Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 4. den (kon.)
konec
Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 4. den

Úterý 27.07.2021, 00:15Olympijské hry
Sledujte:
     
    Ze čtvrtého dne je to vše, děkuji za pozornost. (18:41:00)
    Medailové pořadí zemí po 4. dni soutěží
     
    Ve světovém měřítku jsme byli svědky historicky první zlaté olympijské medaile pro Bermudy, která přišla v ženském triatlonu. Dále zaujal třeba dokonalý švýcarský triumf v závodě horských kol, závodnice z této země obsadily kompletní stupně vítězů. Plný zvratů byl souboj Rusek a Američanek ve finále gymnastického víceboje ženských družstev. Poznali jsme vůbec první olympijské vítěze v surfingu, přičemž životní a sportovní příběh vítěze soutěže mužů by nenapsal ani ten nejlepší scénárista. A domácí Japonky oslavily zlato z pro ně tak prestižního softbalového turnaje.
     
    Čtvrtý den začal pro český sport skvěle, Barbora Seemanová postoupila pátým časem do finále kraulařské dvoustovky a Markéta Vondroušová ve třetím kole vyřadila Naomi Ósakaovou. Jenže pak se všechno zvrtlo. Na co Češi sáhli, to se pokazilo. Kajakářka Kateřina Minařík Kudějová kvůli zdravotním potížím nepostoupila do finále vodních slalomářek, z tenisového turnaje postupně vypadly Barbora Krejčíková, Tomáš Macháč, Karolína Plíšková i pár Plíšková/Vondroušová. Až druhý tenisový pár Krejčíková/Siniaková shodil obrovskou deku a prošel do čtvrtfinále.
    Slovenským sportovcům se také příliš nedařilo. Kajakářka Eliška Mintálová sice skvělou jízdou postoupila do finále vodního slalomu, ale v něm byla klasifikovaná jako devátá. Stolní tenista Yang Wang ukončil svoji pouť turnajem ve třetím kole a vypadl také tenisový pár Klein/Polášek.
     
    Konec soutěží 4. dne.
     
    17:36
    Volejbal

    Korejky zcela podle očekávání porazily Keňu bez ztráty setu, ale ve třetí sadě s ní měly mnohem víc práce, než by samy chtěly. Zapisují povinné 3 body do tabulky skupiny A.

    Korea – Keňa 3:0 (14, 22, 24)
     
    17:00
    Volejbal

    V současné době se v Tokiu dohrává poslední akce dne, volejbalový zápas Korejek s Keňankami. Korejky podle předpokladů kontrolují zápas a vedou 2:0 na sety.
     
    16:57
    Volejbal

    Nečekaně velké množství práce měly Brazilky s hráčkami Dominikánské republiky. Sice dva sety jasně vyhrály, ale v prvním a čtvrtém nedokázaly prodat mnohem vyšší herní kvalitu. Sice nakonec vyhrály, ale pouze za dva body, což je může v boji o první místo ve skupině mrzet. Naopak pro poražené má bod ze zápasu s Brazílií obrovskou cenu v boji o play-off.

    Brazílie – Dominikánská republika 3:2 (-22, 17, 13, -23, 12)
    Dnes uplynulo 25 let od teroristického útoku v Atlantě, dosud posledního útoku tohoto druhu na olympijské hry
     
    16:47
    Taekwondo

    Konečné pořadí mužů nad 80 kg:
    1. Vladislav Larin (ROC)
    2. Dejan Georgijevski (MKD)
    3. Rafael Yunior Alba Castillo (CUB)
    3. In Kjo-ton (KOR)
    5. Sun Chung-i (CHN)
    5. Ivan Konrad Trajkovič (SLO)
    7. Seydou Gbane (CIV)
    7. Pita Taufatofua (TGA)
     
    16:45
    Taekwondo

    Mezi muži nad 80 kg kraloval největší favorit, světová jednička a mistr světa do 87 kg Rus Vladislav Larin, který finále rozhodl až v jeho závěrečné části. Dlouho mu vzdoroval senzační finalista Dejan Georgijevski ze Severní Makedonie, který přitom dosud na velké akci nikdy neprošel před druhé kolo. Bronz odváží na Kubu mistr světa nad 87 kg Rafael Yunier Alba Castillo, druhým bronzem zachraňuje aspoň nějakou medaili pro Koreu In Kjo-ton.
     
    16:38
    Taekwondo

    Konečné pořadí žen nad 67 kg:
    1. Milica Mandićová (SRB)
    2. I Ta-pin (KOR)
    3. Althea Laurinová (FRA)
    3. Bianca Walkdenová (GBR)
    5. Aminata Charlene Traoréová (CIV)
    5. Aleksandra Kowalczuková (POL)
    7. Katherine Rodriguezová Peguerová (DOM)
    7. Faith Ogallová (KEN)
     
    16:28
    Taekwondo

    V nejtěžší váhové kategorii žen senzačně nevyhrála Britka Bianca Waldenová. Světová jednička a trojnásobná mistryně světa chtěla pouze zlato, jediné vítězství, které jí v kariéře chybí. Jenže v semifinále těsně prohrála a jen zopakovala bronz z Ria. Druhý bronz velmi překvapivě získala Francouzka Althea Laurinová. Druhé olympijské zlato v kariéře vybojovala Srbka Milica Mandićová, první má z Londýna. Finále rozhodla už v první části, kde si vybudovala náskok, který už nepustila. Stříbro bere mistryně světa z roku 2019 Korejka I Ta-pin.
     
    16:24
    Pozemní hokej

    V závěrečném utkání třetího kola skupiny B Nizozemci museli vyhrát a to jim možná trochu svazovalo nohy a hokejky. Nakonec ale soupeře, který se do play-off zcela určitě nepodívá, přetlačili.

    Nizozemsko – Kanada 4:2 (2:1, 0:0, 0:0, 2:1)
     
    16:20
    Házená

    Ve skupině B se ukazuje, že Francouzky nejspíš nepřijely do Tokia v optimální formě. Maďarsko porazily jen těsně a dnes dokonce prohrály se Španělskem. Sice do utkání vstoupily lépe, ale ještě před poločasem definitivně vedení ztratily a nezachytily začátek druhé půle. Španělky napravily dojem po vysoké porážce od Švédek a zapisují velmi důležité body.

    Francie – Španělsko 25:28 (12:12)
     
    16:14
    Fotbal

    Skupinu F opanovaly neskutečným způsobem Nizozemky, které evidentně útočí na historické zlato. Brazílii, Zambii a Číně nasázely dohromady neuvěřitelných 21 gólů! Dnes jim stačila prakticky jakákoliv výhra s Čínou k jistotě prvního místa, ale hráčky Oranjes soupeřky vůbec nešetřily a odsoudily je k poslednímu místu. To Brazilky v souboji se Zambií tušily, že se můžou snažit jakkoliv a první stejně nebudou, takže daly gól a zbytek zápasu prostě dohrály.

    Nizozemsko – Čína 8:2 (3:1)
    Brazílie – Zambie 1:0 (1:0)

    Tato skupina je jedinou, ze které postoupily jen dva týmy. Třetí Zambie byla v minitabulce zemí na třetích místech s jedním bodem nejhorší.
     
    16:05
    Fotbal

    Ve skupině E turnaje žen se bojovalo hlavně o šanci postoupit ze třetího místa. Japonky potvrdily proti Chile, že jsou kvalitativně trochu jinde, jen se dlouho nedokázaly prosadit střelecky. Ve střetnutí Kanady s Velkou Británií sice byla aktivnější hráčky z ostrovů, ale musely dotahovat a v závěru se už nikdo nikam nehnal, neboť remíza tak nějak vyhovovala oběma zemím.

    Chile – Japonsko 0:1 (0:0)
    Kanada – Velká Británie 1:1 (0:0)

    Skupinu E vyhrála Británie před Kanadou, Japonsko nakonec ze třetího místa postoupilo.
     
    16:03
    Jezdectví

    Konečné pořadí drezury družstev:
    1. Německo 8178,0 b.
    2. USA 7747,0
    3. Velká Británie 7723,0
    4. Dánsko 7540,0
    5. Nizozemsko 7479,5
    6. Švédsko 7210,0
    7. Španělsko 7198,5
    8. Portugalsko 6965,5

    Libor Štěpán

    thejrc.org