Kazachstán – Finsko 0:2 (kon.) | Portugalsko – Lucembursko 5:0 (kon.) | Srbsko – Ázerbájdžán 3:1 (kon.)
Kosovo – Gruzie 1:2 (kon.) | Švédsko – Řecko 2:0 (kon.) | Bulharsko – Sev. Irsko 2:1 (kon.)
Litva – Švýcarsko 0:4 (kon.) | Ukrajina – Bosna 1:1 (kon.) | Dánsko – Rakousko 1:0 (kon.)
Faerské ostrovy – Skotsko 0:1 (kon.) | Izrael – Moldavsko 2:1 (kon.) | Albánie – Polsko 0:1 (kon.)
Anglie – Maďarsko 1:1 (kon.) | San Marino – Andorra 0:3 (kon.)
konec
Albánie
0:1 (0:0)
Polsko
Úterý 12.10.2021, 20:45 • Air Albania Stadium, Tirana • Kvalifikace MS (Evropa) • Skupina I
Předzápasové kurzy
     
    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (23:12:38)
     
    Fotbalisté Polska udělali důležitý krok směrem k postupu do baráže, když v přímém souboji o druhou pozici zvítězili v Tiraně nad Albánií nejtěsnějším možným výsledkem 1:0.

    Bojovné utkání moc vyložených příležitostí nenabídlo. V prvním poločase nebyla jediná, kralovaly defenzivy. Pohnout výsledkem mohl v 72. minutě Grzegorz Krychowiak, který ale z úhlu na Berišu nevyzrál. Jen o pět minut později rozjásal Poláky Karol Świderski, jenž centr Klicha uklidil neomylně k pravé tyči. Po vstřeleném gólu bylo utkání na pár minut přerušeno, protože albánští fanoušci naházeli na slavící Poláky kelímky, nicméně situace se uklidnila a zápas se mohl dohrát. Albánci podle očekávání přidali po znovuobnovení hry více do ofenzivy, ale na Szczęsného recept nenašli, Polsko udrželo těsné vítězství až do závěrečného hvizdu.

    Svěřenci kouče Sousy se posunuli na druhou příčku před Albánii a stále ještě mohou pomýšlet na první místo, na Anglii ztrácejí tři body. Pro jeho zisk ale musí porazit Andorru a Maďarsko, zároveň doufat v alespoň jednu porážku ostrovanů. Albánie je třetí s odstupem dvou bodů na Poláky.
     
    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 1:1. Střely mimo: 2:2. Rohy: 1:4. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 17:24.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Polsko je velmi blízko vítězství. Po pravé lajně zkusil štěstí Enis Çoka, avšak Michał Helik ho odzbrojil čistým způsobem míč navíc udržel ve hře.
     
    90+3
    Volný přímý kop Albánie těsně za polovinou hřiště si vzal na starosti Nedim Bajrami. Dlouhým nákopem napálil balón do pokutového území, bránící Paweł Dawidowicz zvládl souboj s Manajem vítězně.
     
    90+2
    Střídání v týmu Polsko: ze hřiště odchází Jan Bednarek, přichází Michał Helik.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby čtyři minuty.
     
    90
    Střídání v týmu Polsko: ze hřiště odchází Tymoteusz Puchacz, přichází Bartosz Bereszynski.
     
    90
    Za zdržování hry při střídání si vysloužil kartu žluté barvy Tymoteusz Puchacz. Byl upozorněn Turpinem, aby přidal do kroku, nicméně se zdálo, že naopak ještě zpomalil.
     
    89
    Až do poutového území se míčem na kopačkách prohnal Armando Broja. Střílel ale z velkého úhlu, Wojciech Szczęsny si připsal snadný zákrok.
     
    88
    Ylber Ramadani fauloval Świderského s jasným cílem, přerušit protiútok. Cíl splnil a moc dobře věděl, že následovat bude žlutá karta.
     
    87
    Grzegorz Krychowiak předvedl tak smolný obranný zákrok, že míč poslal přímo do běhu Manajovi. Měl štěstí, že střílený centr soka odvrátil mimo nebezpečí Glik.
     
    86
    Je jasné, že Polsko nikam spěchat nebude. Hosté kombinují kolem poloviny hřiště a Albánie má velké problémy získat míč i navzdory vysokému presinku.
     
    85
    Ze všech sil se Robert Lewandowski pohlídat své postavení, jenže nahrávku od Karola Świderského dostal opravdu příliš pozdě a do ofsajdu.
     
    84
    Tělem si pokryl míč Mateusz Klich, vzápětí ho zezadu tvrdě dohrál Frederic Veseli. Jasný faul, který francouzský sudí Turpin také odpískal.
     
    83
    Etrit Beriša podcenil dlouhý nákop Tymoteusze Puchacze, jako první byl u míče Robert Lewandowski. Míč si hodil ale daleko od levé nohy, z velkého úhlu si na zakončení netroufl.
     
    82
    Ústní varování si pěkně zblízka vyslechl Kamil Glik. Polský stoper nesmyslně dohrál Broju, jemuž stoupl na pravou nohu.
     
    81
    Nedovoleným zákrokem se prezentoval Mateusz Klich, když lehce zatahal za dres Broju, nicméně i tím jej vyvedl z rovnováhy.

    Milan Huppert

    Branky: 77. Świderski (Klich)

    Karty:   34. Ismajli (ALB), 49. Hysaj (ALB), 88. Ramadani (ALB) – 39. Buksa (POL), 50. Bednarek (POL), 90. Puchacz (POL)


    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 1:1. Střely mimo: 2:2. Rohy: 1:4. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 17:24.
    Albánie: Beriša (C) – Hysaj, Ismajli, Kumbulla, Veseli – Bare (77. Çokaj), Ramadani, Traši (65. Lenjani) – Uzuni (58. Broja), Manaj, Roši (77. N. Bajrami).
    Náhradníci: Selmani, Strakoša – N. Bajrami, Broja, Çokaj, Dermaku, Lenjani, Mihaj.

    Polsko: Szczęsny – Dawidowicz, Bednarek (90+2. Helik), Glik, Puchacz (90. Bereszynski) – Jóźwiak (71. Frankowski), Krychowiak, Moder (46. Klich), P. Zieliński – Lewandowski (C), Buksa (71. Świderski).
    Náhradníci: Majecki, Skorupski – Bereszynski, Frankowski, Gumny, Helik, Kędziora, Klich, Kozłowski, K. Piątek, Płacheta, Świderski.

    Rozhodčí: Turpin (FRA) – Danos (FRA), Gringore (FRA)
    bahis siteleri