Jablonec – Č. Budějovice 2:2 (kon.) | Ostrava – Slovácko 1:2 (kon.) | Mladá Boleslav – Bohemians 1905 4:1 (kon.)
Slavia – Liberec 3:1 (kon.)
konec
SK Slavia Praha
3:1 (1:0)
FC Slovan Liberec
Sobota 16.10.2021, 19:00 • Sinobo Stadium, Praha-Vršovice • FORTUNA:LIGA • 11. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Slavia Praha se musela v reprezentační pauze dávat do kupy po sérii zdravotních trablů některých opor mužstva i po dvou porážkách. V Evropské konferenční lize nestačila na Feyenoord Rotterdam 1:2 a následně skončila rekordní ligová série zápasů s bodovým ziskem v pražském derby na Spartě, kde po vyloučení letní posily Ousoua hosté podlehli 0:1. Z reprezentačního srazu se vrátil pouze útočník Kuchta, všichni ostatní nominovaní slávisti se ocitli na marodce a nejhůře dopadl kapitán Bořil, pro kterého už v letošním roce fotbal skončil.
    Ze slávistů jsou v popředí střelecké tabulky ligy Ivan Schranz se šesti a Jan Kuchta s pěti góly, třikrát se v lize trefil Daniel Samek, který absolvoval reprezentační sraz s dorosteneckou devatenáctkou.
     
    Slovan Liberec odstartoval sezónu bídně a kromě pádu na poslední příčku tabulky musel skousnout i vyřazení z poháru od třetiligových Zbuzan. Po nástupu nového trenéra Luboše Kozla přišel šťastný obrat v závěru s Mladou Boleslaví a vyhrané derby v Jablonci, před reprezentační přestávkou ale Slovan nestačil doma na ostravský Baník.
    Nejlepším střelcem Liberce je Ľubomír Tupta se dvěma góly, nikdo jiný než posila ze švýcarského Sionu se zatím netrefil více než jednou.
     
    Zatímco v minulých sezónách býval Slovan označován za slávistické béčko, v současnosti hostují pod Ještědem jen dva kmenoví hráči Slavie, Júsuf Hilál a Jan Matoušek, opačně to má domácí Taras Kačaraba.
    Pikantní může být případný start bývalé opory Slavie Miroslava Stocha v dresu Liberce, za který nastoupil poprvé v minulém kole.
    Domácí nemohou nasadit vyloučeného Aihama Ousoua, hostům bude ze stejného důvodu chybět Christ Tiéhi.
     
    Slavia porazila Liberec pětkrát v řadě a devětkrát za sebou s ním neprohrála (6-3-0, 13:2).
    U poslední, čtyři roky staré výhry Slovanu 2:1 v Edenu byli v základních sestavách Kolář, Kúdela, Ševčík, Stoch a Bořil. S výjimkou aktuálně zraněného kapitána Slavie oblékali tehdy všichni ostatní dres dnešního soupeře.
     
    Úvodní sestavy:

    Slavia Praha: Kolář – Bah, Hromada, Kačaraba, Dorley – Traoré – Schranz,Stanciu (C), Kuchta, Olayinka – Krmenčík.
    Náhradníci: Mandous – Plavšić, Samek, Ekpai, Madsen, Šmíd, Horský.

    Slovan Liberec: Knobloch – Fukala, Chaluš, Plechatý, Mikula (C) – Koscelník, Gebreselassie, Matoušek, Havelka, Mészáros – Rondić.
    Náhradníci: Vliegen – Purzitidis, Gembický, Faško, Stoch, Tupta, Rabušic.

    Rozhodčí: Franěk – Caletka, Antoníček.
     
    Poprvé si předzápasové vyvolávání základní sestavy domácích užívá Michael Krmenčík, trenéru Trpišovskému však stále chybějí reprezentanti Masopust, Ševčík, Holeš a samozřejmě i dlouhodobější marodi Bořil, Provod, Hovorka a Kúdela.
     
    Na stadium před zhruba z poloviny zaplněné hlediště nastoupily obě jedenáctky, domácí v tradičních sešívaných dresech a hosté celí v modrém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Domácí si na úvodní minuty pronajali útočnou polovinu, ale nakonec Stanciovi utíká míč u praporku a tak bude odkopávat liberecký brankář Knobloch.
     
    3
    Krmenčík si pokryl míč tělem v šestnáctce a přistrčil ho pod sebe Bahovi, který trefuje jen nejbližšího libereckého hráče.
     
    5
    Slavia hraje v netradičním rozestavení 4-1-4-1, s Krmenčíkem na hrotu a Kuchtou pod ním. Na křídlech jsou Schranz s Olayinkou.
     
    6
    Slovan se poprvé vymanil ze sevření, Havelka vyváží míč a po spolupráci s Mészárosem budou hosté vhazovat na úrovni slávistické šestnáctky.
     
    7
    Theodor Gebre Selassie se při dlouhém autu pokusil zakončit nůžkami, výsledkem je odpískaný útočný faul bývalého reprezentačního obránce.
     
    9
    Michal Fukala nešikovně podkopl Krmenčíka asi dva metry od rohu velkého vápna. Na místo činu už přibíhá domácí kapitán Stanciu.
     
    9
    Nicolae Stanciu nakonec volil přímou střelu na bránu, která mířila jen do Knoblochovy náruče.
    9. Stanciova standardka nenadělala Knoblochovi velké problémy
     
    11
    K nelibosti severní tribuny nemohl postupovat na libereckou bránu Kuchta, sudí viděl předchozí faul.
     
    13
    Ze závaru v libereckém vápně se míč odráží obloukem do rukavic Milana Knoblocha.
     
    15
    Před Gebre Selassiem, který se vydal na útočný výlet, zalehává míč uzdravený Ondřej Kolář.
     
    16
    Mikula zastavuje slávistické obléhání libereckého vápna a vysouvá Havelku, který byl zezadu faulován.
     
    17
    Přesně ve středovém kruhu srazil Gebre Selassie ramenem Olayinku.
     
    18
    Po rozehrávce se v pokutovém území Liberce neprosadil ke střele Krmenčík, ale míč se dostal na pravé křídlo ke Stanciovi. Proti střílenému centru kapitána rumunské reprezentace i Slavie vytáhl Milan Knobloch roznožku a je z toho první roh.
     
    18
    Slavia však z rohu nezahrozila, pomezní Antoníček postřehl ofsajd.
     
    19
    První vyloženou šanci měli hosté! Fukala vysunul Matouška, který se prokličkoval slávistickou polovinou snadno až před Koláře, kterého zkusil zaskočit křížnou střelou. Domácí brankář byl však pozorný a konečky prstů vyškrabuje na roh.
     
    20
    Pražané se ubránili, Oscar Dorley sebral míč Havelkovi a Slovan se vrací do bloku.
     
    21
    Kuchta se z levého křídla probíjel kolem Fukaly, jenže k zemi šel po rovnocenném souboji příliš ochotně a rozhodčí nechává jen kopat od brány.
     
    22
    Dominik Plechatý vykopává z vlastního vápna do zámezí až za půlící čáru.
     
    24
    Krmenčík prodlužoval kolmou přihrávku patičkou jen do míst, kde nebyl nikdo ze sešívaných. Vzápětí je navíc faulován Havelka.
     
    25
    Filip Havelka nespěchal s obutím boty, o kterou v předešlém souboji přišel. Rozhodčí ukazuje pískajícím divákům na hodinky.
     
    26
    Na Koscelníkův centr naskočil jeho krajan Mészáros a hlavičku umístil dost daleko vedle slávistické levé tyče.
     
    27
    Akce sešívaných hatí časté útočné fauly, kvůli kterým se musejí opakovaně stahovat zpět. Liberečtí však teď nakopávají míč jen ke Kolářovi.
     
    28
    Tři nákopy za sebou mířily do libereckého pokutového území, nakonec Bahovi skočil do střely Mikula a srazil ji na roh.
     
    29
    Dvě hrubky během pár vteřin předvedl v rozehrávce Plechatý. První napravil, po druhé již hlavičkoval Krmenčík, ale vůbec ne směrem k bráně.
     
    30
    Luboš Kozel i Jindřich Trpišovský z hranic svých výběhů vehementně dirigují své svěřence. Domácí kouč teď povzbudivě zatleskal Oscaru Dorleymu, který nepřesnou přihrávkou daroval hostům aut.
     
    32
    Výrazná převaha Slavie v držení míče je zatím platná pouze po velké vápno.
     
    33
    Ivan Schranz si příliš předkopl míč a pak stáhl k zemi Plechatého, který mu ho odebral.
     
    34
    Chalušovu průnikovku zachytil Koscelník a centroval před bránu, kde se k odraženému míči dostal nabíhající Havelka. Z 10 metrů však v ložené šanci pálí na tribunu.
    34. Bah odrazil míč jen k Havelkovi, ten těsně překopl bránu!
     
    35
    Schranz se poctivě vrátil a napravil Kuchtovu chybu, takže se hra přelila opět obvyklým směrem. Rychlou akci zakončil zpoza šestnáctky Nicolae Stanciu vysoko nad.
     
    37
    Olayinka si ve vápně všiml volného Kuchty a adresoval mu zpětnou přihrávku. Novopečený reprezentant však nedokázal zakončit, až z druhé vlny pálí opět nepřesně Stanciu.
     
    39
    Kuchta a Dorley se poněkud neligově přetahovali za postranní čarou o míč a nakonec ho naháněli na hřišti, aby mohl rozehrát z vlastní půlky Kačaraba.
     
    40
    Už třináctý odpískaný faul Slavie, téměř vždy šlo o prohřešky na útočné polovině. To je nezvykle vysoké číslo ještě před poločasem...
     
    41
    Slávistická kombinace dál drhne. Stanciu hledal kolmicí Krmenčíka, kterého čistě odzbrojil Plechatý.
     
    42
    Slavia právě vstřelila branku!
    Domácí vysvobozuje z trápení ALEXANDER BAH, který hlavičkou dorazil Stanciovu střelu zpoza šestnáctky. Knobloch vyboxoval míč přímo před něj.
    42. Alexander BAH - 1:0
     
    45
    Domácí evidentně chtějí s náskokem v zádech dohrát poločas a kombinují teď jen na své polovině. Do rozehrávky zapojují i gólmana Koláře.
     
    45+1
    Nastavují se 2 minuty.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Dlouho marné obléhání libereckého území ukončil až tři minuty před vypršením řádné hrací doby první půle dorážkou Stanciovy střely Bah a obhájce titulu vede 1:0. Přitom do té doby byl paradoxně z brejků nebezpečnější Liberec, který si často míče neužil, ale zejména Matouškova křížná střela volala po gólu.

    Statistiky první půle:
    Držení míče 63% – 37%, střely na bránu 3:1, střely mimo 2:1, rohy 2:1, ofsajdy 1:0, fauly 14:10.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Krmenčíkovi je pískáno nedovolené probíjení v soupeřově šestnáctce.
     
    48
    Matoušek dostal křížný pas do volného prostoru, ale míč odevzdává nákopem do boční sítě. O to větší ocenění zaslouží jeho gesto, kdy rozhodčímu potvrdil, že se míče nedotkl bránící Bah. Místo libereckého rohu se kope od brány.
     
    49
    Žlutou kartu dostává Nicolae Stanciu (Slavia Praha).
     
    50
    Martin Koscelník poslal míč nad břevno netradiční roznožkou ve stylu kreací Petra Kordy.
     
    52
    Gebre Selassie parádní patičkou uvolnil Matouška, který si oběhl obránce, ale z těžkého úhlu už stačil nastřelit jen Kolářovy nohy.
     
    52
    Na opačné straně bylo vzrušení zbytečné, Krmenčík pálil z ofsajdu. Rána šla stejně vedle, takže v důsledku se nic nemění na odkopu od brány.
     
    53
    Michael Krmenčík protáhl Knoblocha zpoza velkého vápna.
    53. Krmenčík si převzal míč před vápnem a dělovkou prověřil Knoblocha
     
    55
    A znovu Krmenčík, který se pěkně položil do Olayinkova centru. Hlavičku k zadní tyči čapl včasným skokem Milan Knobloch.
    55. Krmenčík se položil hlavou do Olayinkova centru
     
    56
    Slovan Liberec posiluje ofenzívu: dnes neviditelný Imad Rondić a Karol Mészáros míří ze hřiště, kam naopak přicházejí Michael Rabušic a Ľubomír Tupta.
     
    58
    Žlutou kartu dostává Ivan Schranz (Slavia Praha).
     
    59
    Signál z následné standardky se hostům hodně nepovedl. Havelkovu kolmici by Matoušek stihl možná na motorce.
     
    60
    Na hřišti leží domácí Hromada, spoluhráči odkopávají míč do záezí a na trávník už spěchají zdravotníci.
     
    61
    Slávistická marodka se snad nerozšíří, Hromada se po krátkém ošetření hlásí zpět do hry.
     
    63
    Stanciův přímý kop z levé strany přistál v připraveném koši libereckého brankáře.
     
    64
    V krátké době znovu usedá na trávník Jakub Hromada (Slavia Praha) a ač nakonec přivolaná nosítka nebyla potřeba, musí střídat. Na hřišti ho nahradí Ubong Ekpai.
     
    66
    Ekpai hraje na pravém beku místo Baha, který se posunul do stoperské dvojice ke Kačarabovi. Kompletně cizineckou defenzívu pak doplňuje nalevo Dorley, před nimiž operují Stanciu a Traoré.
     
    66
    První úkol v roli středního obránce Bah zvládl, když nepustil k Mikulově kolmici Rabušice.
     
    67
    Slavia právě vstřelila branku!
    Ze spolupráce jediných dvou Čechů v sešívaném dresu (Kolář obléká žlutý) padá gólová pojistka. Krmenčíkův přízemní centr z pravé strany skvěle prodloužil na zadní tyč prvním dotykem nabíhající JAN KUCHTA.
    67. Jan KUCHTA - 2:0
     
    68
    Střídání v mužstvu Slovanu Liberec zatleskali i domácí příznivci: ze hřiště odchází stále kmenový hráč Slavie Jan Matoušek, přichází její bývalá opora Miroslav Stoch.
     
    70
    Slovan to ještě nebalí, po Kolářově vyboxování míče do výšky ještě nebyl závaru konec, ale Gebre Selassie napálil jen protihráče.
     
    71
    Na Stochův centr naskakovali Rabušic s Tuptou, jenže máván je ofsajd.
     
    73
    Liberec právě vstřelil branku!
    Tak úplně hotovo ještě není. Parádní kombinaci na jeden dotek s Rabušicem a Havelkou uzavřel ranou z 10 metrů na přední tyč střídající MIROSLAV STOCH.
    Z úcty k bývalému klubu gól neslaví, za což mu fanoušci zatleskali.
    73. Miroslav STOCH - 2:1
     
    74
    Dvojnásobné střídání v týmu SK Slavia Praha: ze hřiště odcházejí Ivan Schranz a Michael Krmenčík, nastupují Srdjan Plavšić a Emil Madsen.
     
    75
    V sestavě Slavie jsou teď až na brankáře Koláře a Kuchtu samí cizinci, což připomíná nedávnou Spartu ve Stramaccioniho éře.
     
    78
    Ľubomír Tupta odehrával míč přes hlavu, přičemž si ho vzal zezadu do parády Ibrahim Benjamin Traoré.
     
    78
    Madsenova patička byla sice efektní, ale byl to jen odevzdaný míč. Hosté z dárku nic nezískali, jen nakopávají míč před Koláře.
     
    80
    Ekpai posunul míč na Madsena, který vybojoval roh pro Pražany.
     
    81
    Slavia právě vstřelila branku!
    Stanciův roh prodloužil hlavou na přední tyči Kuchta a z bezprostřední blízkosti napnul síť nepokrytý PETER OLAYINKA.
    81. Peter OLAYINKA - 3:1
     
    83
    Traorému podjela noha při odkopu, fatální následky to nemělo, protože vysunutý Mikula vybíhal z ofsajdu.
     
    84
    Dvě změny provádí Slovan Liberec: dohráli Filip Havelka a Martin Koscelník, na hřišti je nahradili Dominik Faško a Dominik Gembický.
     
    85
    Dnešní utkání sleduje podle oficiálního hlášení 12 264 diváků.
     
    86
    Žlutou kartu dostává Miroslav Stoch (FC Slovan Liberec).
     
    87
    Dvakrát střídá také Slavia: Nicolae Stanciu a Peter Olayinka přepouštějí svá místa mladíkům Danielu Samkovi a ligovému debutantovi Filipovi Horskému.
     
    89
    Traoré zabrzdil a prováhal nadějně rozjetou útočnou akci.
    89. Madsen nastartoval Traorého, ale tomu průnik nevyšel
     
    90
    Nepřesnou přihrávkou ve středu pole založil Stoch slávistický protiútok, Plavšićova křížná střela z dobré pozice však končí daleko mimo.
     
    90+1
    Čekají nás ještě tři nastavené minuty.
     
    90+2
    Žlutou kartu dostává Ubong Moses Ekpai (SK Slavia Praha).
     
    90+2
    Po poměrně zbytečné obranné hlavičce Horského budou hosté ještě zahrávat roh.
     
    90+2
    Vůbec nic z něj nevytěžili, v poklidu může před tleskajícím obecenstvem rozehrát Ondřej Kolář.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 2:2. Rohy: 3:2. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 23:17.
     
    Fotbalisté Slavie si i bez celé řady zraněných opor po dvou porážkách poradili se Slovanem Liberec, v tabulce přeskočili Spartu a dotáhli se na druhé Slovácko, oproti kterému mají zápas k dobru.
    Zpočátku to byla ze strany sešívaných křeč, z brejků spíše hrozili hosté, ale Slavii vysvobodil dorážkou Stanciovy střely ve 42. minutě Bah.
    Na Kuchtovo chytré zakončení Krmenčíkovy přihrávky ještě odpověděl prvním gólem po návratu do české ligy Miroslav Stoch, ale v závěru zápasu zpečetil slávistickou výhru po rohovém kopu Peter Olayinka.
    Slavia poráží Liberec pošesté v řadě, Slovan dál tíží záchranářské starosti. (20:54:28)

    Karel Jedlička

    Branky: 42. Bah, 67. Kuchta (Krmenčík), 81. Olayinka (Kuchta) – 73. Stoch (Havelka)

    Karty:   49. Stanciu (SLA), 58. Schranz (SLA), 90+2. Ekpai (SLA) – 86. Stoch (LIB)


    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 2:2. Rohy: 3:2. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 23:17.
    SK Slavia Praha: Kolář – Bah, Hromada (64. Ekpai), Kačaraba, Dorley – Traoré – Schranz (74. Plavšić), Stanciu /C/ (87. Samek), Kuchta, Olayinka (87. Horský) – Krmenčík (74. Madsen).
    Náhradníci: Mandous – Šmíd

    FC Slovan Liberec: Knobloch – Fukala, Chaluš, Plechatý, Mikula /C/ – Koscelník (84. Gembický), Matoušek (68. Stoch), Gebre Selassie, Havelka (84. Faško), Mészáros (56. Tupta) – Rondić (56. Rabušic).
    Náhradníci: Vliegen – Purzitidis

    Rozhodčí: Franěk – Caletka, Antoníček

    Diváci: 12 264
    thejrc.org