Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 13. den (kon.) | Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 14. den (kon.)
konec
Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 14. den

Pátek 06.08.2021, 02:00Olympijské hry
Sledujte:
     
    Ze 14. dne soutěží je to vše, děkuji za pozornost. (17:53:40)
    Medailové pořadí zemí po 14. dni soutěží
     
    Poznali jsme už několik vítězů v kolektivních sportech. Turnaj pozemních hokejistek podle očekávání vyhrálo Nizozemsko, fotbalový turnaj žen ovládla po penaltovém rozstřelu překvapivě Kanada. Senzační finalistky má basketbalový turnaj žen v podobě domácích Japonek, historicky první medaile z vodního póla se dočkají Řekové. Největší šok dne ale zcela bez diskuze způsobila zlatá italská štafeta mužů na 4x100 metrů.
     
    Slováci měli v akci Mateje Tótha, který po nepříliš vydařeném výkonu na chodecké padesátce okamžitě ukončil kariéru, a nadějný čtyřkajak, který postoupil přímo do semifinále.
     
    Z českého pohledu se jednalo o klidný den. Možnosti pro zítřejší finále ale naznačil kanoista Martin Fuksa vítězstvím v silně obsazené rozjížďce. Kristiina Mäki už na finále běhu na 1 500 metrů neměla síly a skončila poslední, přesto je 13. místo obrovský úspěch. Štafeta čtvrtkařů porazila v rozbězích pouze Německo. Chodci Vít Hlaváč, Lukáš Gdula i Tereza Ďurdiaková dokončili své závody, víc čekat nešlo. Golfistak Klára Spilková se ve třetím kole v pořadí turnaje nezlepšila a je v polovině startovního pole. A jezdecké družstvo se v kvalifikaci své parkurové soutěže umístilo na 15. místě, úspěchem je to, že všichni tři jezdci parkur dokončili.
     
    Konec soutěží 14. dne.
     
    17:26
    Karate

    Jediný bod ve finále stačil ke zlaté medaili v kumite mužů do 75 kg Italovi Luigimu Busovi, mistru světa a medailistovi z celkem posledních pěti šampionátů. Porazil jím svého dlouholetého rivala Rafalea Aghajeva, který má na MS podobnou bilanci. Ve finále se tak střetli dva největší favorité. Bronzové medaile přivezou domů Ukrajinec Stanislav Horuna a Maďar Károly Gábor Harspataki, pro oba je to největší úspěch v životě.
     
    17:17
    Karate

    V kumite žen do 61 kg museli o zlaté medaili rozhodnout rozhodčí hlasováním, jelikož se za celý zápas ani jedné finalistce nepodařilo dát bodovaný úder. Aktivnější a tím pádem i šťastnější byla Srbka Jovana Prekovićová, mistryně světa z roku 2018. Číňanka Jin Siao-jen se musela spokojit jen se stříbrem, které bylo dosud jejím maximem i na světových akcích, bronzové medaile mají bývalá dvojnásobná mistryně stěva Giana Loftyová z Egypta a lehce překvapivě Turkyně Merve Cobanová.
     
    17:08
    Karate

    Prvního zlata z karate se Japonci dočkali v katě mužů. Nejlepší sestavy po celou soutěž předváděl největší favorit Rjó Kijuna, trojnásobný mistr světa. Ve finále porazil Španěla Damiana Quintera, již 37letého veterána, který se kvůli úspěchu na olympiádě už v roce 2015 vzdal práce leteckého mechanika i vysokoškolského studia v tomto oboru, aby se mohl stát sportovcem na plný úvazek. Bronzové medaile berou Ali Sofuoglu z Turecka a Američan Arie Torres Gutierrez.
     
    17:00
    Zápas

    Mezi volnostylařkami do 53 kg se po velmi napínavém finále, ve kterém otáčela stav z 0:4, raduje ze zlaté medaile mistryně světa z roku 2018 Japonka Maju Mukajdaová! Tou, které zlato uteklo mezi prsty, byla Číňanka Pchang Čchien-jü, pro níž je i stříbro životním úspěchem. Bronz berou bronzová z posledního MS Bolortuja Bat Ochirová z Mongolska a bývalá dvojnásobná mistryně světa Běloruska Vanesa Kaladzinská.
     
    16:57
    Zajímavost

    Ženy Kanady za celé play-off fotbalového turnaje neskórovaly jinak než z penalty!
     
    16:48
    Fotbal

    Kanaďanky jsou překvapivými olympijskými vítězkami! Ve finále prohrávaly, ale na gól Stiny Blacksteniusové z prvního poločasu dokázaly odpovědět z penalty nařízené po konzultaci s videem a přes velké množství šancí na obou stranách se muselo jít až do penalt. Ty byly přehlídkou fotbalové zoufalosti a zároveň zajímavým námětem na psychologickou studii, hráčky se předháněly, která ji kopne hůř, Švédky měly v 5. sérii na kopačkách rozhodnutí, přesto se nakonec poprvé v historii ze zlaté olympijské fotbalové medaile raduje Kanada! V šesté sérii s obrovským štěstím rozhodla Julia Grossová!

    finále žen:
    Švédsko – Kanada 1:1 (0:1), 2:3 pen.
     
    16:35
    Zápas

    Nesmírně dramatické bylo finále královské volnostylařské kategorie do 125 kg! Oba borci do sebe neuvěřitelně šli a výsledkem bylo skóre 10:8! Z těsného vítězství se radoval teprve 21letý Američan Gable Dan Stevenson, který startoval na první velké celosvětové akci mezi dospělými! Poražený Gruzínec Geno Petriašvili, trojnásobný mistr světa, sice vylepšil bronz z Ria, ale asi ne tak, jak si představoval. Bronzové medaile berou obhájce zlata z Ria Turek Taha Akgul a 20letý Íránec Amir Husajn Zare.
     
    16:33
    Fotbal

    Finále ženského turnaje nerozhodlo ani prodloužení, Švédky dohrály s Kanaďankami 1:1, a budou muset rozhodnout penalty, což nastává poprvé v historii ženského fotbalu na olympiádě!
     
    16:23
    Zápas

    Mezi volnostylaři do 74 kg naprosto suverénně triumfoval dvojnásobný mistr světa a nyní už i olympijský vítěz, Rus Zaurbek Sidakov! Všechny protivníky zdemoloval a nejinak dopadl ve finále Bělorus Mahamedkhabib Kadzimahamedau, loňský mistr Evropy. Bronzové medaile získali Američan Kyle Douglas, dvojnásobný mistr světa do 79 kg, a Uzbek Bekzod Abdurachmonov, který má dva stejné kovy i z MS.
     
    16:00
    Házená

    Norky vozí domů olympijské medaile s železnou pravidelností od her v Soulu 1988 a budou se muset hodně snažit, aby to platilo i v roce 2021! V semifinále proti Ruskám totiž absolutně nezvládly úsek mezi 36. a 44. minutou, kdy nedokázaly vstřelit gól a ze stavu 16:17 bylo najednou 16:22! Tím si prohrály zápas, protože přestože v závěru mocně stahovaly a minutu před koncem se dotáhly na jediný gól, víc už nezvládly a budou pouze bojovat o bronz se Švédskem! Naopak Rusky stále mají šanci obhájit zlato z Ria, navíc v repríze finále s Francií!

    semifinále žen:
    Norsko – ROV 26:27 (11:14)
     
    15:57
    Atletika

    Konečné pořadí 4x100 m mužů:
    1. Itálie 37,50 s (NR)
    2. Velká Británie 37,51
    3. Kanada 37,70
    4. Čína 37,79 (=NR)
    5. Jamajka 37,84
    6. Německo 38,12
    Japonsko DNF
    Ghana DQ
     
    15:54
    Atletika

    Naprostý šok na dráze! Itálie má po zlaté medaili ze stovky jednotlivců zlatou medaili i ze stovky štafetové! Tohle nikdo nečekal, navíc jakým způsobem to zlato urvala! Jamajčanům vůbec nešly předávky a skončili bez medaile, Kanaďany vytáhl André de Grasse na posledním úseku aspoň pro bronz a Britové, kteří běželi fantasticky až do poloviny cílové rovinky, v závěru zvadli, takže se Itálie zásluhou finišmana Filippa Tortua na poslední chvíli protáhla na první místo! Absolutně neuvěřitelné!

    Libor Štěpán

    thejrc.org