Lezení na rychlost - kvalifikace (muži) cz Vítěz: B. Mawem (FRA) (kon.) | Bouldering - kvalifikace (muži) cz Vítěz: M. Mawem (FRA) (kon.)
Lezení na obtížnost - kvalifikace (muži) cz Vítěz: J. Schubert (AUT) (kon.)
konec
Lezení na rychlost - kvalifikace (muži)

Vítěz: B. Mawem (FRA)

Úterý 03.08.2021, 10:00Olympijské hry - Sportovní lezení
Sledujte:
     
    Bouldering je na programu v 11 hodin. I z něj vám přineseme podrobný online přenos, k jehož sledování jste srdečně zváni. (10:39:02)
     
    Pořadí po první kvalifikační disciplíně

    1. Bassa Mawem (FRA) 5,45 s
    2. Tomoa Narasaki (JPN) 5,94
    3. Mickael Mawem (FRA) 5,95
    4. Rišat Chajbullin (KAZ) 6,19
    5. Čon Džong-won (KOR) 6,21
    6. Colin Duffy (USA) 6,23
    7. Alberto Gines López (ESP) 6,32
    8. Michael Piccolruaz (ITA) 6,33
    9. Christopher Cosser (RSA) 6,48
    10. Nathaniel Coleman (USA) 6,51
    11. Jan Hojer (GER) 6,63
    12. Jakob Schubert (AUT) 6,70
    13. Ludovico Fossali (ITA) 6,71
    14. Sean McColl (CAN) 6,93
    15. Kai Harada (JPN) 7,08
    16. Alexej Rubcov (ROC) 7,23
    17. Tom O'Halloran (AUS) 7,34
    18. Adam Ondra (CZE) 7,46
    19. Alexander Megos (GER) 7,47
    20. Pchan Jü-fej (CHN) 7,59
     
    První kvalifikační měření sil proběhlo mezi lezci v disciplíně lezení na rychlost. Nejrychleji patnáctimetrovou stěnu vyšplhal Francouz Bassa Mawem v parádním čase 5,45, druhý skončil horký adept na zlatou medaili, domácí Tomoa Narasaki. Adam Ondra je po první disciplíně osmnáctý, ale netřeba klesat na mysli. Český lezec se nechal několikrát slyšet, že sportovní lezení nepatří mezi jeho silně stránky, kam naopak řadí bouldering a hlavně lezení na obtížnost. Šance postoupit mezi nejlepší osmičku stále existuje a rozhodně není malá.
     
    Kvalifikace v lezení na rychlost skončila.
     
    Adam Ondra se ve druhém kole nezlepšil, protože v polovině podklouzl. Po prvním kole český reprezentant zůstává osmnáctý, porazil dva soupeře.
     
    Druhý duel čeká Adama Ondru. Jeho soupeř Tomoa Narasaki nenastupuje, je spokojený s druhým místem.
     
    Dosud nejrychlejší muž, to je Bassa Mawem! Francouz vyběhl stěnu za 5,67. Nevylepšil se, ale i tento čas by mu stačil na vedení. Neuvěřitelná dominance tohoto lezce. Jakob Schubert se vylepšil o 24 setin a vyšvihl se pořadím na dvanáctou příčku.
     
    Rišat Chajbullin, trénující v Česku, ukazuje, že lezení na rychlost prostě umí. en kousek chyběl k parádnímu času, jenže na třetím stupu od konce uklouzl, a proto se nezlepšil. Jan Hojer pokus vzdal a zůstává jedenáctý.
     
    Domácí naděje v podobě šla na riziko. V polovině zaváhala a pokus vzdala. Kai Harada Pchan Jü-fej v závěru zaváhal a ani on nevylepšil čas, takže bude poslední a neporazí Adama Ondru.
     
    Mickael Mawem byl z důvodu zaváhání po prvním kole předposlední. Druhé kolo ale neudělal jedinou chybičku a za 5,95 jde na třetí místo! Alberto Gines López soupeři nestačil, ale i on se vylepšil a výkonem 6,32 poskočil na sedmou pozici.
     
    Nathaniel Coleman vyšplhal druhé kolo jen o setinku pomaleji, než to první, takže zůstává devátý. Alexander Megos skončí za Adamem Ondrou, protože čas 7,47 nevylepšil.
     
    Ludovico Fossali měl, jako mistr světa v lezení na rychlost, co zlepšovat. Zlepšil se, ale podklouznutí v polovině stěny jej stále ještě lepší čas, 6,71 a jedenáctá pozice. Zlepšil se i Alexej Rubcov, a to na sedmnáctou pozici.
     
    Sedmnáctiletý Colin Duffy ukázal své možnosti už v prvním kole, kdy zvládl čas 6,23. Druhé kolo nezlepšil, byl o šest desetin pomalejší. Jeho konkurent Sean McColl podklouzl, čímž se připravil o možnost zlepšení, zůstává jedenáctý.
     
    Michael Piccolruaz v prvním kole podklouzl, nyní to bylo výrazně lepší! Zlepšení na 6,33 a šestý nejlepší čas. Tom O'Halloran měl problémy a vyšplhal se na vrchol za více než dvanáct sekund, platí proto pokus z prvního kola.
     
    Čon Džong-won věděl, že musí, protože první pokus se mu nepovedl a na vrchol se jako jediný nevyšplhal. Jihokorejec se vůbec nenechal rozptýlit a parádním výkonem 6,21 rázem postupuje pořadím na čtvrtou příčku! Christopher Cosser svůj čas nevylepšil.
     
    Čeká nás druhé kolo. Proti sobě budou šplhat stejné dvojice, jen se prohodí dráhy. Po prvním kole vede Francouz Mawem časem 5,45. Adam Ondra si se svou neoblíbenou disciplínou poradil obstojně, je patnáctý.
     
    Adam Ondra se nechal slyšet, že lezení na rychlost nepatří mezi jeho silné stránky. Český lezec se pral statečně a v čase 7,46 má patnáctý nejrychlejší čas z dvaceti účastníků. Tomoa Narasaki potvrdil nejvyšší ambice, s parádním časem 5,94 je druhý hned za mimořádným výkonem Mawema.
     
    Na scénu přichází Adam Ondra!
     
    Předposlední dvojici v prvním kole utvořili Jakob Schubert a Bassa Mawem. Lépe dopadl pro druhého jmenovaného Francouze, jenž zapsal fantastický čas 5,45, což znamená jasné vedení! Rakušan se dostal těsně pod sedm vteřin a uzavírá první desítku.

    Milan Huppert

    thejrc.org