne něco málo po druhé hodině ranní a budeme rádi, pokud jej budete sledovat s námi.
    Podium je připravené a událost může za malý moment začít.
     
    Už nyní je jasné, že Seattle Kraken své první utkání v NHL odehraje na ledě předchozího nováčka, když v T-Mobile aréně vyzvou Vegas Golden Knights.
     
    Jako první je vybíráno z Bostonu Bruins, odkud si Seatlle vybírá Jeremyho Lauzona.
     
    Z Buffala Sabers si Kraken vybírá obránce Willa Borgena.
     
    Z Detroitu Red Wings putuje do Seattlu obránce Dennis Cholowski.
     
    Máme zatím za sebou první tři volby Seattlu, když si zatím nový tým vybíral z Atlantické divize, kde postupně z Bostonu, Buffala a Detroitu získal hned tři obránce.
     
    Na řádě je nyní výběr z Floridy Panthers, kde se dočkáváme očekáváného jména, protože Ron Francis oznámil brankáře Chrise Driedgera, který je i prvním přítomným hráčem v novém dresu.
     
    Nyní se vybírá z Montrealu Canadiens, kde bylo mnoho fanoušků Habs nervózních vzhledem k volnému Careymu Price, avšak Kraken si nakonec z Montrealu vybírá obránce Cale Fleuryho.
     
    Hráče z Ottawy Senators přišel na podium oznámit rapper Macklemore, která nakonec řekl jméno brankáře Joeyho Daccorda.
     
    Z týmu dvojnásobných šampionů z Tampy Bay nakonec do Seattlu putuje další velmi očekávané jméno, protože je oznámen první útočník Krakenů, a to Yanni Gourde.
     
    Další volba, která bude z Toronta Maple Leafs, je oznámena Kevinem Weeksem ze známého rybího tržiště, kde nakonec přiletělo jméno na rybě a je jím útočník Jared McCann.
     
    Z Caroliny Hurricanes si Seattle hodně překvapivě vybírá útočníka Morgana Geekieho, když se z tohoto týmu očekával spíš výběr obránce Jake Beana.
     
    Z Columbusu Blue Jackets putuje do Seattlu další obránce, když si Ron Francis vybral Gavina Bayreuthera.
     
    Nyní se znovu vracíme za Kevinem Weeksem na tržiště Seattlu, kde se dozvídáme hráče z New Jersey Devils, a je to útočník Nathan Bastian.
     
    Z New York Islanders zde konečně máme i nějaké větší jméno, když Ron Francis oznámil příchod útočníka Jordana Eberleho, který došel na podium v bílé verzi nového dresu.
     
    Z New Yorku Rangers přichází do přichází do přístavního města útočník Colin Blackwell.
    Rangers děkují svému útočníkovi.
     
    Máme za sebou už třináct jmen nového týmu a zatím jsme se především v případě volby z Caroliny dočkali jednoho překvapení, protože z tohoto týmu se očekávala zcela jiná volba. Další na řadě bude Philadelphia Flyers.
     
    Kevin Weeks oznamuje výběr z Philaldephie Flyers z ikonické věže Seattlu Space Needle, kde se dozvídáme, že dalším Krakenem je útočník Carsen Twarynski.
     
    Z Pittsburghu Penguins putuje do Seattlu útočník Brandon Tanev, jenž je i na místě a ihned se zdraví s novými fanoušky.
     
    Posledním týmem z Východní konference je Washington Capitals a dočkáváme se prvního českého hráče v historii Seattle Kraken, protože do přístavního města putuje z hlavního města brankář Vítek Vaněček, jenž se ve své premiérové sezóně v NHL uvedl velmi dobře.
     
    Půlka rozšiřovacího draftu je již za námi, když známe všechny vybrané hráče z Východní konference a nyní se můžeme přesunou k týmům ze Západu.
     
    Svůj první domácí zápas v NHL odehrají Krakeni 23. října a nemůže to být nikdo jiný než nejbližší možný soupeř, a to Vancouver Canucks.
     
    První volba ze Západní konference je ohlášena z nové haly, která se ještě stále staví a za pár měsíců zde z Arizony Coyotes bude nastupovat útočník Tyler Pitlick.
     
    Další volba je z Chicaga Blackhawks, kde Seattle ukázal na útočníka Johna Quennevilla.
     
    Ihned následuje volba z Colorada Avalanche, odkud do přístavního města přichází Jonas Donskoi.
     
    Volba z Dallasu Stars je oznámena z Mt. Rainier, kde se dozvídáme jméno obránce Jamieho Oleksiaka, který ihned podepsal s týmem nový kontrakt, protože by jinak byl po této sezóně zcela volným hráčem.
    Dallas děkuje svému dlouholetému obránci.
     
    Z Minnesoty Wild jde ke Krakenům další obránce a je jím Carson Soucy.
    Chris Driedger a Brandon Tanev v nových dresech.
     
    Dalším na řadě jsou Nasvhille Predators, kteří se v posledních dnech loučili hned s několika hráči a nyní se rozloučí s dalším, když do Seattlu odchází švédský útočník Calle Järnkrok.
     
    Do obrany Krakenů přichází další očekáváné jméno, když ze St. Louis Blues je vybrán Vince Dunn, který má před sebou hodně velkou budoucnost.
     
    Ihned následuje jméno z dalšího týmu z Centrální divize, když je vybrán Mason Appleton, který do Seattlu dorazí z Winnipegu Jets.
     
    Na podium přichází další hokejista, který ještě v minulé sezóně působil u Anaheimu Ducks, protože do Seattlu z tohoto týmu přichází obránce Haydn Fleury, jenž se v novém celku střetne se svým bratrem Calem.
     
    Pomalu se již blížíme do konce, když nám zbývá oznámit posledních pět jmen od přímých soupeřů z Pacifické Divize.
     
    Další na řadě jsou Calgary Flames, odkud se hodně očekával příchod zkušeného obránce Marka Giordana, a to se nakonec i stalo skutečností, když bylo jeho jméno oznámeno z místní nemocnice. Dá se i očekávat, že by Giordano mohl být i prvním kapitánem v historii nové organizace.

    Sám Giordano si z toho nyní dělá velkou srandu, když řekl, že je to poprvé co byl ve své kariéře draftován.
     
    Z Edmontonu Oilers přichází další obránce, když je vybrán Adam Larsson, který stejně, jako Oleksiak, ihned podepsal s týmem nový kontrakt.
     
    Seattle do své nové soupisky přidává dalšího obránce, protože z Los Angeles Kings Francis vybral Kurtise MacDermida.
     
    Volba z San Jose Sharks nemohla přijít z lepšího místa než z akvária, když se ze žraloka stává kraken, protože do Seattlu přichází Alexander True, který zde už působil u juniorského týmu Thunderbirds.
     
    Poslední volbu od nejbližšího rivala z Vancouveru Canucks přišel oznámit samotný spolumajitel Jerry Bruckenheimer a je jím útočník Kole Lind.
     
    Rozšiřovací draft 32. týmu NHL Seattle Kraken je tedy minulostí. GM Ron Francis vybral úvodních třicet jmen, když konkrétně draftoval tři brankáře, dvanáct obránců a patnáct útočníků.

    Uvidíme kolik z těchto jmen se objeví v dresu Krakenů v jejich prvním utkání, které proběhne na ledě předešlého nováčka Vegas Golden Knights.

    Zda nakonec bude tento tým hned úspěšný, jako třeba právě Vegas, nebo si vybere nováčkovskou daň, jako tomu bylo v případě San Jose či Washingtonu, se však dozvíme až za několik měsíců.
     
    Finální podoba draftu Seattle Kraken

    Brankáři: Chris Driedger, Joey Daccord, Vítek Vaněček.

    Obránci: Jeremy Lauzon, Will Borger, Dennis Cholowski, Cale Fleury, Gavin Bayreuther, Jamie Oleksiak, Carson Soucy, Vince Dunn, Haydn Fleury, Mark Girdano, Adam Larsson, Kurtis MacDermid.

    Útočníci: Yanni Gourde, Jared McCann, Morgan Geekie, Nathan Bastian, Jordan Eberle, Colin Blackwell, Carsen Twarynski, Brandon Tanev, Tyler Pitlick, John Queneville, Jonas Donskoi, Caller Järnkrok, Mason Appleton, Alexander True, Kole Lind.
     
    To je tedy z tohoto rozšiřovacího draftu vše. Nicméně předsezónní program NHL pokračuje už za pár dní klasickým draftem, který proběhne již o tomto víkendu.

    Jsem rád, že jsem vás mohl provázet tímto výběrem hráčů nového celku Seattle Kraken a uvidíme co nám tento tým v budoucnu ukáže.

    Z tohoto přenosu je to tedy vše. Já se s vámi loučím a někdy opět na počtenou. (03:49:26)

    Jan Matúš

    Soupiska Seattle Kraken
    Útočníci:
    Yanni Gourde (Tampa Bay)
    Jared McCann (Toronto)
    Morgan Geekie (Carolina)
    Nathan Bastian (New Jersey)
    Jordan Eberle (NY Islanders)
    Colin Blackwell (NY Rangers)
    Carsen Twarynski (Philadelphia)
    Brandon Tanev (Pittsburgh)
    Tyler Pitlick (Arizona)
    John Queneville (Chicago)
    Jonas Donskoi (Colorado)
    Calle Järnkrok (Nashville)
    Mason Appleton (Winnipeg)
    Alexander True (San Jose)
    Kole Lind (Vancouver)

    Obránci:
    Jeremy Lauzon (Boston)
    Will Borger (Buffalo)
    Dennis Cholowski (Detroit)
    Cale Fleury (Montreal)
    Gavin Bayreuther (Columbus)
    Jamie Oleksiak (Dallas)
    Carson Soucy (Minnesota)
    Vince Dunn (St. Louis)
    Haydn Fleury (Anaheim)
    Mark Giordano (Calgary)
    Adam Larsson (Edmonton)
    Kurtis MacDermid (Los Angeles)

    Brankáři:
    Chris Driedger (Florida)
    Joey Daccord (Ottawa)
    Vítek Vaněček (Washington)
    thejrc.org