Uzbekistán – Írán 8:9 (kon.) | Portugalsko – Srbsko 4:3 (po pr.) | Španělsko – Česko 5:2 (kon.)
konec
Uzbekistán
8:9 (3:4)
Írán
Pátek 24.09.2021, 16:30 • Vilnius Arena • Mistrovství světa • Osmifinále
Předzápasové kurzy
     
    Děkujeme za pozornost, hezký zbytek dne. (18:40:52)
     
    Česká stopa
    Utkání odpískal jakožto asistent rozhodčího Ondřej Černý, dlouhodobě nejlepší český sudí.
     
    V nádherném zápase přece jen potvrdil Írán pozici papírového favorita a stejně jako před pěti lety v Kolumbii si zahraje čtvrtfinále. Iránci vedli po pěti minutách 2:0 a v 17. minutě 3:1. Írán byl hodně efektivní. Vypadalo to na jasnou záležitost, jenomže Uzbekové se zvedli. Pomohla jim i standardní situace Dilšoda Rachmatova, kdy si Samimi špatně postavil hráče k přední tyči. O minutu později sehrál Uzbekistán akci až kuchyně. Nicméně poslední slovo v prvním poločase měl Ahmad Abbasi gólem do protipohybu.

    O pauze vystřídali Uzbekové brankáře a začali hrát powerplay s Jelmurodovem v poli, jenže to byla spíše voda na mlýn soupeři. Uzbekům se při powerplay vůbec nedařilo. Papírově hosté dvakrát skórovali až Aladghobad ve 30. minutě nedůraznou střelou k tyči vyhnal Jelmurodova zase na střídačku a do hry šel opět Jelibajev.

    Za stavu 8:4 pro Írán ale přes sebe přehodil dres gólmana Hamrojev a začal být oním pátým hráčem při powerplay. Uzbekistán snížil na rozdíl dvou branek a cítil šanci na prodloužení. Írán najednou nebránil vůbec dobře. Každopádně v 37. minutě udělal velkou chybu Čorijev a Ahmad Abbasi trestal do prázdné brány. Ještě v čase 38:49 vedli Íránci o tři góly a zdálo se být hotovo. Jenže Anaschon Rachmatov a Ilhomjon Hamrojev dostali za necelou půlminutu Uzbekistán na kontakt a 35 sekund před koncem byl Uzbekistán zpět ve hře o prodloužení. Vzal si timeout. V poslední vteřině došlo k souboji pivota Čorijeva s brankářem Samimim a Čorijev byl zasažen zezadu gólmanem Íránu. Uzbekistán neměl nač čekat a reagoval trenérskou výzvou. Dvojice rozhodčích usoudila, že to penalta nebude.
     
    Konec zápasu.
     
    39:59
    Penalta to nebude a tohle už Írán zvládne.
     
    39:59
    Je pravda, že Samimi zasáhl zezadu Čorijeva. Rozhodčí se docela dlouho radí, ale není se čemu divit.
     
    39:59
    Po souboji brankáře Samimiho s Čorijevem na pivotu nemá Uzbekistán nač čekat a bere si v poslední sekundě výzvu. Chce penaltu!
     
    39:53
    Adilov presoval z levé strany Oladghobada a pak se vzteká, že hlavní sudí nařídil aut pro Írán.
     
    39:46
    Po špatné nahrávce vyhlavičkoval Dilšod Rachmatov míč směřující do prázdné brány z brankoviště.
     
    39:35
    Uzbekistán si bere timeout.
    39:25 HAMROJEV - 8:9
     
    39:25
    Uzbekistán právě vstřelil branku!
    To bude ještě pořádné drama! Nišonov nastřelil míč zprava na zadní tyč a ILHOMJON HAMROJEV nezaváhal před prázdnou brankou. Asistence: Chusniddin Nišonov.
    38:49 A. RACHMATOV - 7:9
     
    38:49
    Uzbekistán právě vstřelil branku!
    ANASCHON RACHMATOV zakončuje kombinaci Uzbekistánu při powerplay. Asistence: Davron Čorijev.
     
    38:42
    Tentýž hráč zakončoval z levé strany na zadní tyč.
     
    38:27
    Samimi vyrazil bodlo Čorijeva z levé strany na přední tyči.
     
    37:14
    Tavakoli si zpracoval nahrávku Shajariho v brankovišti Uzbekistánu rukou. Ještě ukazuje, že mu míč škrtal spíše levé rameno.
     
    36:59
    Centr Usmonova Írán odvrátil a kombinací nyní bude tahat čas.
     
    36:26
    Navíc Uzbekistán chyboval při poewrplay a aut z pravé strany rozehraje Oladghobad.

    Vít Muzikář

    Branky: 9. Nišonov (Čorijev), 17. D. Rachmatov, 18. Ropijev (Hamrojev), 28. A. Rachmatov (Rachmatov), 31. Hamrojev (Čorijev), 33. Nišonov (D. Rachmatov), 39. Rachmatov (Čorijev), 40. Hamrojev (Nišonov) – 1. Hassan Zadeh (Ahmadi), 5. Javid (Fakhim), 16. Ahmad Abbasi (Hassan Zadeh), 18. Tavakoli (Oladghobad), 22. Ahmad Abbasi (Hassan Zadeh), 25. Javid (Esmaeilpour), 28. Hassan Zadeh, 30. Oladghobad (Zadeh), 37. Ahmad Abbasi

    Karty:   24. A. Rachmatov (UZB)


    Uzbekistán: Jelibajev (21.- 30. Jelmurodov, Umarov (C)) – Ropijev, Hamrojev, Nišonov, Čorijev – A. Rachmatov, Adilov, Achadjonov, D. Rachmatov, Usmonov, Jerkinov, Jurajev.
    Írán: Samimi (Mohammadi) – Ahmadi, Sangsefidi, Hassan Zadeh (C), Ahmad Abbasi – Esmaeilpour, Rafieipour, Oladghobad, Fakhim, Shajari, Tavakoli, Javid, Nematian.

    Rozhodčí: Molina (CRC), Černý (CZE) – Fernandes (POR)
    thejrc.org