Česko – USA 4:6 (kon.) | Švýcarsko – Německo 2:3 (1:2 po s.n.) | Rusko – Švédsko 7:5 (kon.)
Slovensko – Finsko 6:2 (kon.)
konec
Česko
4:6 (1:1, 1:2, 2:3)
USA
Pátek 06.08.2021, 15:30 • FOSFA Aréna, Břeclav • Hlinka Gretzky Cup • O 5. - 6. místo
Partner:
     
    Dobrý den všem příznivcům mládežnického hokeje. Vítám Vás u textového přenosu z Hlinka Gretzky Cupu, ve kterém se v souboji o 5. místo utká Česká republika a výběr USA. Utkání začíná v 15:30.
     
    USA
    Hlavní trenéři Spojených států se jako každoročně rozhodli největší hvězdy nechat doma a na Hlinka Gretzky Cup přijeli s B týmem. Ten bohužel v konkurenci s rozjetým Slovenskem a mužstvem Tre Kronor neobstál a po dvou prohrách vypadl ještě před branami semifinále. V posledním duelu skupiny si ale mladíci z USA spravili chuť a deseti brankami zdemolovali Němce.

    Nejproduktivnější hráči:
    Cam Lund (4+1)
    Jake Livanavage (2+2)
    Zam Plante (2+2)
     
    Česko
    Po nadějném startu přišel pro tým Jakuba Petra krutý konec. V prvním zápase si sice česká osmnáctka poradila s týmem helvétského kříže, ale následující den prohrála nájezdovou loterii s Finy a v utkání se sbornou tak Česko muselo bezpodmínečně vyhrát. To se bohužel nestalo a Rusko v čele s chladnokrevným Mičkovem zničilo českou obranu. Sen o medaili je nyní pryč a utkáním o páté místo se mladíci loučí s turnajem.

    Nejproduktivnější hráči:
    Jiří Kulich (1+2)
    Dominik Rymon (1+2)
    Matěj Prčík (0+3)
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Schnattinger (Maleček) – Čech (A), Prčík, Alscher, Němec, Cibulka, Krajčík, Hrdlička – Kulich (C), Šapovaliv (A), Jecho – Hujer, Sapoušek, Slavíček – Šalé, Petr, Rymon – Bareš, Soukup, Šmajda – Formánek.

    USA: Marks (Szyszka) – Livanavage, Brzustewicz (A), Borgesi, Healey, Dorrington, Bocharov (C), Rinzel, Laylin – DeAngelo, Aegerter, Knuble – Plante, Abraham, Hayes – Clark, Ali, Lund – Devlin, Steenari (A), Finley.

    Rozhodčí: Jeřábek, Vrba – Komínek, Rožánek.
     
    Dobrý den všem z Břeclavi. Právě nám zazněly národní hymny obou týmu a za malou chvíli začne zápas.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    01:37
    Máme za sebou první minutu zápasu. Začalo se hrát poměrně ve svižném tempu. Úvodní buly dopadlo lépe pro Čechy, ale první tým, který útočí je USA.
     
    02:22
    Američtí mladíci jsou na ledě rychlejší. A brankář Schnattinger okusil první střely.
     
    03:10
    Adam Jecho přečetl úmysl amerických obránců a sebral jim puk z hokejek na modré čáře. Nyní se rýsuje zajímavá protiakce.
     
    04:14
    Do přečíslení dva na jednoho se dostal Slavíček se svým kolegou z formace. Prvnímu jmenovanému se bohužel zamotal puk mezi nohama a místo nebezpečného zakončení je puk na amerických hokejkách.
    04:14 Náznak akce Čechů, přečíslení ale ztroskotalo na Slavíčkovi, kterému se puk zamotal mezi nohama
     
    05:35
    Vyloučení v týmu Česko (Adam Bareš – 2 min., hákování).
     
    06:17
    První velká šance zápasu. Jiří Kulich se dostal sám za obranu Spojených států a vyrazil si přímo na gólmana. Ten však jeho střelu vyrazil levým betonem.
    06:17
     
    06:54
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Amerika jde do vedení. Brzustewicz vyslal tvrdou střelu z levého kruhu, kterou brankář Česka nedokázal zkrotit a COLE KNUBLE poslal puk za jeho záda. Asistence: Hunter Brzustewicz a Pasha Bocharov.
    06:54 Cole KNUBLE - 0:1
     
    08:42
    Česká republika okamžitě po inkasované brance vyráží kupředu! Zatím se jí ale nedaří přejít útočné pásmo s pukem na čepelích.
     
    09:40
    Nepříjemné nahození Zama Planteho, který nadělal domácímu brankáři velké problémy. Tentokrát však obránci stihli přijít na pomoc včas.
     
    10:32
    Aleš Čech při snaze dostat se do útočné třetiny zlomil hokejku. Američané jsou nyní lepším týmem. Ovládají hru a na české protiútoky dokáží včas reagovat.
     
    11:38
    Cole Knuble byl před malou chvíli velice blízko druhé branky v tomto utkání. Michael Schnattinger ale jeho jedovatou střelu zápěstím vytěsnil pravým ramenem.
     
    13:10
    Do první sirény máme ještě několik minut a hra se nyní vyrovnává. Hraje se ze strany na stranu, ale ani jedno mužstvo nedokáže vyvinout souvislý tlak.
     
    14:22
    Česko právě vstřelilo branku!
    Domácí publikum je na nohou! Kdo jiný by měl srovnat stav utkání než kapitán reprezentace. JIŘÍ KULICH se po vhazování jako první zorientoval v předbrankovém prostoru a rychlým zakončením překvapil amerického gólmana. Asistence: Matyáš Šapovaliv.
    14:22 Jiří KULICH - 1:1
     
    15:14
    Vyloučení v týmu USA (Cam Lund – 2 min., sekání).
     
    15:28
    Vyloučení v týmu Česko (Matyáš Šapovaliv – 2 min., hákování).
     
    15:53
    Parádní sólo v útočné třetině předvedl americký talent Sam Rinzel, když si přes obránce a jednoho útočníka prokličkoval cestu až ke střele.
    15:53 Rinzelovo zakončení, semafor pak ukázal český gólman
     
    16:52
    Hra čtyři na čtyři přináší dnešnímu duelu jinou dimenzi. Začalo se hrát v obrovském tempu a nasazení. Gól však nepadl.
     
    17:14
    Hosté v plném počtu.
     
    17:28
    Domácí v plném počtu.
     
    18:56
    Po naskočení hráčů z trestných lavic dominuje na ledě celek z USA. Dokázali si ještě před koncem třetiny vytvořit několik zajímavých šancí, ale maskovaný muž v české brance byl proti.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Máme za sebou úvodní třetinu zápasu o páté místo na Hlinka Gretzky Cupu, která začala lépe pro tým Spojených státu amerických. Jako první muž v utkání se prosadil Cole Knuble a na několik dalších minut dal klid na americké hokejky. Poté nastala nebezpečná situace po vhazování v útočné třetině domácích a kapitán Jiří Kulich rychlou střelou z předbrankového prostoru srovnal stav utkání.
     
    Druhá třetina začne přibližně v 16:22.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:30
    První útočná formace doslova vletěla na ledovou plochu a zamkla Američany v jejich pásmu. Nejaktivnější hráč v úvodu byl Matyáš Šapovaliv.
     
    20:51
    Vyloučení v týmu USA (Jake Livanavage – 2 min., příliš mnoho hráčů).
     
    20:58
    Česko právě vstřelilo branku!
    Bleskurychlým signálem se český tým dostává poprvé v zápasu do vedení. Martin Alscher našel na pravém kruhu DOMINIKA PETRA, který přesně mířenou dělovou ránou poslal kotouč do americké svatyně. Asistence: Martin Alscher a Eduard Šalé.
    20:58 Dominik PETR - 2:1
     
    22:44
    Využitá přesilová hra teď zvedla českou hru. V další šanci se ocitl Šapovaliv. Tentokrát brankář Bryant Marks vytasil lapačku a zachránil situaci pro USA.
     
    23:53
    Ale pozor. Není radno si zahrávat s výběr Spojených států. Zámořský tým zahrozil v přečíslení tři na dva a bezprostředně potom v gólové šanci Česká reprezentace. Hra se přelévá ze strany na stranu. K vidění je velmi rychlý hokej.
     
    25:46
    Zajímavý protiútok se rýsoval ve středním pásmu po ztrátě puku domácích hokejistů. Pavel Bocharov ale nedočkavě přejel modrou čáru dříve než jeho spoluhráč a dostal se do ofsajdu.
     
    27:15
    Vyloučení v týmu Česko (Marek Alscher – 2 min., podrážení).
     
    27:49
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    V břeclavské aréně je vyrovnáno. MIKEY DEANGELO se perfektní střelou bez přípravy trefil ke vzdálenější tyči a nekompromisně překonal českého brankáře. Asistence: Hunter Brzustewicz a Pavel Bocharov.
    27:49 Mikey DEANGELO - 2:2
     
    28:54
    Po vyrovnávací trefě je hra vyrovnaná, i přestože psychická výhoda je na straně USA. Fanoušci zde na stadionu ženou národní tým vpřed.
     
    30:10
    Před chvíli se nám přelil zápas do své druhé poloviny, ve které byl k vidění vyrovnaný a rychlý hokej. Uvidíme v jakém tempu se bude pokračovat. Nyní totiž proběhla menší série nepřesností.
     
    32:16
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Neskutečná parádička mladého prospektu. Po přihrávce Bocharova objel COLE KNUBLE z prava českou branku a jedovatou střelou pod břevno prostřelil Schnattingera. Asistence: Pavel Bocharov a Mikey DeAngelo.
    32:16 Cole KNUBLE - 2:3
     
    33:50
    Česká reprezentace je po průběhu prostřední části lehce opařená. Vůbec se českým hráčům nedaří dostat soupeře pod tlak.
     
    34:56
    Výběr Spojených států na ledě dominuje! Ryan Abraham vyslal bombu od modré čáry nad českou branku a Schnattinger neměl moc práce, každopádně, mužstvo Jakuba Petra je v nesnázích.
     
    37:00
    Sam Rinzel rozjel útočnou akci z v vlastního pásma. Na modré čáře ale čekala domácí obrana a hodila puk zpátky před Markse.
     
    37:32
    V posledních minutách američtí mladící na ledě přetlačují Čechy. Český gólman musí hasit jednu střelu za druhou.
     
    38:50
    Blíží se nám konec druhé třetiny a pro domácí hokejisty je to taková malá záchrana. Na ledě si vůbec nevědí rady.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Začátek druhé třetiny sice patřil Česku díky perfektní souhře v přesilové hře, na jejímž konci stál Dominik Petr. Jenže poté si utkání vzali do svých rukou hráči USA a po gólech Mikeyho DeAngela a Coleho Knubla je skóre lepší pro tým z Ameriky. Čeští mladíci jsou ve velkých nesnázích, protože vůbec nestíhají hru a rychlost Američanů.
     
    Třetí třetina začne přibližně v 17:13.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:11
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Velká chyba i smůla domácího gólmana. Po vhazování Američané nahodili puk do útočného pásma, kde Michael Schnattinger zajel za branku, ale kotouč se od mantinelu odrazil před úplně prázdnou klec na hokejku MIKEYHO DEANGELA. Ten už jen pohodlně zakončil. Bez asistence.
    40:11 Mikey DEANGELO - 2:4
     
    40:59
    Českým juniorům teď lehce tečou nervy. Právě byla k vidění první šarvátka.
     
    40:59
    Vyloučení v týmu Česko (Robin Sapoušek – 2 min., hrubost + 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu USA (Cole Knuble – 2 min., hrubost).
     
    41:41
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    USA dominuje! V přesilové hře pět na čtyři tečoval střelu od modré LUKE DEVLIN. Česko nezvládlo vstup do třetiny a jednoznačně prohrává. Asistence: hunter Brzustewicz.
    41:41 Luke DEVLIN - 2:5
     
    44:06
    Vyloučení v týmu USA (Brennan Ali – 2 min., nedovolené bránění).
     
    44:12
    Vyloučení v týmu USA (Jonah Aegerter – 2 min., zdržování hry / posunutá branka).
    Vyloučení v týmu USA (Jake Livanavage – 2 min. + 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu Česko (Jiří Kulich – 2 min., hrubost).
     
    45:42
    Česko mělo k dispozici dvojnásobnou početní výhodu. Hráči si sice dokázali vytvořit několik zajímavých střeleckých pozic, ale Bryant Marks byl proti.
     
    46:12
    Oba týmy v plném počtu.
     
    47:15
    Po střele Rinzela následuje komerční přestávka.
     
    47:34
    Do gólové příležitosti se přiřítil Marek Soukup. Bohužel netrefil přesně puk a gólman hostí si může oddechnout. Češi sází na rychlé protiútoky.
    47:34 Soukupova šance
     
    49:00
    Česko právě vstřelilo branku!
    JAKUB HUJER po nahrávce Hrdličky dravě vyjel do útočného pásma a přímo ze středu pásma propálil Markse. Krásná individuální akce! Bohužel pro Česko pozdě. Asistence: Jakub Hrdlička.
    49:00 Jakub HUJER - 3:5
     
    50:45
    Gól z českých hokejek ale mladíkům z USA vůbec nevadí. Po vhazování pokračují ve svojí dominanci. Opět se k nebezpečné střele dostal Cole Knuble, který má očividně chuť na hattrik.
     
    52:03
    Hra se odehrává většinu času v obraném pásmu Česka. Hokejisté české reprezentace se sotva dostanou do protiakce. Místo, aby je branka nakopla, hrají stále stejně.
     
    53:46
    Vyloučení v týmu USA (Ryan Healey – 2 min., podrážení).
     
    54:03
    Dokonce i ve čtyřech hráčích na ledě dokáží Američané trápit Čechy. Okamžitě po buly jim vzali kotouč a namířili si to přímo před Schnattingera.
     
    55:07
    Česko právě vstřelilo branku!
    Zde vidíme kouzlo mládežnického hokeje! I přesto, že byl český národní tým úplně mimo, dokázal se díky dobré souhře v přesilové hře přiblížit do kontaktu. Autorem branky je JIŘÍ KULICH. Asistence Matěj Prčík.
    55:07 Jiří KULICH - 4:5
     
    56:17
    Najednou je z rozhodnutého zápasu drama! Naděje českých mladíků stále žije a zde v břeclavské Fosfa Aréně je parádní atmosféra, která hokejisty žene kupředu!
     
    57:41
    Chyba obránců v rozehrávce a kotouč mají Američané, kteří samozřejmě nikam nespěchají.
     
    58:27
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Hattrik pro COLEHO KNUBELA! To, co nyní tento hráč předvedl bylo neskutečné. Nejprve si položil českého hráče, který se snažil zblokovat střelu a po parádní kličce zavěsil. Asistence: Ryan Abraham a Mikey DeAngelo.
    58:27 Cole KNUBLE - 4:6
     
    59:10
    Češi to sympaticky zkusili, ale toto utkání je rozhodnuté.
     
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Tým Jakuba Petra nezvládl zápas o páté místo a na turnaji končí šestý. Ve třetí třetině se ještě sympaticky pokoušel dorovnat nepříznivé skóre, ale nakonec neuspěl.

    Poslední perioda začala lépe pro zámořský celek, když se v prvních dvou minutách prosadil Mikey DeAngelo a Luke Devlin. Poté přišel český nádech k vyrovnání po gólech Jakuba Hujera a Jiřího Kulicha, jenže poslední slovo si vzal třígólový Cole Knuble a zvýšil na konečných 4:6.
     
    To je z tohoto textového přenosu vše. Děkuji za pozornost a přeji hezký zbytek dne. (17:55:25)

    Michal Krobot

    Branky a nahrávky: 15. Kulich (Šapovaliv), 21. Petr (Alscher, Šalé), 49. Hujer (Hrdlička), 56. Kulich (Prčík) – 7. Knuble (Brzustewicz, Bocharov), 28. DeAngelo (Brzustewicz, Bocharov), 33. Knuble (Bocharov, DeAngelo), 41. DeAngelo, 42. Devlin (Brzustewicz), 59. Knuble (Abraham, DeAngelo)


    Česko: Schnattinger (Maleček) – Čech (A), Prčík, Alscher, Němec, Cibulka, Krajčík, Hrdlička – Kulich (C), Šapovaliv (A), Jecho – Hujer, Sapoušek, Slavíček – Šalé, Petr, Rymon – Bareš, Soukup, Šmajda – Formánek.
    USA: Marks (Szyszka) – Livanavage, Brzustewicz (A), Borgesi, Healey, Dorrington, Bocharov (C), Rinzel, Laylin – DeAngelo, Aegerter, Knuble – Plante, Abraham, Hayes – Clark, Ali, Lund – Devlin, Steenari (A), Finley.

    Rozhodčí: Jeřábek, Vrba – Komínek, Rožánek
    thejrc.org